Rabu, 28 September 2011

Masa depan

Salam

Rase nye, post kali ni sambungan post Kahwin???. Hehe. Kalu nak kira keinginan nak kahwin tu memang ada. Persoalannye, dengan siapa? Tidak itu sememangnya bukan persoalan yang utama kot. Persoalan utamanya adalah sudahkah aq bersedia menghadapi hari itu? Hehehe.

Tak kisahla kepada mereka-mereka yang membaca ini fikir aq ni gatal ke ape ke, tapi pada aq sometimes benda macam ni sekali sekala kena difikirkan juga. Berdasarkan atas alasan masing-masing la. Terserahla kan. Kalu aq alasannya, maybe ada satu saat tu aq rasa aq tersangat bebas. Mungkin. Mungkin ye di situ. Aq pun tak tahu. Pakat tulis je ape-ape yang terlintas di kepala otak aq yang kecik ini pada waktu ini. Sorry la.

Anyway, back to the topic. Dulu kan, masa aq dengar citer macam mana Ummi dengan Baba kahwin kat obesi aq jadi macam gile kagum. Yang jadi lagi gile kagum ialah majlis tu kengkawan depa yang tolong-tolong. Zaman tak paham apa-apa dulu bule la ade angan-angan gedik nak ikut depa tapi bile dah besar panjang ni, sendiri dah paham macam mana actually that kind of situation boleh jadi. Macam aq tengok senior aq kat sini la.

Kalu dipikir gatal, memang la nak kahwin. Bukan sebab apa-apa sebab ape erk. Tak boleh nak di describe. Bengong gak. Hehehe. Tapi macam-macam persoalan yang timbul dalam kepala aq ni. Ramai je kengkawan yang pesan, kehidupan aq panjang lagi. Jauh perjalanan lagi. Toksah membazir masa memikirkan benda-benda karut macam ni. Yes, ade kawan aq yang berkata benda ini karut. Sebabnya, jodoh maut di tangan Yang Di-Atas sana tu, Allah S.W.T je yang tahu. Sampai masanye, sampai la. Hihihi. Betul jugak sebenarnya. Tapi persoalannya, macam mana benda ni aq bule jadi terfikir erk? Kenapa aq bule terfikir? Bukanlah sepanjang masa pun aq fikir. Ade tu aq saje je sebut-sebut. Just nak bergurau tanpa apa-apa double meaning. Kalu orang lain pikir lain, pikiran masing-masing. Bukan kita boleh pun cakap kat orang tu yang dia tak boleh pikir macam tu macam ni sedangkan itu adalah pikiran dia. Ye dok?

Pernah suatu ketika dahulu aq saje bergurau dengan Baba pasal calon suami. (Niat dihati hanya mahu bertanya tanpa apa-apa maksud.Tapi kalu dah umor besaq ke main 18 tahun,bertanya tanpa makna ka? Hehe….Tapi masa tu just nak tanya je…) Jawapan Baba sangat simple. “Yang nak kahwin kaklong. Pilihla sesiapa pun atas muka bumi ni yang penting agamanya dan ingatlah bahawasanya isu kahwin ni bukan isu mudah macam petik jari.” Ade la lepas tu masuk bab jaga anak, didik anak dan seterusnya. Dari situ aq dah dapat clue orang macam mana yang patut aq cari. Tak cari pun lagi. Malas pun. Biar je la dia datang. Entah sape-sape entah ye dok nantinye.

Next ade pulak aq tanya Ummi, macam mana pulak kalu aq decide nak kahwin masa kat obesi nanti (masa tu dekat malaysia lagi). Jawapan Ummi pun simple je, “Belajar dulu jangan kahwin lagi. Sebab kahwin bukan benda yang mudah. Melibatkan tanggungjawab. Nanti nak fokus belajar lagi nak jaga rumah tangga lagi. Susah. Ummi pun ikut pesan arwah wan, kahwin lepas habis belajar” Aq sengih kambing je la kat situ. Bile aq tanye lagi, “kalau dah memang jodoh?”, Ummi memang genius dan layak dapat PhD dia, “Isu kahwin boleh dielakkan. Buat keputusan jangan ikut perasaan semata-mata. Minta petunjuk Allah. DIa Maha Mengetahui Lagi Maha Bijaksana. Seelok-eloknya, sekarang ni fokus belajar je dulu.”

Sekarang ni kalau aq ajukan soalan-soalan berkaitan kahwin aq memang dah tahu dah jawapannya. Hehe. Bukan tak tahu. Yelah, tambah pulak aq ni KAKLONG. Benchmark untuk adik-adik kut. Parahla kalau buat pelik-pelik kan? Jadi benchmarker ni memang susah tapi Tuhan dah bagi tanggungjawab tu kat aq. Dia bagi sebab Dia tahu aq mampu jadi benchmarker a.k.a anak sulung. Sekarang ni aq bukanla pikir sangat pun isu kahwin ni, tapi jadi suka kalau berbicara tentangnya. Entahla kenapa. Sendiri syok kot.

Haiya. Masa depan tu takkan ade sape-sape yang taw, Hanya Allah je yang tahu. Semuanya dah ditulis di Lauh Mahfuz. Berserah sahaja pada-Nya. (Cewah… ayat tak bule belah!…. memang tak boleh belah pun). Aq tidaklah menulis atas dasar alasan aq rasa aq nak kahwin ke apa-apa yang berkaitan. Aq menulis atas sebab aq hanya nak berkongsi dan nak meluahkan kot. Luahkan apa pun aq sendiri tak tahu. Segala apa yang terbuku di hati hanya Dia sahaja yang tahu.

Keputusan aq nak kahwin ke tak kat obesi ni aq hanya mampu diam. Unless kalau aq jawab tu bermaksud tidak ade langsung unsur serious, unsur nak layan je apa yang orang nak. Kadang-kadang memang suka tengok reaksi orang tapi kadang-kadang kena juga fikir ape orang fikir. Sebab apa yang difikirkan tak sama dengan yang kita rasakan. Nak menjawab soalan secara serious memang aq tak berani, sebab aq takut aq jadi cakap tak supa bikin. Kehidupan dah banyak mengajar aq sebegitu. Nanti mulut cakap gini, buatnya lain la pulak. Yang pernah terlintas lain, yang dibuatnya lain. Susah. Nak menjawab memang laju je mulut menjawab. Tapi bila berlaku depan mata tu, hanya Allah je yang tahu apa yang bermain dalam fikiran.

Sekarang ni masih banyak benda yang aq nak perbaiki dan perbetulkan. Masih banyak urusan persendirian yang perlu aq tangani. Masih banyak tentang kehidupan yang perlu aq belajar. Bak kata mak ayah orang-orang lain, “Belajar pun tunggang langgang lagi, ni pulak nak jadi laki/bini orang?”

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Let's hear it from you.