Featured Slider

Apa nak buat bila anak kemalangan di rumah?

Assalamualaikum.

Seperti yang sedia maklum, sejak hujung bulan Mac lagi Wildan demam campak. Dan sejak itu memang Wildan kami cutikan dari sekolah. Sepanjang Wildan demam campak, kami memang berjaga-jaga risaukan Mukhlis berjangkit. Maklumlah dua beradik ni mana boleh berpisah. Bila datang mood nak main bersama tu, memang tak ingat dah kalau sorang tengah sakit atau sebenarnya nak pergi tandas. Haha.
Boleh baca selanjutnya kat sini: Wildan demam campak

Wildan pula masa demam campak, untuk 4-5 hari pertama, siang hari gayanya sihat (boleh berlari ke sana ke mari, main masak-masak) tetapi sebelah malam badan akan panas, dia kuat merengek dan semua tak kena. Jadi mencabar sebab sebelah malam kita nak rehat. Yelah, kadang terjaga tengah malam merengek. Dari dia baby mana ada dia bangun malam. Time demam campak ni yang kerap sikit bangun malam.

Jangan terkejut, walaupun Wildan demam campak, dia masih boleh bermain dengan Mukhlis dengan girangnya dan akhirnya kemalangan berlaku.

apa nak buat bila ada kemalangan


Master Pasto - 3 Minutes Wonder Instant Pasta

Assalamualaikum.

Haaaaaa, siapa peminat spaghetti kat sini? Aku memang suka masak spaghetti atau pun pasta. Kadang-kadang memang masak lunch spaghetti je. Masa bujang duduk sorang-sorang kat Moscow, boleh dua minggu tak makan nasi sebab makan pasta je. Hehe.

Kalau difikirkan zaman bujang dulu, tahap malas nak masak tu tak payah cakap. Paling malas pernah terfikir nak masak pasta dan makan dengan sos tomato je. Gila malas nak masak. Tapi tak pernah buat sebab tak sedap pun makan kosong tak ada isi.

5-6 tahun lepas, makanan instant yang paling suka student Malaysia bawa balik Moscow ialah instant noodles macam Maggi tu. Boleh berpaket-paket bawa balik. Cuma, aku tak berapa minat maggi ni. Untuk setahun biasa bawa satu paket (yang ada 6 tu) je. Aku memang lagi suka makan pasta. Tapi masa tu mana ada instant pasta. Kalau ada pun, kena rebus pastanya. Variasi pun tak banyak.

Baru-baru ni jumpa MASTER PASTO - INSTANT SPAGHETTI, produk buatan Malaysia daripada company Lioco Food Industries Sdn. Bhd.

Master Pasto Instant Spaghetti Halal Food

Bila anak kena demam campak

Assalamualaikum.

Korang ingat tak masa korang umur berapa kena demam campak? Aku dulu kena masa darjah 2 (umur 8 tahun). Ingat lagi masa tu rasa seksa dengan gatal serata badan, tak selesa sana sini. Gambar dalam album pun ada tau. Haha.

Aku tak pernah terfikir pun yang Wildan akan kena demam campak seawal 5 tahun. Tapi orang kata eloklah kena masa kecik, sakitnya kurang dan pantang makan pun kurang.

Nak tahu macam mana dia boleh kena?

demam campak, chicken pox



4 Cara Bermain Lego Sambil Belajar

Assalamualaikum

Sejak Wildan dah mula sekolah, aku sekarang cuba fokus pada aktiviti homeschool dengan Mukhlis. Bila Wildan balik sekolah, aku tak push sangat untuk beraktiviti melainkan dia memang ajak aku. Aktiviti-aktiviti homeschool ni dah lama pun buat dengan anak-anak. In fact sebelum Wildan sekolah lagi.

Dalam banyak-banyak aktiviti homeschool dengan anak-anak, diorang memang akan teruja bila main dua benda: LEGO dan PASIR KINETIK.

Hari ni aku nak kongsikan cara bermain dengan lego sambil kita mengajar anak-anak.

Rasanya setiap parents mesti akan beli lego atau building blocks untuk anak-anak kan? Kira ini antara educational toys yang paling wajib ada dalam rumah.

Aku meletakkan lego sebagai satu permainan berpendidikan (educational toys) sebab dengan bermain lego sahaja, kita boleh nampak daya imaginasi dan tahap kreativiti anak-anak. Macam Wildan dia buat rumah lah, pistol lah, kadang-kadang dinosaur. Pernah juga jadi handphone!

idea bermain dengan lego

Girls Spa Day

Assalamualaikum.

Minggu lepas, 23 Februari (Sabtu) akhirnya kami anak beranak perempuan pergi ber'spa' di The Hut Spa yang yang terletak di Kampung Sungai Sekamat atau Taman Seri Sekamat, Kajang.

Sebenarnya dah lama terfikir nak buat hang out macam ni, cuma kekangan masa dan keadaan. Walaupun bila balik rumah mak, selalu sangat kitorang duduk beramai-ramai borak sakan, berhibur dan sesi heart to heart, masa-masa ke spa ni somehow menambahkan rencah dan kira kami have fun. Hehe.

Aku terfikir nak ajak adik ke sana sebab dia ada sebut-sebut nak sesekali kitorang anak beranak perempuan pergi spa buat massage ke facial ke apa-apa yang girls things la kan. Aku teringatkan The Hut Spa ni sebab dah follow instagram dia sejak mengandungkan Mukhlis lagi. Haha.

Tengah scroll, nampak promosi Tahun Baru Cina yang sangat menarik perhatian.