Featured Slider

Review: Antioxidant Serum by Sanny & Joleen

Assalamualaikum.

Hai, lama dah tak review pasal produk kecantikan ataupun skincare. Kali ini nak cerita pasal satu serum yang berjaya menangkap perhatian aku.

Sebenarnya, sejak trend serum diperkenalkan, aku memang tak berani nak guna serum. Salah satu alasannya adalah dia melekit dan kulit aku mudah bagi reaksi yang tak diingin seperti naik jerawat berjemaah atau sebum overproduce. Setakat yang aku jumpa dekat kedai banyak yang melekit, kecuali The Body Shop yang Youth Drop. Ada yang tak melekit tapi, dia ada buatkan muka rasa tak selesa atau tegang tiba-tiba.



Buffet Ramadan oleh Azam Pandan Sdn Bhd di Dewan Tengku Zara, Bangi

Assalamualaikum.

Hari ni dah genap 7 hari kita berpuasa untuk bulan Ramadan 1440H. Macam mana momentum korang? Harapnya masih kuat dan boleh pecut sampai habis Ramadan lah.

Sempena masuk Ramadan ni, of course baaaanyak buffet Ramadan yang ada. Rezeki aku tahun ni, dapat jemputan ke buffet Ramadan yang disediakan oleh Azam Pandan Sdn. Bhd di Dewan Tengku Zara di Bangi.

Walaupun aku duduk Cheras, Bangi ni bunyinya tak jauh sebab antara masuk KL dengan pergi Bangi, lagi suka pergi Bangi. Hehe. Bila dapat jemputan tu terus bagitahu husband dan dia setuju. Yeay!

Buffet Ramadan 2019 Dewan Tengku Zara

Buat duit online tanpa berniaga.

Assalamualaikum.

Zaman sekarang ni sekadar makan gaji tak cukup. Kos sara hidup semakin tinggi, tapi kenaikan gaji tetap tak banyak. Harga rumah, kereta dan barang boleh naik sampai 30-40 peratus tapi gaji naik tak sampai 20% setiap tahun.

Siap ada yang bandingkan 20 tahun lalu, gaji RM2000 dah boleh beli Honda. Zaman sekarang masih boleh beli, tapi ikat perutlah tiap hujung bulan. Betul tak?

Nak tak nak, ramai yang buat kerja sampai 2-3 jenis. Tak kiralah kalau pagi kerja office, malam buat grab atau jual burger atau buat bisnes online dan hujung minggu part time jaga restoran atau butik. Selagi boleh cari jalan buat duit lebih, buatlah sampai lebam. Bukan sebab mata duitan, tapi kos sara hidup meningkat saban tahun. Kena cari jalan untuk survive.

Sejak balik Malaysia (tahun 2015), aku dah mula cari jalan untuk buat duit tanpa perlu berniaga. Aku jumpalah beberapa cara untuk buat duit tanpa perlu berniaga. Salah satu daripadanya ialah dengan menjawab survey-survey tentang produk-produk, iaitu jadi panelist survey.

buat duit dengan survey



Kenapa aku rasa drama Nur 2 patut ditonton?

Assalamualaikum,

Jarang sangat aku nak menulis pasal movie atau drama. Lagi-lagi kalau cerita melayu. Sebab aku tak layan sangat. Banyak sangat fantasi dan tak ada isi, lebih kepada nak puaskan hati rakyat Malaysia. Tapi, untuk drama Nur ni aku terjebak menonton sejak tahun lepas.

Sebenarnya tahun lepas tak layan juga cerita Nur. Yelah, aku memang sebelah malam mana tengok TV dah dengan anak-anak. Nak pula bulan puasa masa tu. Lepas isya' kemas rumah, layan budak-budak dan paksakan tidur. Haha.

Aku jadi tertengok sebab kecoh dekat media sosial pasal netizen mengamuk babak Ustaz Syed Hamadi melanggan pelacur. Masa tu babak tu memang aku tengok dekat rumah Ummi. Tak tahu pula esoknya kecoh netizen marah sebab babak macam tu seolah-olah menghina status ustaz. Adik aku pulak, bersungguh rekomen aku tengok cerita Nur sebab katanya cerita tu padu. Masa tu dah lebih 10 episod bersiaran. Serius rasa malas nak layan, nak kejar lagi.

Memandangkan kecaman netizen sangat heboh, suami ajak aku layan drama Nur. Nak tahu juga part mana yang director menghina status ustaz. Kena tengok dari awal untuk faham karekter ustaz yang tu. Maka kami memang berkejaranlah menonton drama Nur. Haha. Masa tu, almost setiap episod aku rasakan ada mesej yang sangat dalam. Mulut becok bercakap sambil tengok cerita. Kena tengok dengan mata hati, tak boleh tengok dengan emosi. Sebab setiap babak dan dialog ada isinya.

Intisari Nur 2


Apa nak buat bila anak kemalangan di rumah?

Assalamualaikum.

Seperti yang sedia maklum, sejak hujung bulan Mac lagi Wildan demam campak. Dan sejak itu memang Wildan kami cutikan dari sekolah. Sepanjang Wildan demam campak, kami memang berjaga-jaga risaukan Mukhlis berjangkit. Maklumlah dua beradik ni mana boleh berpisah. Bila datang mood nak main bersama tu, memang tak ingat dah kalau sorang tengah sakit atau sebenarnya nak pergi tandas. Haha.
Boleh baca selanjutnya kat sini: Wildan demam campak

Wildan pula masa demam campak, untuk 4-5 hari pertama, siang hari gayanya sihat (boleh berlari ke sana ke mari, main masak-masak) tetapi sebelah malam badan akan panas, dia kuat merengek dan semua tak kena. Jadi mencabar sebab sebelah malam kita nak rehat. Yelah, kadang terjaga tengah malam merengek. Dari dia baby mana ada dia bangun malam. Time demam campak ni yang kerap sikit bangun malam.

Jangan terkejut, walaupun Wildan demam campak, dia masih boleh bermain dengan Mukhlis dengan girangnya dan akhirnya kemalangan berlaku.

apa nak buat bila ada kemalangan


Master Pasto - 3 Minutes Wonder Instant Pasta

Assalamualaikum.

Haaaaaa, siapa peminat spaghetti kat sini? Aku memang suka masak spaghetti atau pun pasta. Kadang-kadang memang masak lunch spaghetti je. Masa bujang duduk sorang-sorang kat Moscow, boleh dua minggu tak makan nasi sebab makan pasta je. Hehe.

Kalau difikirkan zaman bujang dulu, tahap malas nak masak tu tak payah cakap. Paling malas pernah terfikir nak masak pasta dan makan dengan sos tomato je. Gila malas nak masak. Tapi tak pernah buat sebab tak sedap pun makan kosong tak ada isi.

5-6 tahun lepas, makanan instant yang paling suka student Malaysia bawa balik Moscow ialah instant noodles macam Maggi tu. Boleh berpaket-paket bawa balik. Cuma, aku tak berapa minat maggi ni. Untuk setahun biasa bawa satu paket (yang ada 6 tu) je. Aku memang lagi suka makan pasta. Tapi masa tu mana ada instant pasta. Kalau ada pun, kena rebus pastanya. Variasi pun tak banyak.

Baru-baru ni jumpa MASTER PASTO - INSTANT SPAGHETTI, produk buatan Malaysia daripada company Lioco Food Industries Sdn. Bhd.

Master Pasto Instant Spaghetti Halal Food

Bila anak kena demam campak

Assalamualaikum.

Korang ingat tak masa korang umur berapa kena demam campak? Aku dulu kena masa darjah 2 (umur 8 tahun). Ingat lagi masa tu rasa seksa dengan gatal serata badan, tak selesa sana sini. Gambar dalam album pun ada tau. Haha.

Aku tak pernah terfikir pun yang Wildan akan kena demam campak seawal 5 tahun. Tapi orang kata eloklah kena masa kecik, sakitnya kurang dan pantang makan pun kurang.

Nak tahu macam mana dia boleh kena?

demam campak, chicken pox