Featured Slider

Carian

Resolusi Tahun Covid-19 (2020)

Assalamualaikum dan hai.

Rupanya kita semua telah berjaya melalui tahun 2020 jayanya. Alhamdulillah. Masuk 2021 ni semua orang dengan keadaan bersemangat dan lebih bersedia. Harapannya semoga tahun 2021 dapat memberikan kita sinar baru.

Ramaikan antara kita yang terkesan dengan pandemik Covid-19 yang melanda seluruh dunia secara tiba-tiba. Mana tidaknya baaaanyak rancangan terpaksa ditunda sebab nak meredakan dulu pandemik yang sedang menggila.

Aku rasa tahun 2020 macam sekejap sangat berlalu. Terasa macam banyak benda yang tak tercapai. Tapi bila aku cuba senaraikan, rupanya baaanyak benda yang berlaku dan banyak kenangan yang tak boleh dilupakan. Siapa kata tahun 2020 macam dilalu angin? Tahun 2020 jugalah tahun yang banyak bagi pengajaran kepada kita semua.

goodbye 2020 end of year resolution

Pendaftaran Sekolah Rendah Agama (Selangor)

Assalamualaikum dan hai!

Aku masih lagi sedang menerima kenyataan yang aku dah makin tua dan anak-anak semakin membesar. Masuknya tahun 2021 ni, secara rasminya Wildan akan masuk darjah satu. Nanti dia masuk tingkatan satu pun maknya masih lagi tak boleh nak move on menerima hakikat yang anaknya dah besar. Hehe.

Dan dah masuk hujung tahun 2020 aku baru perasan yang aku masih pilih sekolah agama untuk Wildan. Memandangkan aku dibesarkan dengan pergi sekolah agama, aku rasa wajar untuk aku hantar anak pergi sekolah agama. Lagipun untuk tahap 1, sesinya sebelah petang. Sudahnya pagi takkan aku nak bagi dia tengok TV kat rumah. Lagipula aku sekarang sibuk dengan kajian Master.

So, akhirnya dalam masa yang singkat aku berjaya daftarkan Wildan sekolah agama berdekatan. Asalnya aku ingat dah terlepas memang tak sempat. Alhamdulillah masih sempat ddan rupanya mudah sangat proses mendaftar sekolah agama.

daftar sekolah agama negeri selangor

Drama Review: Perempuan Tanpa Dosa

 Assalamualaikum dan hai!

Aku rasa sebenarnya agak lewat aku update pasal drama kali ini memandangkan drama ni dah hampir seminggu tamat. Aku jarang nak update cerita drama Melayu melainkan aku memang puas hati dengan jalan cerita dan pengajaran yang ada dalam cerita tu.

So, seperti yang tertera dekat tajuk, aku nak ceritakan pasal drama dari Astro, Perempuan Tanpa Dosa, lakonan hebat oleh Kamal Adli, Uqasha Senrose, Uyaina Arshad dan Yusuf Bahrin.

Pada awalnya aku memang tak tahu pasal kewujudan cerita ni. Malam-malam aku mana tengok TV sebenarnya. Siang hari pun anak-anak tengok TV dalam 2 ke 3 jam sahaja. Bila aku tengok TV? Entahlah. Aku pun tak tahu. Drama Perempuan Tanpa Dosa ni jadi tertengok sebab ayah aku. Ada satu hari dia tengah tengok, dia ajak sekali kami layan. Dia kata cerita ni menarik perhatian dia. Mengenali ayah aku yang juga jarang nak layan drama, aku pun tengok. Masa tu dalam episod 5 ke 6 kot. Tapi masa tu tak mula layan lagi. Tak silap aku mula serius layan masa dah masuk episod 12  atau 14 kot.

Tujuan aku menulis entri kali ini bukanlah nak cerita betapa bestnya cerita drama Perempuan Tanpa Dosa tetapi lebih kepada nak ulaskan apa yang aku dapat dari drama ni. Drama ni memang boleh buatkan orang jadi macam bising depan TV tau sebab perubahan watak yang sama maca realiti buatkan kita jadi geram. Yang jahat, jahat sangat. Yang jahil, memang jahil. Yang baik, kejap baik kejap tidak. Banyaklah ragam manusia dalam drama ni.

review drama perempuan tanpa dosa

#SLMCSLIFE EP5 Persidangan Antarabangsa Atas Talian

 Assalamualaikum dan hai!

Tak lama lagi tahun 2020 akan berakhir dan dalam tak sedar aku dan masuk pertengahan semester ketiga untuk pengajian master. Banyaknya benda nak kena uruskan sebelum masuk tahun 2021 ni!

Sebenarnya tahun ini sekali lagi aku menghadiri persidangan akademik. Kali ini dengan pengalaman yang baru dan suasana yang berbeza. Kalau ada ikut kisah aku sambung belajar, mesti ada terbaca tentang pengalaman pertama aku menghadiri ke persidangan akademik pada tahun 2019. 

Untuk tahun 2020, dengan adanya pandemik Covid-19 semestinya kebanyakan persidangan mula mengambil tempat dilakukan secara atas talian dan persidangan yang aku hadiri juga termasuk. Pada asalnya persidangan ini dirancang untuk dilaksanakan seperti biasa namun, gelombang kedua Covid-19 membuatkan ahli jawatankuasa persidangan membuat keputusan untuk mengadakan persidangan secara atas talian juga.

academic conference persidangan atas talian

First Impression: Mary Kay Microdermabrasion Set

Assalamualaikum dan hai!

Untuk siri First Impression kali ni, aku nak kongsikan pengalaman pertama kali guna set Microdermabrasion dari Mary Kay. Bagi yang mengenali produk Mary Kay atau memang pengguna Mary Kay mesti dah tahu set ni baru bertukar wajah yang lebih moden dan cantik!

Set Microdermabrasion ni ada dua produk: Microdermabrasion Refine dan Pore Minimizer.

Bagi yang tahu, kulit aku jenis berminyak. Orang kulit berminyak ni biasanya pori-pori besar, senang naik bintik hitam (blackhead) dan juga jerawat pasir (whitehead). Dan memang inilah keadaan kulit aku yang sebenar. Pori besar memang tak boleh buat apa melainkan dengan penjagaan yang betul dengan produk yang betul. Yang whitehead blackhead pun kalau guna produk yang betul dengan cara yang betul dapat dikurangkan penampakkan mereka.

So jom, kita tengok dulu apa sebenarnya set Microdermabrasion Mary Kay.

microdermabrasion mary kay


Cara buat video grafik dengan Microsoft Power Point

 Assalamualaikum dan hai!   

InsyaAllah untuk entri kali ini nak sambung cerita pasal Microsoft Power Point. Bagi yang pertama kali datang menyinggah di sini, jemput baca dulu entri pertama berkaitan Power Point. Dalam entri tu, ada mengupas cara-cara untuk buat grafik atau info grafik (yang statik, bukan video) dengan menggunakan Power Point.

So, berbalik pada tujuan utama entri kali ini, aku nak kongsikan sedikit tentang cara buat video grafik menggunakan Power Point. Bagi mereka yang biasa dengan Power Point mesti tahu kan sebenarnya baaaanyak sangat yang kita boleh buat dengan Power Point.

Zaman sekarang ni, orang nak tengok video. Daya fokus manusia pula tak lama. Dalam 30 saat ke satu minit sahaja. Nak orang tengok content, kena tarik pehatian dalam 5 ke 10 saat pertama dia menonton. Hatta video 10 saat pun boleh viral kalau orang suka tengok. 

Seiringan dengan zaman, selain aku belajar sendiri cara buat infografik dengan Power Point, aku belajar juga cara buat video grafik untuk marketing.

cara buat video dengan power point