Featured Slider

Carian

Kembalinya Penanggah di Taman Warisan Pertanian

 Assalamualaikum dan hai!

Apa perasaan korang kalau ada satu tempat yang membawakan kehidupan agro Malaysia dan sekaligus boleh dapatkan hampir pelbagai masakan tradisional serata Malaysia hanya di satu tempat? Best kan. Pergi satu tempat, boleh cuba pelbagai masakan tradisional dan tak perlu fikirkan tempoh perjalanan yang panjang atau pun kat mana nak tidur.

So, aku pun sebenarnya baru tahu kewujudan tempat ini. Dan dia tak jauh pun bagi mereka yang duduk sekitar Selangor dan Kuala Lumpur. InsyaAllah bagi mereka yang suka mencuba makanan negeri negeri lain, semestinya akan gembira dengan kewujudan tempat ini.

Mana lagi kalau bukan Taman Warisan Pertanian di Presint 16, Putrajaya!


Antara Sekolah Persendirian atau Sekolah Kerajaan?

 Assalamualaikum dan hai.

Hujung tahun 2020 semakin menghampiri. Perasan tak, kita rasa 2020 ni masih baru lagi? Dengan pandemik Covid-19, banyak benda yang di  luar jangkaan berlaku. Banyak perancangan terbantut dan banyak perubahan yang berlaku. Salah satu daripadanya ialah berlalunya masa dengan pantas.

Dan aku pun baru tersentak masa bulan Mei hari tu. Sebabnya pihak tadika dah mula hantar notis untuk kami ibu bapa kepada anak-anak umur 6 tahun submit borang-borang dan surat berkaitan kepada sekolah yang kami pilih. Masa tu aku tidaklah kelam kabut sangat sebab aku memang dah hantar kepada sekolah sejak tahun lepas lagi. Maklumlah, mak mertua guru besar sekolah rendah. So, dia yang selalu hantar peringatan untuk jangan lupa daftarkan Wildan. Hehe.

Sebenarnya, kami ada perancangan untuk hantarkan Wildan ke sekolah persendirian (sekolah private). Malah aku dah buat survey serta bajet sekali. Cuma bila tahun semakin menghampiri, banyak pertimbangan yang kami perlu lakukan dari segi kewangan, masa dan tempat.

sekolag private atau sekolah kerajaan

Kelebihan Bermain 'Puzzle'

 Assalamualaikum dan hai!

Siapa kat sini suka puzzle?

Aku tahu aku tak minat tapi aku sendiri ajar anak main puzzle. Hehe. 

Sebenarnya Wildan diperkenalkan kepada puzzle masa umur dia 3 tahun. Masa tu dia main Talking Ginger dalam iPad. Bagi yang pernah tahu Talking Tom, Talking Ginger ni aplikasi yang sama tapi lebih berfokus pada anak-anak. Ada timer gosok gigi, ada mandikan kucing, ada bagi makan. Dan kalau dapat siapkan 4 tugasan pertama akan dapat beberapa keping puzzle. Masa tu dah ada dalam 5 ke 6 puzzle yang dah penuh, so Wildan main cantum-cantumkan. 

Masa tu sekadar ajar dia sahaja macam mana nak buat. Malah dalam Talking Ginger tu nak susun puzzle tak susah sebab gambar asal ada di bawahnya. Kira dengan mata kasar kita nampak bahagian mana letak di mana. Bagi aku untuk peringkat pengenalan sangat bagus.


'Facial' sendiri di rumah

 Assalamualaikum dan hai.

Siapa kat sini suka pergi facial? Atau pernah terfikir nak pergi facial tapi tak berani sebab takut kesan sampingan atau macam-macamlah alasan?

Haa, aku antara orang yang dah lama berkeinginan nak pergi facial tapi tak pernah berani. Sebab apa? Sebab aku takut reaksi kulit aku. Lagi-lagi kebanyakkan produk yang orang bagi testimoni baik, bila sampai aku jadi macam tak capai expectation.

So, aku dah lama buat facial sendiri di rumah. Hehe.

Macam mana nak mulakan buat facial sendiri tu?

home spa home facial malaysia with mary kay

Hari Budaya Emas yang meriah di PGMall

Assalamualaikum dan hai

Buat kaki-kaki shopping online tegar, aku ada berita baik untuk korang semua. Kali ini aku nak ajak korang membeli belah sambil dapat duit dan kumpul emas. Haaa, jeng jeng jeng. Shopping boleh dapat duit dan kumpul emas? Macam mana tu?

Macam mana lagi kalau bukan di PG Mall. 

Dah pernah dengar ke belum pasal PG Mall ni? Kalau belum, aku nak bagitahu yang PG Mall merupakan satu platform e-commerce iaitu pusat membeli belah atas talian ciptaan tempatan dan berada di kedudukan tiga teratas di Iprice. Kalau tak percaya boleh klik pada link ini untuk lihat sendiri kedudukan PG Mall.

>>>Ranking PG Mall<<<

Apa yang bagus dengan PG Mall ini, dia menerima pembayaran melalui semua jenis e-wallet dan sebarang bayaran atas talian. Sangat mudah bagi semua orang untuk membeli. Tak perlu buat e-wallet baru atau pinjam akaun kawan untuk membayar. Maklumlah, kita bila tengah nak membeli, nak bayar masa tu juga supaya urusan selesai dan cepat barang di proses.

Microsoft Power Point: Lebih dari sekadar PRESENTATION

 Assalamualaikum dan hai!                

Jarang-jarang nak bercerita pasal hal teknikal tapi kali ini aku nak kongsikan sedikit pasal kegunaan Microsoft Power Point selain daripada buat presentation yang biasa-biasa. Sebenarnya Microsoft Power Point ada banyak kegunaan selain daripada buat presentation untuk FYP atau business proposal. Lebih dari itu tau.

Aku mula tahu pasal kelebihan Power Point bila ada orang kongsikan cara buat resume di Power Point. Masa tu aku godek-godek sendiri je Power Point dan sejak itu memang almost semua benda aku buat guna Power Point. Sebab sangat sangat mudah dan sangat sangat cantik hasilnya!

Tahu tak dengan Power Point, korang boleh buat image infografik seperti yang ada di Instagram dan Pinterest? Boleh juga buat video animasi pendek? Boleh juga buat GIF? Boleh juga buat video marketing yang wow? Dan baaaanyak lagi yang boleh dihasilkan hanya dengan Microsoft Power Point! Nak tahu tak macam mana?

cara buat gambar dari power point