Featured Slider

Looking for something?

4 perkara penting sebelum terlafaznya akad

Assalamualaikum dan hai!

Okay, sebenarnya post ni aku nak buat sempena hari ulangtahun perkahwinan yang keenam, 17 Ogos 2019 yang lalu. Baru 6 tahun kami ni.

Cumanya, aku kecoh-kecoh siapkan artikel untuk Master, kecoh-kecoh juga balik kampung. Agak huru hara dan memang tak sempat nak menaip. Tak lupa juga ada beberapa draft yang tak proofread dan letak gambar. So, aku siapkan semuanya dulu dan barulah mula menaip semula.

Tajuk untuk entri kali ni, macam-macam tajuk singgah dalam kepala. Sekali masa aku mula menaip, laju je tangan aku menulis "Sebelum terlafaznya akad". Kalau sesiapa yang layan drama 'Setelah Terlafaznya Akad' mesti perasan. Haha. Tak ada niat pun nak ubah tajuk drama tu.

Aku cuma nak kongsikan sikit persiapan sebelum berkahwin. Dan maksud aku persiapan ni, bukan persiapan dari segi hantaran ke pelamin atau mekap semua tu. Aku nak bercerita persiapan mental terutamanya untuk jangka masa panjang.

persiapan sebelum berkahwin


The Asian Parent: Aplikasi Untuk IbuBapa Millenial

Assalamualaikum dan hai!

Dalam zaman digital ni, kalau boleh semua benda nak ada di hujung jari kan? Lagi-lagi maklumat yang berkaitan dengan keluarga. Haa, ni nak cerita pasal satu aplikasi yang boleh dimuat turun untuk semua ibubapa milenial. (Eh, siapa-siapa yang pandai guna gadget boleh tau).

Ingat lagi, masa mengandungkan Wildan (6 tahun yang lalu), aplikasi untuk ibu mengandung kebanyakkannya ada benda yang asas sahaja. Ada kick counter (pengiraan pergerakan bayi), perkembangan bayi dalam perut dan beberapa artikel asas. Masa tu, memang bergantung banyak pada satu website dari Amerika. Tapi website tu, banyak info untuk orang-orang Amerika lah kan. Pantang larang orang melayu semua tak ada pun. Kena banyak main google.

theasianparent app launch event

Luckin Kopi : Klasik dan Moden

Assalamualaikum dan hai!

Punyalah lama tak update blog. Draft banyak, nak edit, nak proof read lagi. Sekarang tengah sibuk sikit. Buka laptop pun sempat kejap-kejap je.

Okaylah, hari ni sebenarnya nak share dengan korang satu kedai kopi hispter. Walaupun dia hipster, ada banyak pilihan makanan klasik. Nama kedai yang aku nak cerita hari ni ialah Luckin Kopi.

Kedai ni dekat Jalan Panggong elok terletak berdekatan Petaling Street, berhadapan dengan pintu A MRT Pasar Seni. Memang keluar-keluar dari MRT Pasar Seni tu, tengok deretan kedai bertentangan pintu A akan nampak Luckin Kopi. Jalan sikit dah sampai Luckin Kopi ni. So, kalau tak nak bersesak mencari parking kereta (sebab kat situ sangat pack) boleh sangat datang dengan MRT je. Sangat dekat tau. Atau tengah syok berjalan dekat Pasar Seni, singgah je sini untuk makan.


kedai luckin kopi

Karihome: Susu Kambing dari Ladang New Zealand

Assalamualaikum dan hai!

Hari ni nak share pasal susu kambing dari Karihome.

Haaa, kalau korang nak tahu, Mukhlis ni jarang sakit. Tapi sekali dia sakit, risau teruk kitorang dibuatnya. Sebab dia akan terus tak lalu makan, merengek selalu dan paling sedih ialah badan akan mula turun berat. Mula-mula dia demam masa dia 13 bulan (1 tahun 1 bulan), dalam masa 3 hari terus hilang pipi bam bam dia.

Ingatkan masa tu je dia demam akan jadi macam tu. Rupanya setiap kali demam, setiap kali itulah dia akan lembik dan lemah longlai. Dan akan nampak ketara badannya susut. Sedih sebab ada yang kata tak bagi makan. Huhu.

Dahlah Mukhlis jenis tak suka minum susu dan agak memilih. Susah untuk pastikan dia dapat nutrient yang cukup terutamanya waktu dia sakit. Makanan sehari-harian dia pun kadang tak menentu inikan pula waktu dia sakit.

susu kambing karihome review


Latihan stimulasi anak bercakap

Assalamualaikum dan hai!

Baca tajuk pun dah tahu hari ni aku nak cerita pasal apa. Bab masalah lambat percakapan ni sebenarnya kerisauan kebanyakan ibu bapa. Sebab bercakap adalah satu elemen paling penting dalam komunikasi. Kalau proses komunikasi tak berjalan dengan baik, susah nak sampai maklumat dan dua dua pihak (yang bercakap dan yang mendengar) akan cepat kecewa.

Bila ada anak, masa anak boleh bercakap adalah saat yang paling bahagia. Walaupun bila anak tu jadi non stop bercakap, kita rasa bersyukur sebab anak kita boleh luahkan apa yang dia nak. Nak makan apa, nak minum apa, nak pergi mana dan banyak lagi.

Masa Wildan dulu, lebih kurang dua bulan sebelum dia masuk 2 tahun, dia dah boleh bercakap. Masa dia dapat adik (2 tahun 5 bulan) dia boleh express dia sayang adik, boleh panggil nama adik walaupun pelat. Bila Mukhlis membesar, aku ingatkan proses akan sama juga. Tapi, masuk 2 tahun satu perkataan pun tak pernah dengar. Masuk 2 tahun 5 bulan, dia jadi cepat marah sebab apa dia nak semua orang tak faham.
latihan untuk anak bercakap


Kembara Alam Ranger 2019: Sukaneka versi baru!

Assalamualaikum dan hai!

Sejak Wildan masuk tadika ni, antara event yang aku tunggu-tunggu ialah hari sukaneka. Sebab nak tengok depan mata sendiri kemahiran bersosial Wildan dan macam hubungan dia dengan cikgu-cikgu dia. Maklumlah, Wildan pertama kali keluar dari zon selesa dia kan.

Kalau ikut takwim tadika, diaorang tak ada sukaneka tapi ada perkhemahan. Haaaa, perkhemahan diaorang melibatkan komitmen mak ayah. Memang dari awal mendaftar, pengusaha dah maklumkan yang penglibatan ibu bapa memainkan peranan yang besar untuk sama-sama membantu dan mendidik anak-anak. Sebab tu kerja sekolah anak-anak semua hujung minggu sahaja untuk dibuat bersama mak ayah.

Naik cuti sekolah, cikgu mula-mula maklumkan akan buat perkhemahan dekat Sungai Congkak. Masa tu aku macam rasa lega sebab dekat je kot Sungai Congkak ni. Lepas seminggu, tukar rancangan. Tak buat perkhemahan tapi buat acara di Pantai Batu Laut, Banting. Program dibuat dari lagi sampai petang. Ada sukaneka, ada acara untuk ibu ayah dan ada aktiviti 'mengisa ikan'. Mesti pelik bila dengar perkataan mengisa ikan kan? Apa benda lah tu? Haha. Nanti aku cerita.

sukaneka amazing seed kembara alam ranger 2019

Pesta Kopi di Malaysia Coffee Fest 2019

Assalamualaikum dan hai!

Hujung bulan lepas (27 Julai 2019) aku dapat jemputan untuk hadir ke Malaysia Coffee Fest 2019 yang belangsung di One Utama Shopping Centre. Malaysia Coffee Fest ni berlangsung bermula 25 Julai hinggalah 27 Julai 2019. Memandangkan hujung minggu je senang nak datang, aku datanglah 27 Julai walaupun tahu manusia akan penuh yang amat.

Sejujurnya aku bukanlah hantu kopi ataupun #coffeeaddict sangat pun. Tapi kalau pergi cafe memang aku akan pilih kopi. Waktu belajar kat Rusia, aku suka beli latte. Sejak ada anak ni jarang sikit nak beli sebab budak-budak ni suka sangat nak kongsi air umminya. So, kena kurangkan minumlah.

Berbalik pada cerita Pesta Kopi di OU tadi, Malaysia Coffee Fest 2019 ini diaturkan oleh Conference and Exhibition Management Service (CEMS) cawangan Malaysia bersama Malaysia Specialty Coffee Association (MSCA) dan Cafe Owners Alliance, Malaysia (COA, My). Dan sepanjang pesta ini berlangsungnya pertandingan antara barista yang disusun oleh Barista Guild Asia (BGA).

Malaysia Coffee Fest 2019