Featured Slider

[REVIEW] Aloe Scrub dari Forever Living

Assalamualaikum.

Bagi orang perempuan, rasanya perkataan 'scrub' tak lagi asing, betul tak? Sebab sebahagian daripada skincare routine, penggunaan scrub ni memainkan peranan yang besar walapun bukan pakai setiap hari.

Selain daripada pencuci muka, penyegar (toner) dan pelembab (moisturizer), penggunaan scrub secara mingguan dalam dua ke tiga kali seminggu memainkan peranan penting untuk menyerikan kulit. Yelah, scrub ni fungsinya untuk menanggalkan kulit mati, lagi-lagi kulit kusam. Biasanya tekstur scrub ni kasar atau berbiji-biji.

forever living aloe scrub


Homeschool sama dengan tak sekolah?

Assalamualaikum.

Dua hari lepas, tiba-tiba dinding Facebook ada berlaku perbincangan panas tentang 'homeschooling' yang membuatkan aku godek google dan godek segala media sosial yang ada untuk tahu punca sebenar perbincangan ini berlaku.

Makanya penuhlah kecaman dan cemuhan terhadap golongan yang memilih untuk 'homeschool' anak-anak. Walaupun aku tak 'homeschool' anak sepenuh masa, tapi aku tahu ada yang buat dengan cara yang betul dan anak-anak mereka jadi manusia.
Pada aku tak adil kita melihat 'homeschool' ni sebagai sesuatu yang buruk walhal banyak perkara berkaitan 'homeschool' ni kita sendiri tak jelas.

Penafian: aku menulis sepenuhnya berdasarkan pengalaman dan pengetahuan yang ada sahaja. 

So, persoalannya adakah 'homeschooling' ini tak bagus?
Atau adakah hantar anak sekolah pula tak bagus?

Mari kita bincangkan bersama.

homeschool di malaysia



Mesin jahit sulam Janome MC500e

Assalamualaikum.

Excited nak cerita pasal mesin jahit sulam. Sebenarnya minat menjahit dari zaman sekolah lagi. Minat sebagai hobi je. Paling seronok bila kelas Kemahiran Hidup. Projek buat blaus, buat skirt. Masa projek buat blaus, skirt, kat rumah sempat lagi dengan mak buat blaus dan skirt untuk raya. (mana pergi entah baju dan skirt tu) Guna mesin jahit mak yang klasik dari US.

Pernah jugalah terlintas cita-cita nak jadi fashion designer juga. Dulu rajin buat sketch walaupun tak lawa. Haha. Berangan bukan main. Selain buat blaus dengan skirt, selalu juga buat cross stitch. Isi masa kosong kononnya. Sampai ke Moscow dulu pun ada buat cross stitch (mana entah letaknya.) Sekarang banyak alter baju dengan buat busy book sikit-sikit.

Janome Memory Craft 500E

Mukhlis Potty Train & Wean Off journey

Assalamualaikum.

InsyaAllah masuk 2019 ni, by right Mukhlis dah 3 tahun. Tapi sebab dia October Baby, aku masih anggap dia dua tahun. Hehe. Macam tak padan badan dengan umur.

Peringkat umur 2-3 tahun ni adalah peringkat anak mula ada personaliti sendiri, mula nak berdikari. Biasanya ada dua proses yang agak memenatkan: cerai susu badan (wean off) dan latihan tanpa lampin (potty train).

Percaya tak percaya, Mukhlis lalui dua proses penting ni secara serentak!
Bila difikirkan balik memang rasa tak percaya. Sebab masa Wildan, mula dengan cerai susu badan, kemudian baru proses potty train.

Nak tahu macam mana boleh jadi serentak?

cerai susu badan dan potty train


Kenapa hantar Wildan tadika?

Assalamualaikum.

Dah terlambat ke nak ucapkan tahun baru? Sebab dah dua minggu kita di tahun 2019. Hehe.

Masuknya tahun 2019, bermula satu fasa baru kehidupan kami sekeluarga: Fasa anak bersekolah. Sejak bulan November lagi, dah mula runsingkan bermacam perkara. Yelah, nak masuk fasa baru ni tak senang. Nak-nak bab pilih sekolah ni.

Facebook dengan Instagram tak habis-habis bagi iklan bermacam jenis tadika. Jenuh menengoknya. Survey juga bermacam secara online. Dari segi silibus, pendekatan, lokasi dan semestinya yuran.

Kalau ikutkan abahnya Wildan, dia kata susah sangat tak payah hantar sekolah. Buat je homeschool macam biasa. Haha. Terasa ralat kalau tak hantar sebabnya Wildan sendiri dah mula seronok kalau dapat kawan baru, bermain, berinteraksi dengan orang selain daripada keluarga. Dan, of course, sifat ingin tahu Wildan tu sampai buatkan ummi abahnya mati kutu nak menjawab soalah. Dahlah sejak join playgroup, kadang ada dia menyebut nak pergi sekolah.