Ahad, 18 September 2011

Kahwin???

Salam.

Ok.Kelas sudah bermula.Cabaran belajar pun dah semakin meningkat. Hurm. Setakat ni semuanya masih bisa diatur. Alhamdulillah. Kekadang tu la, masih rajin buka anime dengan drama. Haih…. bila la pulak nak berhentinye? =.=

Topik yang sangat menarik. Isu panas ke? No komen. Aq keluarkan topik ni sebab aq dah berabad memikirkan tentang hal ini dan aq sememangnya memerlukan pandangan orang ramai. (rasanye la).

Cakap pasal kahwin. Acapkali seorang perempuan menyuarakan hasrat hati nak berkahwin, kawan-kawan lelaki mule la nak mengusik cakap gatal la itu la ini la, macam-macam la komennye. Maklumla cerita pasal kahwin ni memang bunyinye macam gatal je. Seronok tu memang seronok cakap pasal kahwin. Ade anak la, ada suami la, romantikla, macam-macam lagi. Iye memang seronok. Dalam tengah miang-miang tu dalam kepala asyik fikir, sebut nak kahwin sangat mudah berbanding dengan nak betul-betul laksanakan. Yes, talking about marriage is a very serious and big matter. Nak jokes around memang tak salah. Nak jokes, jokes aje la.Tapi kena beringat la. Tambah-tambah tengah belaja kat negara orang yang jauh dari mata ibu ayah.

Zaman sekolah dulu, memang aq antara manusia yang sangat malas nak layan cerita pasal kahwin ni. Yang paling aq boring adalah part preparation kahwin. Jujur pada aq itu part yang sangat memboringkan. Nak taw kenapa? Benda yang terlintas kat dalam otak ni satu je, penting ke semua tu? Sampai satu masa aq juga pernah la pikir. Sekarang ni tak dah. Malas balik.

Malas nak pikir pasal preparation kahwin, yes but malas nak pikir pasal kahwin, not yet. Acapkali kalau terlintas dalam kepala ni pasal kahwin, yang aq pikir adalah tanggungjawab aq sebagai isteri nanti. Dengan keadaan dan perangai aq sekarang ni memang sah-sah masih 100% tak sesuai untuk jadi bini orang. Tapi satu je yang ade dalam kepala aq, segala apa yang terjadi Allah dah tetapkan. Tak kirala manusia tu macam mana perangainya, kalau Yang Maha Esa dah maktubkan yang dia dah bersedia dan moleklah baginya berkahwin, kahwin juga. Sebab hanya Dia yang memahami dan mengetahui segala-galanya. (Ok, aq dah start pelik dengan diri sendiri)

Well, sekarang ni memang aq sama sekali tidak mempunyai seorang pun calon. Jujur. Kalau ada pun, bukannya aq ade ape-ape perasaan pun dekat dia. Aq dikecewakan dua kali. Hehe. Itu kisah lama dan dah lapuk dah pun. Tak perlu diungkit. =) So, buat kawan-kawan yang menengok aq ni macam miang, maafla. Cerita balik pasal kahwin. Masih banyak aq perlu ubah untuk diri aq sendiri dan kali ini aq sangat-sangat tekad. Usaha aq masih belum menghasilkan apa-apa hasil (baru berapa hari…. usaha dear!) Bukan untuk sapa-sapa pun. Untuk aq jer.

Ade pernahla aq berdiskusi tentang kahwin dengan seorang kawan. Gurau-gurau nak kahwin tu boleh, tapi kena beringatla, jangan sampai masuk ke dalam hati. Itu parah nanti. Hehe. Kalau sebut je pasal kahwin orang akan pikir pasal duit. Itu yang utama. Lagi-lagi kalau mention pasal ni kat student-student. Ayat common, “Nak bagi anak orang makan ape? Diri sendiri pun ditanggung” Ok. Itu aq tak nafikan sememangnya betul. Tak lari dari fakta. Tapi kebiasaannya, orang sebut pasal kahwin mesti pikir pasal majlis kahwin yang memakan duit entah berapa banyak. Zaman sekolah dulu aq cakap kat kawan-kawan, “Tak payahla nak bikin majlis besar-besar. Nak bersandingla bagai. Bukan jaminan sangat pun” Dan part yang paling best aq kena tibai balik, “Ko cakap je macam tu, sekali antara kita ni, majlis ko yang paling meriah pulak” Ok. Itu memang membuatkan aq terdiam. Bukan apa, kalau menjawab susah pula. Gaduh-gaduh mulut ni aq sentiasa kalah.

Haih. Cerita pasal kahwin ni, entah berapa banyak entri aq kena buat ni. (Sapa suh gatai-gatai pi tulih?) Hahaha. Memang nak tulis pun. Tangan je dah penat.

Well, kahwin. Hurm…………………………………………………………………………….. Sekarang ni aq masih lagi seorang pelajar dan aq baru je tiga bulan sampai kat Moscow ni. Agak kelakar la kot. Tapi dalam aq gelak-gelak bercerita pasal kahwin aq sentiasa pikir, apa keadaannya nanti kalau kahwin. Tambah pula kalau ada anak. Tabik springla dekat my senior dengan dua orang anaknya tu. Hebat sangat! Tribute to them!

Kahwin. Kahwin. Kahwin. Nak kahwin senangla cakap. Sangat simple, “NAK KAHWIN” Semua orang boleh cakap. Tapi boleh ke semua orang cakap benda tu dengan memaksudkannya? Ade satu lirik lagu tu, ‘A word is a word till you mean what you say’. Contoh paling simple, nak makan. Semua orang cakap dengan memaksudkannya. Apa buktinya, lepas cakap nak makan, pi kedai beli makanan. Ok, nak makan tu semua orang pikir. Tipula kalau ada orang tak pikir. Contoh lain. Nak buat homework la. Tapi mata melekap lagi kat skrin laptop tu. Macam mana tu? It’s stil only just words coming out from your mouth. (Pening kan?)

Aq dah buat bermacam-macam rujukan berkaitan dengan kahwin ni. Bukan sebab aq nak kahwin tapi sebab aq nak taw sebesar mana sebenarnya erti kahwin. Walaupun sebut dia tak susah macam nak sebut beberapa perkataan rusia tapi makna dia lebih besar daripada apa yang kita baca dalam buku Syariah tu. Nampak sangat simple dan mudah. Tapi bersediakah kita? Bagi yang dah matang, kadang-kadang tu terlintas dalam kepala. “Aq ni nak menguruskan diri sendiri pun belum tentu betul ni nak menguruskan anak orang pulak.”…. tak pun “Aq ni solat pun tak penuh kadang-kadang,” ataupun “Nak kahwin, hurm…. bilik aq tu pun macam tongkang pecah lagi.” Ok. Kalau nak pikir kita prepare for the marriage, sampai bila-bila pun kita takkan prepare. Sebab kita tak boleh betul-betul imagine keadaan tu. Semua apa yang kita imagine mesti akan sedikit lari dari kenyataan. Macam aq imagine rupe bilik aq kat sini. Imagine aq memang keadaan dia teruk tapi sebenarnya a lot better. Hanya Allah je tahu bila kita dah sedia sebab Dia pencipta kita. Dia dah create plan yang terbaik untuk kita.

Aq rasa setakat ini, itu je kot yang aq nak tulis. Walaupun ada banyak lagi yang bermain dalam kepala ni, aq kena juga tangguhkan sebab aq nak pikir betul-betul. Kahwin is not simple as what we see and we understand. Cakap macam sapa-sapa pun boleh, kan? Selagi masanya belum sampai, selagi tu susah nak memahaminya. Itula lumrah kita sebagai manusia.

 

Terima kasih la sebab sudi nak membaca ruangan yang aq rase kompom boring.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Let's hear it from you.