Sabtu, 19 Mei 2012

EKSAITED ni~

Salam

Ok. Tadi dah kira~ Ada 35 hari je lagi before the date! Sungguh. Amat aku nantikan. Tak sabarnya. Rindu sangat. Dah macam-macam yang bermain di kepala aku. Tak sabar nye~~~

 

Tapi kan……..

Makin eksaited makin malas, oh tolonglah kembali rajinku.

Makin eksaited makin berdebar, oh tolonglah hati sentiasa tenang.

Makin eksaited makin sedih, oh tolonglah akalku jangan bersangka bukan-bukan.

Makin eksaited makin rasa nak lari, oh tolonglah diri banyakkan yakin.

 

Dah start dah merapu meraban dia. Hurm. Banyak sangat sebenarnya masa free dan masa untuk bertaubat. Cumanya, kita ni yang kena banyak kuatkan semangat dan istiqamah. Ye kan? Everything is up to us. Hendak seribu daya tak hendak seribu dalih. Sedar tak sedar, itulah yang ada pada kita dalam diam. Something yang kita nak, tak kiralah macam mana, kita nak juga dan kita usahakan juga. Bila part yang tak nak tu, usahakan juga tak nak. Maybe kita tak sedar tapi, itulah kebenaran. Aku pun terlalu banyak dalih dan kurang daya. Tak tipu~ Huhu. Nak jadi lebih baik dari semalam perlukan banyak usaha, doa dan istiqamah. Cakap senang macam sebut ABC, tapi liat nak buat kemain susah.

Dah. Entri sepatutnya hepi. Cerita pasal balik. Ok. Fullstop pasal bab sedih.

Balik ni. Dapat raya sesama famili. Eeee~ Sukeeee. Nak masak macam-macam. *sengih* Walaupun masak tak adalah sedap mana, tapi nak masak juga! Nak bikin kuih raya banyak-banyak macam masa form one dulu. Entah berapa banyak balang entah dapat. Sampai ada satu balang habis sebelum raya and at last Ummi kena selotape balang-balang lain. Nak redecorate and reaarrage bilik tu. Konferm setelah setahun hilang, entah apalah nasib bilik tu~ Same dengan stor rumah. Nak kumbah dan susun semula. Konferm dah bertambah dah bahan dalam tu~ Senang kata banyaklah benda nak buat. Meh. Nak senaraikan~

 

1. Nak buat nasi dagang! Fevret one. Nanti balik sini boleh buat juga~ Senang. Tak ada kempunan sorang-sorang.

2. Nak buat kuih raya. W-A-J-I-B. Setiap tahun, walaupun satu jenis, aku akan adakan juga. Tahun ni nak make sure Ummi tak perlu beli dah kuih raya. (^_~)b

3. Nak jaga adik baruku! Oih~ Nyaris terlupa bakal ahli rumah yang terbaru. #umur dah duaploh pun ada adik baru ka?#

4. Nak pergi dating dengan my only bestfriend in the world forever till jannah. Cik Fatimatur Rifqah Yahaya. Kakak, u can lepak-lepak at my house. Me like it!

5. Nak korek khazanah-khazanah lama yang sangat banyak manfaat untuk diri ni.

6. Nak masak untuk buka puasa for the whole Ramadan. InsyaAllah. Err. Tapi kalu join apa-apa event, tak dapatlah~ #Perasan masak sedap#

7. Nak makan ABC! Extra kacang please. Rindu dengan ABC.

8. Nak makan burger Pak Cik muka-mirip-ikon-kfc. The best burger ever!

9. Nak buli the youngsters kat rumah tu~ Inilah. Contoh kakak yang brutal terhadap adik-adiknya. *evil laugh*

10. Nak ……

 

Dah habis idea dah makcik ni. Seriously too many things actually. Specifically written adalah sekadar apa yang terlintas sekarang. Ada je yang terlintas tapi tak mampu nak tulis. Segan. *sengih* Ini sekadar briefing untuk AKTIVITI DI MALAYSIA. Style macam sekali je balik Malaysia. Padahal dah duduk Malaysia dari kecik lagi. Inilah namanya hujan emas di negeri orang hujan batu di negeri sendiri, manakan sama dengan negeri sendiri. Ok. Tak ingat yang belakang. Pakat letak asal berirama chantek~

InsyaAllah. Jika masih bernyawa, tertunai segala hajat ni, alhamdulillah. Jika tidak, …….

Ok. Tak maw sedih. Just nak remind. Mati itu paling dekat. Se’eksaited’ mana aku pasal nak balik ni, mati tu akan datang. Aku ni ingat je mati, tapi hakikatnya, diri ni macam tu juga. Jangan sedih. Senyumlah. Allah ada bersama.

 

 

p/s: InsyaAllah. Jika esok masih ada untuk, alhamdulillah. Jika tiada esok untukku, terimalah ampun dan taubatku seadanya. *muhasabah*

2 ulasan:

  1. Nak urus hal kahwin takde ke? Hekhekhek.... :)

    BalasPadam
  2. itu pun ye jgak la kot~ cume yg tu byk sgt dan xbole la nk cakap terang2. kek maw xjadik, ambe yg malu nnt~

    BalasPadam

Let's hear it from you.