Khamis, 8 Mac 2012

Gembiranya dalam hati

Salam.

Ok. Mengikut tahun georgian, memang aku dah genap 20 tahun secara officialnya pada tarikh hari ini iaitu tujuh haribulan mac tahun dua ribu dua belas. Tapi, kalau ikut bulan hijriah pulak, aku dah hampir setahun umur 20 tahun dan tak lama lagi bakal masuk 21 tahun… (3 ramadhan 1433) Oih. Sebenarnya, tak ada efek mana sangat pun. Walaupun dalam bahasa inggeris, umur aku sudah tiada perkataan “teen” yang membawa maksud remaja.

Ustaz azhar pun ada je cakap pasal usia remaja dan dewasa. Kalu umur dah dua puloh tahun, dah gatal nak bernikah, itu dah kira dewasa la tu~ Haha.

flowers(2)flowers

Ok. Setiap kali masuk tarikh 7 mac aku akan ingat empat peristiwa yang kira paling penting dalam hidup aku. 

Masa aku umur tujuh tahun, serius aku sangat gedik! Masa tu aku memang hidup konon ala bandar. Mengada nak mampus minta mak aku panggil sedara mara makan-makan sempena birthday aku. Serius, aku ingat balik macam gedik nak mampus.

Masa aku darjah tiga ke darjah empat, masa tu aku dan family shopping barang kat Leisure Mall ke Lot 10. Dah tak ingat kat mana. Tapi masa tu, nak beli cake. Ummi tanya nak kek apa. Jawapan aku simple. Cheesecake. Masa tu tak pernah merasa cheesecake yang mahal macam secret recipe tu. Cheesecake yang RM10 je. (Masa tu ye la 10 hengget….sekarang tak tahulah) Simple je. Balik rumah, makan gitu-gitu je, masuk tidur. Setel.

Masa tingkatan satu pulak. Hari jadi aku itulah pertama kali aku belajar buat kek batik dengan kakak sepupu aku. Seronoklah kan belajar buat kek batik. Masa tu pulak minggu periksa penggal bulan Mac. Hari Isnin. Semangat buat ni. Malam tu hidang macam biasa. Aku dengan expectation yang berharap Ummi bawa balik hadiah, diam je. Konon ada la orang nak surprise aku. Sekali, Ummi lupa. Dia fokus sangat dengan exam anak-anak dia. Hihi. Aku tak kecik hati pun. Sebab kelakar sangat expression Ummi bila T-rex tanya yang kek batik tu adakah kek hari jadi aku.

Last sekali. Masa tingkatan tiga pulak, aku yang tuan badan lupa itu hari jadi aku. Hahaha. Lawak. Datang kelas macam biasa. Sekali bawah meja aku ade cokelat la, hadiah la. Aku dah pelik. Kalau dari bebudak laki, pahamla aku kenapa sesat bawah meja tu, ini budak perempuan. Hehe. Lepas rehat, ada pulak, ustaz aku kata ada orang nak buat announcement. Ketua kelas aku memberikan ucapan kepada aku dan satu kelas nyanyikan lagu. Dan paling best sekali, ada sajak untuk aku. Aku simpan elok dalam bilik aku kat Malaysia. Hihihi.

 

Dan akhirnya, tahun ini punya kisah. Hari jadi tanpa Ummi, Baba, Ena, T-rex, Maban, Budin, Ah Chong dan Ibu. Hanya dengan senior dan kawan-kawan aje. Kebetulan malam semalam aku ada bikin projek khas dengan roomate untuk sambutan Hari Wanita esok. Selesai projek, aku balik bilik macam biasa. Tup tup, senior aku kata, pegi lepak memana dulu. Aku terpikir gak pasal besday aku, tapi, aku tak pernah sebut. Alik mana la pulak tahunye? Hihi. Last-last kul 12 tengah malam tadi, aku dipanggil balik dan terhidangla makanan-makanan.

P1060246

Aku dapat makan pasta. Ari tu tetiba rindu pasta reben yang Ummi buat tu. Tersebut la dekat kakak senior masa aku borak dengan dia. Ngehehe. Time kasih~ Dapat kuih onde-onde atau buah melaka. Dapat kek cokelat. Dapat air laici. Uih~ Paling best dapat hadiah jugak. Handbang. Oih maaaa. Hehe, Bab beli handbag, aku memang tak pass. Tak reti. Bila dapat tu, syukur je. Tak kisahla lawa ke tak ikut taste ke tak. Aku terima je. Sebab aku memang tak reti menelek handbag. Hehehe. Sekali lagi terima kasih.

cake

First time dalam seumur hidup hari jadi aku dapat dua kek serentak. Kawan aku yang baik hati menghadiahkan aku kek. Tapi, dia cakap masa dia tolong belikan susu kotak, mak cik kedai runcit tu bagi free. Hahaha. Puas aku cari logik membeli sekotak air susu dengan sebiji kek. Tak lupa juga, dia recordkan lagu selamat hari jadi versi Arab. Suaranya, aku tak nak komen. Hari ni pulak, dapat bunga pulak~ (Minta sendiri) Dia ada je offer nak bagi kaktus sebab itu tersenarai dalam wishlist aku, cuma aku kata ini dia boleh pilih kaktus mana dan akhirnya…….tak ada yang lawa dan aku tak dapat pun. Uwaaaa. Sedih. Tapi cukuplah aku punya demand yang melampau hari ini. Selepas 13 tahun aku tak ada nak demand macam masa umur 7 tahun, cukuplah dapat daisy dan carnation. (~^_^)~

 flowers(2)flowers

 <(^_^)>~~~~~~~~~~~~

Tulip tu sendiri beli. Sebab kempunan nak tulip. Lagipun godaan tulip sangat hebat. Yang lagi dua kuntum tu…ehem…memang tuntutan aku. Jahat jugakla sebenarnya. Hehe. So, inilah dia ulang tahun ke-20 aku.

 

 

p/s: Terima kasih semua yang ingat. Sangat saya hargai.

2 ulasan:

  1. syukurla die org smb0t bday....
    "terasa diriku, begitu berharga. ye dok?" :D

    BalasPadam

Let's hear it from you.