Jumaat, 29 Julai 2011

Shopping and shopping

Salam.

Dah genap sebulan dah pun aq berada di negara orang ni. Kalau ikutkan hati hari-hari aq nak update blog tapi setiap kali nak update tu jugakla yang aq malas tahap gila. Bukan malas ape, tapi godaan movies dan games yang menyebabkan niat nak update blog tu terbantut. Well, nak kata internet kat sini laju, tidakla laju sangat-sangat. Bergantung pada bayaran yang aq bayar la. (Alamak, cakap pasal bayar internet, aq punya tarikh dah nak dekat). Kalau nak compare dengan Malaysia, memangla laju lagi kat sini tapi tidak seperti yang dijangka. Apa-apa pun, alhamdulillah laa. Dengan adanya kemudahan internet ni, setiap hari aq dapat skype dengan Ummi kat Malaysia tu. Sampai satu tahap Ummi siap keluar statement, “Agaknya orang sekarang ni bercinta tak terasa pun terpisah jauh walaupun duduk antara benua. Sebabnya ade internet ni, skyping lagi. Tak terasa pun jauh.”

Setiap kali skype dengan Ummi, setiap kali tu jugaklah aq terasa macam aq dekat dalam rumah. Bukan ape, bukak skype tu bukan semat-mata nak borak-borak je. Tapi just nak lepaskna rindu, Padahal masing-masing buat hal masing-masing. Kalau Ummi tengah tengok tv ke, aq tumpang dengar je. Macam aq dekat rumah jugak. Haha. Enjoyla dengan kemudahan teknologi zaman sekarang ni. Merapatkan silaturrahim.

Berpatah pada tajuk di atas. Shopping. Duduk kat sini memang aq jadi KAKI SHOPPING. Ade je yang menjadi tarikan aq. Baju ke seluar ke makanan ke aiskrim ke. Ape-ape je yang aq rasa boleh beli dan mampu, aq beli. Haha. Dah sebulan kat sini entah berapa pasang baju dah aq beli. Itupun ade lagi yang aq masih cari. Bak kata senior, shoppingla banyak-banyak sekarang ni. Sebabnya sekarang ni tengah sale memang giler hot punye sale. Memang sampai 70%. Ade juga kedai aq lalu 90%. Giler kot. Time-time macam gini la manusia-manusia Moscow nak berpesen. Nak nampak cun meletup. Musim lain nanti tutp lingkup dah. Wah~ (seronok la kaum-kaum lelaki di sini).

Mula-mula pergi beli barang, dalam kepala ni ade mesin converter. Haha. Takut nak spend duit. Tak reti nak biasakan diri dengan duit diorang. Yela duit diorang besar-besar kot nilai. 50 la 100 la 500 la. Peningla jugak mula-mula tu. Lama-lama dah ok dah. Yela 50 tu rm5, 100 tu rm10, 500 tu rm50…. dan selanjutnya. (ini mengikut kiraan secara kasar. nak lebih tepat sila semak sendiri di laman-laman web). Sekarang ni paling aq suka pergi ade satu tempat tu nama dia ASHAN. Ikutkan tu bukan kedai Rusia, Sebab ejaan betul dia A-U-C-H-A-N. German ke? Aq sendiri tak pasti. Sederet dengan kedai tu ade IKEA. Lepas tu MEGA yang dipenuhi dengan macam-macam kedai. Antara yang murah dan menjadi hala tuju aq ialah, TERRANOVA, VESHI, NEW YORKER, JENNYFER, dan banyak lagi kot. Ade je yang bukan kedai murah pun tapi pesen-pesen yang dipertontonkan sangat cun! Aq sanggup window shop je. Tapi sekarang ni bila poket fulus tengah kembung, memang bukan window shop dah. Benda lain laaaa.

Azam aq hari ni, lepas ni dah-dahla shopping nye. Duit ni pun tengah tak de. Ade je yang tukar lagi tapi currency tengah turun. Tunggu currency naik baru tukar. Untung sikit. Well, duduk negara orang kena pandai berjimat. Yang paling penting sekali tu bukan duit aq pun. Duit rakyat. Hehehe.

Malam ni tu je kot aq nak tulis. Sebabnya kerja yang submit esok aq tak siap lagi. Sentuh pun belum lagi. Lame sangat dok main game. Next time aq tulis banyak sikit kot. Kot laaa..

 

 

p/s: Puasa dah dekat, cuaca ni kejap-kejap panas membunuh!

1 ulasan:

  1. waah kak lung, sonoknya dgr kak lung soping2 kat sana..nanti leh la kirim2 soping kat sana....mesti best kan!

    BalasPadam

Let's hear it from you.