Ahad, 23 Oktober 2016

Brotherhood

Assalamualaikum.

First of all, a big thank you to each and everyone who wished and prayed for my newborn son.

Alhamdulillah, walaupun awal sikit dari due date, Wildan dah pun jadi abang besar! And if you guys notice the day before I gave birth, I managed to post an entry. Hehe.

Walaupun anak yang kedua, pengalaman tu serupa first time bersalin. Haha. Sebab bila sakit contraction baby nak keluar, aku terfikir macam mana aku survive dan tahan sakit masa bersalinkan Wildan dulu. Nak lagi masa Wildan dulu, abah dia sampai lambat. Dengan aku dah tak boleh nak digest apa mak bidan tu cakap dalam rusia, sakit datang selang seminit, memang tak boleh recall how I survived. Kalau nak dikongsikan pengalaman bersalinkan Wildan, memang panjang. Kena buat entri lain.

Entri kali ni pun aku belum nak kongsi pengalaman bersalinkan adik Wildan. Aku nak kongsikan BROTHERHOOD yang ada pada Wildan bila dia jadi abang.

14 Oktober jam 8 malam, memang ada appointment dengan doktor. Biasanya bila ada appointment Wildan akan ikut sekali, tapi hari tu aku sakit pinggang kuat dari hari biasa, dan Ummi suggest Wildan tinggal kat rumah. Dan nak dijadikan cerita, doktor warded aku malam tu juga untuk bersalin (ini kena story lain). Tinggallah Wildan semalaman dengan Tok Mi dan Tok Ba.

Wildan punya pun simpan lagi, walaupun versi Russian. 


Adik Wildan selamat dilahirkan jam 5.23 pagi. Ummi pun datang bawa Wildan dalam pukul 8 pagi melawat aku dan baby. To my surprise, Wildan pandai merajuk! Haha. Bila dia sampai kat bilik, dia sibuk kacau abah dia. Abah dia tengah penat sebab semalaman teman umminya kat labour room. Sikit pun dia tak minta nak duduk atas ummi dia atau nak bermanja. Masa ni baby tak ada sebab nurse ambil untuk mandikan dia.

Aku pun panggil Wildan minta peluk. Dia tak nak. Bila tanya marah kat ummi ke, dia angguk. Alahai anakku intan payung. Aku tanya lagi kenapa dia marah. Dengan beberapa kosa kata yang dia ada, dia ceritalah kenapa. Ini tafsiran aku dari susunan kata-kata dia: Dia marah sebab dia balik dari teman Tok Mi dia pergi ambil satay, ummi dan abah dia tak ada. Masa tu aku rasa sebak pun ye. Sebab rasa macam cinonet lahai anak aku ni, tapi dah besar sebenarnya. Boleh express perasaan sendiri pula. Lepas tu baru dia okay. Kira lega kot dah bagitahu apa yang terpendam.

Bila baby sampai, mula-mula dia speechless. Abah ajak cium baby pun tak nak. He's not jealous but surprised. Dalam sepuluh minit lebih kurang, baru dia tangkap yang baby nilah yang ummi dia dok bawa dalam perut, baby nilah yang ummi selalu suruh bagi salam. And then, dia nak cium baby, nak dukung juga dan nak tangkapkan gambar juga. Yang paling kelakar sekali, dia marahkan Aina tengok baby. Dia cakap "jangan tinok baby" (jangan tengok) kat Aina. Memang ada masa dia macam tak suka Aina, semua tak boleh. Haha.


Bukan main beriya Wildan menjengah masuk dalam crib baby nak cium adik. 

Sekarang, dia suka main dengan baby. Kitaorang ajar dia panggil adik. Ada masa dia panggil baby dan ada masa dia panggil adik. Bila datang mood nak main dengan baby, dia akan tanya "mana baby". Ada juga masa-masa dia ambil telefon ummi dia dan cakap nak tangkap gambar baby. Memang penuh gambar baby entah bermacam angle dia ambil. Sayangnya dia kat adik dia, kejap-kejap nak tengok adik dia. Dia nak belai pun ada, tapi cara dia lah. Nak dukung baby pun ye. Tapi ada masa Wildan nakal juga. Suka kacau bila adik dia tengah menyusu. Dan bila dia nak minum susu berbantalkan abah dia tapi abah dia tengah dukung baby dia suruh baby tepi. Haha.


Inilah yang aku nak kongsikan sangat. Inilah RAHMAT Allah bagi. Kenapa? Sebab sepanjang aku mengandung anak kedua ni, aku asyik terfikirkan macam mana aku nak bagi kasih sayang aku pada dua anak. Selama ni ada Wildan je depan mata. Itu buatkan aku sedar rahmat Tuhan beri pada semua ibu: kasih sayang yang tak terjangkau dek akal. Dan DIA bagi right on time, bila kami semua dah bersedia lagi-lagi Wildan. Dia dah bersedia untuk jadi abang, insyaAllah. Pandai bawa diri bila adik dia meragam. Dia banyak tolong abah dan ummi dia manage adik. Boleh dengar kata dan arahan, of course based on mood dia. Alhamdulillah.

So, that's it untuk entri ni. Ada masa terluang lagi, update lagi story.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Let's hear it from you.