Khamis, 31 Mei 2012

It’s coming!

Salam

Ya Allah, dah semakin tak sabar nak balik ni. Tinggal lagi 23 hari. 3 minggu je lagi~ Tak sampai pun sebulan~ Eksaited tak memasal.

Ok. Sekarang kelas-kelas dah pun habis. Tak lama lagi nak zachet dan exam. Basically zachet dengan exam ni, rasa macam sama je~ =.=” Hehehe. Zachet pulak ade zachet dengan pointer dan tanpa pointer. Herm……. Zachet biasanya sebelum exam dan lebih banyak daripada exam dan awal daripada exam. Dan minggu zachet dan minggu exam adalah minggu berasingan. Still tak reti nak explain zachet macam mane~ Sorry.

Oklah. Nak letak jadual exam. Jangan terkejut ye~

jadual

 

Exam hanya pada 7hb, 11hb, 15hb dan 20hb je. Yang consultation tu, memang akan sebelum exam. Dia macam masa tulah, sebarang masalah dan pertanyaan boleh diajukan kat cikgu. Hehe. Yang before tarikh 7hb tu, semuanya zachet. Zachet ber’pointer’. Rasanya.

Mesti terkejut tengok subject cultural. Ke tak? Hehe. Memang biasa kat sini. Sem ni je, ada subjek cultural, history dan ecology. Ermm. Ecology tu boleh terimala lagi. Apa-apa pun. Redha je la. Yang lawak nye, lecture cultural tu, selalu pergi tapi lecturer kata tak pernah nampak~ 0.o??? Haisy. Kawan ambe pun kesian jugak. Dari awal sem sampai hujung sem, dia tak datang hanya dua kali je tapi lecturer cakap dia datang sekali~ Adoyai. Maybe lecturer pun tak nampak sangat kot. Tak boleh nak buat apa sangatlah. Redha je. Last sem yang best ada subjek philosophy. Tapi subjek2 macam ni jugaklah yang boleh menyebabkan repeat class. (Senior pernah kena) Pengajaran: Make sure datang kelas. Ok?

And sebenarnya, apa yang tertulis, ada lagi yang tak tertulis. Macam physical education, ecology, russian language, dan history. Subjek-subjek tu semua zachet dan dah dapat tandatangan pon~ Dia macam satu keterujaan bila ada yang dah dapat signature. Lepas satu beban. Macam tu la.

Buat masa sekarang, Ni je ceritanye. Wish me good luck! Thank you~

 

p/s: berdebar-debar menanti tarikh pulang~eksaited nieyh~

Sabtu, 19 Mei 2012

EKSAITED ni~

Salam

Ok. Tadi dah kira~ Ada 35 hari je lagi before the date! Sungguh. Amat aku nantikan. Tak sabarnya. Rindu sangat. Dah macam-macam yang bermain di kepala aku. Tak sabar nye~~~

 

Tapi kan……..

Makin eksaited makin malas, oh tolonglah kembali rajinku.

Makin eksaited makin berdebar, oh tolonglah hati sentiasa tenang.

Makin eksaited makin sedih, oh tolonglah akalku jangan bersangka bukan-bukan.

Makin eksaited makin rasa nak lari, oh tolonglah diri banyakkan yakin.

 

Dah start dah merapu meraban dia. Hurm. Banyak sangat sebenarnya masa free dan masa untuk bertaubat. Cumanya, kita ni yang kena banyak kuatkan semangat dan istiqamah. Ye kan? Everything is up to us. Hendak seribu daya tak hendak seribu dalih. Sedar tak sedar, itulah yang ada pada kita dalam diam. Something yang kita nak, tak kiralah macam mana, kita nak juga dan kita usahakan juga. Bila part yang tak nak tu, usahakan juga tak nak. Maybe kita tak sedar tapi, itulah kebenaran. Aku pun terlalu banyak dalih dan kurang daya. Tak tipu~ Huhu. Nak jadi lebih baik dari semalam perlukan banyak usaha, doa dan istiqamah. Cakap senang macam sebut ABC, tapi liat nak buat kemain susah.

Dah. Entri sepatutnya hepi. Cerita pasal balik. Ok. Fullstop pasal bab sedih.

Balik ni. Dapat raya sesama famili. Eeee~ Sukeeee. Nak masak macam-macam. *sengih* Walaupun masak tak adalah sedap mana, tapi nak masak juga! Nak bikin kuih raya banyak-banyak macam masa form one dulu. Entah berapa banyak balang entah dapat. Sampai ada satu balang habis sebelum raya and at last Ummi kena selotape balang-balang lain. Nak redecorate and reaarrage bilik tu. Konferm setelah setahun hilang, entah apalah nasib bilik tu~ Same dengan stor rumah. Nak kumbah dan susun semula. Konferm dah bertambah dah bahan dalam tu~ Senang kata banyaklah benda nak buat. Meh. Nak senaraikan~

 

1. Nak buat nasi dagang! Fevret one. Nanti balik sini boleh buat juga~ Senang. Tak ada kempunan sorang-sorang.

2. Nak buat kuih raya. W-A-J-I-B. Setiap tahun, walaupun satu jenis, aku akan adakan juga. Tahun ni nak make sure Ummi tak perlu beli dah kuih raya. (^_~)b

3. Nak jaga adik baruku! Oih~ Nyaris terlupa bakal ahli rumah yang terbaru. #umur dah duaploh pun ada adik baru ka?#

4. Nak pergi dating dengan my only bestfriend in the world forever till jannah. Cik Fatimatur Rifqah Yahaya. Kakak, u can lepak-lepak at my house. Me like it!

5. Nak korek khazanah-khazanah lama yang sangat banyak manfaat untuk diri ni.

6. Nak masak untuk buka puasa for the whole Ramadan. InsyaAllah. Err. Tapi kalu join apa-apa event, tak dapatlah~ #Perasan masak sedap#

7. Nak makan ABC! Extra kacang please. Rindu dengan ABC.

8. Nak makan burger Pak Cik muka-mirip-ikon-kfc. The best burger ever!

9. Nak buli the youngsters kat rumah tu~ Inilah. Contoh kakak yang brutal terhadap adik-adiknya. *evil laugh*

10. Nak ……

 

Dah habis idea dah makcik ni. Seriously too many things actually. Specifically written adalah sekadar apa yang terlintas sekarang. Ada je yang terlintas tapi tak mampu nak tulis. Segan. *sengih* Ini sekadar briefing untuk AKTIVITI DI MALAYSIA. Style macam sekali je balik Malaysia. Padahal dah duduk Malaysia dari kecik lagi. Inilah namanya hujan emas di negeri orang hujan batu di negeri sendiri, manakan sama dengan negeri sendiri. Ok. Tak ingat yang belakang. Pakat letak asal berirama chantek~

InsyaAllah. Jika masih bernyawa, tertunai segala hajat ni, alhamdulillah. Jika tidak, …….

Ok. Tak maw sedih. Just nak remind. Mati itu paling dekat. Se’eksaited’ mana aku pasal nak balik ni, mati tu akan datang. Aku ni ingat je mati, tapi hakikatnya, diri ni macam tu juga. Jangan sedih. Senyumlah. Allah ada bersama.

 

 

p/s: InsyaAllah. Jika esok masih ada untuk, alhamdulillah. Jika tiada esok untukku, terimalah ampun dan taubatku seadanya. *muhasabah*

Sabtu, 12 Mei 2012

Analogi hidup

Salam,

Last entri, diceritakan tentang persediaan. Tak kiralah. Apa jenis sekalipun. Lupa nak tambah pun, bukan makna Allah je yang tahu kita sedia, kita lansung tak buat persediaan. Prepare yourselves and have faith in Allah. When you’ve decided, you prepare yourselves, put your effort and then, give it all and let Him judge you and give what is worth for you. Simple but easier said than done.

Hari ni ada borak-borak dengan kawan aku tu. Bercakap tentang buat maksiat. Haip! Buat maksiat ni maksudnya curang pada Allah dan Rasul. Mengaku Allah tu yang layak disembah dan Rasulullah itu persuruhNya tapi, gaya tak macam pown~ (perli diri sendiri lagi….pedih) Hurm. Teringat satu komik pesbuk yang my bestfriend like ke share. Pasal kisah bagaimana seorang lelaki menjaga kehormatan dirinya semasa berduan dengan seorang perempuan. Rasanya ada yang dah tengok dah. Serius tak ingat kat mana, sambil edit, nanti ambe tambah ye~

 

Ok. Sila jangan ada reaction begini ---------------> ヽ(^o^*)/ Sweeeeeeetnye~ Tak salah pun nak ada reaksi normal macam tu. Saja je. Hehe. Bukan apa. Kawan akulah ajar, “rasa nak buat jahat je, toreh tangan”  Dalam hati aku, macam ni “Oi! Nak bunuh diri ke apa??” Tapi apa yang dia analogikan tu betul. Tak salah pun. Huhu. Sedih juga sebab aku kekadang tu sedar bila aku buat salah tapi degil nya memang tahap melampau.

Berdasarkan komik kat atas ni, susahnya ke main nak jumpa orang muda macam ni. Aku yang muda pun tak macam ni. Kalau ikutkan, memang nak juga bersuamikan lelaki macam ni, tapi, aku telek diri aku dulu. Dahlah tak solehah mana, tambah kejap-kejap emosi lah, cepat stress. Jangan nak beranganlah. Well, Allah dah susun. Syukur aku padaNya. Tak kira macam mana suami aku nanti, insyaAllah, aku akan berusaha jadi isteri terbaik untuknya. (Sudah. Cukuplah tu berangan yang tak berkesudahan.)

Exam pun dah nak dekat sangat dah kakak oi~ Cukuplah angan-angan awak yang bersama harapan yang tak pasti itu~

So, secara ringkasnya, apa yang nak disampaikan adalah, setakat mana kita mampu untuk menghalang diri kita dari buat benda tak berfaedah dan maksiat? Aku terlintas juga, nak mesej je, toreh tangan. Amboi~ Kalau gitu, dah kudung dah aku sekarang ni. Hehe. Lagipun, Allah tak ajar kita menyeksa diri sendiri. Berdosa juga. Seksa sampai susahkan diri. Sampai tak boleh nak buat apa-apa. Macam dalam komik tu, dia mampu tahan dan dia tak terbeban kesan perbuatan dia. Just imagine for yourselves. Hidup ini terlalu banyak Allah bagi, tapi…………kita? (kena lagi~)

Nasihat aku, kepada aku terutamanya, AKU ni, dan semua yang membaca, of kos berapa keratlah sangat, supaya kita nilai semula diri kita. Dengan zaman berteknologi tinggi, segala perhubungan hanya di hujung jari, ada tu tak ada orang tahu, hanya kita dan dia, kita tak sedar dosa-dosa kita. Contoh, cakap benda tak faedah, ngumpat, dan seangkatan, Manfaatkan teknologi. Orait?

 

p/s: entri kali ini terlalu banyak memerli diri sendiri. PADAN MUKA.

Selasa, 8 Mei 2012

Am I prepared yet?

Salam.

Haha. Ok. Seyes. Kepada yang perasan soalan ni, bukan nak cakap apa-apa taw. Especially to one particular person. I realized I haven’t answered it properly. (Mesti tak sedar kan?) Soalan ni memang sangat suka ditanya orang dan dah ramai pun. At first memang macam terkontang kanting juga nak jawab. Nak explain tak senang. Hehe

A counterback simple question:

Pada hari exam, adakah kita sebetul-betulnya dah bersedia? Dah boleh dah nak jawab apa saja soklan yang keluar? Pagi tu bangun tak payah dah nak baca buku. Tinggal datang dewan and just take the  exam. (Seriously no intention of offending~(= )

Sebanyak mana pun kita study, sebanyak mana pun kita dah revise semua soalan untuk exam, konferm, sesaat sebelum exam start, kita akan bukak juga buku. Sebab tak tahu pun soalan mana yang keluar, soalan yang macam mana akan kita jawab. Kita takkan tahu dan takkan rasa tenang selagi kertas exam tu tak ada depan mata. Tapi, Allah dah susun cantik-cantik. Dia tahu kita dah sedia, so, Dia bagi juga kita pergi exam pada hari tu. Sedar tak, kadang-kadang ada kawan-kawan kita yang tiba-tiba sakitlah, tak dapat datanglah untuk exam. Allah tahu mereka tak bersedia dan tak mampu nak jawab soalan exam, so, Dia bagi diorang masa extra.

Macam mana pula kalau fail exam? Yes, failed in exam is something you want to avoid. Really wanted to! Kan? Kita akan jadi sebenar-benar gagal kalau kita tak kembali bangkit. Sebab fail tu ujian Allah. Standard bila dah habis exam, kita dapat balik soalan kita kan? Tak pun kita ingatlah sikit-sikit even 1% of the questions, kan? Tengok balik, teliti dan buat analisis. Cari kat mana salah kita, cari kat mana careless mistake kita, cari kat mana yang kita patut betulkan balik. Yup, atas kertas tu memang senanglah kita nak tulis. Ini careless, ini patutnya jawapan macam ni, tapi, bila retake the exam, possibility nak jumpa balik tu sebenarnya tinggi. Tak tipu. Kita tak sedar sebab kita kadang-kadang rasa macam, dah dapat, takkan nak bagi lagi kan? Mind set kita kena betulkan. Allah itu Maha Bijaksana. Dia selalu akan uji semula hambaNya dengan benda yang sama tetapi dengan berlainan situasi, masa dan tempat yang memang kita rasa macam baru je. Tak tipu.

Apa-apa pun kita akan balik pada Allah juga la kan? Kan? Rujuklah manual utama kita, Al-Qur’an, yang ada disebutkan tentang perkara sebegini.

“Allah tidak memberati seseorang melainkan apa yang terdaya olehnya. Ia mendapat pahala kebaikan yang diusahakannya, dan ia juga menanggung dosa kejahatan yang diusahakannya.” ( 2:286 )

Benda ini applicable untuk semua jenis situasi. Tak kira usia dan pengalaman, tak kira cerdik ke tidak, tak kira kuat ke tidak, tapi mengira keyakinan kita padaNya. Allah tu Maha Mengetahui lagi Maha Bijaksana. Mustahil apa yang Dia susunkan, apa yang Dia rancangkan tu adalah untuk keburukan dan kecelekaan kita. Dia tak rugi mahupun untung kat alih mana-mana pun sebenarnya. Tapi Dia sayangkan kita. Dia pujuk kita dengan ayat ni. Yes, sehabis baik mana pun usaha kita dan tawakal kita, and suddenly kita fail, bukan FAIL namanya tu, tapi UJIAN. Sebab Allah ada benda lagi baik. Sebab tu Dia bagi kita fail. Tak pun Dia tahu apa akan jadi jika kita tak fail. Dia tak nak kita makin terok.

Oklah. As a student commonly, contoh-contoh yang diberikan berkaitan exam. Contoh yang matang sikit. Masuk kerja. Memang hari pertama pergi kerja tu akan rasa berdebar dan macam-macam. Rasa macam seronok je nak kerja. Tapi kita tahu ke cabaran dan liku-liku alam pekerjaan tu? Kita tak tahu. And kita takkan pernah tahu. Tanyalah senior kat tempat kerja tu sekali pun, pengalaman dia hanya dapat membantu sebab apa yang akan jadi kat kita adalah kisah kita sendiri. Bukan kisah orang tu. Meaning, even nak masuk kerja pun sebenarnya ada debar dia. Sama je. Allah takkan bagi hamba Dia lalui kesusahan yang sampai tahap hambaNya tak mampu nak tanggung. Even bab kerja ni, ada sijil SPM pun, kalau Allah kata orang ni boleh nak kerja benda yang patutnya orang ijazah buat, sampai masanya, dapat juga kat orang tu.

Tanya diri korang sendiri. Jadi students. Still ada je lagi yang actually baya korang, tak pergi belajar. Duduk kat rumah tolong mak ayah. Bukan sebab susah. Yes, kita nampak sebab dia keluarga orang miskin tapi, sebenarnya Allah tahu kalau dia itu masuk belajar sekolah, dia takkan mampu nak tanggung dan handle stress belajar. Allah bagi dia tanggungjawab jaga mak ayah dia. Tanggungjawab yang lain. Tipu sangat-sangat kalau kita belajar ni tak ada yang stress. Nampak je macam tak stress, tapi bila tak faham, tak catch up, ada yang jadi macam breakdown, ada yang terus malas. Itu namanya stress la jugak. Sedar tak sedar.

Aku pernah je sikit-sikit argue dengan kawan aku bab sedia tak sedia. Then dia just jawab, “Tunggula sampai dah sedia betul-betul” Dan aku mula terfikir, bila? Masa depan itu rahsia Allah. Sehebat mana ilmu di dada kita, sepandai mana kita bercakap, sebijak mana kita meramal, mustahil kita boleh tahu masa depan. Fikirlah, apa yang korang ada sekarang, yang korang lalui, pernah dulu diajar, diberitahu macam mana nak buat, nak dihandle? Semacam akulah. Dulu tahap imaginasi aku, belajar bukan di bumi Soviet Union ni, apatah lagi bidang kejuruteraan. Nak belajar pun tak tahu kat mana, dan nak belajar apa pun tak tahu. Sekadar buat keputusan atas sebab yakin, kalau Allah dah susun ini jalan untuk aku, insyaAllah, apa-apa jadi, aku boleh nak handle. Even so, ada masa-masa aku breakdown dan macam-macam lagilah.

Same goes to nak pergi belajar. Of kos, ada masanya yang malas. Betul tak? Tapi kita lawan juga. Cuba imagine, kita nak tunggu masa kita betul-betul sedia nak belajar, which is, kita patutnya jadi macam ni -----> semua yang cikgu tu cakap kita faham, kita boleh catch up, tak ada nak blur-blur, nak exam pun tinggal selak sekali arus macam tu je. Ade ke? Bukan memerli. Tak. Tapi, hakikat. Aku pun sedang lalui menda yang sama. Jangan risau. Sungguh pun malam sebelum tu dah baca buku siap-siap, kita akan faham apa yang cikgu ajar lebih sikit dari orang lain, dan masih kita akan ada soalan pada cikgu tu. Betul tak? Ke ada je kes yang memang faham terus? Ini penelitian dari pengalaman. Sekadar pengalaman yang hanya muda setahun jagung, bak kata orang tua-tua la kan. Masih terlalu banyak yang aku akan lalui or maybe sikit je. Mati pun kita tak tahu bila, kan?

Ok. Like seriously, panjang la juga kan? Hehe. Niatnya nak menjawab soalan. Dan sebenarnya jawapan hanya pada perenggan yang pertama tu. Selebihnya ni sekadar nak menulis. Itu aje. Apa-apa pun, like what’ve been written before, BALIK PADA ALLAH. Yakin dan percaya kita tu. InsyaAllah, tak susah. Sometimes, Dia tolong dengan gerak hati kita masa buat keputusan. Maybe kita tak sedar, but that’s the fact. He loves us so much. We need to thank Him a lot. One more thing, fikir yang positif selalu. Jangan yang negatif. Sebab Allah tu Maha Pengasih lagi Maha Pengampun. (ok.this one memang kena tepat pada batang hidung sendiri.sendiri tulis,sendiri termakan kata)

Aku menulis kemain macam bagus je kan? Hehe. Aku manusia juga. Aku pun tengah bersedia sebenarnya. Dalam penantian. Banyak juga benda-benda negatif yang aku fikirkan. I’m being a bit pessimistic for the time being. Kawan aku selalu sangat marah sebab suka sangat fikir yang negatif. Sorry lah. Hehe.

Well, setakat itu je la kot. (ok. entri ini adalah entri yang agak dalam maknanya. maaflah kalau rasa macam tersesat atau kurang faham)

 

p/s: Yakinlah pada Allah dengan seyakin-yakinya. InsyaAllah, urusan kita dipermudahkan. Dan ingatlah sentiasa, Islam itu cara hidup kita bukan agama. Jangan jadikan dia satu benda yang susah.

Ahad, 6 Mei 2012

Filling up the boredom

Salam

Ok. Tak lama lagi dah nak balik dah~ Oh yeay!

Seronok, seronok juga. Aku yang sibuk memikirkan tentang nak drag jadual exam ke depan. Sapa suh beli tiket awal? Hehe. Tak yahlah nak salahkan sesiapa pun. Ok?

Banyak sebenarnya menda-menda yang nak dibuat masa balik nanti. Too much of it. Nak listkan pun macam………..ermmm mampu ka? Banyak pun, buat semua ke nanti kakak oi~? Aku lah kan katakan. Biasa memang begitu. *sengih sorang-sorang dalam gelap*

Sekarang ni ada cuti staright lima hari. Nak tahu kenapa? Sebab pihak universiti main tukar-tukar jadual. Hari isnin dan selasa akan digantikan dengan jadual hari sabtu. So, memandangkan aku memang tak ada kelas hari sabtu, cutilah. Hari rabu pulak cuti hari kemenangan Soviet Union untuk perang dunia kedua. Starting from this saturday (5.5.12) up till wednesday (9.5.12) adalah hari menggemokkan badan. Hahaha.

Dah masuk perenggan ketiga ni. Title tak tulis lagi. Tak tahu nak tulis apa.

Ok. Rasanya hampir semua orang tahu dan kenal Dena Bahrin kan? (Bajet macam kawan dia je~) Tahniah la dekat dia, muda-muda dah kahwin. The entry about her wedding was really a sweet entry. Truly islamic. An original love story written by Allah.

Still. Blank for the title.

Aiyah~ Orang semua dah tidur. Aku je yang tengah hadap skrin laptop menaip. Nak meluahkan perasaan? Tak payah. Luah pun bukan jadi apa sangat pun. Adoila. Tadi petang balik beli barang grocery, demam sekejap. Selepas dua tiga hari penat bermain frisbee sampai pening-pening. Aku pun satu, memang dah tak larat, sampai pening masa main, boleh buat dek je. Bukan sekali dua tiga kali dah. Sampai jatuh-jatuh. Jangan amalkan ye. Tak sihat.

So bila dah sihat, segarlah. Tambah tadi ada sambutan sikit. Dengan kekenyangan ni susahlah ambe nak masuk tidur. Bukan apa. Ada satu awareness kepada TIDUR SELEPAS MAKAN. Mindset aku adalah ini -----> BUNCIT. So, kekadang tu bila lapar tengah-tengah malam, especially jam 12, berkeronconglah perut tu macam mana sekali pun, tak maw juga diisi, sebabnya dah nak tidur. Paling cepat mesti 3 ke 4 jam lepas makan.

Ok. The blank title need to be filled~

Masih tak puas hati. Nak juga isi blog ni. Hurm. Alhamdulillah. Allah bagi aku kekuatan untuk tetap bersama dengan DIA. Malam yang bosan-bosan ni, aku try cari sesuatu yang mampu mengisi kekosongan. Kalau dulu, bukak je YouTube, tahulah nak cari artis apa. Lagu mat salleh la, melayu la, entah macam-macam lagi. Tapi, kali ni, kat search box YouTube tu nak diisi pun amek masa dekap sepuluh minit. Tak tahu nak cari apa. Last-last tengok video tutorial Dena tu lagi. Suka tengok je. Nak apply, aku sedar aku tak lawa buat macam tu. Suka pun tengok dia buat. Comel pun. Hehe.

*aku perasan je blog kali ni macam pelik*

Dulu. Masa bosan sangat. Layan cerita Chuck atau mana-mana movie. Tambah sekarang ada anime conan sampai 500++ episod, memang nak melayanlah. Well, anime conan memang fevret. Cumanya sekarang ni dalam satu hari, layan conan dalam dua tiga episod je. Tu pun kekadang tu macam tak dak mood. Pelik gak. Bukan buat apa-apa pun. Kekadang tu just blankly staring the laptop, thinking what to search, what to do. Homework ada je. Buat juga. After sometime, nak rehatla kan? Last-last window shopping kat blog-blog. Dah plan dah, balik Malaysia ni nak bawak Ummi gi kedai kat gombak ni. Jual tudung siap. Dah setahun duduk sini, pemalasnye nak meng’pin’ tudung tu……….tak payah cakap. Senang kerja rasa bila boleh main sauk je tudung tu. Baru satu benda nak buat.

Akhirnya…………..

Terisi dah title tu.

Kali ni, memang nak tulis segala apa yang mampu aku tuliskan. *smiling*

 

[out of idea already]

 

Ok. Cerita pasal usrah aku la. Usrah paling bestla. Sebab semuanya baik-baik belaka. Tak tipu. Beruntung aku dapat usrah begini. Biarpun ada kerenah masing-masing, tapi kami tetap saling memahami. Tambah pulak kakak naqibah kami sedang dalam penantian baby nya~ Aku salah seorang yang teruja terlebih sebenarnya. Depan orang tak adalah nak tunjuk sangat. Senyum sudah. Dengan kakak naqibah yang comel lagi montel sekarang ni, memang meriah usrah kami. Serius ni. Hehe. Setiap seorang ada sifat dan perangai masing-masing. Dua hari lepas kami pergi jalan-jalan dekat hutan belakang hostel ni. (Aku kena tinggal =( ). Dah kena tinggal, aku tak puas hati, nak juga cari diaorang dalam hutan tu. Aku beranikan juga diri cari diaorang sorang-sorang. Last-last, sebab banyak anjing yang sedang bersiar-siar bersama tuan mereka, aku terus ikut denai keluar dari hutan. Sedih juga~ Tak apalah, tak ada rezeki tapi ada pengalaman, jalan sorang-sorang *erk.bahayalah kakak*

 

Sekarang. Tengah malam kot. Tapi malaysia dah subuh dah. Hehe.

 

Akhirnya, aku habis idea juga. Hurm. (yang membaca pun dah naik bosan)

 

Aku tutup dengan sepatah dua kata. *sayu*

 

Aku tahu matiku sangat dekat, tapi masih, dosaku tidak terbilang.

Aku tahu matiku sangat dekat, tapi masih, taubatku tertangguh.

Aku tahu matiku sangat dekat, tapi masih, hatiku ibaratnya keras.

Aku tahu matiku sangat dekat, tapi masih, aku berdiam berpeluk tubuh.

Aku tahu matiku sangat dekat, tapi masih, jiwaku kosong tak berisi.

 

Allah itu Maha Pengasih, ada masa tidak aku rasakan kasihNya.

Allah itu Maha Pengampun, ada masa tidak aku memohon keampunan.

Allah itu Maha Mengetahui, ada masa ku lakukan apa ku mahu.

Allah itu Maha Mendengar, ada masa kepada manusia ku meluah.

Allah itu Maha Melihat, ada masa aku leka dengan sikapku.

 

Aku ingin mengubah diri ku.

Aku ingin menjadi lebih baik.

Aku ingin merasai cinta agungNya.

Aku ingin merinduiNya selalu.

Aku ingin bertemuNya.

 

Aku bukan malaikat

Aku manusia yang hina

Aku manusia yang lemah

Aku manusia yang berkeperluan

Aku manusia yang mengharap kasih Tuhannya

 

Hasratku agar diberikan jalan dan bimbingan

Hasratku agar sentiasa ada kekuatan dariNya

Hasratku agar ada teman seperjuanganku disisi

Hasratku agar hatiku tidak menggelap

Hasratku agar aku mampu dan terus tetap

 

 

 

At the end of my life, I want to end my life happily with His blessings. Can I get it? With this heart within me?

Mati itu dah tetap. Mungkin sekejap lagi. Kita tak tahu. Aku yang menulis mengingatkan diri sendiri. Sebab aku ni pun sama je. Banyak lagi nak kena ubah. Too many bad sides of me. Huhu. Hampa dengan diri sendiri. Apa-apa pun, nak enjoy dalam hidup tak salah. Cuma jangan lupa bersyukur dan jalankan amanah ye. (kena juga balik kat diri sendiri). Lagi senang kalau cakap patah balik kat diri sendiri. Sebab aku sakitkan hati sendiri.

 

p/s: a hidden message is written yet, soon it’ll be told. (maybe later~?)