Ahad, 9 Disember 2012

Time is running! And yet we are walking~

Salam semua2 makhluk bumi. InsyaAllah semuanya makhluk bumi bukan makhluk datang dari planet lain ye.

Ok. Jujur, for this semester it has been such a hectic one! Fuuh.

Kalau dulu, sempat la jugak seminggu dua tiga kali nak tipon rumah ke henset ummi ke. Untuk sem ni…..errrr…bila masa dah free je, kat Malaysia sah-sah dah gelap gelita rumah. Nak tak nak, kena jugak carikan masa supaya boleh tipon or at least chat. Tiba-tiba, seronok tengok classmate yang hampir 24jam whatsapp-ing dengan family dia. Tercetuslah satu idea ni. Memandangkan ummi dan baba pakai ifon, dan ifon kalau nak install whatsapp kena bayor (gedik)--------[melainkan jailbreak], ambe ajak ummi download application LINE. Ye, LINE ni taklah selaju whatsapp, tapi lebih seronok. Suka! So, for the last two months memang kalau free (even dalam kelas pun ye, gak) memang LINE-ing dengan ummi atau baba. Paling syiok main hantar-hantar gambar. Lagi-lagi part hantar gamba baby Amanda! Serius, nak terbang balik malaysia, nak dukung baby tu, nak cium-cium dia, nak cubit-cubit dia. Geram~

Alhamdulillah, setakat ni, tak sempat nak call, ada alternatif lain. Baba kata, zaman dia duduk negara amerika nu, dok main kirim-kirim surat je. Nak tipon-tipon ni maaflah, susah. Kena kumpul duit syilling. Hehe. Memang, zaman memang dah semakin maju dan semakin tak terkejar kemajuannya.

Hujung bulan ni dah start minggu pre-exam atau kami panggil zacet. Dia macam exam, tapi lain sikit. Serius susah nak terangkan. Yang penting sekarang ni, masih ada subjek yang masih blur! Dan tak lama lagi nak exam, nak zacet. Susah hati woo~

Aku tak tipu, memang, aku rasa lemah semangat semenjak dua menjak. And since then almost everything I learnt is like filling up a straw with water. (Ayat merapu jah!) Bila borak-borak dengan kawan, mesti dia akan cakap ---------------> tu semua duniawi je, tak payah nak susah hati mana. Allah tak kira pon markah-markah tu. Betul la tu, tapi aku masih rasa macam tak boleh, kena la belajar. Last sekali aku pesan kat diri, as long as what i’m trying to achieve has nothing to do or to relate me with Him, nothing is going to work. Maybe, Allah, tak tolong sebab Dia sayangkan aku. Oh, so sweet~

Yelah, kalau apa-apa yang aku buat ni, tak membawa faedah untuk aku kat sana, memang tak payahlah buat. So, Allah nak tunjuk, niat aku dah salah dah tu. Kena sokmo ingat! Niat aku macam mana. Allah memang sweet sangat.

Memang, masa tu berlari, dan kita takkan terkejar, tetapi, kita mampu, untuk memanfaatkan masa yang dibagiNya. Elok sangat 24jam. Bukan tak elok. So, manage your time well (haha.notetoself~highlight please~)

 

p/s: Tak sabar nak habis exam!

Ahad, 25 November 2012

K.I.T.A

Salam semua-semua!

Lama sangat dah tak menulis. Nak kata sibuk, taklah sibuk mana. Idea yang ada tak tercurah keluar untuk mengisi blog ini. Maaf ye.

 

K.I.T.A

There’s actually nothing to say or write, simply asking.

“What are the purposes of our life?”

“Did we really achieve the purposes?”

“How strong do we understand and fulfil our purposes?”

“What do we see in ourselves?”

 

Jawapan takkan ditulis, kerana jawapan tu terletak pada diri kita. Tepuk dada, tanya hati. Soalan-soalan ini hanya untuk mengingatkan diri kita semua, tak kira bangsa dan agama. A random question for everybody.

Kita semua ada akal dan fikiran masing-masing and of course each of us has different opinions. Yet, how far do we see it? Soalan-soalan ni hanyalah soalan-soalan yang pendek dan ringkas dan mungkin juga senang. *jengket bahu* Bergantung pada individu.

Memang, kekeringan idea for the past few months. Hari ni, nak juga tekan papan kekunci untuk menulis blog. Bukan apa, akhir-akhir isu kemanusian dan keagamaan terlalu banyak dipersoalkan. Last but not least, for this short entry I would to ask all my dear muslims, “HOW MUCH DO WE BELIEVE IN ALLAH?” Ini bukan soalan menyindir atau apa-apa sebarang bentuk untuk memerli, tetapi satu soalan untuk semua dan diri ini. (Yang menaip lebih awal melihat dan membaca) Sebagai manusia kita banyak kurangnya, tak pernah sempurna, tetapi akal yang Allah bagi bukan suka-suka untuk kita. Manual yang diberi terlalu lengkap,sempurna, malah penuh dengan kata-kata manis dan ungkapan-ungkapan cinta.

 

Adios!

 

p/s: Baba ada pesan, ayat-ayat ini, 2:26-27, 10:85-88. And my advice to my parents, is to recite Qunut Nazilah in every solat. (Cakap je pandai….huhu =”[)

Jumaat, 14 September 2012

The start of something new

Salam

Ehem. Alhamdulillah, dengan izin Allah, aku masih mampu bernafas menikmati dunia pinjaman-Nya. Tak  lupa juga, kini aku sudah selamat berusia 21 tahun (mengikut kalendar Hijrah). Aku juga dah selamat kembali ke bumi Soviet yang sudah semakin tak asing bagi.

Kalau diikutkan, zaman sekolah dulu, mula sekolah awal tahun. Jadinya, adalah azam tahun baru. Sekarang ni semester pun mula bulan September. Ada azam baru juga. Mesti. Nak belajar rajin-rajin. Kali ini sungguh ni…….(doakan moga sentiasa tabah)

Kembalinya aku di bumi Soviet ini dengan segunung harapan yang sangat tinggi dari pelbagai pihak. Bermulanya kelas-kelas yang semakin padat, aku mula merasakan tanggungjawab sebenar yang aku pikul di sini. Sungguh, amat berat. Dengan bertambahnya lagi dugaan dan cabaran selepas ini.

Okieeeee.

Sekarang ni, tak ada idea sangat. Yang ada cuma nak cakap, babak cerita aku dah semakin berbeza. Hanya Allah sahaja yang mampu aku serahkan.

 

p/s: Rindu adik aku. Amanda. Nanti jumpa dah boleh jalan. Kenal lagi ke Kaklong ni?

Rabu, 29 Ogos 2012

I’m Juggling

Salam

Sedar tak sedar, dalam dua minggu lagi aku akan berangkat semula ke Bumi Soviet untuk meneruskan lagi perjuangan yang tak seberapa sengit. Kini, aku pulang ke sana dengan keazaman baru. Berazam untuk menjadi lebih baik. Aku tahu bukan aku je, tapi classmates aku pun sama je.

Orait. Mak cik Idar, dah tiga minggu balik kampung dia kat Cikadondong. Err… jawa barat ke timur, aku selalu tertukar. Orang Sunda tu yang pasti. Minggu pertama dia balik, ok la lagi, sebab Aina pun bukan sekolah sangat. Minggu kedua pun ok. Sebab rumah penuh dengan rakyat jelata, Tetapi, acara rumah terbuka memang agak hectic sebab makcik sahaja yang pro tentang rumah ni. Bak kata tuan Baba, kalau ada makcik banyak masalah boleh selesai. Tapi, yalah, sampai bila nak bergantung kat makcik. kan? Masuk minggu ketiga ni, seriously aku rasa nak pengsan. Kalau macam makcik, dia dah setkan fikiran dia, mana nak buat dulu. Aku, yang tak berapa profesional ni, memang rasa satu hari tu nak buat semua. Geram! At last aku mengaku kalah. Aku buat mana yang termampu.

Tambah dengan aku nak kemas barang nak balik lagi, dengan hujung minggu ni nak balik kampung, nak jemput makcik kat airport, dengan kerja rumah entah bila la mahu dilihat, memang juggling habislah ni.

Sungguhlah, menjadi suri rumah tu nampak macam senang je tetapi, amatlah sukar dan perlukan ketabahan, kesabaran dan paling penting ketahanan fizikal dan mental. Kuatkan semangat!

 

p/s: Jadi suri rumah dan bekerja lagi lah kena tabah dan sabar plus kental!

Rabu, 22 Ogos 2012

Setelah sekian lama

Salam.

Baiklah. Sebenarnya, tidak ada sebarang kekangan pun untuk menulis blog, cuma tahap kemalasan untuk membuka laptop sangat sangat tinggi. Bukan apa, akhir-akhir ni, dekat nak raya, sibuk sedikit dengan berbagai persiapan. Dan, tak lama lagi dah nak berangkat semula ke Bumi Soviet.

Kali terakhir sempat menulis bulan lepas. Lama jugak kan? Dah pun raya sekarang ni. Alhamdulillah. Sempat kita meraikan kejayaan kita. Harap dapat bertemu semula dengan Ramadhan.

Tahun ini, raya sangat simple. Beraya di bandar sesak Kuala Lumpur. Maklumlah, keluarga sebelah Baba semuanya sudah menetap di Kuala Lumpur, termasuk Tok Ayah. Dah dekat 8 tahun juga beraya di Kuala Lumpur.

Sungguh, tak dapat dinafikan beraya di kampung jauh berbeza beraya di bandar. Beraya di kampung sangat meriah. Kunjungan ke rumah bagaikan tiada henti selama beberapa hari. Kalau di bandar, masuk raya ketiga keempat, semuanya sudah kembali seperti sediakala. Maklumlah, kebanyakan orang bandar pulang ke kampung. Nak rasa meriah tu, kena tunggu adanya rumah terbuka. Duit raya tu, ehem ehem, sekarang ni dah tua, tak mengharap mana. Terkejut jugak masih ada yang nak bagi.

Semakin membesar semakin dapat difahami tujuan raya yang sebenar. Nak dijadikan cerita, kami menjalankan aktiviti membeli belah untuk raya pada hari ke-29 Ramadhan baru-baru ini dan semuanya adalah tidak dirancang. Baju raya telahpun kami tempah dua bulan yang lalu dan telah pun siap. Aksesori raya seperti tudung, kasut dan beg tangan kami tidak merancang sangat untuk membeli. Dikiranya nak pakai yang sedia ada di rumah. Jimat. Akhirnya tudung kami beli juga sebabnya baju yang ditempah itu tidak pernah ada dalam koleksi. Kasut dan beg pulak, tuan Baba yang inginkan kami membeli. Dan akhirnya setelah dua jam di dalam Jaya Jusco Cheras Selatan, dalam keadaan yang tergesa-gesa, kami berjaya membeli aksesori-aksesori ini. Sempat lagi, sambil membeli belah, kami menyakat dua adik kesayangan kami. Yelah, kalau tak diketahui adik-beradik, mahu orang fikir mereka ini kekasih. Dengan gaya dan bahasa badan.

photoshake_1345264683115

See these pictures? Very sweet of both of them isn’t it?

Oklah. Sesi nak membahan adik-adik sampai takat di sini sahaja. Nak menaip, tiada idea. Kiranya, diletakkan gambar-gambar sahaja di sini ok?

photoshake_1345364335666

Inilah wajah-wajah kami pada hari raya yang pertama. Kebanyakan diambil bukan dalam keadaan redi.

photoshake_1345438908935

Kami berempat memperagakan kereta yang ada di rumah itu~

C360_2012-08-20 15-41-31

Sedara mara yang ada. Ada diantara sedara kami yang beraya di perantauan, Australia.

C360_2012-08-20 12-41-25

Last but not least, my beloved parents. Ummi dan Baba.

 

p/s:next year tak tahu lagi raya yang macam mana~

Selasa, 24 Julai 2012

When we get together

Salam

Uwaaaaaaa~ alhamdulillah, syukurnya. Aku dapat merasakan ketibaan Ramadhan.

Baiklah. Baju raya dah lama di tempah. Dan baju raya aku tahun ini adalah warna-warna yang diluar kebiasaan yang dipakai.  Segan pulak. Rasa lain je.

Sempena Ramadhan tahun ini. semua adik-adik aku sempat merasa bersahur dan berpuasa di rumah. Termasuk the little one tu. Yes. Sekarang ni, kalau diajukan soalan tentang bilangan adik beradik aku, jawapan yang pasti ialah TUJUH dan aku yang sulung. Walaupun sudah berusia 21 tahun, masih ada adik kecil yang baru berusia sebulan. (21 tahun sebab dalam tahun hijriyah, umurku sudah genap 21 lagi-lagi pada 3 Ramadhan baru-baru ini!)

Yes, dah tua segini pun, masih ada adik baru! So, please, jangan salah faham bila nampak gambar aku bersama si kecil Nadia Amanda. Unik sangat namanya. Dipilih molek oleh ibunya. (Lupa pula maknanya~)

481936_464597590219638_87496852_n

Yeay~ Alhamdulillah. Inilah rezeki kami. Hehe. Bersyukur tak terhingga. Bila lagi lah, masa nak bersama kan?

 

p/s: a month passed by so quickly!

Rabu, 18 Julai 2012

Ya Allah, Alhamdulillah

Salam.

Tak sangka Ramadhan kembali menyapa kita semua.

Macam mana dengan persediaan kita untuk bulan yang penuh mulia lagi berkat ini? Berdebar-debar tak? Sesungguhnya, seharusnya kita bersyukur sangat dengan kedatangan bulan ini, kerana bulan ini dikatakan syaitan diikat. Maknanya, kita diberi peluang untuk melakukan amal ibadat tanpa gangguan mereka yang dilaknat. Kita hanya bermusuhan dengan diri kita sahaja. Jangan lepaskan peluang ini. Gunakan masa sebulan ini dengan sebaiknya. Dan…. paling penting, sucikan diri dan bersihkan jiwa sebelum melangkah masuk ke bulan mulia ini. Bukan apa, kalau nak tunggu masuk Ramadhan baru nak mulakan segala operasi membersih memang merugikan. Nanti, hanya sempat membersihkan tetapi tak sempat nak gilap. Sebab itu Allah dah berikan kita 11 bulan untuk membersihkan diri kita.

Ya Allah~ Gembira sangat nak Ramadhan. Tetapi ingat ye kawan-kawan! Jangan kita gembira kerana adanya RAYA PUASA selepas selesainya Ramadhan kelak, gembiralah kerana Allah memberikan kita kupon-kupon dan tiket-tiket serta bonus-bonus pahala untuk kita beramal ibadah dalam bulan ini. Di pesbuk, majalah JOM! semangat membuat countdown ketibaan Ramadhan dan macam-macam lagi post memeriahkan kedatangan bulan ini.

Sekaligusnya, hajat di hati ini ingin mengajak semua, sahabat handai, saudara mara untuk memeriahkan lagi Ramadhan ini dan anggaplah ini Ramadhan terakhir kita. Ajal maut itu di tangan Yang Maha Esa. Rahsia milikNya yang nyata. Manfaatkanlah dengan sebaiknya.

Jom! Kita sama-sama membersih serta menggilapkan iman kita!

 

p/s: Semoga amalan kita berkekalan untuk selama-lamanya, bukan sekadar dalam masa bulan Ramadhan ini!

Jumaat, 6 Julai 2012

Berita kesedihanku

Salam

Setelah dua minggu bertapak di rumah, memang macam-macam yang terlintas untuk di tulis, cuma tak terulis. Rutin harian kat rumah pun macam robot pun ada juga. Nak tengok tv pun, at the end tak tengok pun. Nak main laptop pun, at the end tak main pun. Bosan memang bosan.

Erk. Tak lama lagi nak Ramadhan dah. Amacam kawan-kawan? Prepared or not for the holy month? Bab Ramadhan akan aku coretkan dalam satu entri lain.

Aku cuma nak meletakkan satu entri pendek mengenai arwah kucingku. (Jangan terkejut). Yes, memang ajal dia dah sampai. Baru dua tiga hari lepas aku dimaklumkan tentang pemergiannya. Sedih memang tak terkata. Biarpun baru sebulan aku main acah-acah dengan dia, bising-bising marah dia sebab gedik sangat, tapi terkesan kat hati. Terlintas jugaklah dihati nanti nak beli kucing. Tapi, aku tahu, tiada ganti bagi yang sudah hilang. Sedih kot.

So, inilah berita kesedihanku. Sekadar memaklumkan.

 

 

Khamis, 28 Jun 2012

Just a short one

Salam

This is seriously a short one.

To all my dearests friends, I’m now in Malaysia for my summer holiday.

 

Maaf sebab tak bagitahu awal-awal. Ramai yang mesej kat pesbuk dan bertanya. By the way, the phone number has been changed. Need to know the number, please do message me.

Ok. Itu sahaja.

 

 

 

p/s: Ramadhan dah semakin dekat. Sediakah hati dan diri kita untuk ramadhan kali ini? Sempatkah kita menghadapi ramadhan?

Sabtu, 16 Jun 2012

Si Husin

4f63d830aa9d11e19894123138140d8c_7 

Tadaaaa~

Ok. Ini kucing rumah yang dibela secara tak rasmi. Sebab ---> Seekor kucing yang pembersih dan tak mengganggu orang malah memahami kalau orang tu jenis takut kucing atau seangkatan dengannya. Asalnya, kakak senior bawak dia balik. Jumpa di tepi lori. Bagi makan dan minum. Seronok juga tengok dia. Yela, dengan gaya tak kacau orangnya, relek je. Bermulalah idea nak membela. Tapi, sebenarnya, ada seorang ahli rumah ni, yang takut kucing. Memandangkan kucing ni baik, kami mengletakkan harapan yang dia tak kacau lah nanti. Dan akhirnya~ Dah dekat tiga minggu pun dengan kami dan aku dah nak balik Malaysia pun. Shedey dah~ Huhu. Minta-minta junior mampulah nak jaga dia sebaiknya. Orang pertama kali bela kucing. Macam inilah ghupenye.

Nama panjang: Hal Husaini

Nama pendek: Husin, Sein.

Tak boleh blah. Nak juga. Ala macam jiran kitaorang lah. Nama panjang Angelina Jolie, sekali panggil Angel je~ XD

Hari ni, pertama kali bawa dia keluar. Takut juga tak reti balik. So bawak pergi taman belakang. Sekali dia jadi garang ke main. Nak angkat sikit pun tak boleh. Cakar-cakar habis. Last-last, umpan dengan makanan. Masih~ garang lagi. Akhirnya, kami decide, biarlah dia nak duduk luar. Tup tup, senyap-senyap ikut kami. Bila cari, buat-buat sorok. Konon dah masuk hutan. Sampailah pintu depan asrama. Bila dipanggil, berlari laju. Amboi-amboi. Pandai pula manja. Tadi garang ke main. Hmmm. Comel la tengok dia ikut senyap-senyap. Bajet orang tak nampak. Cumil sangat~

Dia ni satu lagi, suka sangat naik atas rak buku aku yang kat dinding~ Haish. Adoilah. Tak tahu nak buat apa dah. Yang kelakar satu lagi dia suka, ambil jalan yang penuh onak dan duri daripada jalan yang terbentang luas. Adoilah~ Tadi, jalan ke main luas, bawah kereta nak selit juga. Hihi. Kelakar. Dia ni kira masih muda dan aktif lagi la. Dan GARANG sangat. Untuk aku, bab kena cakar, sikit je mampu tahan. Banyak-banyak tak daya. Pedih luka.

Pembersih sangat dia. Seminggu sekali paling kurang akan ada freeshow dia cuci telingan dan mata. Mandi tu, tiap-tiap hari dia mandi. Err, mandi kucinglah. Dia ni takut air. Renjis sikit respon macam kena simbah. Satu lagi, dia makan tak reti minta. Reti panjat atas orang. Yang ni lama sikit baru nak paham. Haisy~ =.=” Pastu, tidur tak boleh kacau dia, nanti dia cakar. Tapi, penakut gak dan cepat terkejut. Dan pemalas dia, kejar bola pun, hmmm, harapan. Bila aktif, amboi~ kemain. Bila pasif, kita yang bosan tengok. Haha. XD

 

Ok. Tu je nak kongsi cerita. Bosan. Tak lama lagi dah balik. Nanti nak balik, aku tulislah apa-apa lagi~

Khamis, 31 Mei 2012

It’s coming!

Salam

Ya Allah, dah semakin tak sabar nak balik ni. Tinggal lagi 23 hari. 3 minggu je lagi~ Tak sampai pun sebulan~ Eksaited tak memasal.

Ok. Sekarang kelas-kelas dah pun habis. Tak lama lagi nak zachet dan exam. Basically zachet dengan exam ni, rasa macam sama je~ =.=” Hehehe. Zachet pulak ade zachet dengan pointer dan tanpa pointer. Herm……. Zachet biasanya sebelum exam dan lebih banyak daripada exam dan awal daripada exam. Dan minggu zachet dan minggu exam adalah minggu berasingan. Still tak reti nak explain zachet macam mane~ Sorry.

Oklah. Nak letak jadual exam. Jangan terkejut ye~

jadual

 

Exam hanya pada 7hb, 11hb, 15hb dan 20hb je. Yang consultation tu, memang akan sebelum exam. Dia macam masa tulah, sebarang masalah dan pertanyaan boleh diajukan kat cikgu. Hehe. Yang before tarikh 7hb tu, semuanya zachet. Zachet ber’pointer’. Rasanya.

Mesti terkejut tengok subject cultural. Ke tak? Hehe. Memang biasa kat sini. Sem ni je, ada subjek cultural, history dan ecology. Ermm. Ecology tu boleh terimala lagi. Apa-apa pun. Redha je la. Yang lawak nye, lecture cultural tu, selalu pergi tapi lecturer kata tak pernah nampak~ 0.o??? Haisy. Kawan ambe pun kesian jugak. Dari awal sem sampai hujung sem, dia tak datang hanya dua kali je tapi lecturer cakap dia datang sekali~ Adoyai. Maybe lecturer pun tak nampak sangat kot. Tak boleh nak buat apa sangatlah. Redha je. Last sem yang best ada subjek philosophy. Tapi subjek2 macam ni jugaklah yang boleh menyebabkan repeat class. (Senior pernah kena) Pengajaran: Make sure datang kelas. Ok?

And sebenarnya, apa yang tertulis, ada lagi yang tak tertulis. Macam physical education, ecology, russian language, dan history. Subjek-subjek tu semua zachet dan dah dapat tandatangan pon~ Dia macam satu keterujaan bila ada yang dah dapat signature. Lepas satu beban. Macam tu la.

Buat masa sekarang, Ni je ceritanye. Wish me good luck! Thank you~

 

p/s: berdebar-debar menanti tarikh pulang~eksaited nieyh~

Sabtu, 19 Mei 2012

EKSAITED ni~

Salam

Ok. Tadi dah kira~ Ada 35 hari je lagi before the date! Sungguh. Amat aku nantikan. Tak sabarnya. Rindu sangat. Dah macam-macam yang bermain di kepala aku. Tak sabar nye~~~

 

Tapi kan……..

Makin eksaited makin malas, oh tolonglah kembali rajinku.

Makin eksaited makin berdebar, oh tolonglah hati sentiasa tenang.

Makin eksaited makin sedih, oh tolonglah akalku jangan bersangka bukan-bukan.

Makin eksaited makin rasa nak lari, oh tolonglah diri banyakkan yakin.

 

Dah start dah merapu meraban dia. Hurm. Banyak sangat sebenarnya masa free dan masa untuk bertaubat. Cumanya, kita ni yang kena banyak kuatkan semangat dan istiqamah. Ye kan? Everything is up to us. Hendak seribu daya tak hendak seribu dalih. Sedar tak sedar, itulah yang ada pada kita dalam diam. Something yang kita nak, tak kiralah macam mana, kita nak juga dan kita usahakan juga. Bila part yang tak nak tu, usahakan juga tak nak. Maybe kita tak sedar tapi, itulah kebenaran. Aku pun terlalu banyak dalih dan kurang daya. Tak tipu~ Huhu. Nak jadi lebih baik dari semalam perlukan banyak usaha, doa dan istiqamah. Cakap senang macam sebut ABC, tapi liat nak buat kemain susah.

Dah. Entri sepatutnya hepi. Cerita pasal balik. Ok. Fullstop pasal bab sedih.

Balik ni. Dapat raya sesama famili. Eeee~ Sukeeee. Nak masak macam-macam. *sengih* Walaupun masak tak adalah sedap mana, tapi nak masak juga! Nak bikin kuih raya banyak-banyak macam masa form one dulu. Entah berapa banyak balang entah dapat. Sampai ada satu balang habis sebelum raya and at last Ummi kena selotape balang-balang lain. Nak redecorate and reaarrage bilik tu. Konferm setelah setahun hilang, entah apalah nasib bilik tu~ Same dengan stor rumah. Nak kumbah dan susun semula. Konferm dah bertambah dah bahan dalam tu~ Senang kata banyaklah benda nak buat. Meh. Nak senaraikan~

 

1. Nak buat nasi dagang! Fevret one. Nanti balik sini boleh buat juga~ Senang. Tak ada kempunan sorang-sorang.

2. Nak buat kuih raya. W-A-J-I-B. Setiap tahun, walaupun satu jenis, aku akan adakan juga. Tahun ni nak make sure Ummi tak perlu beli dah kuih raya. (^_~)b

3. Nak jaga adik baruku! Oih~ Nyaris terlupa bakal ahli rumah yang terbaru. #umur dah duaploh pun ada adik baru ka?#

4. Nak pergi dating dengan my only bestfriend in the world forever till jannah. Cik Fatimatur Rifqah Yahaya. Kakak, u can lepak-lepak at my house. Me like it!

5. Nak korek khazanah-khazanah lama yang sangat banyak manfaat untuk diri ni.

6. Nak masak untuk buka puasa for the whole Ramadan. InsyaAllah. Err. Tapi kalu join apa-apa event, tak dapatlah~ #Perasan masak sedap#

7. Nak makan ABC! Extra kacang please. Rindu dengan ABC.

8. Nak makan burger Pak Cik muka-mirip-ikon-kfc. The best burger ever!

9. Nak buli the youngsters kat rumah tu~ Inilah. Contoh kakak yang brutal terhadap adik-adiknya. *evil laugh*

10. Nak ……

 

Dah habis idea dah makcik ni. Seriously too many things actually. Specifically written adalah sekadar apa yang terlintas sekarang. Ada je yang terlintas tapi tak mampu nak tulis. Segan. *sengih* Ini sekadar briefing untuk AKTIVITI DI MALAYSIA. Style macam sekali je balik Malaysia. Padahal dah duduk Malaysia dari kecik lagi. Inilah namanya hujan emas di negeri orang hujan batu di negeri sendiri, manakan sama dengan negeri sendiri. Ok. Tak ingat yang belakang. Pakat letak asal berirama chantek~

InsyaAllah. Jika masih bernyawa, tertunai segala hajat ni, alhamdulillah. Jika tidak, …….

Ok. Tak maw sedih. Just nak remind. Mati itu paling dekat. Se’eksaited’ mana aku pasal nak balik ni, mati tu akan datang. Aku ni ingat je mati, tapi hakikatnya, diri ni macam tu juga. Jangan sedih. Senyumlah. Allah ada bersama.

 

 

p/s: InsyaAllah. Jika esok masih ada untuk, alhamdulillah. Jika tiada esok untukku, terimalah ampun dan taubatku seadanya. *muhasabah*

Sabtu, 12 Mei 2012

Analogi hidup

Salam,

Last entri, diceritakan tentang persediaan. Tak kiralah. Apa jenis sekalipun. Lupa nak tambah pun, bukan makna Allah je yang tahu kita sedia, kita lansung tak buat persediaan. Prepare yourselves and have faith in Allah. When you’ve decided, you prepare yourselves, put your effort and then, give it all and let Him judge you and give what is worth for you. Simple but easier said than done.

Hari ni ada borak-borak dengan kawan aku tu. Bercakap tentang buat maksiat. Haip! Buat maksiat ni maksudnya curang pada Allah dan Rasul. Mengaku Allah tu yang layak disembah dan Rasulullah itu persuruhNya tapi, gaya tak macam pown~ (perli diri sendiri lagi….pedih) Hurm. Teringat satu komik pesbuk yang my bestfriend like ke share. Pasal kisah bagaimana seorang lelaki menjaga kehormatan dirinya semasa berduan dengan seorang perempuan. Rasanya ada yang dah tengok dah. Serius tak ingat kat mana, sambil edit, nanti ambe tambah ye~

 

Ok. Sila jangan ada reaction begini ---------------> ヽ(^o^*)/ Sweeeeeeetnye~ Tak salah pun nak ada reaksi normal macam tu. Saja je. Hehe. Bukan apa. Kawan akulah ajar, “rasa nak buat jahat je, toreh tangan”  Dalam hati aku, macam ni “Oi! Nak bunuh diri ke apa??” Tapi apa yang dia analogikan tu betul. Tak salah pun. Huhu. Sedih juga sebab aku kekadang tu sedar bila aku buat salah tapi degil nya memang tahap melampau.

Berdasarkan komik kat atas ni, susahnya ke main nak jumpa orang muda macam ni. Aku yang muda pun tak macam ni. Kalau ikutkan, memang nak juga bersuamikan lelaki macam ni, tapi, aku telek diri aku dulu. Dahlah tak solehah mana, tambah kejap-kejap emosi lah, cepat stress. Jangan nak beranganlah. Well, Allah dah susun. Syukur aku padaNya. Tak kira macam mana suami aku nanti, insyaAllah, aku akan berusaha jadi isteri terbaik untuknya. (Sudah. Cukuplah tu berangan yang tak berkesudahan.)

Exam pun dah nak dekat sangat dah kakak oi~ Cukuplah angan-angan awak yang bersama harapan yang tak pasti itu~

So, secara ringkasnya, apa yang nak disampaikan adalah, setakat mana kita mampu untuk menghalang diri kita dari buat benda tak berfaedah dan maksiat? Aku terlintas juga, nak mesej je, toreh tangan. Amboi~ Kalau gitu, dah kudung dah aku sekarang ni. Hehe. Lagipun, Allah tak ajar kita menyeksa diri sendiri. Berdosa juga. Seksa sampai susahkan diri. Sampai tak boleh nak buat apa-apa. Macam dalam komik tu, dia mampu tahan dan dia tak terbeban kesan perbuatan dia. Just imagine for yourselves. Hidup ini terlalu banyak Allah bagi, tapi…………kita? (kena lagi~)

Nasihat aku, kepada aku terutamanya, AKU ni, dan semua yang membaca, of kos berapa keratlah sangat, supaya kita nilai semula diri kita. Dengan zaman berteknologi tinggi, segala perhubungan hanya di hujung jari, ada tu tak ada orang tahu, hanya kita dan dia, kita tak sedar dosa-dosa kita. Contoh, cakap benda tak faedah, ngumpat, dan seangkatan, Manfaatkan teknologi. Orait?

 

p/s: entri kali ini terlalu banyak memerli diri sendiri. PADAN MUKA.

Selasa, 8 Mei 2012

Am I prepared yet?

Salam.

Haha. Ok. Seyes. Kepada yang perasan soalan ni, bukan nak cakap apa-apa taw. Especially to one particular person. I realized I haven’t answered it properly. (Mesti tak sedar kan?) Soalan ni memang sangat suka ditanya orang dan dah ramai pun. At first memang macam terkontang kanting juga nak jawab. Nak explain tak senang. Hehe

A counterback simple question:

Pada hari exam, adakah kita sebetul-betulnya dah bersedia? Dah boleh dah nak jawab apa saja soklan yang keluar? Pagi tu bangun tak payah dah nak baca buku. Tinggal datang dewan and just take the  exam. (Seriously no intention of offending~(= )

Sebanyak mana pun kita study, sebanyak mana pun kita dah revise semua soalan untuk exam, konferm, sesaat sebelum exam start, kita akan bukak juga buku. Sebab tak tahu pun soalan mana yang keluar, soalan yang macam mana akan kita jawab. Kita takkan tahu dan takkan rasa tenang selagi kertas exam tu tak ada depan mata. Tapi, Allah dah susun cantik-cantik. Dia tahu kita dah sedia, so, Dia bagi juga kita pergi exam pada hari tu. Sedar tak, kadang-kadang ada kawan-kawan kita yang tiba-tiba sakitlah, tak dapat datanglah untuk exam. Allah tahu mereka tak bersedia dan tak mampu nak jawab soalan exam, so, Dia bagi diorang masa extra.

Macam mana pula kalau fail exam? Yes, failed in exam is something you want to avoid. Really wanted to! Kan? Kita akan jadi sebenar-benar gagal kalau kita tak kembali bangkit. Sebab fail tu ujian Allah. Standard bila dah habis exam, kita dapat balik soalan kita kan? Tak pun kita ingatlah sikit-sikit even 1% of the questions, kan? Tengok balik, teliti dan buat analisis. Cari kat mana salah kita, cari kat mana careless mistake kita, cari kat mana yang kita patut betulkan balik. Yup, atas kertas tu memang senanglah kita nak tulis. Ini careless, ini patutnya jawapan macam ni, tapi, bila retake the exam, possibility nak jumpa balik tu sebenarnya tinggi. Tak tipu. Kita tak sedar sebab kita kadang-kadang rasa macam, dah dapat, takkan nak bagi lagi kan? Mind set kita kena betulkan. Allah itu Maha Bijaksana. Dia selalu akan uji semula hambaNya dengan benda yang sama tetapi dengan berlainan situasi, masa dan tempat yang memang kita rasa macam baru je. Tak tipu.

Apa-apa pun kita akan balik pada Allah juga la kan? Kan? Rujuklah manual utama kita, Al-Qur’an, yang ada disebutkan tentang perkara sebegini.

“Allah tidak memberati seseorang melainkan apa yang terdaya olehnya. Ia mendapat pahala kebaikan yang diusahakannya, dan ia juga menanggung dosa kejahatan yang diusahakannya.” ( 2:286 )

Benda ini applicable untuk semua jenis situasi. Tak kira usia dan pengalaman, tak kira cerdik ke tidak, tak kira kuat ke tidak, tapi mengira keyakinan kita padaNya. Allah tu Maha Mengetahui lagi Maha Bijaksana. Mustahil apa yang Dia susunkan, apa yang Dia rancangkan tu adalah untuk keburukan dan kecelekaan kita. Dia tak rugi mahupun untung kat alih mana-mana pun sebenarnya. Tapi Dia sayangkan kita. Dia pujuk kita dengan ayat ni. Yes, sehabis baik mana pun usaha kita dan tawakal kita, and suddenly kita fail, bukan FAIL namanya tu, tapi UJIAN. Sebab Allah ada benda lagi baik. Sebab tu Dia bagi kita fail. Tak pun Dia tahu apa akan jadi jika kita tak fail. Dia tak nak kita makin terok.

Oklah. As a student commonly, contoh-contoh yang diberikan berkaitan exam. Contoh yang matang sikit. Masuk kerja. Memang hari pertama pergi kerja tu akan rasa berdebar dan macam-macam. Rasa macam seronok je nak kerja. Tapi kita tahu ke cabaran dan liku-liku alam pekerjaan tu? Kita tak tahu. And kita takkan pernah tahu. Tanyalah senior kat tempat kerja tu sekali pun, pengalaman dia hanya dapat membantu sebab apa yang akan jadi kat kita adalah kisah kita sendiri. Bukan kisah orang tu. Meaning, even nak masuk kerja pun sebenarnya ada debar dia. Sama je. Allah takkan bagi hamba Dia lalui kesusahan yang sampai tahap hambaNya tak mampu nak tanggung. Even bab kerja ni, ada sijil SPM pun, kalau Allah kata orang ni boleh nak kerja benda yang patutnya orang ijazah buat, sampai masanya, dapat juga kat orang tu.

Tanya diri korang sendiri. Jadi students. Still ada je lagi yang actually baya korang, tak pergi belajar. Duduk kat rumah tolong mak ayah. Bukan sebab susah. Yes, kita nampak sebab dia keluarga orang miskin tapi, sebenarnya Allah tahu kalau dia itu masuk belajar sekolah, dia takkan mampu nak tanggung dan handle stress belajar. Allah bagi dia tanggungjawab jaga mak ayah dia. Tanggungjawab yang lain. Tipu sangat-sangat kalau kita belajar ni tak ada yang stress. Nampak je macam tak stress, tapi bila tak faham, tak catch up, ada yang jadi macam breakdown, ada yang terus malas. Itu namanya stress la jugak. Sedar tak sedar.

Aku pernah je sikit-sikit argue dengan kawan aku bab sedia tak sedia. Then dia just jawab, “Tunggula sampai dah sedia betul-betul” Dan aku mula terfikir, bila? Masa depan itu rahsia Allah. Sehebat mana ilmu di dada kita, sepandai mana kita bercakap, sebijak mana kita meramal, mustahil kita boleh tahu masa depan. Fikirlah, apa yang korang ada sekarang, yang korang lalui, pernah dulu diajar, diberitahu macam mana nak buat, nak dihandle? Semacam akulah. Dulu tahap imaginasi aku, belajar bukan di bumi Soviet Union ni, apatah lagi bidang kejuruteraan. Nak belajar pun tak tahu kat mana, dan nak belajar apa pun tak tahu. Sekadar buat keputusan atas sebab yakin, kalau Allah dah susun ini jalan untuk aku, insyaAllah, apa-apa jadi, aku boleh nak handle. Even so, ada masa-masa aku breakdown dan macam-macam lagilah.

Same goes to nak pergi belajar. Of kos, ada masanya yang malas. Betul tak? Tapi kita lawan juga. Cuba imagine, kita nak tunggu masa kita betul-betul sedia nak belajar, which is, kita patutnya jadi macam ni -----> semua yang cikgu tu cakap kita faham, kita boleh catch up, tak ada nak blur-blur, nak exam pun tinggal selak sekali arus macam tu je. Ade ke? Bukan memerli. Tak. Tapi, hakikat. Aku pun sedang lalui menda yang sama. Jangan risau. Sungguh pun malam sebelum tu dah baca buku siap-siap, kita akan faham apa yang cikgu ajar lebih sikit dari orang lain, dan masih kita akan ada soalan pada cikgu tu. Betul tak? Ke ada je kes yang memang faham terus? Ini penelitian dari pengalaman. Sekadar pengalaman yang hanya muda setahun jagung, bak kata orang tua-tua la kan. Masih terlalu banyak yang aku akan lalui or maybe sikit je. Mati pun kita tak tahu bila, kan?

Ok. Like seriously, panjang la juga kan? Hehe. Niatnya nak menjawab soalan. Dan sebenarnya jawapan hanya pada perenggan yang pertama tu. Selebihnya ni sekadar nak menulis. Itu aje. Apa-apa pun, like what’ve been written before, BALIK PADA ALLAH. Yakin dan percaya kita tu. InsyaAllah, tak susah. Sometimes, Dia tolong dengan gerak hati kita masa buat keputusan. Maybe kita tak sedar, but that’s the fact. He loves us so much. We need to thank Him a lot. One more thing, fikir yang positif selalu. Jangan yang negatif. Sebab Allah tu Maha Pengasih lagi Maha Pengampun. (ok.this one memang kena tepat pada batang hidung sendiri.sendiri tulis,sendiri termakan kata)

Aku menulis kemain macam bagus je kan? Hehe. Aku manusia juga. Aku pun tengah bersedia sebenarnya. Dalam penantian. Banyak juga benda-benda negatif yang aku fikirkan. I’m being a bit pessimistic for the time being. Kawan aku selalu sangat marah sebab suka sangat fikir yang negatif. Sorry lah. Hehe.

Well, setakat itu je la kot. (ok. entri ini adalah entri yang agak dalam maknanya. maaflah kalau rasa macam tersesat atau kurang faham)

 

p/s: Yakinlah pada Allah dengan seyakin-yakinya. InsyaAllah, urusan kita dipermudahkan. Dan ingatlah sentiasa, Islam itu cara hidup kita bukan agama. Jangan jadikan dia satu benda yang susah.

Ahad, 6 Mei 2012

Filling up the boredom

Salam

Ok. Tak lama lagi dah nak balik dah~ Oh yeay!

Seronok, seronok juga. Aku yang sibuk memikirkan tentang nak drag jadual exam ke depan. Sapa suh beli tiket awal? Hehe. Tak yahlah nak salahkan sesiapa pun. Ok?

Banyak sebenarnya menda-menda yang nak dibuat masa balik nanti. Too much of it. Nak listkan pun macam………..ermmm mampu ka? Banyak pun, buat semua ke nanti kakak oi~? Aku lah kan katakan. Biasa memang begitu. *sengih sorang-sorang dalam gelap*

Sekarang ni ada cuti staright lima hari. Nak tahu kenapa? Sebab pihak universiti main tukar-tukar jadual. Hari isnin dan selasa akan digantikan dengan jadual hari sabtu. So, memandangkan aku memang tak ada kelas hari sabtu, cutilah. Hari rabu pulak cuti hari kemenangan Soviet Union untuk perang dunia kedua. Starting from this saturday (5.5.12) up till wednesday (9.5.12) adalah hari menggemokkan badan. Hahaha.

Dah masuk perenggan ketiga ni. Title tak tulis lagi. Tak tahu nak tulis apa.

Ok. Rasanya hampir semua orang tahu dan kenal Dena Bahrin kan? (Bajet macam kawan dia je~) Tahniah la dekat dia, muda-muda dah kahwin. The entry about her wedding was really a sweet entry. Truly islamic. An original love story written by Allah.

Still. Blank for the title.

Aiyah~ Orang semua dah tidur. Aku je yang tengah hadap skrin laptop menaip. Nak meluahkan perasaan? Tak payah. Luah pun bukan jadi apa sangat pun. Adoila. Tadi petang balik beli barang grocery, demam sekejap. Selepas dua tiga hari penat bermain frisbee sampai pening-pening. Aku pun satu, memang dah tak larat, sampai pening masa main, boleh buat dek je. Bukan sekali dua tiga kali dah. Sampai jatuh-jatuh. Jangan amalkan ye. Tak sihat.

So bila dah sihat, segarlah. Tambah tadi ada sambutan sikit. Dengan kekenyangan ni susahlah ambe nak masuk tidur. Bukan apa. Ada satu awareness kepada TIDUR SELEPAS MAKAN. Mindset aku adalah ini -----> BUNCIT. So, kekadang tu bila lapar tengah-tengah malam, especially jam 12, berkeronconglah perut tu macam mana sekali pun, tak maw juga diisi, sebabnya dah nak tidur. Paling cepat mesti 3 ke 4 jam lepas makan.

Ok. The blank title need to be filled~

Masih tak puas hati. Nak juga isi blog ni. Hurm. Alhamdulillah. Allah bagi aku kekuatan untuk tetap bersama dengan DIA. Malam yang bosan-bosan ni, aku try cari sesuatu yang mampu mengisi kekosongan. Kalau dulu, bukak je YouTube, tahulah nak cari artis apa. Lagu mat salleh la, melayu la, entah macam-macam lagi. Tapi, kali ni, kat search box YouTube tu nak diisi pun amek masa dekap sepuluh minit. Tak tahu nak cari apa. Last-last tengok video tutorial Dena tu lagi. Suka tengok je. Nak apply, aku sedar aku tak lawa buat macam tu. Suka pun tengok dia buat. Comel pun. Hehe.

*aku perasan je blog kali ni macam pelik*

Dulu. Masa bosan sangat. Layan cerita Chuck atau mana-mana movie. Tambah sekarang ada anime conan sampai 500++ episod, memang nak melayanlah. Well, anime conan memang fevret. Cumanya sekarang ni dalam satu hari, layan conan dalam dua tiga episod je. Tu pun kekadang tu macam tak dak mood. Pelik gak. Bukan buat apa-apa pun. Kekadang tu just blankly staring the laptop, thinking what to search, what to do. Homework ada je. Buat juga. After sometime, nak rehatla kan? Last-last window shopping kat blog-blog. Dah plan dah, balik Malaysia ni nak bawak Ummi gi kedai kat gombak ni. Jual tudung siap. Dah setahun duduk sini, pemalasnye nak meng’pin’ tudung tu……….tak payah cakap. Senang kerja rasa bila boleh main sauk je tudung tu. Baru satu benda nak buat.

Akhirnya…………..

Terisi dah title tu.

Kali ni, memang nak tulis segala apa yang mampu aku tuliskan. *smiling*

 

[out of idea already]

 

Ok. Cerita pasal usrah aku la. Usrah paling bestla. Sebab semuanya baik-baik belaka. Tak tipu. Beruntung aku dapat usrah begini. Biarpun ada kerenah masing-masing, tapi kami tetap saling memahami. Tambah pulak kakak naqibah kami sedang dalam penantian baby nya~ Aku salah seorang yang teruja terlebih sebenarnya. Depan orang tak adalah nak tunjuk sangat. Senyum sudah. Dengan kakak naqibah yang comel lagi montel sekarang ni, memang meriah usrah kami. Serius ni. Hehe. Setiap seorang ada sifat dan perangai masing-masing. Dua hari lepas kami pergi jalan-jalan dekat hutan belakang hostel ni. (Aku kena tinggal =( ). Dah kena tinggal, aku tak puas hati, nak juga cari diaorang dalam hutan tu. Aku beranikan juga diri cari diaorang sorang-sorang. Last-last, sebab banyak anjing yang sedang bersiar-siar bersama tuan mereka, aku terus ikut denai keluar dari hutan. Sedih juga~ Tak apalah, tak ada rezeki tapi ada pengalaman, jalan sorang-sorang *erk.bahayalah kakak*

 

Sekarang. Tengah malam kot. Tapi malaysia dah subuh dah. Hehe.

 

Akhirnya, aku habis idea juga. Hurm. (yang membaca pun dah naik bosan)

 

Aku tutup dengan sepatah dua kata. *sayu*

 

Aku tahu matiku sangat dekat, tapi masih, dosaku tidak terbilang.

Aku tahu matiku sangat dekat, tapi masih, taubatku tertangguh.

Aku tahu matiku sangat dekat, tapi masih, hatiku ibaratnya keras.

Aku tahu matiku sangat dekat, tapi masih, aku berdiam berpeluk tubuh.

Aku tahu matiku sangat dekat, tapi masih, jiwaku kosong tak berisi.

 

Allah itu Maha Pengasih, ada masa tidak aku rasakan kasihNya.

Allah itu Maha Pengampun, ada masa tidak aku memohon keampunan.

Allah itu Maha Mengetahui, ada masa ku lakukan apa ku mahu.

Allah itu Maha Mendengar, ada masa kepada manusia ku meluah.

Allah itu Maha Melihat, ada masa aku leka dengan sikapku.

 

Aku ingin mengubah diri ku.

Aku ingin menjadi lebih baik.

Aku ingin merasai cinta agungNya.

Aku ingin merinduiNya selalu.

Aku ingin bertemuNya.

 

Aku bukan malaikat

Aku manusia yang hina

Aku manusia yang lemah

Aku manusia yang berkeperluan

Aku manusia yang mengharap kasih Tuhannya

 

Hasratku agar diberikan jalan dan bimbingan

Hasratku agar sentiasa ada kekuatan dariNya

Hasratku agar ada teman seperjuanganku disisi

Hasratku agar hatiku tidak menggelap

Hasratku agar aku mampu dan terus tetap

 

 

 

At the end of my life, I want to end my life happily with His blessings. Can I get it? With this heart within me?

Mati itu dah tetap. Mungkin sekejap lagi. Kita tak tahu. Aku yang menulis mengingatkan diri sendiri. Sebab aku ni pun sama je. Banyak lagi nak kena ubah. Too many bad sides of me. Huhu. Hampa dengan diri sendiri. Apa-apa pun, nak enjoy dalam hidup tak salah. Cuma jangan lupa bersyukur dan jalankan amanah ye. (kena juga balik kat diri sendiri). Lagi senang kalau cakap patah balik kat diri sendiri. Sebab aku sakitkan hati sendiri.

 

p/s: a hidden message is written yet, soon it’ll be told. (maybe later~?)

Isnin, 30 April 2012

Counting days

Salam.

Alhamdulillah. Allah kurniakan masa berlalu dengan cepat tanpa aku sedar.

InsyaAllah, tak lama lagi dah nak dekat minggu exam. Erk, sebulan lagi. (O.o).

Secara jujur. Ini adalah satu penantian dalam penyeksaan. Haha.

Sama ada sebab aku duduk obesi ataupun penantian pulang yang bermakna.

Secara jujur. Aku tak mampu nak hambur semua kat blog ni.

Yelah, atas sebab-sebab tertentu, kena aku diamkan.

 

Kecemburuan semakin menebal, penantian semakin menyeksa, kesabaran makin teruji.

 

Sebagai hamba Allah, aku sedar sangat-sangat, aku ada DIA untuk aku bergantung dan berharap. Sebagai hamba Allah, selayaknya aku serahkan segala-galanya kepada DIA sepenuh yakin.

Aku tahu, aku ni banyak kurang. Banyak juga buat dosa. Memang rasa tak layak memohon pada DIA, tapi Allah tu sangat penyayang. Kalah semua orang atas dunia ni. Even Ummi aku. DIA lah yang tertinggi sekali. Sejahat mana aku ni, seburuk mana aku ni, DIA tak pernah dalam sehari tak bagi hint yang DIA sayang aku. Tapi adakala aku ni terlalu buta untuk perasan semua tu. Even aku macam tu, DIA bagi hint lagi. Betapa kasihnya DIA kat aku. Ya Allah, maafkan aku.

Kiranya. Sekarang ni. Seksa aku akan berakhir kalau aku ada DIA. Tapi sebagai manusia biasa, aku bukanlah malaikat, aku buat silap, aku akan alpa juga, aku buat dosa juga.

 

“Every pious has a past and every sinner has a future”

 

Kuatkan semangat anda! Cekalkan diri anda!

 

p/s: Allah tu romantik. Surat cinta DIA sangat jiwang dan mengharukan hati ini.

Rabu, 4 April 2012

Sabar hati … sabar

 

 

     23 JUN 2012    

 

 

Tak lama je lagi. yeay~

 

 

It’s the most wonderful date ever! Alhamdulillah.

Orang kampung semua, minta nantikan ye berita gembira ambe.

Ahad, 25 Mac 2012

Kali ketiga?

Salam

Ok. Rentetan untuk entri yang dipos hampir lima bulan yang lalu~Kali Kedua!

Alhamdulillah hilang lagi duit aku. Bukan apa, belajar la sikitkan nak berjimat. Dah sah-sah duit tak ada, ada lagi mood nak cari kasut baru. Haila badan, janganla tamak sangat.

Kali ni, hilang duit sahaja. Ok. Harap maklum. Duit yang hanya kertas. Dibandingkan dengan kasih sayang Allah, aduhai. Secopetnye.

Bila terjadi tu memang aku dah gelabah sekejap, tapi entah kenapa aku tak sedih. Tapi aku jadi rasa tersentap sebab mungkin ada dosa aku yang mana-mana Allah nak ampunkan ni. So, aku sengih je la. Ermmm, tapi aku ada silap sikit je. Ada sikit buruk sangka la kan sebab ada suspicious. Subhanallah, hati, jangan buat lagi ye.

So nya, peringatan untuk aku kali ini. Segala di atas muka bumi adalah milik Allah. Yang kita rasa macam kita punya hanya seketika sahaja. Semua akan kembali kepada Allah.

 

 

p/s: Usrah kali ini penuh dengan kesentapan yang sesentapnya~ Alhamdulillah, Allah masih sayangkan saya. Saya saaaaaaayang ALLAH~

Jumaat, 9 Mac 2012

Women’s Day

Salam.

Ok. Semalam ada international women’s day. Kat bumi soveit ni, sambutan diadakan secara…….ermm, tak tahulah nak cakap macam mana. Yang pastilah kan, kedai bunga belambak-lambak. Bunga macam-macam jenis ada. Imejinla, kat bumi soviet ni memang dah banyak kedai bunga, tambah lagi dengan gerai-gerai bunga. Uwaaaaaaaaa~eksaited kami. ^^ Paling banyak ialah bunga tulip. Dah tunjuk dah hari tu. Hehe.

Semalam. Kami, satu geng usrah mengadakan satu pesta sambutan untuk hari wanita dan sambutan hari jadi mereka-mereka yang lahir sejak dari Januari hingga ke Mac. Jumlah birthday girls adalah EMPAT orang. Dan, tradisi kami, yang memasak bukanlah kengkawan birthday girls tapi birthday girls sendiri. Memandangkan birthday saya jatuh sehari sebelum hari wanita, saya pun secara tidak langsung jadi chef bidan terjun untuk event ini. Saya buat kek dan sosej gulung. Kek yang saya buat adalah cubaan kali pertama. Dan secara officialnya, saya namakan kek itu Chocolate cinnamon cake (C2 cake) . Uwaaa~ Berbaloi ye kerja keras saya. Saya tak ada kamera. So, gambar kek tak amek. Ada tu ada tapi bersekalian dengan makanan-makanan lain. Maaf ye.

Event kami tu, main reason adalah sambutan hari wanita. So, ada acara tukar-tukar kuntuman bunga. Uwaaa~ bilik tu dah jadi macam garden dah. Banyak kuntuman bunga. Tak lupa juga, ucapan terima kasih kepada kawan-kawan jejaka kami yang hensem lagi tampan dan touf sebab bagi bunga kat kami. (Dah dapat bunga, puji melambung la~) Sekali lagi, gambar tidak ada.

Gambar-gambar yang ada cuma gambar hadiah yang diberikan oleh kawan-kawan sebagai hadiah hari lahir saya. Terima kasih kawan-kawan. Ambe tak minta sangat pun apa-apa, dah dapat pun alhamdulillah. Sian kat awak-awak sebab macam susah je nak cari. Sekali lagi terima kasih.

Photo 09.03.12 15 10 40Photo 09.03.12 15 11 20

Photo 09.03.12 15 24 08Photo 09.03.12 15 12 44

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cantik dan comel-comel kan? Hehe. Sama macam pemberi-pemberinya juga. Oih. Sekali lagi terima kasih.

 

 

p/s: Best birthday kowt~

Khamis, 8 Mac 2012

Gembiranya dalam hati

Salam.

Ok. Mengikut tahun georgian, memang aku dah genap 20 tahun secara officialnya pada tarikh hari ini iaitu tujuh haribulan mac tahun dua ribu dua belas. Tapi, kalau ikut bulan hijriah pulak, aku dah hampir setahun umur 20 tahun dan tak lama lagi bakal masuk 21 tahun… (3 ramadhan 1433) Oih. Sebenarnya, tak ada efek mana sangat pun. Walaupun dalam bahasa inggeris, umur aku sudah tiada perkataan “teen” yang membawa maksud remaja.

Ustaz azhar pun ada je cakap pasal usia remaja dan dewasa. Kalu umur dah dua puloh tahun, dah gatal nak bernikah, itu dah kira dewasa la tu~ Haha.

flowers(2)flowers

Ok. Setiap kali masuk tarikh 7 mac aku akan ingat empat peristiwa yang kira paling penting dalam hidup aku. 

Masa aku umur tujuh tahun, serius aku sangat gedik! Masa tu aku memang hidup konon ala bandar. Mengada nak mampus minta mak aku panggil sedara mara makan-makan sempena birthday aku. Serius, aku ingat balik macam gedik nak mampus.

Masa aku darjah tiga ke darjah empat, masa tu aku dan family shopping barang kat Leisure Mall ke Lot 10. Dah tak ingat kat mana. Tapi masa tu, nak beli cake. Ummi tanya nak kek apa. Jawapan aku simple. Cheesecake. Masa tu tak pernah merasa cheesecake yang mahal macam secret recipe tu. Cheesecake yang RM10 je. (Masa tu ye la 10 hengget….sekarang tak tahulah) Simple je. Balik rumah, makan gitu-gitu je, masuk tidur. Setel.

Masa tingkatan satu pulak. Hari jadi aku itulah pertama kali aku belajar buat kek batik dengan kakak sepupu aku. Seronoklah kan belajar buat kek batik. Masa tu pulak minggu periksa penggal bulan Mac. Hari Isnin. Semangat buat ni. Malam tu hidang macam biasa. Aku dengan expectation yang berharap Ummi bawa balik hadiah, diam je. Konon ada la orang nak surprise aku. Sekali, Ummi lupa. Dia fokus sangat dengan exam anak-anak dia. Hihi. Aku tak kecik hati pun. Sebab kelakar sangat expression Ummi bila T-rex tanya yang kek batik tu adakah kek hari jadi aku.

Last sekali. Masa tingkatan tiga pulak, aku yang tuan badan lupa itu hari jadi aku. Hahaha. Lawak. Datang kelas macam biasa. Sekali bawah meja aku ade cokelat la, hadiah la. Aku dah pelik. Kalau dari bebudak laki, pahamla aku kenapa sesat bawah meja tu, ini budak perempuan. Hehe. Lepas rehat, ada pulak, ustaz aku kata ada orang nak buat announcement. Ketua kelas aku memberikan ucapan kepada aku dan satu kelas nyanyikan lagu. Dan paling best sekali, ada sajak untuk aku. Aku simpan elok dalam bilik aku kat Malaysia. Hihihi.

 

Dan akhirnya, tahun ini punya kisah. Hari jadi tanpa Ummi, Baba, Ena, T-rex, Maban, Budin, Ah Chong dan Ibu. Hanya dengan senior dan kawan-kawan aje. Kebetulan malam semalam aku ada bikin projek khas dengan roomate untuk sambutan Hari Wanita esok. Selesai projek, aku balik bilik macam biasa. Tup tup, senior aku kata, pegi lepak memana dulu. Aku terpikir gak pasal besday aku, tapi, aku tak pernah sebut. Alik mana la pulak tahunye? Hihi. Last-last kul 12 tengah malam tadi, aku dipanggil balik dan terhidangla makanan-makanan.

P1060246

Aku dapat makan pasta. Ari tu tetiba rindu pasta reben yang Ummi buat tu. Tersebut la dekat kakak senior masa aku borak dengan dia. Ngehehe. Time kasih~ Dapat kuih onde-onde atau buah melaka. Dapat kek cokelat. Dapat air laici. Uih~ Paling best dapat hadiah jugak. Handbang. Oih maaaa. Hehe, Bab beli handbag, aku memang tak pass. Tak reti. Bila dapat tu, syukur je. Tak kisahla lawa ke tak ikut taste ke tak. Aku terima je. Sebab aku memang tak reti menelek handbag. Hehehe. Sekali lagi terima kasih.

cake

First time dalam seumur hidup hari jadi aku dapat dua kek serentak. Kawan aku yang baik hati menghadiahkan aku kek. Tapi, dia cakap masa dia tolong belikan susu kotak, mak cik kedai runcit tu bagi free. Hahaha. Puas aku cari logik membeli sekotak air susu dengan sebiji kek. Tak lupa juga, dia recordkan lagu selamat hari jadi versi Arab. Suaranya, aku tak nak komen. Hari ni pulak, dapat bunga pulak~ (Minta sendiri) Dia ada je offer nak bagi kaktus sebab itu tersenarai dalam wishlist aku, cuma aku kata ini dia boleh pilih kaktus mana dan akhirnya…….tak ada yang lawa dan aku tak dapat pun. Uwaaaa. Sedih. Tapi cukuplah aku punya demand yang melampau hari ini. Selepas 13 tahun aku tak ada nak demand macam masa umur 7 tahun, cukuplah dapat daisy dan carnation. (~^_^)~

 flowers(2)flowers

 <(^_^)>~~~~~~~~~~~~

Tulip tu sendiri beli. Sebab kempunan nak tulip. Lagipun godaan tulip sangat hebat. Yang lagi dua kuntum tu…ehem…memang tuntutan aku. Jahat jugakla sebenarnya. Hehe. So, inilah dia ulang tahun ke-20 aku.

 

 

p/s: Terima kasih semua yang ingat. Sangat saya hargai.