Jumaat, 9 Disember 2011

Serahkan padaNYA

Salam

Sebenarnya, nak sambung pasal kawen-kawen tu, tapi modal tak ada. Tak ada perbincangan lanjut. Hanya mampu suggest untuk hangpa pi tengok video-video ke dengar ceramah-ceramah bab kahwin ni. =). Ade satu blog yang boleh suggest kalu sesapa yang nak kahwin muda ye. Sweet kut~ (Baca Bicara Seorang Suami) Diari Rindu Muhsin & Mira. (ini bagi mereka yang serius sahaja ok!)

Topik yang tak seberapa hangat kali ini ialah berserah kepada-Nya. Semalam semasa aku tengah menyelam internet ni, buka iluvislam.com. Topik tentang istikharah. Istikharah ini bukanlah semata-mata kerana cari jodoh. Oh tidak. Sila jangan salah anggap ye. Perkataan istikharah itu sendiri datangnya daripada perkataan ‘khair’ yang bermaksud pilihan. (Maaf, tak ada keyboard arab…kalau ada tak tahu nak guna). Setelah ditasrifkan jadilah istikharah. Kesimpulan mudah, solat sunat istikharah ialah solat sunat yang kita lakukan semasa kita buntu untuk membuat pilihan. Dalam erti kata lain, kita serahkan pilihan di tangan Allah. Tapi ingat, solat istikharah mestilah dilakukan disaat kita sendiri memang buntu. Tak ada jalan keluar. Jangan pula tengah berat sebelah. Memang konfem la…..takkan dapat jawapan. Sungguh ni. Nak maklumat lebih lanjut pasal solat istikharah, boleh korek-korek mana-mana web ke buku-buku ilmiah. Hari tu, aku melayan celoteh ustaz Azhar tentang solat sunat ni. Masing-masing ada cara masing-masing. Hehehe.

Hurm…..

Aku buat headline hari sebabnya diri aku sendiri. Aku ada seorang kawan, yang mungkin aku tak sepenuhnya percayakan dia.(Maaf sesangat!) Senang kata, aku tak tahu sama ada aku percayakan dia atau tak. Jujur. Aku tak tahu. Sampai aku rasa bersalah sebab tak percayakan dia. Pedih kut kalau tahu kawan tak percaya kawan. Sedih kan? Aku tak ada pilihan lain selain berserah kepada ALLAH. Nak tahu kenapa? Sebabnya, Allah takkan gerakkan hati kita untuk percayakan seseorang itu melainkan Allah tahu selayaknya dia itu dipercayai kita. Semuanya datang dari Allah juga.

Akhir sekali aku terfikir, kadang-kadang kita sebagai manusia, buat keputusan dalam hidup kita lebih berpandukan akal kita daripada keyakinan kita kepada Allah. Nak keluarkan contoh, susah. (Sebab melibatkan orang yang lebih berpengalaman.) Senang kata disini, aku nak sampaikan, jika sekiranya ada sesuatu keputusan tu, kita rasa berat sangat, serahkan pada Allah. Yakin pada Allah.Yang paling penting, sentiasa optimis. Teringat pesan Baba kat semua orang masa my handsome Tok Ayah nak bernikah hari tu. “Janganlah nak judge apa-apa, kita serah pada Allah je. Kalau memang ini yang terbaik, terbaiklah.”

Hehehe. Even masa aku nak decide nak pilih fakulti mana pun, macam ni juga la yang Baba pesan. Betul apa yang dia cakap. Serah padaNya. Tak salah malah betul. Hilangkan syak wasangka kita dengan yakin kepada Allah. Syak wasangka kita tu datang kerana perasaan, emosi dan ego kita. Tak tipu. Kalau kita teliti diri kita dalam-dalam, sepanjang masa syaitan berbisik. Tidak ada sesaat pun dia lepaskan untuk tak menggoda kita. Tapi yang dapat menepis semua itu adalah hati kita. Hati kita ini ke mana? Yakin dan percaya pada siapa? (Cik Asma Amirah, awak banyak sangat dah cakap tu~)

Kawan aku tu pernah keluarkan statement yang dia ambil daripada drama Melayu (tak ingat tajuk), “Kenapa berharap pada manusia bukan pada Allah?” Betul tak statement tu? Instead of kita berharap, yakin dan percaya kat orang baiklah semua tu kita letakkan pada ALLAH. Ye dok kawan-kawan? Banyak cakap ni bukan nak refer siapa-siapa, tapi nak tunding kat diri sendiri.

Alhamdulillah, sikit-sikit kan, kalau kita percaya kat Allah dan percayakan sesorang itu atas dasar kita yakin pada Allah, rasa was-was ke ragu-ragu ke bersalah tu hilang. Sebab yang utama dalam hidup kita ialah ALLAH S.W.T. Kan? Pesanan paling ringkas kali ini ialah, utamakan ALLAH dari segala-galanya. Nothing above HIM. Everything is for HIM and only HIM.

 

 

p/s: Cik Asma Amirah, yakin la ye. Hehe. Smile dear myself! =)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Let's hear it from you.