Jumaat, 30 Disember 2011

Post second last 2011

Salam

Waaa~selamat tinggal 2011. Sungguh tak delah terasa mana pun. Yela, nak exam ni. Huhu. Takpe-takpe. Aku masih happy lagi~ InsyaALLAH, semua akan berjalan dengan lancar. Ermm. Seperti yang aku nyatakan dulu, entri kali ini ialah berkenaan kahwin. (Ehem…saje nak influence junior aku kat sini ni..XY,gurauan semata-mata).

Ok. Ada satu post yang sangat menarik. Boleh kata banyakla aku nampak kat facebook. Memandangkan aku terlebih rajin, aku print screen je post tu~

Nikah

Aku je kot yang nampak banyak. Tak tahu la kan. Just aku perasan banyakla. =). Frankly speaking, memang rasa best la kan baca, Setakat baca, memang tak ada apa la. Kahwin tu, K-A-H-W-I-N. Besar kot. Eja dan sebut memang simple. Tapi makna dan aplikasi lebih dari kompleks, tapi tak mustahil kan?

(Kali ni, aku cuma nak letak banyak-banyak print screen)

Seterusnya, ini satu post yang menarik sangat. Hehe. Panjang sesangat, sesangatnya panjang. Tahniah jika sekiranya anda sanggup membacanya. Tak rugi baca. (Terutama kepada mereka yang sudah berpunya….^.^)

Kahwin

Ok. Memang panjang. Klik di gambar untuk gambar lebih jelas. Hehe. Kalau stil tak dapat baca, boleh aku post kat notes nanti. Insya-Allah~

Kesimpulan mudah yang aku nak simpulkan dari post ni ialah, zaman sekarang semakin mencabar. Senang kata, akhir zaman ni, semakin banyak teknologi-teknologi yang menjadikan godaan kita semua. Betul tak? Even dalam al-quran sendiri Allah ada menyatakan tentang kelemahan umat Islam sendiri. Sila tengok dalam surah Al-Anfaal ayat 65-66. Dalam ayat ni, menceritakan tentang nisbah orang Islam dan kafir dalam peperangan. Jika kita fahamkan ayat-ayat ni, Allah menyatakan nisbah Muslim kepada kafir dari 1:10 kepada 1:2. Kenapa semakin kurang? Terang-terang dalam ayat tu menyatakan bahawasanya Allah mengetahui kelemahan kita. Renung-renungkanlah.

Seterusnya, ini adalah komen untuk print screen di atas. Aku nak setuju tak boleh, tak setuju pun tak boleh. Bukan apa, setiap pandangan tu ada baik dan buruknya.

komen

Jujur la aku cakap, yang bagi komen-komen ni, semuanya ofkoslah, bukan married. So, pandangan mereka mungkin lebih kepada perasaan mereka dan darah muda yang mengalir. Maaf jika sekiranya yang membaca adalah mereka daripada golongan yang sudah berkahwin, atau ibu bapa.

Setakat ni, ini je benda-benda yang menarik perhatian aku di facebook. (><)V

Sebenarnya, roomates aku ada berborak pasal kahwin. Adalah, kawan-kawan laki depa yang tanya bila nak kahwin. Ada juga yang bagi soklan tak berlapik, contohnya, “Kau ni tak ada perasaan ke?” atau “Kau ni tak suka lelaki ke?” Ok. Sebagai pendengar, aku nak gelak sesangat. Yes, aku akui roomates aku ni semuanya memang macam….tak ada interest dalam bab begini. Even though they are my seniors. Macam yang aku cakap dulu, lain orang lain masanya. Macam junior aku ni, (maaf dik), siap talipon mak ha. Cuba kira sikit beza umur roomates aku dan adik comel ni…..Allah tu Maha Mengetahui lagi Maha Bijaksana. Jangan nak bantah-bantah!(marah taw!^.^) Tu, x-KR aku tu dengan junior aku, muda juga. Junior aku kot. Hehe. Dah, karangan aku makin panjang.

Senang kata, aku nak kawan-kawan aku di luar sana, yang dah start ada makwer ke pakwer ke gurlfren ke boyfren ke pacar ke lover ke apa-apa yang seangkatan dengannya, tanya hati dan iman anda. Kalau betul nak kahwin dengan orang tu, buat cara nak kahwin. Tapi kalau setakat nak  ‘enjoy’ this youth, baik stop it. Sebab perasaan sayang yang Allah kurniakan untuk kita adalah satu perasaan yang suci. Kepada mereka yang single, silalah like post feymes kat pesbuk, “Share this if you’re ending 2011 single atau pun, “If you’re single, don’t be sad, because Allah is saving you for someone special”, dan teruskan perjuangan anda mencari cinta agung Allah. Yang bab fesbuk tu main-main je.

Setakat ni je entri kali ni. Panjang lagi. =.=”

link kali ini, dari iluvislam.com…Nikah Awal Jalan Terbaik?

p/s: Allah sentiasa bersama kita. InsyaAllah. Jangan risau ye~^.^

Khamis, 29 Disember 2011

Jom kita sama-sama meriahkan

Salam.

Sambungan Kempen SSA. Untuk entri yang pertama boleh rujuk disini. Kempen SSA. Tak ada apa sangatlah pun sebenarnya. Sekadar nak sama-sama mengajak kawan-kawan buat kebaikan. (ok.ada kesilapan tatabahasa sikit…sila abaikan)

Kali ni masih lagi nak bercerita pasal Pencipta kita yang Agung tu. (^.^). Sedar tak betapa romantisnya Dia pada kita semua sebagai makhluknya yang kecik lagi kadang-kadang tak sedar diri ni? Dia bagi kita NYAWA. Satu benda yang tidak ada sesiapa pun dapat berikan kepada sesiapa. Takkan ada wujudnya keadaan mati hidup semula melainkan dengan izin-Nya. Sungguhpun Nabi Musa ada mukjizat sedemikian, itu adalah atas kehendak-Nya jugak. Kita tidur tu, bukan kita sedar mana pun. Entah-entah esok dah selamat kembali ke pangkuan-Nya pun. Bukan kita tahu, kan?

Sebagaimana pun kita ego dengan Dia, kadang-kadang belakangkan Dia, abaikan Dia, tak pedulikan Dia dan apa-apa yang seangkatan dengannya, Dia masih bagi kita hidup. Sebab pe? Dia sayangkan kita. Tak tipu. Kalau kita lah kan, acapkali jadi macam tu kat kita, malas dah kita nak layan orang tu kan? Buat tak peduli lah kat dia tu. Tapi Allah tak. Dia baik sesangat. SESANGATNYA BAIK. Even kita repeat salah dan dosa yang sama kat Dia, kita minta ampun, InsyaAllah diampunkan. Dia tu Maha Pengasih lagi Maha Penyayang.

Teringat satu ayat dalam Surah Ar-Rahman. “Maka yang mana satu diantara nikmat-nikmat Tuhan kamu, yang kamu hendak dustakan?” Pernah tak terfikir, kenapa ayat ni dalam surah ni berulang kali disebut-sebutkan? Cuba hayati maksud ayat tu. Dalam tak sedar ada saatnya kita sebegini. Lupa dan alpa. Leka dengan nikmat duniawi ni. Yup. Tak dinafikan, setiap manusia takkan terlepas. Hanya yang mampu menjaga diri kita adalah IMAN kita. Bukanlah kecantikan kita, bukanlah kekuatan kita, bukanlah kesihatan kita. Tak tipu. Secantik mana pun kita, tak ada guna tanpa iman yang kuat. Sekuat mana pun kita, tak guna tanpa iman yang teguh. Sesihat mana pun kita, tak guna tanpa iman yang cekal. Pernah baca kisah seorang wanita yang berpurdah di US yang tak dirogol? Sungguh unik sebenarnya kisah dia. Sesungguhnya segala yang berlaku adalah atas kehendak Allah. Dengan iman yang cekal, kuat dan teguh, wanita itu berjalan seorang diri di malam hari di satu lorong yang sunyi dengan seorang lelaki yang sedang duduk di tepi lorong tersebut. Dia seorang wanita, dari segi fizikalnya, tidak segagah lelaki, tapi dia ada iman yang kuat seperti lelaki. Hebat tak?

Sekadar renungan bersama. (diri ni pun sama je)

Ok. Iman tu ada tiga perkara, hati, badan dan mulut. Kata lain, mengaku dalam hati, melakukan segala yang disuruh dan meninggalkan segala yang dilarang dan mengakui dengan mulut iaitu syahadah. Hati kita yakin dan pasti kepada-Nya, badan kita melakukan segala ibadah kepada-Nya dan menjauhkan segala larangan-Nya dan mulut kita mengucapkan keyakinan yang kita akui dalam hati dan dengan perbuatan kita. Even solat pun memerlukan tiga perkara ni. Niat bukan sekadar di mulut tapi bersama hati. Gerak geri dalam solat disertakan sekali dengan ucapan di mulut dan juga penghayatan dalam hati. Pernah terjumpa ada seorang ni cakap yang doa yang terbesar ialah solat. Yup. Betul. Kalau diteliti dan dihayati setiap satu bacaan dan perbuatan kita, itulah perbicaraan kita dengan Yang Maha Esa.

Teringat pula ada satu hadith yang mafhumnya berbunyi, disampaikan oleh Aisyah r.a, Rasulullah bercakap dengan kami dan kami bercakap dengannya. Apabila sampai waktu solat, sepertinya bagina tidak mengenali kami dan kami tidak mengenali baginda.

Banyak lagi hadith mengenai ibadah yang khusyuk. Nak mencapai khusyuk tu bukanlah sesuatu yang mudah. Sebab tu khusyuk itu bukan rukun solat. (Jangan lupa bilangan rukun solat lak, 13. Nombor sial bagi orang kafir. Nanti akan diceritakan ye.) Tapi tak mustahil untuk kita kecapi khusyuk tu. Tak tipu. Ada kisah seorang sahabat yang dipanah kakinya ketika sedang solat, sedikit pun tak merasa sakit. Memang khusyuk betul la tu. Sungguh. Kuatnya iman sahabat ni. Kagum.

Kesimpulan yang mudah untuk entri kali ini ialah, tanya iman kita setiap hari. Tanya hati kita, tanya tubuh badan kita dan tanya mulut kita. Berapa banyak hati ini terlalai, berapa banyak badan ini melakukan dosa, berapa banyak mulut ini berkata sia-sia? Soal lah diri kita. Tak lama mana pun nak buat. Sekejap sangat. Dan tak membazir dan merugikan pun kita buat macam tu. Kan? (><)b

 

 

p/s: InsyaAllah entri akan datang berkisarkan perkahwinan.ok.jangan excited~sape yang excited skarang ni?=.=’

Saya mestilah Muslim dari sudut ibadah dengan melakukan ibadat dengan khusyuk dan merasakan panas-panas hubungan dengan Allah. (Petikan buku Ma za yakni – Fathi Yakan)

Isnin, 26 Disember 2011

My UMMI and IBU

Salam.

Bersempena 26 Disember ni…………dengan bangganya, saya nak mengumumkan bahawa saya sangat berbangga dengan kedua orang mak saya. Ummi dan Ibu….(nak buat ikon love tak reti.=.=’)

Alhamdulillah, saya panjatkan kesyukuran setinggi-tingginya kepada Yang Maha Esa, Allah S.W.T sebab saya dikurniakan dua orang emak. Biarlah apa orang nak cakap, saya rasa saya beruntung sebab Allah bagi saya emak lebih dari satu~ Jangan jeluz, ok? (Gurau je).

Agak seronok sebenarnya….tiap-tiap tahun mesti ada dua birthday pada tarikh yang sama. Ngee~ (Confirm my Baba bersyukur juga ni~) Bukan apa, Allah tu memang Maha Mengetahui lagi Maha Bijaksana. My moms berdua ni, Ummi dengan Ibu, sangat….sangat….ok…wordlessssssssssss.=.=’ Tak tahu nak cakap macam mana sebenarnya. Hehe.

To my Baba, kaklong ni muda lagi. Nak pesan-pesan kat Baba macam….kelakar pulak. Tapi love them both till Jannah, kay? Hehe. Not forever but till Jannah. (^.^)

To Ummi and to Ibu, nak beli hadiah, tapi macam …. tak mampu je. Bukan tak ada duit ke apa tapi, kaklong bagila apa-apa pun, nothing can beat both of yours love, espically Ummi. So, just wishing to both of you proudly is the best I can do. (><)b.

Firstly, for my beautiful and gorgeous and caring mom, Ummi, Rosmina Jaafar. TERIMA KASIH BANYAK-BANYAK-BANYAK-BANYAK taw~. The nine months of me being carried by you, you endure it with great and i said it again G-R-E-A-T patience. The nineteen years of rising me up with my stubbornness and egos and lots of bad things I did, you would still accept me as your daughter no matter what. If I were to list all of yours love and patience and care and every single advice you had ever gave, I couldn’t never do so. The greatest gift you ever gave is my LIFE. (T.T)….. (tak nak nangis kat sini~malu~)….SAYANG UMMI. May Allah always bless you with a great and wonderful and blissful life here and hereafter.

Secondly, for my lovely and sweet and smart mom, Ibu, Nurhanina Rafai. Pun sama. TERIMA KASIH BANYAK-BANYAK.(><)V. There were times you took care of me, and you treated me as your own. There were times of hardships, and you took it strongly. Even though you didn’t carried me for the 9 months, it were my brothers you carried and my-new-siblings-to-be you are carrying. Even though you didn’t spend the time of 19 years with me, you did thought me a lot of things. When I called you IBU, you are my mother too. SAYANG IBU. Ngee~ May Allah bless you and may you be strong with HIS help and guidance.

Thirdly, to my handsome and romantic and charming Baba, Nazarudin Che Salleh. (Baba pun dapat credit gak….ngee)~ Allah gives you this two wonderful women to you. He would never ever gives you these great women, if He know you couldn’t handle it. Err. Blank dah. Just nak Baba be patience and patience and patience and patience always. Hurm. Again. Love them TILL JANNAH~ (><)V

Last sekali…..adik-adik yang kaklong sayang and rindu (bile nak gusti lagi huh?) Korang jaga Ummi dengan Ibu baik-baik. Dulu boleh la kaklong ada kat rumah selalu nak pesan-pesan. Sekarang pakai blog dengan pesbuk je la. Ummi tu maksudnya mak saya, Ibu tu pun mak juga. So, dua-dua pun MAK juga. Dipanggil dengan panggilan yang bermaksud MAK sangat besar tanggungjawab. Asalkan MAK. Saja kaklong highlight kat sini. Sambil-sambil tu cakap kat orang lain juga, EMAK ke IBU ke UMMI ke MUMMY ke MBAH ke UMMU ke apa-apa yang ertinya seorang ibu, asalkan dia tu ada menjaga dan mendidik dan bersama dalam proses membesar, ibu tetap ibu. Ingat pesan Rasulullah, selepas Allah dan Rasulullah ialah ibu, ibu, ibu dan ayah. (Err…tapi jangan sampai melampau sangat. Baba tu bagi kita rumah besar tu, tibi best…and macam-macam)

 

Ok. Done wishing and advising. Haha. (Macam hebat sangat je~)

 

p/s: Kawan kaklong pun wish birthday ummi dengan ibu. Ngee~

Sabtu, 24 Disember 2011

Kempen SSA

Salam

Amboi. Nak berkempen-kempen pulak dak ye? Bukan politik,ok? Sama sekali tidak melibatkan politik. Harap maklum. Kejap lagi nak terangkan maksud SSA tu. Sangat simple. Saja je letak nama gitu, kasi saspens. Err… saspens ke?

Orite. Mukadimah untuk hari ini. SSA adalah SAYA SAYANG ALLAH. Aku bukanlah reti mana nak berkempen. Tapi pada masa yang sama, aku nak mengajak kawan-kawan sekalian untuk sama-sama berubah ke arah kebaikan bersama aku. Kita nak kan kebaikan dan keredhaan Allah, semata-mata untuk diri kita je ke? Bukan apa, nanti masa Hari Kebangkitan, segala silap yang ditanya, kita akan cari jalan juga nak tunding kat orang, nak orang tu yang salah sebab tak itula, tak inila dan macam-macam. Istilah ‘jaga tepi kain orang’ ada tempatnya. Memang kadang-kadang silap orang kita tak berani nak tegur sebab istilah di atas ni. Tapi, pernah tak kita terfikir, yang sebenarnya, satu hari nanti kita akan ditunding semula? Sebab benda yang simple lagi kecik ni? Elok timbangan Mizan kita bolehkan kita masuh syurga, tapi sebab yang sangat simple ni, kira cancellah masuk syurga. Nak? Aku pun tak adalah seberani mana nak tegur-tegur orang ni. Yep. Aku  tak nafikan nak menegur orang yang kita tak berapa kenal memang susah. Bukan tak kenal, kawan baik sendiri pun sama, as in ‘nak jaga hati’. Kemonlah, cikgu aku dulu pernah pesan kat badan pengawas sekolah, even kawan baik sendiri langgar peraturan sekolah, tegur and do the same as what you do to other students. At first maybe kawan tu dah tak nak kawan dah dengan kita, tapi, kalau dia memang betul-betul, kira BETUL punya kawan, dia akan fikirkan kenapa kita macam tu. Since aku dah ada belog yang tak sefeymes mana, insyaAllah, aku gunakan dia sebagai medium. Okeyh? –panjang pulak mukadimah-

Kempen ni bukanlah kempen rasmi mana pun. Saja letak perkataan kempen sebab aku sedang mengajak…..bukan ke sama dengan maksud kempen? (BM saya hanya di atas kertas peperiksaan). Seperti yang aku dah eksplen kat atas, aku nak mengajak kawan-kawan berubah ke arah kebaikan bersama aku.

Mula-mula aku nak ajak semua orang untuk berfikir.

Allah dan Rasul. Cuba setiap malam sebelum tidur, kita fikir, dalam satu hari tu berapa banyak kita ingat kat Allah. Berapa banyak kita zikir kat Dia? Same goes to Rasul. Selawat ke tak kita ke atas junjungan mulia Nabi Muhammad S.A.W?  Dan banyak persoalan lain. (Akan di update sikit-sikit). Sometimes, ada benda kita kena buat dengan keadaan terpaksa. Bukan kena paksa dengan orang lain, diri sendiri. Push diri kita. Mula-mula akan rasa itu la, ini la. But up to one time, kita tak boleh tinggalkan amalan baik tu. Kalau tertinggal, rasa semacam je. Or satu hari tu memang macam the worst day everla. Hepi ke sedih, ingatlah Allah. Sihat ke sakit, ingatlah Allah. Lapar ke kenyang, ingatlah Allah. Tanamkan dalam hati tu, Allah. Dia bukan suruh kita 24jam ingat kat Dia tapi SENTIASA. Berbeza ok. Nak eksplen aku tak pandai. Tapi ada aku terjumpa di laman-laman web pasal benda ni. Allah yang ciptakan kita, Dia tahu kelemahan dan kelebihan kita. Senang kata, lebihkan Dia. Dalam setiap apa urusan. Anything yang kita buat dalam seharian, fikir…. Will Allah satisfies? (Curi lirik Maher Zain). Tak ada salah nya kita ingat benda lain TAPI, utamakan Allah. Err. Macam komplikated je penerangan ni……(T.T)’

Ok. Untuk tak menambahkan pening semua orang. Janganlah paksa otak tu fahamkan benda ni. Perlahan-lahan. InsyaAllah, by time akan faham la tu. Tak guna kalau kita faham agama dengan akal semata-mata tanpa hati kita dan perbuatan kita. Dan tak guna juga kalau kita tahu buat tapi tak faham apa-apa. Kena seimbang. Supaya kalau ada orang tanyak , insyaAllah boleh dijawab.

Setakat ni itu je. Banyak lagi nak tulis. Tapi, Entri kali ni macam memeningkan sikit. Tak nak sumbat semua apa yang terbuku dalam akal dan hati ni terus tanpa hanti. Take times. By times pun, bukanlah semata-mata aku akan post pasal SSA je. Kalu-kalu aku nak luahkan perasaan, tak salah. (Ngee~)

 

 

p/s: Nak citer pasal kawin lagi….tapi dah tak ada modal. hoho. n plus, ramai yg ingt aku nak kawin. =.=’ (just kidding)

Saya mestilah Muslim dari sudut ibadah dengan menghadirkan hati saya dalam setiap ibadah saya, dan saya mestilah tamak untuk beribadah. (Petikan buku Ma za yakni – Fathi Yakan)

Khamis, 22 Disember 2011

Smile.Smile.Smile

Salam.

Sekarang memang tengah dalam tempoh tak-lama-lagi nak exam dah cik kak oi! Memang agak stress juga la. Sampai aku ade niat nak gali kubur tokoh-tokoh matematik ke fizik sebab jumpa benda-benda yang pelik. Memang stress kot. Tapi disaat aku berjaya memahami konsep yang diaorang jumpa, aku rasa masa aku stress memang aku dah tak betul dah. Hahaha.

Ok. Kali ni bukan lagi pasal kahwin. Tak ada perbincangan lanjut lagi. Tengah sibuk nak exam ni. Fizik tu masih dalam blur lagi tu. Huhu. Ok. Tamat di sini mukadimah.

Tajuk hari ni smile. Jom sama-sama kita amalkan senyum. Senyum itu kan sedekah. Senyum itu kan penawar duka. Senyum itu kan satu senaman. Cerita pasal senyum ni, aku teringat pesanan seorang pakar motivasi waktu sekolah dulu. Dia cakaplah, sebelum tidur kita senyum dan bangun dari tidur pun senyum. Selain dapat jadi senaman untuk otot-otot pipi kita, dapat juga bantu hati kita. Memanglah senyuman sangat banyak maknanya, senyum sebelum tidur tanda syukur pada Allah bagi kita peluang untuk hidup dan lalui pengalaman-pengalaman yang kita lalui sampai sebelum tidur. Senyum bangun dari tidur tanda kita bersyukur Allah masih memberikan kita nyawa untuk terus hidup mengabdikan diri kepada-Nya. Kesimpulan yang mudah, senyumlah eh?

Hari ni aku tersenyum je. Dapat tengok salji kot! Salji tebal….Senior kata ni baru takat buku lali. Apa kesah, kan? Tunggu sampai takat lutut ke pinggang ke, baru syok. Tak kesahla kan. Pagi-pagi masa pergi kelas je, salji tengah turun. Sempat aku amik salji nak buat bebola salji, tapi tak boleh. Dia macam pasir sikit. Tak berjaya membuat bebola salji. Tapi tak apa, aku masih senyum. Seronok sangat Allah bagi peluang untuk aku rasa salah satu musim ciptaan Dia. Best kut. Main snow fight macam best. Beku kot!

Semalam, aku buka la grup dorm aku masa kat KKJ dulu. Tetiba ada yang post pasal bekas ketua rumah aku yang bertunang dengan junior kami. Umur 19 dengan 18 tahun. Memang hot news laaaaa. Almaklumlah, kalau kat KKJ tu nak mengenali junior tu memang agak payah melainkan anda itu ketua pelajar ke ketua rumah ke ketua umum ke pengerusi badar ke pengerusi hawa ke atau mana-mana jawatan tertinggi la. Hehe. Tersenyum je la aku depan skrin laptop ni. Berita lain pulak, kawan aku yang tengah belajar kat Jordan tu pregnant. Waaa~ ok. Tak adalah hot mana kan. Yela dah kahwin, memanglah kan? Rezeki Allah jangan di tolak ye……Moga-moga KR (ketua rumah) aku dengan tunangnya sampai ke jenjang pelamin dan bahagia sehingga ke syurga dan buat kawanku yang di Jordan tu, harap dapat bersabar. (Ok. Dah macam buat ucapan rasmi ape je).

Ada kisah lagi pasal senyum. Haha. Pasal persoalan kawan-kawan kat aku. Pasal kahwin. Nak kahwin dah ke aku? Almaklumlah, kat blog ni rajin aku dok cerita pasal kahwin dan kahwin dan kahwin. Hehe. Agaknya kawan-kawan aku mesti sedih kalau sebenarnya aku nak kahwin tapi tak inform diaorang. Senang kata gini lah. Buat kawan-kawan yang ku sayang, saya ni mak ayah pun belum tentu lagi nak bagi saya kahwin. Saya tak ada pakwe ke apa-apa. Insya-Allah, kawan-kawan, kalau jodoh saya sampai dulu nanti, saya akan maklumlah. (Kita tengok sape antara kita ramai-ramai ni nikah dulu…..) Hehehe. Ok dah tak? Aku tak nak la ada yang pikir aku nak kahwin. Yela, setakat aku je yang nak, tapi apa-apa pun tak ada, nak buat apa je. Baik aku layan fizik tu~ huhu. Ok eh kawan-kawan? Masa depan tu di tangan Allah. So, kalau ada pape, aku kasi taw la kat grup kita. Jangan risau. Kamu kawan-kawan saya.

Senang kata, entri hari ni nak clarify kat kawan-kawan yang aku belum lagi nak kahwin. Ecet….kepada kawan-kawan baik aku yang sangat sayangi, terima kasih ye sebab sudi berada di samping aku walaupun kita jauh. Aku minta kamu bagi senyuman sahaja. Ok? Only SMILES are allowed. Only your smiles give the strength to stand up alone in the foreign land. No words needed, okay?

 

 

p/s: Semuanya di tangan Allah. Segala-galanya aku serahkan pada Allah. There’re reasons in everything I did. Ngee~

Khamis, 15 Disember 2011

Zaman bujang

Salam.

Ok. Asalnya, nak tulis tajuk “Bila bercinta'”, tapi tak pernah tahu apa yang syoknya bercinta. So, alang-alang lately aku suka post pasal kahwin, cerita pasal zaman bujang la eh? Aku rasa post kali ini pun akan jadi panjang. Erk. Maaf ye.

Ok. Ini adalah dialog antara dua orang kawan. A dan B. A meluahkan perasaan, dia ada berkenan dengan seorang hamba Allah. Sudah diselidik latar belakang calonnya itu. Sebagai kawan, B sangat bersyukur kawannya tak ada nak kapel-kapel dulu, lovey dovey ke apa-apa dan paling penting nak menjaga hatinya. Bagus la tu, tapi……..ada tapi taw…..ada dua tiga soalan yang B ajukan kepada A……agar A sedar tentang keputusannya.

B: Kau dah istikharah ke? Kau tak berat sebelah? Bila berat sebelah, istikharah tak ada makna.

A: InsyaAllah tidak. Aku istikharah bukan untuk pilih jodoh tapi untuk minta jalan yang patut aku pilih sekarang.

B: Kau dah sedia nak pikul tanggungjawab yang lebih berat dari sekarang? Lepas ni kau kena fikir pasangan kau dalam apa-apa jua keputusan.

A: Kalau kira sedia tu, memang sampai bila-bila aku tak bersedia, Allah lebih tahu bila aku bersedia. Dia takkan membebankan hamba-Nya jika Dia tahu hamba-Nya mampu untuk menanggung bebanan itu. Sekarang pun, aku buat keputusan bukan untuk aku seorang. Untuk mak ayah aku juga.

B: Kau tak rasa rugi ke kahwin awal ni? Nanti bila kau grad, kau dah ada anak bini, tapi orang lain bujang lagi, boleh keluar enjoy, celebrate. Kau juga yang miss semua tu. Bila kau dah kahwin, apa-apa kau buat kena fikir isteri kau juga. Nak keluar lepak dengan kawan-kawan selalu tak boleh dah, ada isteri kat rumah. Nanti kawan-kawan kau enjoy, kau dekat rumah dengan bini je. Ngadap orang yang sama. Tak ke nanti kau juga yang rasa rugi? Dah berbini kau dah tak bebas nak enjoy. Kau ada tanggungjawab. Kena pikir hal rumah tangga lah itulah inilah. Dah berbini nanti tanggungan kau makin besar. Mana nak cekup duit lagi, nak belajar lagi, nak exam lagi. Senang lagi bujang.

A: Aku tak rasa rugi. Kalau grad nanti, aku ada isteri yang sama-sama dengan aku berjuang dan menyokong. Nak celebrate, celebrate aje lah dengan kawan-kawan, dekat rumah aku, majlis doa selamat. Daripada aku ikut kawan-kawan aku celebrate entah kat shopping kompleks mana, lupa Allah, baik celebrate dengan isteri. Dapat pahala. Nak lepak dengan kawan-kawan, aku masih boleh lepak dengan kawan-kawan, macamlah isteri aku nanti tak ada kawan. Dia pun ada masa juga nak dengan kawan-kawan dia. Masing-masing perlu masa untuk diri masing-masing juga. Best sangat ke bebas? Apa guna kalau bebas macam layang-layang putus tali? Nak enjoy apa nye bujang-bujang ni? Bila bebaslah, mudah lupa pada Allah. Bila diikat, mudah untuk kita sedar diri kita. Bukan aku nak cakap membujang tu maksudnya tak soleh. Ramai aje, yang soleh, tapi fitrah manusia Allah jadikan nafsu. Dan dah ternyata dalam al-Quran sendiri umat Islam semakin lama semakin lemah sehinggalah tiba Kiamat. Setakat mana seorang lelaki boleh mengawal nafsunya? Nabi Yusuf a.s juga untuk sesaat tergoda dengan Zulaikha, ni pula kita yang bukan maksom macam nabi. Zaman sekarang ni, semua orang hanya mampu mencegah kemungkaran dalam hati. Siapa sangat yang mampu nak mencegah dengan tangan dan mulut? Ada pula kalau jenis yang fikir kubur lain-lain. Lagipun ajal kita tak tahu bila. Nak enjoy yang macam mana dengan zaman bujang sebenarnya? Aku tak nafikan tanggungan aku makin besar. Pasal isu duit, Allah dah janji untuk beri bantuan kepada yang bernikah. Lagipun, lebih elok belajar berjimat. Tahu pengurusan duit. Daripada dok membelanja tanpa tujuan. Nak belajar, lagi tenang. Kalau teringat kat isteri dapat pahala. Kalau sekarang, mahu dapat dosa. Aku dan dia sama-sama belajar. Sama-sama menghadapi situasi yang sama, takkan lah tak boleh nak memahami situasinya? Itulah gunanya Rasulullah menyuruh kita utamakan agama dalam memilih calon.

B mengangguk faham. Yakinlah dia dengan kawannya. Dia tahu kawannya sudah sehabis baik memikirkan hal ini. Senang kata, Allah dah tetapkan jalan setiap orang. Definisi bujang itu sendiri bergantung kepada individu. Kalau nak buka kamus dewan edisi ke-4, dipersilakan tetapi, tanya diri sendiri tentang definisi bujang itu. Adakah sekadar dengan maksud untuk bebas tanpa terikat atau maksud lain? Tak dapat dinafikan, lain orang lain pemikiran dan lain juga definisi bujang itu. Kan?

Sekali lagi ingin aku jelaskan di sini,ye, aku bukan menggalakkan. Tak. Sama sekali tak. Senang cerita macam ni, kalu tiba-tiba dalam hati tu terbit rasa sayang ke cinta kat hamba Allah yang ajnabi, pertama-tamanya, istikharah dan doa kepada Allah. Kalau Dia kata terbaik adalah sekian-sekian, pilih jalan tu. Ok? Ada je kes orang tu berkenan tapi Allah bagi jalan untuk tak bernikah dulu sebab Allah Maha Mengetahui kemampuan hamba-Nya. Ye dok? Apa-apa urusan kita sekarang dan di masa depan, Allah yang Maha Mengetahui lagi Maha Bijaksana. Setiap yang Dia susun ada sebab dan musabab. Ok?

Simply said, put Allah first. Anything happen in your heart ask Allah’s guidance. Be dependent on Him.

Kali ini aku sertakan dengan link ustazah Fatimah Syahra.(errr.sape dah tengok video dia pasal bercinta lepas kahwin? sentap seyh~ )

Pesanan ustazah dalam video tu. azab Allah yang paling seksa ialah saat Dia abaikan kita sebab cemburu kita melebihkan orang lain (kekasih hati la kan). Saat Allah abaikan kita itu…..huhuhu…tak terbayang. So, kawan-kawan, dekatkan diri dengan Allah. Kita tak nampak Dia tapi Dia dihati kita kan?

 

 

p/s: Saya mestilah Islam dari segi akidah dengan saya mestilah mempercayai dan meyakini bahawa setiap yang Allah jadikan bukanlah sia-sia kerana ianya adalah sifat yang mustahil bagi Allah. – Ma za Yakni : Fathi Yakan -

Ahad, 11 Disember 2011

Matlamat kita

Salam.

Ok. Instead of menghadap laptop, tulis blog ni, baiklah pergi siapkan soalan fizik yang masih lagi tak terjawab itu, wahai Cik Asma Amirah! Ok. Dah dekat berapa jam ayat tu terbayang dalam kepala. Hati masih lagi mencari ni. Mencari ketenangan ni.

Semalam, sambil scrolling news feed pesbuk, aku terjumpa pulak satu ni productivemuslim.com. Saranan aku buat kawan-kawan, sila lah layari laman web ni. Sangat-sangat dipersilakan. Sungguh memang bagus untuk improve diri kita. Banyak artikel-artikel yang boleh dijadikan renungan dan amalan kita. Memandangkan web ini berbahasa inggeris, memang ada terasa terbeban sikit la nak membaca, tapi, bagi mereka yang bersungguh, reading is a benefit to yourselves! Tak rugi jika kita luangkan masa untuk membaca artikel yang sekadar dua minit sahaja untuk meningkatkan prestasi diri.Ye dok?

Web ni ade link kat youtube. Video-video dia memang bagus. Sekarang ni, aku tengah layan tajuk ‘Manage Your Time and Goal’. Sambil dengar-dengar ni, enjoy sangat isi dia. Statement dia, “Think big”. Betul la kan, kalau kita ada cita-cita, tak perlu takut untuk memikirkan yang besar-besar. TETAPI, kena ingatlah, kalau nak jadi macam mat jenin je, tak payahlah. Rugi je.

Kita nak ada matlamat tak salah, memang tak salah. Tapi, hujung matlamat kita mestilah berkait dengan ukhrawi kita. Sebabnya, dunia ini hanyalah penghubung ata medium untuk kita ke akhirat nanti. Betul tak? Nak jadi doktor ke engineer ke architect ke apa-apa yang besar, jadilah, tapi matlamat kita tu ke mana? Semata-mata untuk kepuasan kita ke? Matlamat kita tu mampu ke nak membantu kita di akhirat kelak? Fikir la ye, kawan-kawan.

Cik Asma Amirah, awak bercakap pandai ye?

Selingan sebentar. Hehe. Masa kat KJJ dulu teringat kat seorang kawan ni. Dia muda setahun dari kami, tapi budak kelas pertama, calon straight dan percayalah cakap aku, cantik luar dan dalam. Aku sangat kagum dengan dia. Pernah dia bagi tazkirah macam mana nak tingkatkan diri dalam seharian kita. Pesanan dia ada lima perkara yang kita nak capai dari saat terbukanya mata kita.

SPIRITUAL

PHYSICAL

EDUCATION

COMMUNICATION

ATTITUDE

Hurm. Bila fikir balik betul la kan? Pertama sekali spiritual kita. Rasulullah juga ada ajar kita doa bangun dari tidur kan? Then physical, kita perlukan badan yang sihat untuk beribadah, kan? Education pula, amal tanpa ilmu itu sia-sia. Sebab tak memahami apa yang kita buat, ye dok? Susuli pula dengan communication. Hubungan dengan manusia pun kena jaga juga. Betul tak? Last sekali attitude kita, seiring atau tidak dengan akidah seorang muslim? Pesan dia lagi, sebelum tidur muhasabah diri balik untuk lima perkara ni dan nilai diri sendiri.

Lima perkara itu adalah matlamat hidup kita yang sebenar. Betul tak? Tak cukup satu, tak lengkap lah. Sebab semuanya saling berkait. Saranan saya, buat kawan-kawan, bacalah buku Apa Erti Saya Menganut Islam (Ma Za Yakni) oleh Fathi Yakan. Dulu masa kat KJJ, dalam usrah masa buku ni digunakan, mungkin aku kurang beri perhatian. Jujur, walaupun nampak macam kecik je buku ni, nampak macam senang je nak faham, jangan ingat faham itu cukup kalau bukan dari hati sendiri. Menghayati dengan hati itu bukan mudah. Oh, memang sukar tetapi tak mustahil.

Jom, kawan-kawan! Sama-sama kita ke arah kebaikan!

 

 

p/s: semakin kita dekatkan diri dengan ALLAH, saat terpisah dengan Dia, rindu yang sangat kuat dan rasa tiada apa yang mampu mengantikan Dia sebab hanya Dia je yang memang layak dirindui dan disembah!

Jumaat, 9 Disember 2011

Serahkan padaNYA

Salam

Sebenarnya, nak sambung pasal kawen-kawen tu, tapi modal tak ada. Tak ada perbincangan lanjut. Hanya mampu suggest untuk hangpa pi tengok video-video ke dengar ceramah-ceramah bab kahwin ni. =). Ade satu blog yang boleh suggest kalu sesapa yang nak kahwin muda ye. Sweet kut~ (Baca Bicara Seorang Suami) Diari Rindu Muhsin & Mira. (ini bagi mereka yang serius sahaja ok!)

Topik yang tak seberapa hangat kali ini ialah berserah kepada-Nya. Semalam semasa aku tengah menyelam internet ni, buka iluvislam.com. Topik tentang istikharah. Istikharah ini bukanlah semata-mata kerana cari jodoh. Oh tidak. Sila jangan salah anggap ye. Perkataan istikharah itu sendiri datangnya daripada perkataan ‘khair’ yang bermaksud pilihan. (Maaf, tak ada keyboard arab…kalau ada tak tahu nak guna). Setelah ditasrifkan jadilah istikharah. Kesimpulan mudah, solat sunat istikharah ialah solat sunat yang kita lakukan semasa kita buntu untuk membuat pilihan. Dalam erti kata lain, kita serahkan pilihan di tangan Allah. Tapi ingat, solat istikharah mestilah dilakukan disaat kita sendiri memang buntu. Tak ada jalan keluar. Jangan pula tengah berat sebelah. Memang konfem la…..takkan dapat jawapan. Sungguh ni. Nak maklumat lebih lanjut pasal solat istikharah, boleh korek-korek mana-mana web ke buku-buku ilmiah. Hari tu, aku melayan celoteh ustaz Azhar tentang solat sunat ni. Masing-masing ada cara masing-masing. Hehehe.

Hurm…..

Aku buat headline hari sebabnya diri aku sendiri. Aku ada seorang kawan, yang mungkin aku tak sepenuhnya percayakan dia.(Maaf sesangat!) Senang kata, aku tak tahu sama ada aku percayakan dia atau tak. Jujur. Aku tak tahu. Sampai aku rasa bersalah sebab tak percayakan dia. Pedih kut kalau tahu kawan tak percaya kawan. Sedih kan? Aku tak ada pilihan lain selain berserah kepada ALLAH. Nak tahu kenapa? Sebabnya, Allah takkan gerakkan hati kita untuk percayakan seseorang itu melainkan Allah tahu selayaknya dia itu dipercayai kita. Semuanya datang dari Allah juga.

Akhir sekali aku terfikir, kadang-kadang kita sebagai manusia, buat keputusan dalam hidup kita lebih berpandukan akal kita daripada keyakinan kita kepada Allah. Nak keluarkan contoh, susah. (Sebab melibatkan orang yang lebih berpengalaman.) Senang kata disini, aku nak sampaikan, jika sekiranya ada sesuatu keputusan tu, kita rasa berat sangat, serahkan pada Allah. Yakin pada Allah.Yang paling penting, sentiasa optimis. Teringat pesan Baba kat semua orang masa my handsome Tok Ayah nak bernikah hari tu. “Janganlah nak judge apa-apa, kita serah pada Allah je. Kalau memang ini yang terbaik, terbaiklah.”

Hehehe. Even masa aku nak decide nak pilih fakulti mana pun, macam ni juga la yang Baba pesan. Betul apa yang dia cakap. Serah padaNya. Tak salah malah betul. Hilangkan syak wasangka kita dengan yakin kepada Allah. Syak wasangka kita tu datang kerana perasaan, emosi dan ego kita. Tak tipu. Kalau kita teliti diri kita dalam-dalam, sepanjang masa syaitan berbisik. Tidak ada sesaat pun dia lepaskan untuk tak menggoda kita. Tapi yang dapat menepis semua itu adalah hati kita. Hati kita ini ke mana? Yakin dan percaya pada siapa? (Cik Asma Amirah, awak banyak sangat dah cakap tu~)

Kawan aku tu pernah keluarkan statement yang dia ambil daripada drama Melayu (tak ingat tajuk), “Kenapa berharap pada manusia bukan pada Allah?” Betul tak statement tu? Instead of kita berharap, yakin dan percaya kat orang baiklah semua tu kita letakkan pada ALLAH. Ye dok kawan-kawan? Banyak cakap ni bukan nak refer siapa-siapa, tapi nak tunding kat diri sendiri.

Alhamdulillah, sikit-sikit kan, kalau kita percaya kat Allah dan percayakan sesorang itu atas dasar kita yakin pada Allah, rasa was-was ke ragu-ragu ke bersalah tu hilang. Sebab yang utama dalam hidup kita ialah ALLAH S.W.T. Kan? Pesanan paling ringkas kali ini ialah, utamakan ALLAH dari segala-galanya. Nothing above HIM. Everything is for HIM and only HIM.

 

 

p/s: Cik Asma Amirah, yakin la ye. Hehe. Smile dear myself! =)

Selasa, 6 Disember 2011

Saving…oh…. saving

Salam

Duit, duit, di mana kau duit…. lagu feymes Hattan pasal duit. Kagumkan macam mana duit tu boleh buatkan kadang-kadang manusia lebih mementingkan diri sendiri? Hanya kerana duit. Bukan semua orang. Kadang-kadang untuk kepentingan orang-orang yang kita sayang. Betul tak?

(Okay. Ulasan dari cerita drama lama lakonan YamaPi, Kurosagi)

Memang topik tak berapa hangat aku ialah pasal duit. Pasal menyimpan duit. Banyak sebab aku berniat untuk kumpul duit untuk tahun 2012 nanti, insyaAllah. Macam-macam sebenarnya alasan. Namun, tak boleh untuk diutarakan di sini ye, kawan-kawan. Maaf. Hehehe.

Sekarang ni dah nak sampai masuk tahun 2012 kan? Teruja tak? (Soalan yang agak =.=’’’)

Kalau ikut nafsu aku, masih banyak menda aku nak beli. Nak sangat-sangat. Baju itu baju ini beg itu kasut itu dan berbagai benda yang hanya membawa kepada pembaziran. Well, almaklumlah, duit masuk je, dok? Haha. Tetapi atas nasihat dan hasil brainwash dari seorang kawan ni, aku sanggup bertahan nafsu membeli belah untuk simpan duit demi masa depan yang lebih baik, kan? Memang kaw-kaw aku kena dengan dia, sampai sekarang ni tiap kali aku lalu depan bank, dalam hati aku berbisik “Jangan tuka duit….jangan…..” Sekarang dalam tangan aku rasa memang tak sebanyak mana duit. Tapi kalau aku tak ikut nafsu aku tu, selamat duit tu cukup untuk sampai hujung tahun ni. Seronok juga belajar savings ni. Terasa macam kaya pun ada. (Bajet tak?)

Aku kira-kira la kan, kalau aku berjaya kumpul duit, (insyaAllah), memang macam-macam aku boleh buat dengan duit simpanan tu. Banyak kut~ Tapi bila aku tolak macam-macam perancangan hidup aku, terus aku rasa macam takkan cukup aku kumpul duit semua tu. Perancangan masa depan mesti ada, ye dok? Be prepared lah katakan. Sekarang ni pun simpan duit sebab nak beli macam-macam untuk family nanti. Banyak menda yang best-best rasanya nak angkut beli bawak balik untuk rumah. Best wu~

Kawan-kawan, jom simpan duit! Jom! Nak jadi kaya tak?

(menarik tak ajakkan aku? XD)

 

 

 

p/s: mb2u tak berjaya activate,tu alasan terbaik…XD