Khamis, 27 Oktober 2011

Gurau tapi serius

Salam.

Hai kawan-kawan. First of all, nak mengumumkan bahawasanya lepas ni, saya akan menggantikan kata aq kepada aku. Haha, Teguran seorang kawan sebab katanya, aq tu bunyi annoying. Aku pun bidas balik, ak pun annoying juga. Well, memang dah lama dah nak tukar cuma tak terbuat je lagi. Sorry.

Topik kali ini ialah gurau tapi serius. Maksudnya sangat mudah. Kata-kata dan gesture yang dikeluarkan dan ditunjukkan adalah lawak dan gurau tapi sebenarnya tersirat maksud yang serius yang perlu difahami. Memang wujud manusia-manusia sebegini sebab kadang-kadang mereka memang jenis begitu ataupun mereka tak tahu cara terbaik untuk meluahkan apa yang terbuku. Aku bukanlah pakar dalam bab-bab membaca orang ni.

Contoh terbaik yang aku boleh bagi ialah satu gurauan yang serius dan mendalam maknanya pernah dikenakan kepada aku. (Pertama sekali maaf kepada yang terasa, aku hargai apa yang korang cuba buat. Terima kasih. =))

Since suatu ketika dulu (mungkin sampai hari ini kut), suara aku ni memang aku akui kuat bila bercakap sehinggakan aku tak sedar benda tu macam orang tak suka. So, adalah yang bergurau dengan aku, berkata sedemikian “Haa, tu dia, suara amplifier dia” ataupun, “Ko telan mikrofon ke dulu?”. Jujur aku katakan, memandangkan aku ni dulunye bukan jenis serius dan tak suka ambil benda secara serius aku cuma jawab je la, “Laa….aku memang macam ni” ataupun “Tak leh nak wat ape dah”. Lama kemudian ada yang datang menerangkan bahawasanya itu adalah GURAU TAPI SERIUS. Memang waktu sekolah-sekolah dulu aku sentiasa blur dengan benda-benda gurau tapi serius ni. Hehe. Sebab susah la kalau hidup semua benda nak serius. Tak larat. Nanti otak pun jadi penat dan yang paling penting sekali ialah, muka aku nanti nampak tua dari usia ku! Oh! Tidak!!! (Ya Allah, ni dah melampau)

Sejak aku mencecah usia 19 tahun ni, banyak benda yang aku mula ambil serius (bab belajar memang aku serius kadang-kadang terlampau sampai tak bule nak paham apa-apa pun ada). Yela, bab kehidupan dan berkaitan dengan amalam aku seharian. Kalau dulu aku bikin derk je, tak ambil portla konon, sekarang ni aku mula la ambil serius. Sebab akhirnya aku sedar, tak lama lagi usia ku akan cecah 20!!!!!!! Waa~masih banyak perangai budak aku ni. Tapi kadang-kadang sampai satu tahap aku jadi macam penat bila serius.

Bab perasaan, hurm. Mungkin aku ambil serius kut. Hahaha. Tapi sekarang sedang menuju je arah serius untuk-NYA sahaja. Hakikatnya memang tak larilah, sebab aku ni masih seorang perempuan dan pusing alih mana pun aku masih seorang perempuan dan WANITA. Itu part yang paling penting sekali. Dan golongan Hawa takkan lari daripada sifatnya yang memiliki hati yang lembut. Tambah pula dengan keadaan aku yang kadang-kadang macam sorang-sorang. Lama-lama aku dah hadam lonely and sometimes its better this way sebab I know HE is always there.

Tapi kawan aku ni pernah keluarkan statement kepada aku yang dia gurau dalam serius. Wajar atau tidak untuk aku ambil serius? Haha. No need kan? Sebab manusia itu memang sepanjang masa dia suka bergurau. Kalau dia betul-betul maksudkan apa yang dia cakap dan apa-apa je yang dia guraukan, mesti akan sampai juga maksud dia. Hihi. Fuhh…. penat berusaha untuk berlakon serius. Sebenarnya saat kita dah jadi matang dan mula mengambil banyak aspek dalam kehidupan kita sebagai satu benda yang serius, susah dah kita nak balik semula tak serius sebab ada benda yang memang kita kena ambil serius.

 

 

p/s: well, life is only once and you can never repeat it.

Jumaat, 21 Oktober 2011

Kali kedua!

Salam

Huhu. Tak dapat aq nak buat tagline “Hai kawan-kawan” sebab tengah bersedih hati ni. Huhu. T.T

Buat kali keduanya, aq kehilangan barang-barang yang penting. Hari tu sekali hilang cardholder yang dalamnya berisi kad metro yang aq baru sahaja beli, dalam tu masih ada 19 trip, kad tramvai aq yang baru sehari gunakan dan kad masuk hostel. Ok, memang masa tu dah nak patah balik tunggu tramvai tu datang balik tapi yang jadi masalah ialah aq tak tahu nombor plate tramvai tu. Silap aq sebab letak cardholder tu dalam sweater yang memang mempunyai kemungkinan untuk jatuh bila-bila masa. Sejak daripada hari itu, aq elakkan meletakkan barang di dalam poket sweater. Memang nak nangisla sangat-sangat. Harga metro dengan kad tramvai aq yang mahal itu, lesap begitu sahaja.

Hari ini……

Dompet pula yang hilang!!!!!!

Huhu. Dalamnya, konferm ade duit. Cukup-cukup untuk sampai hujung bulan ni. Duit yang aq sorok dalam bilik untuk dua bulan nanti dan untuk travel berjalan cuti nanti. Sedih sangat-sangat. Nak menangis dah aq dibuatnya hilang dompet tu. Baru tiga bulan aq pakai, dia dah pergi. Tak ada jodoh antara aq dengan dompet tu agaknya. Tak apalah, aq redha je. Terima kasih kepada dua orang kawan yang sudi menemani aq patah balik untuk at least mencari dan buat report. Sian kat depa, dahla dah nak malam, perut depa pun kelaparan. Sorry.

Lepas ni nak cuba untuk tak hilang lagi barang-barang yang penting ni…..

 

 

 

p/s: dulu yakin sangat kan….amek kaw…

Khamis, 20 Oktober 2011

Lagu dan sentimental

Salam.

Hai kawan-kawan. Sekali lagi aq menggunakan tagline ini. Ianya comel atau ape? Pada aq memang nampak childish dengan tagline ni.

Okayh. Tak habis-habis nak cerita pasal tagline. Apa yang aq dapat aq pun tak tahu. Sekadar menghiburkan hati yang sunyi kut.

Seperti mana yang tertera di ruangan tajuk, Lagu dan Sentimental. Hurmmm……… jujurla, berapa ramai antara kita yang sebenarnya mendengar lagu hanya sekadar nak dengar lagu? Aq mengaku tanpa sebarang penafian ada antara lagu-lagu yang aq suka dengar adalah disebabkan liriknya dan bukan disebabkan susunan muziknya. Ada juga sekadar susunan muzik yang menarik perhatian aq. Tapi, well, lirik lagu tu lebih bermakna (pada aq la kan) sebab actually lagu adalah sajak. Perasan tak? Sajak yang diberikan alunan muzik dan intonasi yang berbeza-beza mengikut emosi. (waa~ amacam, definisi ini hanyalah rekaan, jangan pulak ada yang pi gatai bukak kamus dewan edisi keempat nak cari betul ke tidak definisi aq ni)

Paling aq suka layan adalah lagu zaman Wings, Search dan seangkatan dengan mereka la. Fevret aq dalam banyak-banyak ialah lagu Man Bai, Kau Ilhamku dan lagu Awie (yang ni banyak aq minat….tak tahu nak pilih yang mana satu), Amy Search pun aq suke, lagi-lagi Isabella dengan Fantasia Bulan Madu. Aq jadi suka dengan lagu-lagu ni disebabkan oleh Babaku yang sangat gemar berkaraoke di dalam kereta semasa dalam perjalanan pulang ke Kelantan dulu. Best giler masa tu.

Kalau korang tengok betul-betul lirik lagu zaman 90-an tu, kebanyakan susunan kata-kata dia mempunyai maksud yang tersurat. Macam lagu zaman P.Ramlee… (wah, yang ini memang aq suka). Basically lagu 90-an tu banyak yang jenis jiwang-jiwang dan lagu untk awek-awek la. Tapi zaman tu, cinta banyak cinta yang betul-betul punya cinta. Best. Banding dengan lagu sekarang, kebanyakan lirik lagu dia jenis direct speaking. Cakap terus terang je. Dah tak ada dah bahasa yang berkias-kias ni macam dulu-dulu. Well, ikut zaman la kan. Sekarang ni anak-anak muda lebih ramai yang jenis cakap terus terang dan tak bermain dengan kata-kata yang berlapik.

Berbalik pada tujuan asal aq menulis. Lagu dan sentimental. Memang layan lagu jiwang disaat mood tengah jiwang sangat-sangat best. Aq akui. Even aq pun ade juga mood jiwang. Tapikan, masa sedih, janganla pula pi layan lagu sedih. Kang dari tadi cume sedih, dandan bergenang, dah tu mengalir pula air mata tu, paling best tu yang dalam hidung pun pakat mengalir juga. Hahaha. Nasihat aq, bila sedih, lawan sedih tu. Jangan diikutkan sangat. Nanti makin rasa terseksa dan diseksa. (Pesanan terbaik untuk diri sendiri). Tapi, apa-apa pun, ingatlah pada Yang DiAtas Sana. Jangan time sedih je, perbanyakkan masa untuk Dia.

Well, nak layan lagu sentimental ke rock kapak ke R&B ke apa-apa ke. tak salah. Aq mengaku memang aq kaki layan lagu. Tapi jangan layan lagu tu sampai jadikan dia zikir kita, jangan jadikan dia sebagai makanan rohani kita. Ingat tu. Hihi. Paling penting tengok lirik lagu tu, kalau boleh amek pengajaran, kalau yang kena jadikan sempadan, jadikan sempadan. Tak lupa juga, jangan semata-mata kita rasa lagu tu ngam dengan kita, kita terus rasa macam hanyut. Oh tidak, jangan….. (haha…pesanan paling bagus untuk diri aq….). Adalah satu lagu tu memang ngam habis dengan aq, hampir setiap hari layan…suatu ketika dahulu. Sekarang tidak lagi.

 

p/s: hurm…..lupa pulak, sambil dengar lagu sambil belajar bahasa juga!

Ahad, 16 Oktober 2011

Autumn Picnic

Salam

Haih. Hari ini ada sukan untuk muslimah. Sangat-sangat best dan sangat-sangat penat. Huhu. Esok dahla ade lesson sukan. (Fizra). Larat ke tak esok, entahla. Tu la, pi gatai-gatai main tiga game, sapa suh? Well, selagi aq ni masih mampu nak bersukan ni, aq bersukan la. Nak enjoy abih-abih zaman sports ni. Sebab nanti bile dah besar sikit, susah sikit la nak main macam-macam. Lagi-lagi kalau dah kahwin (gatai lagi naa?) Haha.

Semalam, kami satu batch pergi Park Kolomenskoye. Kali ni dengan niat nak pikinik. Memang planning habih la untuk piknik ni. Pi beli barang pe sume. Hehe. Padahal dalam forrecast ade tertulis kemungkinan snow dan suhu dalam bentuk ‘minus’. Paham tak?

M-I-N-U-S……………………………..memang macam sejok giler.

Memandangkan dalam bilik aq heater tu terpasang dan tingkap bilik tetutup rapi, memang tak rasa la sejuk kat luar macam mana. Rasa gitu-gitu je. So, aq pun memakaila pakaian yang tidaklah berapa tebal. Dan yang paling penting, aq terlupa nak bawak glove aq. Nasibla tak lupa selendang aq. Haha. Memang kebas habis tangan aq semalam. Nak buat apa-apa macam tak terasa apa pun.

Terlintas di sudut fikiran aq, “Ni baru autumn yang hampir membunuh, kalau winter mungkin terbunuh dah!” Hahaha. Tak adalah. Cuma terfikir macam mana aq nak survive nanti untuk winter kalau autumn saje aq macam dah tak tahan giler dengan suhu dan angin kencang dy? Well, kenala belaja survive. Nak tak nak la kan?

Hurm, pikinik tu boleh la dikatakan jadi tapi tak ada tikar. Bentang plastik makanan tu, bukak roti ramai-ramai serbu makanan. Sandwich je pun aq buat. Bukan apa sangat. Sekadar mengisi perut untuk hilangkan sejuk. Hihi. Tapi tak bawak air panas lak. Bawak lemonade je. Hihi. Nak tak nak duit kuar gak untuk beli air teh atau kopi kat gerai-gerai kecik. Mahal lagi kat gerai-gerai tu banding dengan kat MAI. T.T

Lepas ni kalau nak pikinik, aq on aje. Sebabnya, aq suka pegi taman-taman ni. Macam romantikla plak rase. Even sorang-sorang pun boleh jadi romantik taw. Hahaha. (Ni akibatnya apabila anda menjadi seorang yang kuat berangan.) Yela, kat malaysia mana la nak dapat musim yang penuh dengan daun kaler kuning dengan pokok-pokok togel yang menawan tu. Kat sini je dapat. Even sejok giler pun, best sebab dapat tengok scenery yang menyejukkan hati. Seyesly, nak cari lagi park-park yang best. =)

 

 

p/s: Kat moscow ni katanya banyak park. Sangat-sangat!

Sabtu, 8 Oktober 2011

Api, hati dan maaf.

Salam.

Masa aq kanak-kanak dulu, aq memang suka sangat main dengan api. Meaning kat sini aq suka main benda-benda yang melibatkan api. Contoh, bunga api, mercun, main bakar-bakar. Memang suka la. Dah besar panjang ni, aq hanya menyalakan api untuk memasak di dapur (kat sini pakai dapur letrik je….tak ade api), ataupun nak bakar daun kering yang bertimbun kat rumah Tok Ayah.

Orang salu kata jangan main api, nanti daripada jadi kawan jadi lawan. Analoginye sebab mase api tu tak nyala kuat, bolehla kita nak bikin kawan, tapi mahunya bila dia besar dari kita, tak ke jadi lawan? Hahaha. Inilah persamaan dengan berkawan. Hati-hati. Bukan mahu ditujukan kepada sesiapa, tetapi sekadar mengingatkan. Kadang-kadang kita tak sedar yang kita berkawan dengan orang tapi sebenarnya di belakang kita tak siapa yang tahu. Hati dan perasaan orang ni, bukan sesiapa boleh duga pun. Masing-masing punya hal laa kan.

Masa zaman sekolah dulu selalu ade pesanan cikgu hati-hati dalam memilih kawan, lagi-lagi buat mereka yang senang dipengaruhi dan senang ditindas. Sebabnya adalah ini. Hati orang kita takkan pernah tahu yang sebenar-benarnya. Kita dapat teka dan agak, tapi nak sebijik dengan apa yang ada dalam hati dia tu kemungkinannya sangat rendah la kan. Hidup kita ni pentas lakonan. Terserah kepada kita dengan siapa kita berhadapan dengan, Kebiasaannya kita banyak berlakon, nak jaga hati orang, tak nak orang sakit hati, nak diterima orang. Bukan nak cakap semua orang tapi most of it macam itu lah. Lain orang kita berhadapan, lain cara kita sebab lain orang lain cara pemikiran dan penerimaan. Sebab itulah sajak si William tu life is a stage play. Sape ingat lagi sajak Life’s A Brief Candle masa form 1? (Syllabus sekarang dah lain dah)

Aq akui sekarang ni aq sedang bermain dengan ‘api’ dalam erti kata lain bermain dengan risiko yang bermacam-macam. Hahaha, Aq sedar dengan keputusan yang aq buat semua. Cuma, aq sekarang sesungguhnya dalam kebingungan dalam jiwa ni! Hahaha. Nak minta tolong pada si DIA yang DI ATAS SANA. Itu semua konflik dalaman sahaja. Bisa diatur, buk…. Hehehe.

Sinonim dengan bermain dengan api ialah aq juga nak sampaikan bermain dengan kata-kata. Nak tahu sebabnya? Aq akui banyak kata-kata aq yang telah memakan tuannya semula. Hahaha. Padan muka la kat diri sendiri. Amek kau. Sebab tu aq nak mengingatkan kat kawan-kawan kat luar sana, bersihkan hati anda sebelum jadi hitam. Hitam bukan kerana buat dosa yang terang-terang tapi hitam dek kerana hati sentiasa tak berpuas hati dan dengki kat orang. Percayalah, setiap apa yang orang lain adanya part dia yang kita tak puas hati. Tak kiralah dia baik mahupun tidak. Macam yang pernah aq katakan dulu, kalau yang baik pun masih ada mulut-mulut yang nak memburukkan empunya badan, apatah lagi yang tidak baik?

Pesan Baba dulu kat aq, hati kita ini segala-galanya. Kita takkan tahu macam mana hati kita boleh jadi hitam. Kadang-kadang kita semua amalam cukup, siap dengan sunat-sunat, tapi kalau dalam hati kita terdetik riak dan seangkatannya, macam mana? Bukan nak kata yang amalan tak cukup boleh ada hati yang bersih. Mana la kita tahu hati kita bersih ke tak. Tak ada sapa pun taw. Tapi, kita boleh usaha bersihkan, betul tak? Dengan apa? Makanan rohani la. Zikir, munajat, doa dan selawat.

(Ok…… dh jadi macam pengisian apa plak dah ni)

Haha. Dua tiga hari ni, selalu aq dok mikir tentang hati aq ni. Sejauh mana bersihnya hati aq? Aq takkan sekalipun tahu. Sedih juga sebab rasanya macam biskut hangus yang hitam legam je hati aq ni. Tak tahulah. Bersabar dan berdoa sahaja pada-Nya. Seorang kawan pernah bertanya, kenapa benda sesimple memaafkan orang sangat susah kita nak buat? Kenapa? Jawapannya, hati kita. Kenapa nak di simpan marah tu? Kenapa tak nak maafkan dia? Senang jugak jawapan tu, kita manusia biasa dan penuh dengan kecacatan zahir dan batin.

Memang susah untuk kita maafkan orang bila kita dah marah dekat dia. Jujur aq pun sama. Memang ada sesetengah orang tu susah aq nak maafkan. Cuba kita fikir baik-baik, kalau kita tak maafkan orang tu, apa kita dapat eh? Kita puas hati ke? Puas hati ke sebab dia sebenarnya dalam jiwa asyik merana tak dimaafkan? Tu kira kita menzalimi orang. Menzalimi batin orang. Sekali dalam hidup kita, kita duduk dan muhasabah diri kita balik. Pernah kita dalam satu hari buat orang tak marah kat kita? We’ll never know. Tapi sebenarnya ada. Walau sedikit. Pernah tak kita tahu bila orang kata dia maafkan kita dia sebenarnya betul-betul ikhlas atau tak? We’ll never know. Memaafkan memang susah tapi cukup-cukuplah kita menzalimi batin orang. Sekali dalam seharian kita fikirkan kenapa orang tu buat kita marah? Mungkin silap kita kat dia, atau pun silap kita dulu-dulu kat orang lain atau pun satu ujian dari si Dia. Kita takkan pernah tahu. Allah banyak merahsiakan benda-benda macam ni sebab Dia nak kita terus yakin pada Dia. Sekali kita hilang yakin pada Dia, parah dah kita.

Contengan hari ni sekadar apa yang aq fikirkan dua tiga hari ini beserta dengan apa yang diskusi dengan kawan aq tu. Tidak ada kaitan dengan yang masih hidup ataupun yang telah meninggal dunia. (Cliche ayat pendahuluan cerita). Buat kawan aq yang nak STAM, Sabariah Salleh, aq syg ke mung! Bwt molek deh! Buat my huny Fatimatur Rifqah Yahaya, missing u a lot! You’re never a burden but an ease! Jgn down sgt, kayh! Buat kawan baik aq yang bajet comey, Mohd Anas Hj Mohd Yusof, study leklok. Aq tunggu ko smpi German! Ingt, aq xpnh lupe pun kat ko. Paling penting sekali untuk tiga orang yang specel ni, segala silap dan salah yang pernah berlaku dulu zaman tok tonggeng ke zaman jahiliah ke zaman bila-bila, semuanya aq dah tak ingat dah pun. Aq pun mohon maaf banyak-banyak terutama kt hamba Allah yg best day dy yg makin dekat tu….=)

Buat semua yang kenal aq, dan rase macam kenal aq dan terasa pnh jadi kawan aq ataupun yang masih lagi terfikir sape aq ni, to me, korang tak penah bikin salah apa-apa pun. Even kalau ada pun, aq dah tak ingat dah pun. Buang masa nak seksa hati sendiri. Hehehe.

 

p/s: credit to kawan aq tu sebab dia sentiasa buat aq terfikir macam-macam dan dia banyak support aq. mekaseh byk deh n maap byk!

Rabu, 5 Oktober 2011

Mulut orang….

Salam

Semalam disaat aq tengah khusyuk melayari internet, jumpalah website-website menarik untuk diri aq ni. Terutama sebagai satu langkah untuk aq berubah ni. Walaupun masih di tapak-tapak kecil, tapi semangat aq kali ini kuat. Masih banyak dan bukan banyak yang banyak tapi MEMANG BANYAK SANGAT yang perlu diperbaiki. Entah macam mana, hajat aq yang pernah terkubur kembali bangkit. Daripada aq sibuk mendownload movie dengan lagu, baik aq mendownload surah dengan ceramah. Daripada aq layan movie, anime ke drama ke baik aq tengok video ceramah. Hahaha. Macam drastik sangat pulak aq rasa. Tapi jujur aq katakan kalau satu ketika dulu, aq memang taklah layan sangat nak dengar ceramah ke semua ni. Kira antara manusia yang suka main skipping ni adalah aq. Sekarang ni macam enjoy pula. Best.

Kalau secara drastik aq berubah memang menjadi masalah besar bukan setakat kat diri sendiri malah untuk keadaan sekeliling. Bukan apa, banyak contoh yang aq lihat di luar sana malah pernah suatu ketika dahulu aq lalui saat begini. Ini kira fasa kedua la kot. Aq masih lagi layan movie ke anime ke drama ke. Siapa kata aq tak layan. Layan je lagi. Cuma, yang baik tu kita contohi yang buruk kita jauhkan. Usaha. Jangan putus asa.

Well, semangat tu dah ada. Bagus dear! Keep on. (Waa~ cheer untuk diri sendiri…..)

Ok. Citer pasal mulut orang. Memang sah-sah kita tak boleh nak kata apa lah kan. Sebabnya, mulut orang tu mulut orangla. Bukan hak kita pun nak marah dengan apa yang dia cakap. Sebab itu yang dia nak cakap, itu yang dia nak luahkan. Aq selitkan kat sini sekali, facebook orang, twitter orang, hak depa la nak tulih apa. Bukan hak kita pun nak marah-marah kalau dia ada menyinggung perasaan kita. Kemungkinan dia menyinggung perasaan kita tu disebabkan daripada kesilapan kita juga. Tak kisahlah yang dah berabad lama ke yang baru lagi ke atau yang mungkin akan jadi.

Pesanan untuk diri sendiri dan juga kawan-kawan, mulut orang tu hak depa. Nak perli ke nak sindir ke nak kutuk nak ngumpat ke nak apa-apa. Kalau betul kita rasa dia salah, tegur dan cakap. Kalau dia ulang, biarkan. (Orang kata tegur at least dalam tiga kali kalau keras kepala batu, buat tak tahu je….~ eh macam kenal pulak sapa hamba ALLAH yang sebegitu ~~) Pengajaran untuk diri sendiri juga kan? Kalau dikenang sejarah memang payah aq nak maju ke hadapan, tapi kalau bergantung harap pada Yang Maha Esa, kekuatan itu sentiasa ada kerana Dialah yang memberi kekuatan.

Sekarang ni, jujur dari diri sendiri, aq malas nak ambil hati dengan apa yang orang nak cakap. Bukan aq nak jadi sombong ke apa, tapi makin aq fikirkan tentang bicara orang di belakang aq, makin susah la aq nak tenang. Baik aq fikirkan tentang-Nya sebab Dialah yang Satu. Macam dalam lirik lagu Maher Zain tu, “Will Allah satisfy?” Pesan Baba pun macam tu juga, “Berbuat baik dengan Allah, insya-Allah manusia akan mendekati kita walaupun sedikit demi sedkit” Memang kalau dikira nak menjaga hati orang dan nak menjaga diri daripada tak diperkatakan orang, sampai sudahlah tak berpenghujung. Sebab manusia yang baik pun ada orang nak dengki-dengki siap reka cerita yang macam-macam nak kasi nama buruk, ni manusia yang jahat toksah cakaplah, memang jadi hot gossip semua orang. Point dia simple. Yang utama sekarang ni YANG DI ATAS SANA.

Kita masing-masing ada hati dan ada perasaan. Itu fakta yang sememangnya kita tak dapat nak sangkal la kan. Tapi pernah tak kita fikir apa yang sebenarnya yang betul-betul buat hati kita tenang? Apa yang betul-betul membuatkan perasaan kita menjadi aman dan tenteram? Nak mencari ketenangan hati dan ketenteraman perasaan itu satu pencarian yang sukar. Sebab kita bukan berperang dengan sapa-sapa pun. Dengan diri sendiri juga. Aq tak boleh la nak cakap aq ni dah jumpa, aq sendiri masih memerlukan pelbagai perubahan. Tapi apa yang aq yakin adalah, mencari redha-Nya itu penting beserta redha ibu ayah. Ingat redha ibu ayah itu redha Allah.

Bab aq nak menggatal berkahwin tu, (hahaha…mesti ramai ingat aq dah tutup topik ni), bukan aq nak menggatal pun. Cuma, cerita pasal benda macam tu menarik. Itu je. Darah muda remaja tengah deras mengalirkan sekarang ni. (^.^)V

Korang nak cakap apa, cakaplah, Hehehe.

Selasa, 4 Oktober 2011

Repeating the history

Salam.

Semakin rajin aq mengupdatekan blog ini memandangkan musim aq nak melayan anime dengan drama semakin berkurangan. Aq bukanlah jenis yang pandai nak cari anime dan drama, kena ada orang suggest dulu baru aq tahu nak layan. Takpelah itu bukan main point aq menulis kali ini.

Point aq kali ini ialah, kemungkinan besar untuk mengulangi sejarah buat kali ketiga sangat-sangat besar. Adakah aq satu apa-apa pun tak belajar dari kesilapan? Aq sendiri tak faham. Untuk kali ini aq akan cuba dengan sedaya upaya untuk tidak menjadikan sejarah berulang kembali. C-U-B-A dan U-S-A-H-A. Seterusnya aq hanya akan bertawakal. Haisy, umoq baru 19 tahun. Pelik-pelik aje lah aq ni.

Risiko yang aq ambil kali lebih besar dari risiko yang pertama dan kedua. Waa~, aq ni memang suka amek risiko kan? Lepas tu, seorang diri lah merana. Hahaha. Kelakar jugak bila fikirkan tentang kehidupan kita ni. Macam-macam yang kita tak jangka akan jadi kan? Semuanya di tangan Illahi.

Sekarang ni aq ade semangat baru untuk berubah cuma nak berubah dengan keadaan sekarang memang penuh cabaran dan dugaan. Sangat banyak. Sebab, kita tak tahu kritikan orang, kita tak tahu tanggapan orang, kita tak tahu penerimaan orang. Pernah sekali di pesbuk aq jumpa status seorang kawan “Even if you change, people will always judge you for the past”. Well, changing really is challenging but you really need to fight against it. Step by step and don’t look back.

Kawan baik aq, Mator, memang ade pesan. “KAU JANGAN REPEAT LAGI BENDA YANG SAMA UNTUK KALI KETIGA. AQ DAH TAK SANGGUP TENGOK KAU KECEWA LAGI”

Baikkan orangnya. Sangat sayangkan aq. Walaupun pernah berlaku titik hitam dalam sejarah kami, tapi titik itulah yang menyatukan kami. Sayang aq kat dia. Secara officialnye, kepada Mator, I’m sorry. Maybe I’m repeating or maybe I’m not. Sorry, huny buny. The future is not in our hand. It is in HIS hand and we’ll never know.

Kekecewaan really is the most painful thing. Aq tak boleh tak mengaku, tetapi setiap kali berlaku kekecewaan tu aq sedar kehidupan ini macam mana dan aq serba sedikit belajar memahami kehendak diri aq. Memang kadang-kadang kita kena selfish because that’s how life treat us. Yang paling penting untuk kita adalah keyakinan kepada ALLAH. Jangan pernah putus harapan pada-Nya sebab berapa ratus juta kali kita kecewa pun, even though the pain is almost killing, but He’ll always be there and never let you down. Yakinlah pada Dia. Pesanan untuk diri sendiri dan orang ramai.

Walaupun aq kecewa-kecewa ni, tidak ada satu pun aq rasa bengang dengan sejarah-sejarah itu tapi pada aq tu sume banyak mengajar aq. Kalau aq ingat semua sejarah-sejarah silam tidak kira yang mana pahit mahupun manis, semuanya adalah susunan Yang Esa. Kalau Dia tidak temukan kita dengan keadaan itu, kalau Dia tidak temukan kita dengan orang-orang begini, kalau Dia tidak berikan kita situasi macam tu, kalau Dia tidak jadikan kita macam ni, kita sampai bila pun takkan tahu apa yang kita tahu sekarang, kita takkan jadi diri kita yang sekarang ni. Since then, aq sentiasa ingat dalam diri aq, Allah tu Yang Maha Mengetahui lagi Maha Bijaksana. Segala susunannya ada hikmah dan akibatnya. Hanya Dia yang tahu dan takkan sesiapa pun tahu.

Sekian. Ini buat mereka-mereka yang kecewa taw! =)