Jumaat, 30 September 2011

Life is always a choice

Salam

Ini hanyalah pandangan semata-mata dan tidak berkaitan dengan mana-mana pihak.

(Ok.Intro yang agak menarik.Kan?)

Aq tulis life is always a choice sebab memang itulah hakikatnya. Pada pandangan aq. Kepada yang setuju terima kasih, dan kepada yang tidak, aq tak kisah pun. Manusia sentiasa ada pendapat yang berbeza dek kerana kita masing-masing mempunyai akalfikiran. Allah pun ciptakan kita bersama akal fikiran.

Benda paling simple yang aq nak gunakan sebagai contoh adalah bangun dari tidur. Setiap hari seawal pagi nak bangun solat subuh tu kita sebenarnya ada dua pilihan. Nak bangun pergi solat ke nak sambung tidur layan mimpi yang tengah best tu. Sedar tak sedar itulah sebenarnya pilihan kita tapi memandangkan kita dah dididik dari kecik sampai la la ni untuk bangun dan beribadah kepada-Nya. Kenapa? Persoalannya adakah kita buat tu kerana kita mahu atau sekadar mengikut apa yang telah dididik sejak kecik? Kata Imam Ghazali, beramal tanpa ilmu itu sia-sia. (Ini lain kali pula kita citer, ok?)

Main point di sini adalah pilihan kita. Dengan akal yang diberi macam-macam pilihan di hadapan mata kita sebenarnya. Sedar atau tidak. Kebiasaannya kebanyakan pilihan kita lebih dipengaruhi oleh hati dan perasaan atau senang kata naluri daripada akal. Percayalah. Sebab tindak tanduk kita kebiasaannya mengikut naluri tanpa kita sedar. Contoh yang mudah, tengah syok berborak dengan kawan, tetiba dalam kepala ada satu benda yang bermain difikiran. Kekadang tu kita berpotensi untuk mengeluarkan soalan atau statement tu tanpa berfikir. Cuba kita fikirkan, antara kita cakap mengikut akal kita dengan bercakap dengan hati dalam sehari peratusan mana yang tinggi? mengikut hati atau mengikut akal? Manusia ni berbeza-beza, ada orang sensitif itu ada orang sensitif ini. Perasan ke tak?

Contoh lain, marah kat orang. Perasaan marah ni semua orang ada. Konfem. Sesape yang tak ade perasaan marah tu tipu sangat-sangat. Tapi, masing-masing ada pilihan nak marah atau tidak dan masing-masing ada pilihan sama ada untuk pendam marah atau melepaskan marah tu. Ada di antara kawan-kawan aq yang jenisnya memang seperti orang tak ada ego tapi sebenarnya mereka memilih untuk tidak marah dan hanya memaafkan orang tu. Ada juga jenis yang baran ke main, sebabnya pilihan mereka juga. Betul ke tak? Yang aq cuba nak sampaikan, kenapa ada yang pilih untuk marah dan kenapa ada yang pilih untuk tak marah. Jawapan aq simple je, kehidupan kita lebih banyak kita ikutkan hati dan perasaan berbanding akal. Setiap orang macam tu. Berbeza contoh je la.

Pernah ada suatu ketika dahulu kat MIAT masa tu ada usrah dengan Kak Azza. Berbicara tentang usaha dan tawakal serta takdir. Perjalanan hidup kita ni semuanya dah ditentukan oleh Allah sebenarnya. Macam nak exam, sebenarnya keputusan tu dah sedia ada. Tak kisahla kita usaha atau tak, kita tawakal atau tak. Memandangkan kita tak pernah tahu masa depan kita dan keyakinan kita adalah kepada Dia, makanya kita pun usaha. Betul tak? Bukan nak melemahkan semangat sesiapa yang nak exam tak lama lagi tapi fikirkanlah sejauh mana yakin kita kepada-Nya. Sebab kejayaan sekarang bukanlah untuk selama-lamanya. Jujur aq katakan. Point kat sini sebenarnya, adalah berkaitan dengan pilihan kita seharian. Adakah pilihan kita tu sebenarnya pilihan kita? Sebab akal yang diberi itu daripada-Nya. Cuba kita fikir, setiap apa yang kita buat ni sebab kita yang nak sendiri atau sebenarnya perancangan-Nya? Satu je jawapan aq, semua yang berlaku atas muka bumi ni adalah perancangan-Nya sebab Dia Maha Bijaksana Lagi Maha Mengetahui. Oleh itu, yakinla dengan sepenuhnya dan jangan bersedih. (nak cilok la tahzan). Sudah tertulis pun dalam satu hadis antara lima perkara yang menjadi rahsia Illahi adalah masa depan.

Pilihan kita ada dua di depan mata sekarang ni, nak yakin kepada-Nya dan mengikut segala perancangan-Nya ataupun nak teruskan kehidupan kita yang kadang-kadang kita sendiri tak yakin kepada-Nya.

Pesanan untuk semua orang yang syok membaca, jangan pernah sekali terlintas dalam kepala tentang pilihan yang pernah dibuat suatu ketika dahulu kerana Allah tu Maha Mengetahui Lagi Maha Bijaksana. Setiap yang berlaku pasti ada pusingnya. Kita takkan pernah tahu walaupun secebis.(tak tahu dah secebis ke sedikit ke apa-apa perkataan yang sesuai.hehe) Percayalah. Even sekarang pun kalau ada terasa macam tersalah pilih jalan, jangan rasa lemah, tapi yakinlah kepada-Nya sebabnya Dia Maha Mengetahui. Itu je aq mampu nak pesan. (Terutama kepada tukang menulis ni…. aq la tu!)

Rabu, 28 September 2011

Masa depan

Salam

Rase nye, post kali ni sambungan post Kahwin???. Hehe. Kalu nak kira keinginan nak kahwin tu memang ada. Persoalannye, dengan siapa? Tidak itu sememangnya bukan persoalan yang utama kot. Persoalan utamanya adalah sudahkah aq bersedia menghadapi hari itu? Hehehe.

Tak kisahla kepada mereka-mereka yang membaca ini fikir aq ni gatal ke ape ke, tapi pada aq sometimes benda macam ni sekali sekala kena difikirkan juga. Berdasarkan atas alasan masing-masing la. Terserahla kan. Kalu aq alasannya, maybe ada satu saat tu aq rasa aq tersangat bebas. Mungkin. Mungkin ye di situ. Aq pun tak tahu. Pakat tulis je ape-ape yang terlintas di kepala otak aq yang kecik ini pada waktu ini. Sorry la.

Anyway, back to the topic. Dulu kan, masa aq dengar citer macam mana Ummi dengan Baba kahwin kat obesi aq jadi macam gile kagum. Yang jadi lagi gile kagum ialah majlis tu kengkawan depa yang tolong-tolong. Zaman tak paham apa-apa dulu bule la ade angan-angan gedik nak ikut depa tapi bile dah besar panjang ni, sendiri dah paham macam mana actually that kind of situation boleh jadi. Macam aq tengok senior aq kat sini la.

Kalu dipikir gatal, memang la nak kahwin. Bukan sebab apa-apa sebab ape erk. Tak boleh nak di describe. Bengong gak. Hehehe. Tapi macam-macam persoalan yang timbul dalam kepala aq ni. Ramai je kengkawan yang pesan, kehidupan aq panjang lagi. Jauh perjalanan lagi. Toksah membazir masa memikirkan benda-benda karut macam ni. Yes, ade kawan aq yang berkata benda ini karut. Sebabnya, jodoh maut di tangan Yang Di-Atas sana tu, Allah S.W.T je yang tahu. Sampai masanye, sampai la. Hihihi. Betul jugak sebenarnya. Tapi persoalannya, macam mana benda ni aq bule jadi terfikir erk? Kenapa aq bule terfikir? Bukanlah sepanjang masa pun aq fikir. Ade tu aq saje je sebut-sebut. Just nak bergurau tanpa apa-apa double meaning. Kalu orang lain pikir lain, pikiran masing-masing. Bukan kita boleh pun cakap kat orang tu yang dia tak boleh pikir macam tu macam ni sedangkan itu adalah pikiran dia. Ye dok?

Pernah suatu ketika dahulu aq saje bergurau dengan Baba pasal calon suami. (Niat dihati hanya mahu bertanya tanpa apa-apa maksud.Tapi kalu dah umor besaq ke main 18 tahun,bertanya tanpa makna ka? Hehe….Tapi masa tu just nak tanya je…) Jawapan Baba sangat simple. “Yang nak kahwin kaklong. Pilihla sesiapa pun atas muka bumi ni yang penting agamanya dan ingatlah bahawasanya isu kahwin ni bukan isu mudah macam petik jari.” Ade la lepas tu masuk bab jaga anak, didik anak dan seterusnya. Dari situ aq dah dapat clue orang macam mana yang patut aq cari. Tak cari pun lagi. Malas pun. Biar je la dia datang. Entah sape-sape entah ye dok nantinye.

Next ade pulak aq tanya Ummi, macam mana pulak kalu aq decide nak kahwin masa kat obesi nanti (masa tu dekat malaysia lagi). Jawapan Ummi pun simple je, “Belajar dulu jangan kahwin lagi. Sebab kahwin bukan benda yang mudah. Melibatkan tanggungjawab. Nanti nak fokus belajar lagi nak jaga rumah tangga lagi. Susah. Ummi pun ikut pesan arwah wan, kahwin lepas habis belajar” Aq sengih kambing je la kat situ. Bile aq tanye lagi, “kalau dah memang jodoh?”, Ummi memang genius dan layak dapat PhD dia, “Isu kahwin boleh dielakkan. Buat keputusan jangan ikut perasaan semata-mata. Minta petunjuk Allah. DIa Maha Mengetahui Lagi Maha Bijaksana. Seelok-eloknya, sekarang ni fokus belajar je dulu.”

Sekarang ni kalau aq ajukan soalan-soalan berkaitan kahwin aq memang dah tahu dah jawapannya. Hehe. Bukan tak tahu. Yelah, tambah pulak aq ni KAKLONG. Benchmark untuk adik-adik kut. Parahla kalau buat pelik-pelik kan? Jadi benchmarker ni memang susah tapi Tuhan dah bagi tanggungjawab tu kat aq. Dia bagi sebab Dia tahu aq mampu jadi benchmarker a.k.a anak sulung. Sekarang ni aq bukanla pikir sangat pun isu kahwin ni, tapi jadi suka kalau berbicara tentangnya. Entahla kenapa. Sendiri syok kot.

Haiya. Masa depan tu takkan ade sape-sape yang taw, Hanya Allah je yang tahu. Semuanya dah ditulis di Lauh Mahfuz. Berserah sahaja pada-Nya. (Cewah… ayat tak bule belah!…. memang tak boleh belah pun). Aq tidaklah menulis atas dasar alasan aq rasa aq nak kahwin ke apa-apa yang berkaitan. Aq menulis atas sebab aq hanya nak berkongsi dan nak meluahkan kot. Luahkan apa pun aq sendiri tak tahu. Segala apa yang terbuku di hati hanya Dia sahaja yang tahu.

Keputusan aq nak kahwin ke tak kat obesi ni aq hanya mampu diam. Unless kalau aq jawab tu bermaksud tidak ade langsung unsur serious, unsur nak layan je apa yang orang nak. Kadang-kadang memang suka tengok reaksi orang tapi kadang-kadang kena juga fikir ape orang fikir. Sebab apa yang difikirkan tak sama dengan yang kita rasakan. Nak menjawab soalan secara serious memang aq tak berani, sebab aq takut aq jadi cakap tak supa bikin. Kehidupan dah banyak mengajar aq sebegitu. Nanti mulut cakap gini, buatnya lain la pulak. Yang pernah terlintas lain, yang dibuatnya lain. Susah. Nak menjawab memang laju je mulut menjawab. Tapi bila berlaku depan mata tu, hanya Allah je yang tahu apa yang bermain dalam fikiran.

Sekarang ni masih banyak benda yang aq nak perbaiki dan perbetulkan. Masih banyak urusan persendirian yang perlu aq tangani. Masih banyak tentang kehidupan yang perlu aq belajar. Bak kata mak ayah orang-orang lain, “Belajar pun tunggang langgang lagi, ni pulak nak jadi laki/bini orang?”

Ahad, 25 September 2011

Lama dah tak aktif macam ni

Salam

Okie dokiey. Sebenarnya badan aq dah sengal-sengal lenguh-lenguh segala dah ni. Mana taknye kalau main volleyball dengan futsal serentak sambil berkejar-kejar dari satu dewan ke satu dewan.

Semalam ade event sukan name dia Road to Gorky Games dekat M2 (name penuh seriously aq tak taw). Perjalanan nak ke sana memakan masa hampir dua jam. Aq daftar nama untuk futsal dan volleyball. Futsal tu sebab saje suka-suka nak masuk tapi volleyball tu memang aq nak sangat main. Since form 3 lagi aq memang minat sangat dengan volleyball. Disebabkan short people, aq masuk dua-dua. Lagi best is games berselang seli. Memang syokla aq berlari ke sana ke mari.

First game aq adalah main futsal. Aq main futsal dengan family je. Dulu zaman kanak-kanak ribena pernah la sekali dua main bola sepak dengan membe-membe lelaki. Skill memang aq konfem aq tak de skill sangat. Setakat nak sepak bola, tanduk bola tu aq taw la. Tapi main dalam game tu memang aq tak taw sangat. So, aq main non-stop tanpa tuka orang pun. Seyesly, penat gila. Dah la opponent punye team sume badan besar-besar! Aq yang kecik ni aduih…… no komen. Dapat la posisi striker. Ternganga luas saat senior tu bagitaw posisi aq. Hahaha. Law adek aq T-rex tu nak jadi striker aci la. Dia memang pro la.

Elok-elok first game futsal tu abih, aq lari ke court volleyball. Sempatla rehat dalam seploh minit. Tapi itu pun mase main volleyball badan aq semata-mata menggigil sebab otot terkejut dengan keaktifan yang berlaku selepas dua tahun pasif. Kalah tu memang kalah tapi aq puas hati dengan perfomance aq semalam. (Cewah….puji diri sendiri.).  Bukan apa sejak darjah 5 aq main volleyball, first time aq main dengan tenang dan aq tak gopoh. Standard aq main memang gilo! Haha. Aq puas hati dan aq enjoy. Tu pesan cikgu aq dulu… main jangan terlalu nak stress

, enjoy agar dapat main dengan tenang.

Yang tak tahan. Dan-dan habis game volleyball tu, captain futsal panggil game kitorang lak. Second game. Haha. Aduh. Baru habis game volleyball ni! Tak pe, aq lari cepat-cepat ke game futsal. Kali ni aq main dengan tenang kut. Tapi tak sepenat game yang pertama tu. Yang pertama tu memang konfem penat giler! Compare dengan game yang pertama game yang kedua lagi ganas kut. Tapi semua orang cakap yang pertama tu ganas. Maybe sebab saiz orang nye kot. Ntahla. Aq tak leh nak agak. Tapi yang puas hatinya dapat pergi final! (Ade tiga uni je)

Lepas futsal tu, datang kat volleyball nyer court. Game dah nak start. Haha. Ok, aq just telan few chocolate and minum air seteguk dua je. Nak tambah glucose je. Nak makan nanti muntah pulak aq. Game volleyball yang kedua ni lagi mencabar sikit kut. Tapi alhamdulillah menang la jugak. At last dapat second place sebab final tak buat. Depa kira markah je. Sebab timing la lari.

Yang lagi tak tahan, elok aq abih main volleyball, futsal final pulak! Huahua…. nak menangis aq berkejaran berlari kejar game. Hahaha. Tak pe. Demi sukan yang aq suka, aq jalan je. Kali ni game ni aq main dengan sebetul-betulnya. Aq cuba. Aq dapat shoot satu goal kot. Haha. Tapi setakat goal sebab goalie dah bergolek jatuh kat depan. Hihi. Aq nampal goal kosong, bola kat kaki aq, aq pun pakat tendang je. Sekali masuk. Aq berlari hampir satu padang seronok. Tapi goal nasib je tu. Alhamdulillah futsal dapat no satu. Excited ke main sume orang sebab diaorang dah 4 tahun mencari peluang kemenangan.

Ok. Kalau setakat sukan je, memang la tak penat mana. Yang menambahkan penat adalah event di embassy malam tu! Haha. Berkejaran aq balik asrama bersiap-siap secomel mungkin untuk ke embassy. Seyesly memang memenatkan. Bangun pagi tadi, every inch of my body terasa sengal dan lenguh. Tak terdaya aq. (Terdaya pulak nak masak bubur, nak online, nak wat matan, nak basuh baju)

Haha, Yang penting at least aq dapat aktifkan balik semula impulse-impulse aq yang selama ni pasif semacam. Hahaha.

Ahad, 18 September 2011

Semangat

Salam.

Semalam aq dh pok pek pasal kahwin. Aq tahu ade di antara mereka-mereka yang membaca status miang aq berfikiran macam-macam. Well, aq tak nak salahkan sesiapa tapi salahkan diri sendiri. Yang hang pi cari pasai sape suh? Dapatla hang. Smile is the greatest thing sekarang ni. Sepedih mana pun sesakit mana pun, aq telan aje.

Cerita pasal semangat. Aq dah banyak berubah sekarang ni. Especially dalam bab semangat. Kalau dulu waktu sekolah semangat aq sangat kuat. Macam-macam mana pun aq boleh go through dengan semangat yang waja. Tapi sekarang ni, aq mudah patah semangat. Nak mencari jawapan ke mana menghilangnya semangat tu memang sampai sudahla takkan jumpa.

Tekad kali ni aq nak berubah. Tekad aq kali ni mahu berubah biarpun masih ramai menjatuhkan semangat aq. (Boleh ke?) Normal kalau kita terlintas dalam fikiran, even if we change they would still never accept us. Tapi ade teman-teman berpesan kepada aq, kalau nak fikirkan nak puaskan hati orang, sampai mati pun takkan dapat. Lumrah manusia mempunyai perasaan tak suka dan tidak berpuas hati. Paling best is statement seorang kawan, semua orang mementingkan diri. Mula-mula aq tak faham macam mana nak conclude ayat tu tapi selepas dia explain baru aq faham. Memang betul pun manusia itu semuanya mementingkan diri cuma jenisnye aje. Baik atau tak. Contoh kita tolong orang atas sebab apa? Ikhlas atau tidak kan? Tapi sebenarnya at the same time kita memuaskan diri kita. Sedar atau tidak itu la kita manusia. Jujur kita takkan sedar bahawasanya kita ni pentingkan diri in that kind of situation. Tapi itulah kita.

Kalau nak berubah memang susah dan semangat kena kuat sebab dah menjadi lumrah manusia untuk memperkecilkan orang, sama ada dalam keadaan sedar atau tak sedar. Kalau aq tengok keadaan ada masa aq terasa ada yang sedang memerli atau memperkecilkan aq dan ada masanya tidak. Adat kehidupan. Lama-lama aq dah terbiasa sehinggakan aq tak sedar perli tu cukup panas. Hehehe. Kategori lampy la jugak aq ni sebenarnya. Kekadang tu aq ni jenis satu hapa aq tak faham. Sorry.

Cakap pasal berubah, aq memang teringin sangat nak pergi ke satu tempat yang tak ada seorang manusia pun kenal aq sebab di sana aq boleh memulakan satu kehidupan baru beserta semangat baru. Tapi kan kalau macam itula, that’s totally not life. Life is full of surprises and challenges. Tanpa cabaran kita takkan belajar untuk survive. Tanpa pengalaman kita takkan dapat rasakan perasaan itu sendiri. Dengan itu aq sangat bersyukur dengan segala pengalaman yang aq ada sebab aq tahu tanpa semua tu aq takkan belajar apa-apa. Paling penting yang aq belajar is jangan suka sangat nak complaint or judge orang. Sebab suatu ketika dulu aq memang suka judge orang. Sekali dah jadi dekat diri sendiri, ha amek kaw. Rasa apa yang orang tu pernah rasa. So, aq tak letak blame kat sape-sape tapi pada diri sendiri sebab life is like a wheel.

Aq tak sure sangat kalau-kalau ada yang terasa dalam entri ni tapi aq memang hanya nak melakarkan apa yang terbuku dan aq tak ade sebarang niat pun nak aim kat sape-sape. Kalau nak kira aq kecik ati, berjuta la manusia yang aq terasa ati. Tapi aq malas nak pkir kecik ati aq sebab bukan aq bole buat apa-apa pun dan yang paling penting is kalau dah memang salah diri sendiri nak buat apa nak kecik-kecik ati ni? Lebih baik besarkan ati…hehehe

Hurm. Kita boleh nak nilai orang. Kita boleh nak judge orang tapi kena beringat jangan sampai terlintas dalam fikiran kita yang berkata, “Nasib baikla aq tak macam tu,” ataupun, “Ape la dia tu” paling tak pun, “Tak suke betul dengan perangai dia tu,” Nak tahu kenapa? Sebab Allah tu Maha Mengetahui Lagi Maha Bijaksana. Sekarang bolehla nak cakap macam tu, nanti kena kat batang hidung sendiri macam mane? Aq bercakap berdasarkan pengalaman sebab suatu ketika dahulu ade saat-saatnye aq berfikir macam tu. Jujur, aq pernah walaupun aq tak menyuarakan pada sesiapa pun. Sebab tu atas segala apa yang jadi sedikit sebanyak aq bersyukur. Pernah tak silap aq tulis pasal hidayah.

Seorang cikgu yang bukanlah ustazah, yang sentiasa dikutuk-kutuk oleh pelajar lelaki sekolah aq dek kerana pakaiannya pernah bersuara, “Jangan pernah sekali pun terlintas dalam kepala kita nak cakap orang itu ini lagi-lagi kalau perangai atau mana-mana sifat dia tu tak elok sebab salah satunya dia mungkin belum mendapat hidayah. Sekarang ni bolehla kamu nak komen-komen dia, dibuatnya satu hari nanti Allah ambil hidayah dari kamu dan bagi dekat dia, macam mana? Sekarang kamu tengok dia tak pakai tudungla, bergaul bebasla, macam-macam lagi tapi entah-entah satu hari nanti kamu jumpa dia balik, dia tu jauh lebih baik dari kamu. Kita bukan tahupun hidayah tu macam mana. Hanya Allah je tahu,” Memang senang nak kata kita faham statement tu tapi betul ke kita betul-betul faham? Cuba fikir balik. Jujur saat tu aq kata aq faham. Memang faham dengan sepenuhnya tapi silapnya aq tak menghayati dengan sepenuhnya. Nak cakap pasal menghayati kita boleh cakap kita hayati tapi betul ke kita hayati? Pernah tak kita fikirkan apa yang kita fikirkan tu sebenarnya kita betul-betul hayati dan faham? Well, that’s why people tends to make mistakes. No mistakes, no learning. Betul. Macam kita belajar menulis waktu tadika. Buku sape je yang memang tak pernah dapat pen merah sebab menulis tak ikut line? Sume penah dapat. Lepas tu, dah pandai and sekarang ni tulisan pun dah cantik-cantik.

Haih. Aq dah mula membebel panjang melarut-larut entah ape benda entah. Aq menulis bukanlah sepenuhnya dengan apa yang ada dalam kepala aq ni tapi sedikit sebanyak tribute daripada kawan-kawan yang ada masa untuk meng’explain’kan benda-benda macam ni.

Jujur aq memang mengharapkan agar semua pihak memberi aq semangat tapi aq fikir-fikir balik. Biarla aq berdikari dan sesusah mana pun aq akan usahakan juga untuk mendapatkan semangat aq yang hilang tu. Doa ku dan harapan ku hanyala kepada Allah sebab Dia lah yang merancang segala-galanya.

Kahwin???

Salam.

Ok.Kelas sudah bermula.Cabaran belajar pun dah semakin meningkat. Hurm. Setakat ni semuanya masih bisa diatur. Alhamdulillah. Kekadang tu la, masih rajin buka anime dengan drama. Haih…. bila la pulak nak berhentinye? =.=

Topik yang sangat menarik. Isu panas ke? No komen. Aq keluarkan topik ni sebab aq dah berabad memikirkan tentang hal ini dan aq sememangnya memerlukan pandangan orang ramai. (rasanye la).

Cakap pasal kahwin. Acapkali seorang perempuan menyuarakan hasrat hati nak berkahwin, kawan-kawan lelaki mule la nak mengusik cakap gatal la itu la ini la, macam-macam la komennye. Maklumla cerita pasal kahwin ni memang bunyinye macam gatal je. Seronok tu memang seronok cakap pasal kahwin. Ade anak la, ada suami la, romantikla, macam-macam lagi. Iye memang seronok. Dalam tengah miang-miang tu dalam kepala asyik fikir, sebut nak kahwin sangat mudah berbanding dengan nak betul-betul laksanakan. Yes, talking about marriage is a very serious and big matter. Nak jokes around memang tak salah. Nak jokes, jokes aje la.Tapi kena beringat la. Tambah-tambah tengah belaja kat negara orang yang jauh dari mata ibu ayah.

Zaman sekolah dulu, memang aq antara manusia yang sangat malas nak layan cerita pasal kahwin ni. Yang paling aq boring adalah part preparation kahwin. Jujur pada aq itu part yang sangat memboringkan. Nak taw kenapa? Benda yang terlintas kat dalam otak ni satu je, penting ke semua tu? Sampai satu masa aq juga pernah la pikir. Sekarang ni tak dah. Malas balik.

Malas nak pikir pasal preparation kahwin, yes but malas nak pikir pasal kahwin, not yet. Acapkali kalau terlintas dalam kepala ni pasal kahwin, yang aq pikir adalah tanggungjawab aq sebagai isteri nanti. Dengan keadaan dan perangai aq sekarang ni memang sah-sah masih 100% tak sesuai untuk jadi bini orang. Tapi satu je yang ade dalam kepala aq, segala apa yang terjadi Allah dah tetapkan. Tak kirala manusia tu macam mana perangainya, kalau Yang Maha Esa dah maktubkan yang dia dah bersedia dan moleklah baginya berkahwin, kahwin juga. Sebab hanya Dia yang memahami dan mengetahui segala-galanya. (Ok, aq dah start pelik dengan diri sendiri)

Well, sekarang ni memang aq sama sekali tidak mempunyai seorang pun calon. Jujur. Kalau ada pun, bukannya aq ade ape-ape perasaan pun dekat dia. Aq dikecewakan dua kali. Hehe. Itu kisah lama dan dah lapuk dah pun. Tak perlu diungkit. =) So, buat kawan-kawan yang menengok aq ni macam miang, maafla. Cerita balik pasal kahwin. Masih banyak aq perlu ubah untuk diri aq sendiri dan kali ini aq sangat-sangat tekad. Usaha aq masih belum menghasilkan apa-apa hasil (baru berapa hari…. usaha dear!) Bukan untuk sapa-sapa pun. Untuk aq jer.

Ade pernahla aq berdiskusi tentang kahwin dengan seorang kawan. Gurau-gurau nak kahwin tu boleh, tapi kena beringatla, jangan sampai masuk ke dalam hati. Itu parah nanti. Hehe. Kalau sebut je pasal kahwin orang akan pikir pasal duit. Itu yang utama. Lagi-lagi kalau mention pasal ni kat student-student. Ayat common, “Nak bagi anak orang makan ape? Diri sendiri pun ditanggung” Ok. Itu aq tak nafikan sememangnya betul. Tak lari dari fakta. Tapi kebiasaannya, orang sebut pasal kahwin mesti pikir pasal majlis kahwin yang memakan duit entah berapa banyak. Zaman sekolah dulu aq cakap kat kawan-kawan, “Tak payahla nak bikin majlis besar-besar. Nak bersandingla bagai. Bukan jaminan sangat pun” Dan part yang paling best aq kena tibai balik, “Ko cakap je macam tu, sekali antara kita ni, majlis ko yang paling meriah pulak” Ok. Itu memang membuatkan aq terdiam. Bukan apa, kalau menjawab susah pula. Gaduh-gaduh mulut ni aq sentiasa kalah.

Haih. Cerita pasal kahwin ni, entah berapa banyak entri aq kena buat ni. (Sapa suh gatai-gatai pi tulih?) Hahaha. Memang nak tulis pun. Tangan je dah penat.

Well, kahwin. Hurm…………………………………………………………………………….. Sekarang ni aq masih lagi seorang pelajar dan aq baru je tiga bulan sampai kat Moscow ni. Agak kelakar la kot. Tapi dalam aq gelak-gelak bercerita pasal kahwin aq sentiasa pikir, apa keadaannya nanti kalau kahwin. Tambah pula kalau ada anak. Tabik springla dekat my senior dengan dua orang anaknya tu. Hebat sangat! Tribute to them!

Kahwin. Kahwin. Kahwin. Nak kahwin senangla cakap. Sangat simple, “NAK KAHWIN” Semua orang boleh cakap. Tapi boleh ke semua orang cakap benda tu dengan memaksudkannya? Ade satu lirik lagu tu, ‘A word is a word till you mean what you say’. Contoh paling simple, nak makan. Semua orang cakap dengan memaksudkannya. Apa buktinya, lepas cakap nak makan, pi kedai beli makanan. Ok, nak makan tu semua orang pikir. Tipula kalau ada orang tak pikir. Contoh lain. Nak buat homework la. Tapi mata melekap lagi kat skrin laptop tu. Macam mana tu? It’s stil only just words coming out from your mouth. (Pening kan?)

Aq dah buat bermacam-macam rujukan berkaitan dengan kahwin ni. Bukan sebab aq nak kahwin tapi sebab aq nak taw sebesar mana sebenarnya erti kahwin. Walaupun sebut dia tak susah macam nak sebut beberapa perkataan rusia tapi makna dia lebih besar daripada apa yang kita baca dalam buku Syariah tu. Nampak sangat simple dan mudah. Tapi bersediakah kita? Bagi yang dah matang, kadang-kadang tu terlintas dalam kepala. “Aq ni nak menguruskan diri sendiri pun belum tentu betul ni nak menguruskan anak orang pulak.”…. tak pun “Aq ni solat pun tak penuh kadang-kadang,” ataupun “Nak kahwin, hurm…. bilik aq tu pun macam tongkang pecah lagi.” Ok. Kalau nak pikir kita prepare for the marriage, sampai bila-bila pun kita takkan prepare. Sebab kita tak boleh betul-betul imagine keadaan tu. Semua apa yang kita imagine mesti akan sedikit lari dari kenyataan. Macam aq imagine rupe bilik aq kat sini. Imagine aq memang keadaan dia teruk tapi sebenarnya a lot better. Hanya Allah je tahu bila kita dah sedia sebab Dia pencipta kita. Dia dah create plan yang terbaik untuk kita.

Aq rasa setakat ini, itu je kot yang aq nak tulis. Walaupun ada banyak lagi yang bermain dalam kepala ni, aq kena juga tangguhkan sebab aq nak pikir betul-betul. Kahwin is not simple as what we see and we understand. Cakap macam sapa-sapa pun boleh, kan? Selagi masanya belum sampai, selagi tu susah nak memahaminya. Itula lumrah kita sebagai manusia.

 

Terima kasih la sebab sudi nak membaca ruangan yang aq rase kompom boring.