Ahad, 14 Ogos 2011

Sakit tapi best

Salam

Dah genap dua minggu puasa. Kejap je masa berlalu. Tak lama lagi nak raya dah. Huhu. Rindu kat Malaysia. Nak lepas rindu punye pasal tahun ni nak buat macam-macam kuih raya. Memang tiap-tiap tahun bikin pun. Sempat ke tak mesti buatla. Asalkan dapat juga buat. Tak peduli.

Kat sini tiap-tiap minggu kami berbuka di embassy. Tiap kali jejak je kaki masuk dalam kawasan embassy tu terasa sangat rindu kat kampung. Rindu yang macam mana tu toksah cakap la. Mane taknye, kalau kat situla memang suasana macam kat Malaysia. Macam tolong-menolong, berborak-borak. Ala macam kalau kita pergi jemputan buka puasa. Raya nanti tak tahula macam mana.

Pagi tu, aq bersama 4 orang kawan lagi pergila Muzium Angkasawan. Kalau kat Rusia ni muzium dia memang sangat banyak. Especially muzium seni. Paling aq nak pergi adalah Ermitazh. Kat situ bunyi macam best sangat-sangat. Cikgu Anna dulu cakap tiga hari pun kadang-kadang tak habis explore tempat tu. Sebab dia sangat besat dan sangat kaya dengan pelbagai seni beserta bermacam-macam sejarah. Memang nak sangat pergi. Nak tengok perbezaan budaya dan fahaman. Sambil-sambil tu dapatla luaskan pengetahuan.

Okay. Back to the topic. Jalan-jalan kat muzium tu memang best. Walaupun takdela besar mana. Muzium tu memang gaya dia macam sekadar exhibition untuk beberapa hari je, tapi itu sebenarnya muzium. Macam tak percaya. Kalau kat Malaysia tu kena datang cepat-cepat nanti dia tutup. Hahaha. Macam-macam benda boleh tengok kat muzium tu. Sejarah pasal bagaimana bermulanya idea untuk meng’explore’ angkasa lepas tu sampaila sekarang ni. Tarikh semua ada. Yang bestnye, ade juga tengok kehidupan harian angkasawan dunia pertama, Yuri Gagarin tu. Tengok gambar-gambar dia. Dengan keluarga dia, dengan rakyat Rusia. Macam-macamla. Ade juga dapat tengok filem pasal kehidupan orang-orang yang bekerja kat angkasa lepas. Nampak macam senang kerja diaorang tapi kerja diaorang ni hampir sama macam askar. Membahayakan nyawa. Tengok macam mana setiap kali diorang nak balik ke bumi tu yang sangat mencabar. Ade yang tercampak kat tengah-tengah padang luas, ade yang dekat tengah-tengah laut, ade pulak tengah-tengah hutan dalam musim sejuk. Tengok macam mana diaorang survive dalam pelbagai situasi memang kagum sangat. Kat situ dapat tengok jugak makanan-makanan angkasawan. Ade tu siap bole masuk dalam part of working station. Tengok ruang kerja dan ruang tidor. Memang tak boleh nak bayangkan dalam ruang yang kecik tu bole muat hampir lima ke sepuluh orang untuk hidup.

Dah selesai explore muzium, masa untuk mengambil gambar la pulak. Hahaha. Part ni pun best juga. Nak ambil gambar mesti kena minta tolong orang tolong. Mula-mula tu ade la seorang hamba Allah, rasanaye tourist juga, tak tahu, dia sangat baik. Then, kat port lain pula nak amek gambar, nakla mintak tolong seorang mak cik ni, belum tanya habis dia dah geleng. Hahaha. Tak pela. Paham la kan keadaannya. Lepas tu kitorang pergi kat dinding yang ade gambar angkasawan. Ape lagi entah bermacam-macam gaya ade. Kelakar sangat-sangat. Time tu sakit kepala dah menyengat. Tambah pula dengan sakit lenguh kaki yang teramat. Tapi aq malas nak layan. Nak layan enjoy je. So, sebelum balik singgah ke masjid. Yang lain nak beli daging. Aq sekadar beli pin tudung je. Maklumla aq jumpa kat masjid je ada jual.

Dah sampai rumah, bajet nak tidur sekejap tapi sibuk dengan nak motong kuih agar-agar la, nak basuh periuk belanga tu la, nak gosong baju lagi. Alamatnye, tak tidur pun. Dapat tidur dalam metro. Hahaha. Dah tak kisah dah la. Aq taw nak tidur. Sampai kat embassy agak awal la. Dapat tolong macam-macam. Susun kuih itu ini. Buat air ramai-ramai. Kira kat section dapur tu meriah dengan kami kaum Hawa yang sedang sibuk dengan juadah berbuka. Memang meriah sangat. Teringat dekat rumah di Malaysia. Kalau aq ade dekat rumah, tengah rajin, memang bazar tu tak pandangla. Nak masak macam-macam. Dapur yang luas pun jadi kecik. Huhu. Rindu sangat.

Waktu berbuka hampir dekat. Masa tu tinggal lagi dua minit lepas tu, mula baca doa. Hahaha. Lawak sangat. En Suhaimi pegawai MARA sibuk cakap belum buka lagi. Ade dua minit. Lepas tu yang baca doa tu sambung je, maybe tak dengar kot En Suhaimi. Lepas tu, dipasangnya azan. Officially dah berbuka. Makan la kami dengan kegembiraan. Yang tak tahannya ada lima orang yang belum muncul-muncul lagi. En Suhaimi tanya lagi lima orang tu ke mana. Dalam lima minit Hazizi pun cakap diorang dah sampai tapi pagar tak boleh buka. Sebabnya semua orang tengah makan. Sape yang nak jaga kaunter depan tu? En. Suhaimi beria suruh cakap padan muka kat diaorang. Kami gelak je. Tak semena-mena, En. Suhaimi buke tingkap jerit PADAN MUKA kat diaorang. Memang kelakar sangat situasi tu. Lawak.

Kemudian kami solat jemaah maghrib dan makan nasi. Ade nasi kerabu, lauk ayam masak lemak, daging masak kicap, sayur goreng, ayang goreng kfc, ayam goreng berempah, sambal udang, sambal belacan, Banyak lauk. Bile nak dekat balik, hah, amek kau. Banyak sangat dapat lauk. Bukan setakat dapat untuk sahur. Bile tengok keadaan macam tu, terasa la, orang-orang embassy ni jugala keluarga kami di sini. Yang terdekat. Huhu. Rindu sangat dah ni. Memang penat sangat.

Kepala dah semakin kuat berdenyut. Badan dah lenguh teramat-amat. Tapi sebab hari yang sangat enjoy dan best, aq tabahkan diri dan keep on happy. Sebab semua orang pun tengah enjoy. Akhirnya, aq balik-balik tu selesai dua tiga perkara, kepala ku selamat di atas bantal dan nyenyak aq tidur di buai mimpi.

 

 

 

p/s: Raya nanti memang nak skype dgn family pagi raya tu. Pakai baju raya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Let's hear it from you.