Khamis, 14 Julai 2011

First time exam

Salam.

Aq dah out of idea nak hilangkan bosan duduk kat sini. Bukan apa, waktu pagi panjang sangat. Tunggu waktu maghrib masuk pun sempat tidur. Hurm. Tak apelah. Nanti masa winter malam pulak panjang. Musim tu konferm tahap malas maksima punya. Bersyukurla dengan susunan Tuhan. Sekarang bosan, takde benda nak buat. Nanti ade banyak kerja, takde masa nak rehat. Semuanya ada pusing balik.

Hari ini pertama kali exam di Rusia. Exam matematik je. Kire macam exam pelepasan untuk meluluskan kelayakak kitorang untuk menjadi student kat situ. Minggu lepas dah revise dah sikit-sikit. Walaupun macam banyak je dah lupa, usahakan juga supaya ingat. Hari tu memang nak bawak dah notes dari Malaysia tapi notes sahaja dah 3 kg. Kenala kurangkan. Bawa yang betul-betul benda yang betul-betul nak bawak. So, menggunakan kemudahan internet, aq pun study la sikit-sikit sambil melayan anime yang ade. Minum air sambil menyelam. Amacam, bagus tak? (kepada mereka yang ingin betul-betul menuntut ilmu sila jangan ikuti tabiat sebigini, hanya orang-orang ‘luar’ biasa aje bole buat)

Semangat nak exam menyebabkan aq tidur awal semalam. Sebab nak bangun awal, bukan sebab nak study tapi sebab nak breakfast makanan berat. Nak revise ke ape, kalau aq paksa nota tu melekat dalam otak, bukan melekat tapi yang sedia ada pun bole jadi missing pula. Bak kata cikgu sekolah rendah aq dulu, cuba kalu nak isi air dalam baldi tu kita buka paip seluas mungkin. Banyak yang keluar dari masuk sebab air tu terpercik. Banding pulak dengan isi air dengan speed medium, air elok je mengalir masuk.

Alhamdulillah hari ni transport sangat baik. Dari rumah sampai ke MAI tu tak sampai pun 45 minit. Aq rase macam bersemangat waja nak jawab exam, walaupun berdebar memikirkan bentuk soalan. Takpe-takpe, usaha sudah, doa pun sudah, tawakal je tinggal. Pintu bilik tu 15 minit sebelum pukul 10 dah buka dah tapi tak boleh masuk lagi. Sebelum masuk kena tunjuk paspot dulu. Orang tu check macam kat imigresen. Siap tengok muka sorang-sorang. Wah~ strict betul. Time nak amek booklet jawapan pun kena tunjuk paspot gak. Tu baru amek booklet belum kertas soalan lagi. Meja takde la main susun macam kat sekolah tu. Duduk je mana-mana yang anda suka. Lepas semua orang dah dapat booklet, macam biasa dia explen la sikit pasal macam mane nak isi sampul surat dan cara menggunakan booklet dengan betul. (Booklet tu saiz buku sekolah je, tapi sampul surat besar). Akhirnya, tiba saat mendapatkan kertas soalan. Kat sini chances nak meniru memang tipisla. Sebabnya soklan dengan orang sebelah ke depan ke belakang, konfem lain-lain. Kalau ade pun selang orang. Kalau dah selang orang tu payahla nak pass info sebab exam dalam kelas yang sangat comey, ngam 20 orang. So, bermulala test selama 3 jam. For the first hour memang totally blank. Rasa macam nak break down sebab satu daripada lima soalan pun tak dapat jawab. Sekilas pandang macam petik jari je jawab. Sekali….. macam ape susah. Alhamdulillah, aq dapat la juga jawab soalan. Betul ke tak tu aq tak taw. Yang aq pasti aq dah cuba sehabis baik yang mungkin. Standard exam terus dapat markah, tapi kitorang tak pulak. Senior pun pelik gak. Tapi, takpelah. Semua lulus la tu.

Petang tadi pula ade barbeque. Best. Makan pun sedap. Nyum-nyum. Thanks banyak-banyak kepada Kak Nawwar dan husband for the meal.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Let's hear it from you.