Jumaat, 29 Julai 2011

Azam Ramadan

Salam.

Pejam celik-pejam celik dah nak masuk ramadan. Rase macam baru je lagi aq raya puasa. Well, time is running very fast. Kali ni aq berpuasa di tanah rantau. Mencabar kot. Tengah-tengah musim panas ditambah pula dengan tempoh siang lebih lama dari malam, memang teruji sebelum diuji. Tak ape, Allah takkan bagi aq puasa kat negara orang ni kalau dia tahu aq tak mampu. Hehehe. So, kuatkan semangat!

Masa kecik-kecik dulu boleh la awal ramadan tu azam nak puasa penuh tapi memandangkan sekarang ni tengok rezeki, dapat penuh alhamdulillah tak dapat penuh pun alhamdulillah. Apa-apa pun azam ramadan kali ni nak kuat. Yelah. Duduk kat sini majoriti rakyat dia bukan islam pun. Kalau kat Malaysia, warung-warung tepi jalan tu tertutup rapat je. Waktu-waktu malam je dia buka. Pagi tak de pelanggan pun. Baiklah tutup. Kalau kat Malaysia, boleh kata ramai orang puasa. (mengikut kemajoritian).

Godaan tahun ni mesti hebat. Yela tambah pula dengan negara ni status negara western. So, memang kena sabar dengan bermacam-macam godaan. Sementara tak puasa ni godaan utama ialah teringin nak makan KFC ke McD. Tapi tak dapat pun. Haha. Nanti bulan puasa lagi hebat godaan. (Especially kepada kaum Adam. Moga anda semua dapat bertahan yerk!). Tambah pula nak naik kelas tu kena naik 6 tingkat tanpa lif. Huhu. Lif tu rasanya cuti juga sebab summer. So, kami kena sentiasa bersenam.

Tahun ni memang tahap gila punya sedih la sebab raya kat tempat orang. Raya tanpa Ummi Baba. Huhu. Alamatnya pagi raya aq skype aje. Senang. Yang tambah tak bestnye, tak de duit raya. (=P…. raya tak ikhlas!). Haha. Tak delah. itu sebenarnya adat negara Malaysia. Adat main bagi-bagi duit masa perayaan ni datang dari kaum cina. Negara majmuk, adat pun majmukla. Nasib baik aq dah kumpul lagu-lagu raya nak buat halwa telinga dan pelepas rindu nanti. Konfem mengalir deras air mata dengar lagu Sudirman- Balik Kampung dan Dari jauh kupohon ampun maaf.

Aq teringat ade seorang kawan pernah berkata sesuatu yang dikatakan oleh ayahnya.

“LAMA MANA KITA BERSAMA, LAMA LAGI SAAT KITA TERPISAH”

Well, terserah pada individual macam mana nak grab meaning ayat ni. Lagi pun lain manusia lain gaya, lain cara, lain pemikiran dan lain fahaman. Terserah pada diri masing-masing.

Orait! Set!

Bulan puasa ni aq nak bikin kuih raya jugak! Tak kesah la. Nak buat juga. Kalau kat Malaysia tiap-tiap tahun boleh buat, takkan kat sini tak boleh kot tambah dengan kelas yang tidakla padat mana. So, aq akan buat juga. Nak enjoy-enjoy masak. Seriusly, memasak tu sangat enjoy. Boleh makan tanpa makan (pada aq je lah kot)

 

p/s: Cepat masa berlalu, cepat ramadan berlalu.

1 ulasan:

  1. kata pujangga dari abang bo :)
    memang benar...

    selamat berpuasa asma'.
    ak balik raya ni.hoho

    BalasPadam

Let's hear it from you.