Jumaat, 29 Julai 2011

Azam Ramadan

Salam.

Pejam celik-pejam celik dah nak masuk ramadan. Rase macam baru je lagi aq raya puasa. Well, time is running very fast. Kali ni aq berpuasa di tanah rantau. Mencabar kot. Tengah-tengah musim panas ditambah pula dengan tempoh siang lebih lama dari malam, memang teruji sebelum diuji. Tak ape, Allah takkan bagi aq puasa kat negara orang ni kalau dia tahu aq tak mampu. Hehehe. So, kuatkan semangat!

Masa kecik-kecik dulu boleh la awal ramadan tu azam nak puasa penuh tapi memandangkan sekarang ni tengok rezeki, dapat penuh alhamdulillah tak dapat penuh pun alhamdulillah. Apa-apa pun azam ramadan kali ni nak kuat. Yelah. Duduk kat sini majoriti rakyat dia bukan islam pun. Kalau kat Malaysia, warung-warung tepi jalan tu tertutup rapat je. Waktu-waktu malam je dia buka. Pagi tak de pelanggan pun. Baiklah tutup. Kalau kat Malaysia, boleh kata ramai orang puasa. (mengikut kemajoritian).

Godaan tahun ni mesti hebat. Yela tambah pula dengan negara ni status negara western. So, memang kena sabar dengan bermacam-macam godaan. Sementara tak puasa ni godaan utama ialah teringin nak makan KFC ke McD. Tapi tak dapat pun. Haha. Nanti bulan puasa lagi hebat godaan. (Especially kepada kaum Adam. Moga anda semua dapat bertahan yerk!). Tambah pula nak naik kelas tu kena naik 6 tingkat tanpa lif. Huhu. Lif tu rasanya cuti juga sebab summer. So, kami kena sentiasa bersenam.

Tahun ni memang tahap gila punya sedih la sebab raya kat tempat orang. Raya tanpa Ummi Baba. Huhu. Alamatnya pagi raya aq skype aje. Senang. Yang tambah tak bestnye, tak de duit raya. (=P…. raya tak ikhlas!). Haha. Tak delah. itu sebenarnya adat negara Malaysia. Adat main bagi-bagi duit masa perayaan ni datang dari kaum cina. Negara majmuk, adat pun majmukla. Nasib baik aq dah kumpul lagu-lagu raya nak buat halwa telinga dan pelepas rindu nanti. Konfem mengalir deras air mata dengar lagu Sudirman- Balik Kampung dan Dari jauh kupohon ampun maaf.

Aq teringat ade seorang kawan pernah berkata sesuatu yang dikatakan oleh ayahnya.

“LAMA MANA KITA BERSAMA, LAMA LAGI SAAT KITA TERPISAH”

Well, terserah pada individual macam mana nak grab meaning ayat ni. Lagi pun lain manusia lain gaya, lain cara, lain pemikiran dan lain fahaman. Terserah pada diri masing-masing.

Orait! Set!

Bulan puasa ni aq nak bikin kuih raya jugak! Tak kesah la. Nak buat juga. Kalau kat Malaysia tiap-tiap tahun boleh buat, takkan kat sini tak boleh kot tambah dengan kelas yang tidakla padat mana. So, aq akan buat juga. Nak enjoy-enjoy masak. Seriusly, memasak tu sangat enjoy. Boleh makan tanpa makan (pada aq je lah kot)

 

p/s: Cepat masa berlalu, cepat ramadan berlalu.

Shopping and shopping

Salam.

Dah genap sebulan dah pun aq berada di negara orang ni. Kalau ikutkan hati hari-hari aq nak update blog tapi setiap kali nak update tu jugakla yang aq malas tahap gila. Bukan malas ape, tapi godaan movies dan games yang menyebabkan niat nak update blog tu terbantut. Well, nak kata internet kat sini laju, tidakla laju sangat-sangat. Bergantung pada bayaran yang aq bayar la. (Alamak, cakap pasal bayar internet, aq punya tarikh dah nak dekat). Kalau nak compare dengan Malaysia, memangla laju lagi kat sini tapi tidak seperti yang dijangka. Apa-apa pun, alhamdulillah laa. Dengan adanya kemudahan internet ni, setiap hari aq dapat skype dengan Ummi kat Malaysia tu. Sampai satu tahap Ummi siap keluar statement, “Agaknya orang sekarang ni bercinta tak terasa pun terpisah jauh walaupun duduk antara benua. Sebabnya ade internet ni, skyping lagi. Tak terasa pun jauh.”

Setiap kali skype dengan Ummi, setiap kali tu jugaklah aq terasa macam aq dekat dalam rumah. Bukan ape, bukak skype tu bukan semat-mata nak borak-borak je. Tapi just nak lepaskna rindu, Padahal masing-masing buat hal masing-masing. Kalau Ummi tengah tengok tv ke, aq tumpang dengar je. Macam aq dekat rumah jugak. Haha. Enjoyla dengan kemudahan teknologi zaman sekarang ni. Merapatkan silaturrahim.

Berpatah pada tajuk di atas. Shopping. Duduk kat sini memang aq jadi KAKI SHOPPING. Ade je yang menjadi tarikan aq. Baju ke seluar ke makanan ke aiskrim ke. Ape-ape je yang aq rasa boleh beli dan mampu, aq beli. Haha. Dah sebulan kat sini entah berapa pasang baju dah aq beli. Itupun ade lagi yang aq masih cari. Bak kata senior, shoppingla banyak-banyak sekarang ni. Sebabnya sekarang ni tengah sale memang giler hot punye sale. Memang sampai 70%. Ade juga kedai aq lalu 90%. Giler kot. Time-time macam gini la manusia-manusia Moscow nak berpesen. Nak nampak cun meletup. Musim lain nanti tutp lingkup dah. Wah~ (seronok la kaum-kaum lelaki di sini).

Mula-mula pergi beli barang, dalam kepala ni ade mesin converter. Haha. Takut nak spend duit. Tak reti nak biasakan diri dengan duit diorang. Yela duit diorang besar-besar kot nilai. 50 la 100 la 500 la. Peningla jugak mula-mula tu. Lama-lama dah ok dah. Yela 50 tu rm5, 100 tu rm10, 500 tu rm50…. dan selanjutnya. (ini mengikut kiraan secara kasar. nak lebih tepat sila semak sendiri di laman-laman web). Sekarang ni paling aq suka pergi ade satu tempat tu nama dia ASHAN. Ikutkan tu bukan kedai Rusia, Sebab ejaan betul dia A-U-C-H-A-N. German ke? Aq sendiri tak pasti. Sederet dengan kedai tu ade IKEA. Lepas tu MEGA yang dipenuhi dengan macam-macam kedai. Antara yang murah dan menjadi hala tuju aq ialah, TERRANOVA, VESHI, NEW YORKER, JENNYFER, dan banyak lagi kot. Ade je yang bukan kedai murah pun tapi pesen-pesen yang dipertontonkan sangat cun! Aq sanggup window shop je. Tapi sekarang ni bila poket fulus tengah kembung, memang bukan window shop dah. Benda lain laaaa.

Azam aq hari ni, lepas ni dah-dahla shopping nye. Duit ni pun tengah tak de. Ade je yang tukar lagi tapi currency tengah turun. Tunggu currency naik baru tukar. Untung sikit. Well, duduk negara orang kena pandai berjimat. Yang paling penting sekali tu bukan duit aq pun. Duit rakyat. Hehehe.

Malam ni tu je kot aq nak tulis. Sebabnya kerja yang submit esok aq tak siap lagi. Sentuh pun belum lagi. Lame sangat dok main game. Next time aq tulis banyak sikit kot. Kot laaa..

 

 

p/s: Puasa dah dekat, cuaca ni kejap-kejap panas membunuh!

Khamis, 14 Julai 2011

First time exam

Salam.

Aq dah out of idea nak hilangkan bosan duduk kat sini. Bukan apa, waktu pagi panjang sangat. Tunggu waktu maghrib masuk pun sempat tidur. Hurm. Tak apelah. Nanti masa winter malam pulak panjang. Musim tu konferm tahap malas maksima punya. Bersyukurla dengan susunan Tuhan. Sekarang bosan, takde benda nak buat. Nanti ade banyak kerja, takde masa nak rehat. Semuanya ada pusing balik.

Hari ini pertama kali exam di Rusia. Exam matematik je. Kire macam exam pelepasan untuk meluluskan kelayakak kitorang untuk menjadi student kat situ. Minggu lepas dah revise dah sikit-sikit. Walaupun macam banyak je dah lupa, usahakan juga supaya ingat. Hari tu memang nak bawak dah notes dari Malaysia tapi notes sahaja dah 3 kg. Kenala kurangkan. Bawa yang betul-betul benda yang betul-betul nak bawak. So, menggunakan kemudahan internet, aq pun study la sikit-sikit sambil melayan anime yang ade. Minum air sambil menyelam. Amacam, bagus tak? (kepada mereka yang ingin betul-betul menuntut ilmu sila jangan ikuti tabiat sebigini, hanya orang-orang ‘luar’ biasa aje bole buat)

Semangat nak exam menyebabkan aq tidur awal semalam. Sebab nak bangun awal, bukan sebab nak study tapi sebab nak breakfast makanan berat. Nak revise ke ape, kalau aq paksa nota tu melekat dalam otak, bukan melekat tapi yang sedia ada pun bole jadi missing pula. Bak kata cikgu sekolah rendah aq dulu, cuba kalu nak isi air dalam baldi tu kita buka paip seluas mungkin. Banyak yang keluar dari masuk sebab air tu terpercik. Banding pulak dengan isi air dengan speed medium, air elok je mengalir masuk.

Alhamdulillah hari ni transport sangat baik. Dari rumah sampai ke MAI tu tak sampai pun 45 minit. Aq rase macam bersemangat waja nak jawab exam, walaupun berdebar memikirkan bentuk soalan. Takpe-takpe, usaha sudah, doa pun sudah, tawakal je tinggal. Pintu bilik tu 15 minit sebelum pukul 10 dah buka dah tapi tak boleh masuk lagi. Sebelum masuk kena tunjuk paspot dulu. Orang tu check macam kat imigresen. Siap tengok muka sorang-sorang. Wah~ strict betul. Time nak amek booklet jawapan pun kena tunjuk paspot gak. Tu baru amek booklet belum kertas soalan lagi. Meja takde la main susun macam kat sekolah tu. Duduk je mana-mana yang anda suka. Lepas semua orang dah dapat booklet, macam biasa dia explen la sikit pasal macam mane nak isi sampul surat dan cara menggunakan booklet dengan betul. (Booklet tu saiz buku sekolah je, tapi sampul surat besar). Akhirnya, tiba saat mendapatkan kertas soalan. Kat sini chances nak meniru memang tipisla. Sebabnya soklan dengan orang sebelah ke depan ke belakang, konfem lain-lain. Kalau ade pun selang orang. Kalau dah selang orang tu payahla nak pass info sebab exam dalam kelas yang sangat comey, ngam 20 orang. So, bermulala test selama 3 jam. For the first hour memang totally blank. Rasa macam nak break down sebab satu daripada lima soalan pun tak dapat jawab. Sekilas pandang macam petik jari je jawab. Sekali….. macam ape susah. Alhamdulillah, aq dapat la juga jawab soalan. Betul ke tak tu aq tak taw. Yang aq pasti aq dah cuba sehabis baik yang mungkin. Standard exam terus dapat markah, tapi kitorang tak pulak. Senior pun pelik gak. Tapi, takpelah. Semua lulus la tu.

Petang tadi pula ade barbeque. Best. Makan pun sedap. Nyum-nyum. Thanks banyak-banyak kepada Kak Nawwar dan husband for the meal.

Selasa, 12 Julai 2011

Khabar dari rantau

Salam

Akhirnya aq berjaya juga mengambil masa untuk menulis blog. Haha. Bukan selama ni tak ade masa. Banyak je masa lapang tapi aq agak malas nak menaip dan bercerita tapi hari ini aq rajin. Haha. Pejam celik-pejam celik dah masuk dua minggu lebih dah aq duduk kat Moscow ni. Kadang-kadang rasa macam tak percaya aje.

Yang paling aq tak tahan ialah, aq berjaya menjejakkan kaki ke tanah asing ini. Masa dekat airport KLIA ari tu, berdeba-debar rasa macam tak percaya aq akan terbang bersama kawan-kawan aq sahaja tanpa ahli keluarga. Yela masa kecik-kecik dulu selalu naik kapal terbang masa nak balik Kota Bharu ke atau nak pegi jalan-jalan negara jiran. Tapi pada hari tu, segalanya berbeza. Barang yang aq bawa pun sangat banyak.

Masa sebelum berangkat tu, tak nakla touching sangat. Tak nak rase berat ati sangatla kononnye.Sekali Tok Ayah dah mula menitiskan air mata dia, aq pun terus cair. Well, aq sangat sayangkan Tok Ayah. Kadang-kadang aq suka ajak dia datang rumah makan tengah hari atau makan malam. Suka borak-borak kosong ke dengar cerita dia. Memang agak terharu la juga. Sedih sangat. Lepas tu dengan Baba dan Ummi. Yang ini memang tak boleh nak cakap apa la. Memang aq tak menyangka satu hari aq akan kena hidup betul-betul sendiri.

So, berangkatlah aq ke London untuk transit ke Moscow. (sebenarnya keadaan jadi sangat kelam kabut dek kerana berlaku pertukaran secara mengejut. Hal itu tak perlula diceritakan). Selama 13 jam dalam flight MAS tu memang memenatkan. Kali terakhir aq naik flight selama itu ialah sewaktu aq berusia 8 tahun. Pergi ke UK nak melawat Ummi yang tengah buat Master. Bertapak di airport London pula selama 5 jam. Perjalanan ke Moscow tambah la lagi 3 jam. Wah~ memenatkan sungguh. JETLAG HABIS!

Sampai hostel, aq akui memang aq tak mengharapkan yang best-best memandangkan dah pernah dapat info daripada En. Bassit. So, aq menerima keadaan bilik aq dengan seadaanya. Tak nak demand-demand. Sebab aq sentiasa ingat dalam kepala aq, aq datang nak menuntut ilmu bukan nak jalan-jalan. Cukupla dengan apa yang diberi dan memadaila. Kalu duduk dengan penuh nikmat, takut pulak hanyut dengan nikmat. Well, Tuhan tu Lebih Mengetahui apa yang sesuai dan apa yang tidak untuk makhluk-Nya. Dah dua minggu lebi haq dekat bilik ni, elok aje. Alhamdulillah.

Nasib kami sangat baik kerana kelas start pada hari jumaat, Kami ada tiga hari untuk mengadaptasikan diri dengan keadaan di Moscow dan berehat daripada jetlag. Apa lagi, senior-senior terus angkut kami pergi barang keperluan di satu tempat membeli-belah yang besar lagi penuh dengan bermacam-macam barang. Kitorang panggil MEGA. Tapi dekat situ ade IKEA, AUCHAN, OBI dan banyak kedai kecik-kecik. Acap juga pergi situ. Sabtu baru ni aq dah dapat ‘trenchcoat’.

Kalau nak bandingkan antara keadaan di Moscow dan di Kuala Lumpur, sangat banyak. Ada yang baik dan ada yang buruk. Kalu yang baiknya, orang-orang kat Moscow semuanya jalan dengan hadlaju yang agak laju. Even nenek yang pakai tongkat pun masih gagah untuk berjalan. Satu benda yang aq agak kagumla. Kalau naik transport awam tu, tengok ramai je nenek yang pakai baju cantik-cantik tak tahu ke mana hala tuju mereka. Kalau jenis nenek yang mesra, dia tegurla kami students perempuan sebab kami je kelompok pakai tudung sebegitu. Nanti macam-macamla dia puji. Cantikla, bagusla, itulah inilah. Mula-mula dulu tak kesah sangat. Tapi kalau melambung sangat puji, kita rasa tak sedap hati pulak. Tak pasal-pasal rasa bongkak ke apa ke. Ada aje muslim kat sini. Ramai je kami jumpa. tapi majority pakai selendangla.

Bab mencari makanan halal tu setakat ini kami tidak mengalami sebarang masalah yang terukla. Ayam halal, daging halal semuanya ada di jual. Even dekat pasar raya besar tu dia letak tanda tulis ayam halal dan daging halal. Packaging untuk ayam dan daging halal pun senang dibezakan. Kalau bab makanan kering tu, mestilah kena berjaga-jaga tapi kami semua dah dimaklumkan yang mana boleh dan yang mana tidak. Lagipun ada satu kedai makan tu khas makanan hala sebab tauke kedai tu pun orang Muslim. Makan kebab ke ayam panggang ke apa-apa la kat kedai tu la.

Universiti kami agak jauh la dari hostel. Sejam perjalanan. Ada macam-macam option untuk ke kelas. Nak naik bas ke metro ke tramvai ke trolleybus ke boleh tapi kena tahu route la. Kalau pakat hentam naik, entah nanti sesat kat mana-mana pulak. Memang mula-mula tu rasa malas nak gerak ke kelas awal, tapi apa boleh buat. Ikut ajelah rentak tu. Nak tak nak kena juga bangun awal. (sekarang tengah summer. malam di sini sangat pendek. kebiasaannya aq tidur lepas subuh sebab takut terlepas subuh). Lama-lama insyaAllah biasa la tu dengan sistem kat sini.

Kalau nak diceritakan pasal apa yang dah berlaku sepanjang berada di sini memang banyak. Aq ni dah boleh masuk kategori lewat mengupdate blog. So, kalau aq masih rajin atau sisa baki rajin tu ade lagi, nanti akan aq ceritakan lagi. InsyaALLAH dalam masa terdekat ini.