Isnin, 13 Jun 2011

TRY and ERROR

Salam.

Dah seminggu aq balik rumah. Yeah! Yeah yeah pun, ade dua minggu je lagi. Macam-macam benda nak disiapkan sebelum aq pergi. Huhu. Yela. teknik memasak aq tak terer mana. Setakat tanak nasi, goreng telur, masak sayur goreng, buat ayam goreng kunyit, ikan goreng , daging goreng, sambal-sambal simple macam sambal tempe ke sambal ikan bilis, sambal udang, boleh la… Tapi takat mana je? Huhuhu. So, peluang dua minggu ni ingin aku manfaatkan untuk upgrade aq punye level memasak. Yeayh!

Bermulalah pada hari selasa tu aq nak buat cucur ikan bilis. Resepi ke hapa-hapa ni langsung tak refer. Bajet terer giler la. Okay. Ikan bilis ade, tepung gandum ade, garam gula sume ade, air ofkosla ade. Dah agak-agak bater tu, aq pun terpikir amende lagi ke ade. Aq teringat kalu masak cekodok pisang mak aq ajar add up sikit soda bikabonat. Aq pun tahap konfident memang gile tinggi. Pakat bubuh je. Hahaha. Padan muke aq. Sekali jadi serdak kot mase masuk dalam kuali tu. Hahahaha.

Tagline aq untuk masak ialah “TRY AND ERROR”. Ala macam bikin eksperimen fizik dengan kimia la kan. Hehehe. Ok. First goreng dia jadi gitu, so, kena tambah sikit tepung supaya dia lekat sikit. Okay. Masuk lagi dalam kuali tu. Hurm. Tak cukup lagi tu. Tambah sikit lagi. Dan seterusnya sampailah dapat satu pinggan comey cucur tu.  T-rex makan sikit terus dia mau muntah. Hahaha. Yelah. Efek terlebih soda tu buatkan cucur tu lambat masak kat dalam. Hahaha. Tapi Lepas beberapa trials, dapat juga buat. Tapi yang makan Maban sorang. Aduh. Budak kecik ni memang telan je. Bile tanya sedap ke, bole pulak dia jawab sedap bile makan dengan sos pencicah la. Aq dengan T-rex dah tak bole nak hadam dah. Hahaha. Sebabnya kamila yang tukang cuba makan. Hehehe.

Well… Aq jadikan tagline “T&E” tu untuk memasak sebab aq terpikir macam mane nenek moyang kita bole cipta resepi makanan? Konpem masa zaman tu, depa dok pakat cuba je. Asal boleh makan. Alih-alih jadilah resepi turun temurun. Macam Ummi kan, resepi turun temurun dia ialah bikin agar-agar yang sedap lagi molek dengan masak laksa kelantan daripada arwah Tok Mek. Ala  dulu masa menjaga arwah pun, aq sempat menuntut belajar masak gulai. Hehehe. Tapi dah lupa kot. Hehehe. So, tiapkali masak. Aq try aje. Agak-agak boleh makan, jadilah. Kalu dulu resepi fevret aq suka buat try and error ialah nasi goreng. Entah macam-macam jenis nasi goreng aq bikin. Ade tu kaler merah, ade tu kaler putih, ade tu kaler kicap tu, ade tu sekali campur dengan sate. Tapi hamba Allah yang gemar makan nasi goreng try and error aq Maban. Paling dia suka nasi goreng lada hitam. Hahaha.

Takpe. Takpe. Aq nak kolek sebanyak mungkin resepi untuk masak di sana. Law resepi bikin kek dan kuih tu memang dah bertambun pasal tiap-tiap tahun konpem aq buat kuih rayanye. Tak kesahla walaupun satu mesti nak jugak buat. Hehe. Law form1 dulu entah berapa balang dapat dan entah berapa balang gak la yang habis ditelan Maban dan Ena. Huhu. Makin membesar aq ni, makin besar jenis juadah raya. Law dulu-dulu takat buat sekut-sekut raye je. Tapi sejak form 5 ade add up sikit buat kek coklat. Tak pun kek pelangi ke, kek span ke. Hehe. Idea Ummi gak. Dia pun dah lama tak memasak untuk raya. Law ade standard dua aje; Laksa dan nasi dagang. Sedap taw…. tak de yang lebih sedap dri Ummi punye.

So, harap-harap dapatlah aq menuntut ilmu bikin laksa. Huhu. Sebab mane-mane laksa aq telan tidak pernah ada yang sesedap my mom’s. Kena juga resepi dia. Ummi kata senang kat luar negara pakai je spaghetti tu….. Ngaa…. ternganga aq… pakai spaghetti? Tamaw…. nak gak mi specel laksa tu. Sedap taw. Well, belum ke mana-mana lagi aq  ni. Hope dapatla respi specel tu!

 

 

p/s:  Dah lama sangat tak memasak, sampai berkarat dah bakat ni… kena asah balik!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Let's hear it from you.