Isnin, 16 Mei 2011

Takkan mungkin ku jumpa gantinya

Salam….

Huargh! Dah lame aq tak dapat melelapkan mata di atas katil yang tak seberapa mane empuknya pada waktu tengah hari lagi terik. Nyenyak aq layan tidur selepas 5 jam bertapa dalam kelas math Dr. Rustem. Yang tak tahan, boleh pulak aq mimpi hujan lebat. Alih-alih aq celik aje mata, langit tengah bersiap sedia untuk mencurahkan air yang dikendongnya entah dari mana. Lebat gila hujan, selepas beberapa minggu merana kepanasan di MIAT ni. Alhamdulillah…. turun juga rahmat Tuhan kat bumi yang kata ustaz Wan lambat qiamatnye pasal lelaki lebih ramai. (Hahaha)

Haish, kalau dulu sebulan sebelum SPM, aq dah sebok-sebok menghadap kalendar kecik yang aq simpan dalam wallet. Nak kira berapa hari lagi nak SPM. Bukan setakat kira hari, jam, minit, dan saat juga. Sedikit sebanyak dengan berbuat macam tu, aq jadi cuak semacam. Kalu tengok minggu, dalam hati aq cakap macam ni, “alaa, lambat lagi, ade hari sekian dan sekian.” Bila tengok jam pulak, jadi macam sejuk semacam. Mana taknya, cuba tolak sikit waktu tidur… satu hari agak-agak banyak ni tidur, pastu waktu makan, waktu basuh baju, waktu kemas bilik, waktu solat, segala macam waktu yang digunakan bukan untuk belajar. Wah…. jadi dari sebulan lagi nak SPM, jadi seminggu ataupun tak sampai. Itu pada waktu tu. Sekarang ni, tengok kalendar pun aq dah macam tamaw dah. Bukan ape, bile tengok minggu je aq dah cuak semacam. Tak lama lagi nak pergi Rusia dah!!!! Aq tak percaya semua ini!!!! Huhuhu….

Sejak dua menjak ni pula, aq banyak teringat kisah-kisah lama aq dekat KKJ dulu (hrp maklum, post semalam tersilap taip… =p). Yela, waktu dekat-dekat nak SPM tu, bermacam-macam aktiviti yang memang kelakar dan sangat memorable kitorang bikin kat dalam dorm baru F30. Memang khas kitorang tempah untuk ahli E15 (orang lain tamaw masuk, takut dengan kitorang katenye…. garang sangat ke kitorang?) Alang-alang dorm tu memang elok duduk jauh dari orang ramai tapi dekat pulak dengan rumah Ustaz Lah dan Cikgu Nani. Ustaz Lah tak ade apa hal sangat. Cikgu Nani… aduhai… memang acap juga dia melawat bilik kami yang serba serbi menawan lagi penuh dekorasi (paham-paham aje ler). Rindu pula kat suara merdu Cikgu Nani. Takkan aq jumpa dah yang seunik dia. Dulu masa E34 dengan E15, dorm lain salu tegur dorm kitorang “sila susun selipar” tak pun kadang-kadang ada yang rasa bertanggungjawab siap buat tanda “Sila susun selipar” Hurm… tapi kan, sampai ke F30 jugakla masih sama. Tapi kat F30 tak ade nak tegur sebabnye, hujung sekali daa… Yang best time inspection, fulamak tersusun rapi elok cantik. Saat KP melangkah keluar dari bilik, toksah cakap. Trademark yang takkan ade pade mane-mane dorm.

Cakap pasal dorm baru kitorang bertapak kat hujung ni, memang agak meriah la kami semua ni. Yang syok sekali ialah kelas bahasa free diadakan di dalam dorm F30. Kadang-kadang dengar orang cina bercakap, kadang-kadang dengar orang arab, kadang-kadang dengar orang korea, kadang-kadang dengar mat salleh, kadang-kadang dengar suara melayu, ade pernah terselit sikit-sikit bahasa perancis. Kalu dengar dari bawah, macam duduk kat sekolah bahasa. Pelik rasa. Rasanya kat KKJ majoriti melayu. Hahahaha. Tapi kan, itu la yang best nye. Paling best bile ramai-ramai kenakan Wawa dalam bahasa cina. Jangan marah yerk KD! (ketua dorm)

Satu benda lain yang unik kat dorm kitorang ni masing-masing ade trademark yang takde dan takkan jumpa dah kat orang lain. Ala macam budak-budak kat Akedemi Fantasia la. Paling senang nak ingat trademark ni “pengotor!’ ataupun “camtu la citer die” ataupun “so-nye”… hehehe. Ade jugak bukan dengan trademark dari pertuturan tapi dari segi habit. Macam ‘bedak sejuk’ ataupun buat tanda ok (ibu jari dengan telunjuk jadi bulat, tinggal tiga jari kat belakang tu) sebagai tanda "TIDAK”. Macam-macam la yang ade, aq pun dah tak berapa nak ingat sangat. Tapi memang bestla dorm ni. The best ever. Tolak ketepi la sume masalah yang pernah kami hadapi sebabnye, bile tolak sume masalah tu, masa bergembira kami sangat enjoy. Pernah juga kitorang ngade-ngade duduk ramai-ramai kat tengah-tengah court tu pastu gi main gem budak-budak “Cap Kelicap” (entah betul entah tidak ejanya). Memang bisingla. Tapi paling bising masa main “Masabili”. Yang ini memang konfem bising. Lagu dia pakat taram je. Yang pasti mainnye sama aje. Gem yang paling unik pernah ada dalam dorm ialah, “Ops! I” Hahaha. Ingat lagi dendanya makan bubur kacang yang semangkuk penuh (bukan satu mangkuk tu telan, satu @ dua sudu je). Nak perabih makanan sebenarnya. Bukan nak buat apa-apa pun. Tapi masa tu perut dah fully loaded dah. Memang enjoy sangat-sangat.

Korang, entahla kenapa akhir-akhir ni dekat-dekat aq nak fly ni, banyak pulak aq rindu kat korang. Series kot. Rindu sangat. Huhuhu.

 

 

p/s: Sampai nangis kot aq rindu korang

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Let's hear it from you.