Sabtu, 21 Mei 2011

Bila teringat….

Salam

TIDAK!!!!!!

Sememangnya masa tu berlari dengan kelajuan yang tak dapat kita kejar. Huhuhu. Semalam masa tengah on the way balik ke rumah dari MIAT, aq borak-borak sikit dengan Baba. Tengah borak-borak tu bukak kalendar dalam henfon. Yelah, nak tengok tarikh dan hari. Sekali bila dok kira-kira, ade dua minggu aje lagi! Standard kalu mase zaman sekolah dulu, tengok dua minggu tu macam tak ade apa-apa pun. Tapi sekarang tengok dua minggu tu setakat dua hari je kot. Yela, bila fikir betul-betul, isnin, kelas sekian-sekian, lepas tu selasa, lepas tu, rabu pulak, lepas tu khamis dan seterusnya selama dua minggu. Memang terasa sangat-sangat padat. Terkejut dibuatnya. Huhu. T.T

Insya-ALLAH ahad ni nak menjejakkan kaki ke sekolah lama aq, SAMTEN. Memang muka tataw malu menepek datang ke REUNION. Haha. Peduli hapa guwa, sekoah guwa, membe-membe guwa jugak. Sambil-sambil tu boleh tengok adik kesayangan aq yang baru buat pertama kalinya tinggal di asrama pada sabtu dan ahad. (Manja bebenor). Terasa excited pun ade juga ni (><) Lama tak jumpa membe-membe. Tapi takut juga sebab ade beberapanye aq ingat muka aje, nama tak berapa nak ingat. Maaf banyak-banyak taw!

Hari ini tetibe pula, teringat kisah di KKJ lagi. Sebabnya, semalam tengok kalendar. Minggu depan start cuti sekolah. Yeye, nak calling dengan Sabby. Dia nak STAM tahun ni. Bila teringat dia, teringat macam-macam pasal KKJ. Paling tak boleh lupa masa demam dulu. Kena paksa dengan Sabby mandi. Aq tak nak mandi sebab air gile punye gile sejuk! TAK NAK! Tapi Sabby sayang aq, dia nak aq cepat. DIa paksa aq gak. Sekeras-kerasnya dia memaksa. Last-last, aq yang tak nak ni, dimandikan dia. Hahaha. Mase dimandikan tu, teringat pula masa kecik-kecik mandi dengan Ummi. Series, Sabby banyak manjakan aq. Memang rindu sangat kat dia. Kalu mampu, aq dah lama tempah tiket Air Asia ke MA ke Firefly ke ape-ape je kapal terbang yang available ke Terengganu khas nak pergi Kuala Berang, Kg Tajin ke rumah Pak cik Salleh. Nak jumpa Sabby, nak peluk, nangis dengan dia. Huhu. Ingat lagi ade someone masa kat KKJ dulu pernah cakap,”Asma, kau manjakan Sabby. Kau yang sibuk nak mengajar tolong dia macam-macam. Kau buat dia jadi bergantung kat kau. Nanti dah keluar macam mana dia nak hidup sendiri?” (Peringatan! Aq memang sama sekali tak ingat sape yang pernah cakap macam ni dekat aq and aq tak de niat pun nak burukkan sape-sape taw!!!!Maaf kalu ade yang terasa). Memang mase awal tahun dulu, mase Sabby mule-mule dok ngaji kat SMAZAR tu dia sokmo calling aq. Tapi selepas 3 bulan, dan sehinggalah ke hari ini, dia dah mampu berdiri dengan kaki sendiri dan yang paling aq rasa bangga kat dia, dia ghoyak la, dia dah semakin kurus dan result exam dia banyak yang GEMPAK kot!

Paling aq terharu dengan Sabby ialah, dia sangat-sangat sayangkan aq. Macam mane aq taw? Macam ni, dia boleh jadi diri dia yang sebenar depan aq dan yang paling penting dia jujur dengan sejujurnya dengan aq. Contoh paling simple, aq tengah khusyuk bercerita pasal something dekat dia dan tak suka dengan pasal something tu. Straightforward deia cakap dia tak suka dengar pasal benda tu. Bukan sebab dia tak nak jadi pendengar untuk aq, tapi dia cakap pasal benda-benda tu dia tak minat nak amek taw dan pada dia aq pun tak patut cerita, tak penting pun. (well, mase tu aq cerita pasal anas). Example lain lak, demi kebaikan aq, dia suka paksa aq. Lantaklah tahap degil aq ni macam mane pun. Memang dia akan keep on paksa. Macam dulu solat kat surau al-muqarrabin, jangan harapla aq ni rajin nak jadi ahli sof depan. Mesti nak belakang sekali, ataupun port yang sejuk. Kalu asar dengan subuh memang rajinla skip mathurat. Tapi kan, minggu demi minggu Sabby ajak aq duduk sof depan, ajar jangan skip mathurat. Mase awal-awal memang aq keras kematu la degil. Last sekali mase form 5, pelan-pelan, aq dengar cakap dia. Entah kenapa, maybe sebab aq sedar ape yang dia buat tu adalah baik. Well, paling aq terasa dia sayang aq ialah waktu aq pengsan secar mengejut di perhimpunan pagi di KKJ. Wawa cakap muka Sabby tu dah putih macam kain tengok aq tak sedar diri. Huhu. Dia sanggup tak nak masuk kelas sebab nak jaga aq. Sabby, rindu ke mung aq ni!

Kalau ade orang tanya aq nak suami yang macam mana, jawapan aq ialah aq nak yang macam Sabby (please, jangan pikir yang bukan-bukan). Bukan apa,antara benda yang aq suka pasal Sabby ialah dia sangat-sangat sabar dengan kerenah aq yang aq rasa sememangnya suka bikin hati dia panas, especially semasa aq mengajar dia. Memang aq nak aq strict, aq tak tawlah. Tapi ape yang pasti aq memang akan sentiasa ade idea nak ajar dia. Even waktu kalu aq tak sempat nak ajar dia, aq akan tinggalkan some sort of homework untuk dia buat. Mula-mula dulu memang bayak kali aq marah dia sebab tak buat. Kadang-kadang aq ni mulut cakap lepas sampai pernah la beberapa ratus kali terasa macam aq merendahkan. Tapi tu bukan niat aq. Maaf sangatla. Selain itu Sabby tu suka manja kan aq. Aq ni ade waktu-waktu memang nakla dimanjakan. Yang paling aq sayang pasal Sabby ialah, dia pandai amek hati aq. Kalu dia buat aq marah, pandai dia mintak maaf. Budak-budak dorm aq taw macam mane. Kesan yang Sabby buat tu menyebabkan bila aq marah sangat-sangat macam mane pun kat dia, aq tak sampai hati nak abaikan dia. Orang macam Sabby ni memang one in a million. Kalau dapat lelaki yang macam Sabby jadi jodoh aq, memang aq bersyukur sangat.( Kalu tak dapat pun, bersyukur juga. Rezeki Tuhan jangan nak ngade-ngade tak bersyukur!)

Sekarang ni aq jadi tak sabar sangat nak tunggu cuti sekolah. Sebab nak calling dengan Sabby. Ingat nanti kat Rusia nak hantar surat sokmo ke dia.

 

 

p/s: Aina Mardhiyah… jeles sngt2 sama kamu!!!!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Let's hear it from you.