Sabtu, 21 Mei 2011

Bila teringat….

Salam

TIDAK!!!!!!

Sememangnya masa tu berlari dengan kelajuan yang tak dapat kita kejar. Huhuhu. Semalam masa tengah on the way balik ke rumah dari MIAT, aq borak-borak sikit dengan Baba. Tengah borak-borak tu bukak kalendar dalam henfon. Yelah, nak tengok tarikh dan hari. Sekali bila dok kira-kira, ade dua minggu aje lagi! Standard kalu mase zaman sekolah dulu, tengok dua minggu tu macam tak ade apa-apa pun. Tapi sekarang tengok dua minggu tu setakat dua hari je kot. Yela, bila fikir betul-betul, isnin, kelas sekian-sekian, lepas tu selasa, lepas tu, rabu pulak, lepas tu khamis dan seterusnya selama dua minggu. Memang terasa sangat-sangat padat. Terkejut dibuatnya. Huhu. T.T

Insya-ALLAH ahad ni nak menjejakkan kaki ke sekolah lama aq, SAMTEN. Memang muka tataw malu menepek datang ke REUNION. Haha. Peduli hapa guwa, sekoah guwa, membe-membe guwa jugak. Sambil-sambil tu boleh tengok adik kesayangan aq yang baru buat pertama kalinya tinggal di asrama pada sabtu dan ahad. (Manja bebenor). Terasa excited pun ade juga ni (><) Lama tak jumpa membe-membe. Tapi takut juga sebab ade beberapanye aq ingat muka aje, nama tak berapa nak ingat. Maaf banyak-banyak taw!

Hari ini tetibe pula, teringat kisah di KKJ lagi. Sebabnya, semalam tengok kalendar. Minggu depan start cuti sekolah. Yeye, nak calling dengan Sabby. Dia nak STAM tahun ni. Bila teringat dia, teringat macam-macam pasal KKJ. Paling tak boleh lupa masa demam dulu. Kena paksa dengan Sabby mandi. Aq tak nak mandi sebab air gile punye gile sejuk! TAK NAK! Tapi Sabby sayang aq, dia nak aq cepat. DIa paksa aq gak. Sekeras-kerasnya dia memaksa. Last-last, aq yang tak nak ni, dimandikan dia. Hahaha. Mase dimandikan tu, teringat pula masa kecik-kecik mandi dengan Ummi. Series, Sabby banyak manjakan aq. Memang rindu sangat kat dia. Kalu mampu, aq dah lama tempah tiket Air Asia ke MA ke Firefly ke ape-ape je kapal terbang yang available ke Terengganu khas nak pergi Kuala Berang, Kg Tajin ke rumah Pak cik Salleh. Nak jumpa Sabby, nak peluk, nangis dengan dia. Huhu. Ingat lagi ade someone masa kat KKJ dulu pernah cakap,”Asma, kau manjakan Sabby. Kau yang sibuk nak mengajar tolong dia macam-macam. Kau buat dia jadi bergantung kat kau. Nanti dah keluar macam mana dia nak hidup sendiri?” (Peringatan! Aq memang sama sekali tak ingat sape yang pernah cakap macam ni dekat aq and aq tak de niat pun nak burukkan sape-sape taw!!!!Maaf kalu ade yang terasa). Memang mase awal tahun dulu, mase Sabby mule-mule dok ngaji kat SMAZAR tu dia sokmo calling aq. Tapi selepas 3 bulan, dan sehinggalah ke hari ini, dia dah mampu berdiri dengan kaki sendiri dan yang paling aq rasa bangga kat dia, dia ghoyak la, dia dah semakin kurus dan result exam dia banyak yang GEMPAK kot!

Paling aq terharu dengan Sabby ialah, dia sangat-sangat sayangkan aq. Macam mane aq taw? Macam ni, dia boleh jadi diri dia yang sebenar depan aq dan yang paling penting dia jujur dengan sejujurnya dengan aq. Contoh paling simple, aq tengah khusyuk bercerita pasal something dekat dia dan tak suka dengan pasal something tu. Straightforward deia cakap dia tak suka dengar pasal benda tu. Bukan sebab dia tak nak jadi pendengar untuk aq, tapi dia cakap pasal benda-benda tu dia tak minat nak amek taw dan pada dia aq pun tak patut cerita, tak penting pun. (well, mase tu aq cerita pasal anas). Example lain lak, demi kebaikan aq, dia suka paksa aq. Lantaklah tahap degil aq ni macam mane pun. Memang dia akan keep on paksa. Macam dulu solat kat surau al-muqarrabin, jangan harapla aq ni rajin nak jadi ahli sof depan. Mesti nak belakang sekali, ataupun port yang sejuk. Kalu asar dengan subuh memang rajinla skip mathurat. Tapi kan, minggu demi minggu Sabby ajak aq duduk sof depan, ajar jangan skip mathurat. Mase awal-awal memang aq keras kematu la degil. Last sekali mase form 5, pelan-pelan, aq dengar cakap dia. Entah kenapa, maybe sebab aq sedar ape yang dia buat tu adalah baik. Well, paling aq terasa dia sayang aq ialah waktu aq pengsan secar mengejut di perhimpunan pagi di KKJ. Wawa cakap muka Sabby tu dah putih macam kain tengok aq tak sedar diri. Huhu. Dia sanggup tak nak masuk kelas sebab nak jaga aq. Sabby, rindu ke mung aq ni!

Kalau ade orang tanya aq nak suami yang macam mana, jawapan aq ialah aq nak yang macam Sabby (please, jangan pikir yang bukan-bukan). Bukan apa,antara benda yang aq suka pasal Sabby ialah dia sangat-sangat sabar dengan kerenah aq yang aq rasa sememangnya suka bikin hati dia panas, especially semasa aq mengajar dia. Memang aq nak aq strict, aq tak tawlah. Tapi ape yang pasti aq memang akan sentiasa ade idea nak ajar dia. Even waktu kalu aq tak sempat nak ajar dia, aq akan tinggalkan some sort of homework untuk dia buat. Mula-mula dulu memang bayak kali aq marah dia sebab tak buat. Kadang-kadang aq ni mulut cakap lepas sampai pernah la beberapa ratus kali terasa macam aq merendahkan. Tapi tu bukan niat aq. Maaf sangatla. Selain itu Sabby tu suka manja kan aq. Aq ni ade waktu-waktu memang nakla dimanjakan. Yang paling aq sayang pasal Sabby ialah, dia pandai amek hati aq. Kalu dia buat aq marah, pandai dia mintak maaf. Budak-budak dorm aq taw macam mane. Kesan yang Sabby buat tu menyebabkan bila aq marah sangat-sangat macam mane pun kat dia, aq tak sampai hati nak abaikan dia. Orang macam Sabby ni memang one in a million. Kalau dapat lelaki yang macam Sabby jadi jodoh aq, memang aq bersyukur sangat.( Kalu tak dapat pun, bersyukur juga. Rezeki Tuhan jangan nak ngade-ngade tak bersyukur!)

Sekarang ni aq jadi tak sabar sangat nak tunggu cuti sekolah. Sebab nak calling dengan Sabby. Ingat nanti kat Rusia nak hantar surat sokmo ke dia.

 

 

p/s: Aina Mardhiyah… jeles sngt2 sama kamu!!!!

Isnin, 16 Mei 2011

Takkan mungkin ku jumpa gantinya

Salam….

Huargh! Dah lame aq tak dapat melelapkan mata di atas katil yang tak seberapa mane empuknya pada waktu tengah hari lagi terik. Nyenyak aq layan tidur selepas 5 jam bertapa dalam kelas math Dr. Rustem. Yang tak tahan, boleh pulak aq mimpi hujan lebat. Alih-alih aq celik aje mata, langit tengah bersiap sedia untuk mencurahkan air yang dikendongnya entah dari mana. Lebat gila hujan, selepas beberapa minggu merana kepanasan di MIAT ni. Alhamdulillah…. turun juga rahmat Tuhan kat bumi yang kata ustaz Wan lambat qiamatnye pasal lelaki lebih ramai. (Hahaha)

Haish, kalau dulu sebulan sebelum SPM, aq dah sebok-sebok menghadap kalendar kecik yang aq simpan dalam wallet. Nak kira berapa hari lagi nak SPM. Bukan setakat kira hari, jam, minit, dan saat juga. Sedikit sebanyak dengan berbuat macam tu, aq jadi cuak semacam. Kalu tengok minggu, dalam hati aq cakap macam ni, “alaa, lambat lagi, ade hari sekian dan sekian.” Bila tengok jam pulak, jadi macam sejuk semacam. Mana taknya, cuba tolak sikit waktu tidur… satu hari agak-agak banyak ni tidur, pastu waktu makan, waktu basuh baju, waktu kemas bilik, waktu solat, segala macam waktu yang digunakan bukan untuk belajar. Wah…. jadi dari sebulan lagi nak SPM, jadi seminggu ataupun tak sampai. Itu pada waktu tu. Sekarang ni, tengok kalendar pun aq dah macam tamaw dah. Bukan ape, bile tengok minggu je aq dah cuak semacam. Tak lama lagi nak pergi Rusia dah!!!! Aq tak percaya semua ini!!!! Huhuhu….

Sejak dua menjak ni pula, aq banyak teringat kisah-kisah lama aq dekat KKJ dulu (hrp maklum, post semalam tersilap taip… =p). Yela, waktu dekat-dekat nak SPM tu, bermacam-macam aktiviti yang memang kelakar dan sangat memorable kitorang bikin kat dalam dorm baru F30. Memang khas kitorang tempah untuk ahli E15 (orang lain tamaw masuk, takut dengan kitorang katenye…. garang sangat ke kitorang?) Alang-alang dorm tu memang elok duduk jauh dari orang ramai tapi dekat pulak dengan rumah Ustaz Lah dan Cikgu Nani. Ustaz Lah tak ade apa hal sangat. Cikgu Nani… aduhai… memang acap juga dia melawat bilik kami yang serba serbi menawan lagi penuh dekorasi (paham-paham aje ler). Rindu pula kat suara merdu Cikgu Nani. Takkan aq jumpa dah yang seunik dia. Dulu masa E34 dengan E15, dorm lain salu tegur dorm kitorang “sila susun selipar” tak pun kadang-kadang ada yang rasa bertanggungjawab siap buat tanda “Sila susun selipar” Hurm… tapi kan, sampai ke F30 jugakla masih sama. Tapi kat F30 tak ade nak tegur sebabnye, hujung sekali daa… Yang best time inspection, fulamak tersusun rapi elok cantik. Saat KP melangkah keluar dari bilik, toksah cakap. Trademark yang takkan ade pade mane-mane dorm.

Cakap pasal dorm baru kitorang bertapak kat hujung ni, memang agak meriah la kami semua ni. Yang syok sekali ialah kelas bahasa free diadakan di dalam dorm F30. Kadang-kadang dengar orang cina bercakap, kadang-kadang dengar orang arab, kadang-kadang dengar orang korea, kadang-kadang dengar mat salleh, kadang-kadang dengar suara melayu, ade pernah terselit sikit-sikit bahasa perancis. Kalu dengar dari bawah, macam duduk kat sekolah bahasa. Pelik rasa. Rasanya kat KKJ majoriti melayu. Hahahaha. Tapi kan, itu la yang best nye. Paling best bile ramai-ramai kenakan Wawa dalam bahasa cina. Jangan marah yerk KD! (ketua dorm)

Satu benda lain yang unik kat dorm kitorang ni masing-masing ade trademark yang takde dan takkan jumpa dah kat orang lain. Ala macam budak-budak kat Akedemi Fantasia la. Paling senang nak ingat trademark ni “pengotor!’ ataupun “camtu la citer die” ataupun “so-nye”… hehehe. Ade jugak bukan dengan trademark dari pertuturan tapi dari segi habit. Macam ‘bedak sejuk’ ataupun buat tanda ok (ibu jari dengan telunjuk jadi bulat, tinggal tiga jari kat belakang tu) sebagai tanda "TIDAK”. Macam-macam la yang ade, aq pun dah tak berapa nak ingat sangat. Tapi memang bestla dorm ni. The best ever. Tolak ketepi la sume masalah yang pernah kami hadapi sebabnye, bile tolak sume masalah tu, masa bergembira kami sangat enjoy. Pernah juga kitorang ngade-ngade duduk ramai-ramai kat tengah-tengah court tu pastu gi main gem budak-budak “Cap Kelicap” (entah betul entah tidak ejanya). Memang bisingla. Tapi paling bising masa main “Masabili”. Yang ini memang konfem bising. Lagu dia pakat taram je. Yang pasti mainnye sama aje. Gem yang paling unik pernah ada dalam dorm ialah, “Ops! I” Hahaha. Ingat lagi dendanya makan bubur kacang yang semangkuk penuh (bukan satu mangkuk tu telan, satu @ dua sudu je). Nak perabih makanan sebenarnya. Bukan nak buat apa-apa pun. Tapi masa tu perut dah fully loaded dah. Memang enjoy sangat-sangat.

Korang, entahla kenapa akhir-akhir ni dekat-dekat aq nak fly ni, banyak pulak aq rindu kat korang. Series kot. Rindu sangat. Huhuhu.

 

 

p/s: Sampai nangis kot aq rindu korang

Ahad, 15 Mei 2011

Di mana kan ku cari ganti

Salam.

Minggu ni bertapak di MIAT. Bukan tak nak balik dan bukan nak balik. Terserah pada Tuhan nak kata aq balik atau tidak. Lagipun, kalau balik kerjanya duduk menghadap tibi yang sememangnya menyiarkan pelbagai hiburan yang melalaikan aku. Tambah-tambah pulak, aq ni memang cepat tergoda dek tibi. Walaupun aq tak nak tengok, duduk depan tibi tu tak sampai lima minit, melekat dah punggung aq kat sofa yang empuk lagi sedap buat port ‘landing’.

Hurm, sama aje duduk kat MIAT ni tergoda dengan drama jepun fevret aq, Yamato. Tambah pulak ari tu ade la pulak angkut sikit filem-filem omputih. Masuk dua ari, dua filem dah aq tibai, 5 episod drama aq hadam. Lebih kurang je. Sama je balik ke tak. Haih… sabar ajela. Fizik masih setia di sebelah ku menanti dibuka. Sungguhpun dibuka, hanya untuk beberapa minit. Kendian, kembali dilupakan.

Tetibe lak, rindu sangat zaman kat KJJ@KISAS dulu. Jumaat ari tu, aq basuh baju (pakai washing machine je pun). Kalu dulu kat KJJ, haram aq nak layan mesin basuh dua hengget kat blok khalid tu. Dah la jauh, law nak guna kena pakat-pakat, takut membazir duet. Kat KJJ, haghi-haghi aq basuh baju. Pagi nak pergi sekolah, standard basuh la mana yang patut kan. Petang pulak, dengan baju sekolahnye, t-shirt lagi, seluar trek lagi. Pendek kata, tak sah kalu tak basuh baju sehari kecuali hari sabtu dan ahad. Kenapa? Sebab, pagi sabtu ade inspection. Ahad pulak, nak rilek-rilek walaupun ade prep pagi. Tapi sejak duduk MIAT ni, dah lama aq tak membasuh secara manual. Kalau buat pun, dah tak sekuat dulu dah…. maklumlah tak praktik.

Malam tu jugak (jumaat tu ler) aq skyping dengan Aina Mardhiyah(membe KJJ-rumah lain pun). Sambil skype sambil lipat baju. Bole pulak dia tegur aq, esok inspection kemas loker. (Hahahaha). Cakap pasal inspection la kan, satu benda yang paling aq tak tahan nak ketawa ialah LOKER. Just imagine, hari sabtu inspection, dari hari ahad sampailah jumaat, haram loker itu disentuh untuk dikemas. Hanya pada malam sebelum inspection ataupun pagi-pagi buta sebelum inspection tu barulah, terkebil-kebil mata sorang-sorang nak kemas loker. Paling enjoy, dorm aq, tingkap, malam tu bukannya nak sentuh pun, Esok pepagi lepas subuh baru buat. Kalu tengok blok seberang, rumah Thariq, bertungkus lumus membersihkan tingkap. Itu baru cerita pasal preparation sebelum inspection. Cerita paling best ialah time form 4, ala baru nak taw macam mane sistem rumah dijalankan. Hah, hambek kaw kena sound dengan senior pasal markah bilek terok kemain. Hahaha. Adoila….

Kalu cakap pasal waktu inspection, memang sangat-sangat kelakar. Sumpah kelakar gile. Hahaha. Kadang-kadang aq jadi kesian kat KP-KP yang datang check dorm aq. Mane taknye, muka sume toya mengantok dan malas. Nampak garang kowt. Hahaha. Antara muke-muke garang, Mer, Mira, Syewe, Eyqa, Nawal, Khalis, Pip Bo, Yana pun sama. Hahaha. Padahal takde pulak nak sound sape-sape tapi tengah ngantok kowt. Yang paling best skali, kitorang suka landing-landing kejap sebelum KP datang. Tunggu announcement bagitaw inspection dah start ke blom. Standard ayat KP “Inspection dimulakan sekarang”. HAH! Pada waktu itulah semua orang berkejaran menghantar barang-barang yang tak patot ade, ke bilik-bilik yang boleh disorokkan barang. Kadang-kadang ade kes, malas nak tukar pakai baju batik, dengan kain-kain batik tu, sauk je terus baju batik tu. Lantakla nampak gemok ke hape ke, asal sarung baju batik. Alaa di hujung-hujung tahun, baju batik tu dah pun ranap, pakai baju sekolah aje. Scene-scene kelakar yang masih segar ialah nak sorok segumpal kotoran di bawah katil. Elok aje si KP tu masuk, entah sape perasamn de benda tu. Hape lagi, pijak pakai kakila…. hahahaha. .. ade plak, nak sorok buku-buku yang tak sempat nak sorok. Masuk je dalam baju batik tu. Macam aq pernah sekali, wrapping paper segulung elok aje terlantar bawah katil. Aq amek, sorok belakang aq, bile KP lalu kat belakang, letak kat depan plak. Adoila. Kelakar kowt. Yang lawak lagi ialah bile KP tanya “ada apa-apa soalan?”. Kalu Mer yang bersuara, memang nampak macam dia nak sound. Tapi bukan nak sound pun. Nak tanye je. Yela pepagi tu, sape yang ade mood nak senyum sangat? Hahaha. Kadang-kadang tu rasa simpati kat KP-KP sebabbnya kalu nak masuk dorm kitorang mesti teragal-agak aje rupenye. Mintak maap banyak-banyakla kat KP-KP yang pernah inspect dorm kami.

Adoilah. Adegan-adegan inspection dan gotong-royong kat KJJ sangat banyak dalam kepala ni. Nak dikeluarkan satu-satu, memang berabad baru nak habis. Ade seorang insan tu pernah bercakap dekat aq, “Dorm korang adalah satu gabungan yang sangat unik. Walaupun kadang-kadang sesama korang ade masalah, korang stil get along. Korang cuba untuk tidak tak get along. Ade yang jenis manja, ade jenis childish, ade jnis matured, ade yang berubah-ubah.”

Aq setuju sangat-sangat…. kawan-kawan ingat tak, kita sume kalo bab makan, memang laju. No satu sokmo. Asal letak aje, makanan kat tengah-tengah dorm tu, konfem tak sampai lima minit dah licin. Antara masakan-masakan kegemaran kami, makanan mak PIp Bo, spaghetti mak Khalis, masakan mak Yodae…. walamak, memang sedap kot. Kalu Sarah pulak, kadang-kadang ade pulak dia bawak makanan stret dari Korea. (First and last time makan kimchi…. huhu). Korang, bile lagi nak jumpa ni? Aq rindu sangat dengan korang.

 

 

p/s:aq tak lame dah ni, jap-jap lagi kang nak terbang dah… huhu

Ahad, 1 Mei 2011

Kem BTN

Salam

Akhirnya aq menyinggah gak kat blog ni. Asalnye malas je nak menulis pasal BTN. Tapi nak gak kongsi pasal BTN. Kem selama 5 hari kat BTN memang menyeronokkan kowt! Tak aq sangka aq boleh rate yang ini second kem yang aq suke. Well, all this while kalu cakap pasal kem, dalam kepala aq just ade aktiviti lasak dan aktiviti mencabar. Tak mainla ceramah, ke LDK belambak-lambak. Namun, kali ni, aq SUKE! Walaupun adelah timing dalam beberapa ceramah aq mengantuk, aq kuatkan semangat untuk tidor dan agak berjaya jugaklah. Dan hasilnya,aq rasa seungguhnya aq ni bukanlah anak Malaysia yang sejati. (T.T)

Kemuncak bagi kem ni, bagi aq lah kan… malam terakhir. Aktiviti sangat simple, buat logo berdasarkan barang yang telah diberikan kepada setiap kumpulan dengan 3 syarat utama;

1) Boleh bercakap tapi tak boleh bersuara

2) Boleh berjalan tapi tak boleh berdiri dengan dua tapak kaki

3) Boleh memberi tapi tak boleh meminta

Note: arahan di atas mempunyai maksud tersirat.

Setiap kumpulan pun mendapatlah bahan. Bahan yang pelik. Macam mane nak buat logo? Bila aq perhatikan kumpulan lain-lain, logo yang nak dibuat adalah bukan setiap kumpulan tetapi untuk kami semua ahli peserta. Kawan aq, mula la memberitahu kami walaupun susah. Alih-alih, dia pulak kena tarik. Aik?! Kenapa? Takpe, aq dah paham mesej dia. Aq pun mula bergerak ke kumpulan sebelah. Bagi barang kumpulan bahang aq, tapi tetiba plak fasi tarik aq. Haisy, panas dowh aq! Risau gak sebab membe aq tenga lost tu! Takpe, hope-hope diorang paham mesej last aq.

Bukan aq aje yang dah ditahan oleh fasi atas ‘kesilapan’ kami. Adelah dekat 20 orang. So, kami pun dudulk dengan abang fasi sorang ni. Dia pun memulakan bicaranya. Bicara yang penuh makna. Bicara yang membuatkan aq terasa sangat-sangat sedih. Bicara yang mengena tepat pada saat dan situasi. Bila dia tanya aq, adakah aq rase aq buat salah? Terus terang mula-mula terasa salah, tapi kan, mane ade! Aq tak buat salah ape pun! So, dia pun cerita ape objektif aktiviti itu dijalankan. Memang sangat mendalam maknanya dan kalau ada yang cakap faham konteks yang cuba disampaikan oleh brader tu hanya mereka yang betul-betul melaluinya dan betul-betul merasakan dalam hati. Sebab, apa yang diterangkan sumpah sangat sukar untuk difahami dengan hanya melihat dan mendengar. Setakat angguk dan mengiyakan tak cukup. Dah terkena baru boleh betul-betul rasa. Kalu aq nak ceritakan, susah. Serius susah. Sebabnya, kami yang diluar,lain pengalamannya dengan mereka yang berada di dalam. Mereka di dalam tak merasa apa yang kami rasakan di luar. Sangat-sangat berbeza dan tak mungkin akan difahami dengan mudah. Macam yang pernah aq cakap sebelum, tak cukup setakat member korang cakap “kalu akulah,……” sebab setakat cakap macam tu tanpa pengalaman, tak cukup. Percayalah cakap aq sebab suatu ketika dulu, aq suka menggunakan statement camtu dan aq dah merasakan akibat aq suka sangat gunakan ayat tu. Sekarang ni kalu kawan-kawan aq ade yang mengalami masalah, aq tak berani nak bagi komen apa-apa melainkan apa yang dialami tu pernah aq alami suatu ketika dulu.

Boleh kata malam kemuncak tu memang menyebabkan aq banyak berfikir dan boleh dikatakan kurang tidur jugakla. Tapikan, malam tu memang sangat enjoy. Hurm… macam-macam dah aq fikirkan untuk memulakan kehidupan baru aq. Tinggal kekuatan dalam aq je.

Kem BTN ni juga dah mengira usia fisiologi aq…. 45 tahun. Wakaka. Tua gila aq nieyh! Huhu. Takpe, lari 2km aq berjaya. 13 min 12 saat. Ngee~ Agak memberangsangkan buat aq yang sekarang ni bergantung pada main pingpong. Paling aktif pun bila main dengan Svetlana. (Dah dia suka kasi bola maut! Wah!) Hurm bak kata ‘coach’ tak berbayar aq, aq kena rajin sikit bergerak. Hehe. Memang sekarang ni tahap malas nak bergerak. Azam aq lepas ni nak banyak-banyak beriadah. Nak jadi fit.

Lepas BTN ni, selain azam aq nak banyak beriadah, aq jugak nak cari buku perlembagaan malaysia dan sentiasa up-to-date dengan berita semasa malaysia. Sesungguhnya terlalu banyak pasal malaysia yang aq tataw. Malunyer aq…..

Selepas kem BTN ni, aq rase kan, sememangnya kem wajar diwajibkan kepada semua rakyat malaysia. WAJIB. Sebab kem ni memang banyak input dan banyak intipati untuk bakal-bakal pemimpin negara. Jujur, ramai anak bangsa sekarang ni lebih membanggakan negara lain sedangkan apa yang dah terbentang di negara malaysia ni, sudah memadai cuma kemalasan yang tahap melampau menyebabkan kita rasa tak cukup. Cuba sekali dalam hidup, bandingkan kemakmuran yang ada di malaysia dengan negara yang kita sibok banggakan, macam US, UK, Korea, Jepun, German, Paris, dan lain-lainla… contoh paling dekat, negara jiran kita Indonesia dan Thailand, tak lupa Singapura dan Brunei. Cukupla…. Tengok betul-betul…. Sekarang ni ada kemungkinan besar kemakmuran yang ada sedang tergugat dek kerana kurangmya rasa bersyukur dengan apa yang terbentang dihadapan mata kita. Itu je aq nak cakap. Buat kawan-kawan yang baca sekarang ni, ambillah masa yang sekejap untuk compare. Jangan tengok apa yang indah kita tengok kat negara-negara pujaan kita. Sebab yang indah itulah menutup kecacatan. Seyes. Kita ada entah berapa banyak kaum dan kepercayaan dalam satu negara di bawah satu pimpinan. Fikirkanla…

 

 

 

 

p/s: Aduyai…dah mcm ahli politik pulak rase…