Ahad, 24 April 2011

Nostalgia

Salam.

Orang kata, dalam kehidupan jangan mundur ke belakang tapi maju ke hadapan. Betul la tu, pasainye, kalu asek mundur ke belakang, kenang benda-benda yang lepas tu, tak ade faedahnya. Tapi dalam diam tak diam, sedar tak sedar, jauh dalam sudut hati kita ni, sokmo kita pusing ke belakang bukan sebab tak maw maju ke hadapan tapi sebab nak mengenang kiesah-kesah lampau yang pahit dan manis. Kalu ingat pahit, mesti akan terpikir macam ni “macam mana aq bole lalui sume tu dulu?” kalu tak pun macam ni “kelakar la plak ase, zaman-zaman separa matang”. Kesimpulannya, memang semua yang pernah jadi tu adalah kenangan.

Sekarang ni aq teringat memori-memori aq bersama abang cute dan my hunny. (psst, Anas, panggil abang cute mcm gedik pulak =P). Aq kenal dengan Anas sejak darejah 4 tapi mula berdamai sejak darejah 6. Kalu zaman sekolah dulu, cikgu suke letak tempat duduk murid selang seli laki perempuan, alasannya sebab tak nak bagi budak tido ataupun hilang fokus. Sebabnya pada usia 10 ke 12 tahun biasanya budak perempuan dah matang dan perasaan malu tu dah ada. Lainla budak laki. Umo 19 pun tataw matang lagi. Tapi aq pada usia 11 tahun, memang satu hapa tak matang. Yang tahu masa tu kerja cari pasal. Serius, dulu aq ni kaki berangan. (Sampai sekarang kowt). Port fevret dulu kat tepi tingkap. Bole tengok kat luar, tengok burung-burung berterbangan, tengok orang dok lalu-lalang tepi kelas. Tambah-tambah kat belakang-belakang kelas, cikgu tak nampak aq tengah dok layan jiwang. Tapi, cikgu aq mase tu, Cikgu Rahimah, sangat alert. So, everytime dia nampak aq tengah syok layan emosi, konfem, dia suruh aq bangun dan dialog fevret dia berbunyi ,”Sila ulang perkataan saya yang terakhir” Aduh…PERKATAAN terakhir bukan content terakhir. Lain tu. Besor lagi bezanya. First student yang kena, mestila bukan aq, so, since that day, aq train diri aq jadi multitasker. Sambil layan jiwang sambil dengar cerita cikgu. Hurm, boleh kata 75% dalam tahun tu aq berjaya meloposkan diri dari denda. Disebabkan attitude aq yang serupe MAT JENIN, lepas exam mid-year, aq dicampakkan untuk duduk bersebelahan dengan Anas dan Afiq. TENSION bai! TENSION. Hari-hari perang mulut dengan Anas. Afiq sibok jage border meja. Haisyh. Memang TENSION gile mase tu. Tapi disebabkan hari-hari aq berperang dengan Anas, sekarang dah jadi bestfren aq. Kalu nak citer pe jadah yang digadohkan, berabad baru nak habis tulis. Bukan pe, bukan masing-masing je yang dah tak larat nak gadoh, cikgu matematik pun dah larat mengabaikan perang kami. Cikgu Rohaiza. Sebenarnya cikgu English. Hari-hari latihan dekat 50 soklan. Dahla aq dulu markah math tu nak cecah 70 setakat dalam angan-angan je laa. Pe yang cikgu Rohaiza tu buat kat kami supaya kami berhenti gadoh, hurm… takpelah… ngok ngek pulak ase. Tuhan memang dah takdirkan aq kawan dengan Anas. Naik sekolah menengah tengok lagi muka dia. MUAK! (Anas, jangan terasa…=)) Kalu dulu zaman sekolah rendah aq tinggi dari dia, naik menengah konfemla dia tinggi dari aq. Dengan kesempatan yang ade, dia suka cakap aq ‘pendek’. Dulu sensitif kowt, tapi sekarang dah tak kesah pun. Anas, pade aq ko pun pendek jugak! =p. Sayang, jodoh kami tak berpanjangan (walamak weyh… jiwang pulak! kehkehekeh), naik form 4 masing-masing bawak diri. Padehal mase form 3, ade orang tu ajak aq pindah sama-sama. Tapi rezeki manusia lain-lain. Sekarang ni, aq akan ke Rusia, insyaAllah. Dan Anas akan ke German, AMIN! Anas, bolehla kan aq heret ko ronda Moscow? Aq tamaw pergi German. (hahahaha… gurau je la ). Doa aq, biarlah persahabatan kami ni kekal.

Sepanjang perkenalan aq dengan Anas, macam-macam nostalgia dengan mamat ni. Pahit ke manis ke tawar ke payau ke masin ke masam ke suma ade. Bak kate orang asam garam kehidupan. Pada aq lah, persahabatan kami pada asalnye, sehelai kain putih. Kami telah mencorakkan kain tu dengan pelangi yang sangat cantik. Ye dok, Anas? Hahaha. Bro, gua sayang sama lu. Lu la sahabat gua yang paling TUA! Pasalnye Mator tu sahabat gua yang remaja. And Aina (KJJ… korag tak kenal, nanti de rezeki aq kenalkan), sahabat gua paling MUDA! Anas, accept the factlah. Kau paling TUA! Hahaha….

 

 

 

 

 

p/s: Anas, BELAJA RAJIN2 kalu nak jumpa aq kat oversea. German n Russia sebelah je kowt!=p

Sabtu, 23 April 2011

Ambil kesempatan

Salam.

Semakin dekat tarikh berangkat ke Rusia ni semakin berlambak-lambak kerja yang nak disiapkan, semakin bertimbun-timbun masalah menderu datang,semakin banyak teori yang kena belajar sendiri. Aduyai, hidup dah menjadi semakin serabut. Macam mana nak buat, kalu memang kata nak gi sambung belajar kat Rusia, kenalah ikut care depa. Sabor aje la…. huhu

Minggu depan, aq kena pergi kem BTN. Macam-macam perasaan aq ade. Syok sebab setelah setahun dok terperuk hanya tengok buku dan makan sambil menambahkan saiz badan ni, akhirnya dapat juga peluang aq pergi kem. Kem paling best yang pernah aq join Kem Wilderness kat Pulau Tuba, 2006. Syok tapi tak mencapai tahap lasak yang aq impikan. Kem BTN ni lain, banyak kewarganegaraan. So, part yang rase macam tak best tu nak tahan telinga la. Dahla aq ni bab-bab mendengar ceramah lemah sikit. Walaupun bertahun-tahun berusaha untuk sentiasa fokus, hurm, tapi itu bukanlah diriku. Sabor je la…. huhu

So, minggu ni aq balik rumah. Di kesempatan yang ada, aq mahu berjumpa dengan dua orang sahabat baik aq. Anas dan Mator. Tapi skarang ni dah ade gelaran baru yang feymes untuk depa. Abang cute dan my hunny. Hehehe. Name abang cute tu sama sekali tak dipersetujui ramai tapi selepas insiden ‘blushing’, okeyla… bole terima la nama tu… Sememangnya dah lama aq tak borak-borak dengan diaorang setakat main tepon-tepon tu banyak laa jugak, kalu time credit belambak.

Seperti biasa kalu aktiviti dating dengan my hunny mesti la kena pergi jemput dia kat rumah. Well, my beloved kena be treated romantically. (hahahaha). So, hala tuju kami kali ni sangat dekat dan simple mimple, Carrefour yang terletak hanya lima minit dari rumah. Tapi untuk abang cute, rasenye dalam 15 minit jugak. Planning asal nak turun kul 3, boleh jalan2 kowt, tapi apa sangat lah yang ada kat Carrefour tu? Setelah mendengar nasihat Ummi tersayang, plan jumpa lepas asar sebabnya Ummi nak pergi grocery. Hurm, okayh, setuju!

Aduyai… pukul 4.30 ptg hujan lebat plak! Kilat sambar-menyambar, angin kencang plak. Dalam hati doa, mintak-mintaklah hujan cepat reda. Niat suci nak jumpa kawan lama. Alhamdulillah la hujan serik dalam pukul 5. So, geraklan kami pergi menjemput my hunny di rumahnya. Masalah pulak, hujan yang reda tu rupanya lebat di tempat abang cute. Hurm, doa lagi dalam hati. Lama tak jumpa dia, entah bulat ke, entah kering ke entah tiang gol ke rupanya. Dapat jugak berjumpa dengan abang cute. Dah jumpa tu, apa lagi, aq dan my hunny pun buli dia mintak belanja air. Pasainya kami belim ayam popcorn. Makan punya makan dah kering pulak tekak. Apepun, buat Ans, terima kasih banyak2!

Kali aq tekad nak Ummi kenal dengan Anas, pasalnya, dari zaman sekolah rendah lagi Ummi taw Anas ni kawan aq tapi belum pernah sekali pun berjumpa muka ke muka. So, kesempatan yang ada, aq cuba gunakan. Tapi, Anas pulak macam cuak atau pun segan… tak tahu mane satu sanyer. Tapi memang dapatla gunakan kesempatan. Walaupun Ummi bercakap dengan Anas hanya 1 minit, itu kire jadilah. Kire Ummi tahula dengan sape anak dia kawan. Buat Anas, memang kau blushing! Hahaha…. susah nak dapat part kau blushing…

 

Komen untuk abang cute:

1. Tolong berhenti cakap diri sendiri COMEL, pasalnya, itu adalah propaganda yang sangat-sangat TIDAK BENAR!

2. Sila sentiasa kemaskan diri anda, walaupun sesibuk mana anda belajar, pasalanye, kadang2 tu, nampak 10 tahun lebih tua! KAH8!

3. Dulu aq rase ko kurus je, tapi sekarang dah semakin lebar. Takpe2, kate jadi orang TOUGH. Teruskan usaha!

 

So, kesimpulannya, sudah lepaslah rindu aq buat dua orang sahabat baik aq ni. Walaupun aq pergi mana-mana aq sentiasa ingat kat depa. Sebabnya depa ni memang sahabat baik aq. Sayang kamu berdua!

 

 

 

 

p/s: Anas, blaja rajin. Nanti dpt gi German, de rezeki aq heret ko ronda Moscow. Mator, insyaAllah, law de duit lebeyh, mampu utk sponsor ko datang Moscow, aq buatkan. Law tak, sepucuk surat untukmu ku kirimkan dari Benua Utara.(^.^)v