Khamis, 9 Disember 2010

Kasihnya Teman

Cerita yang direka adalah dan sememangnya rekaan semata-mata dan sememangnya tiada kaitan walau sedikit pun dengan siapa-siapa yang masih hidup mahupun yang sudah tiada. Harap maklum!

* * * * * * * * * * * *

Ade 3 orang kawan baik, Wardah, Nadiah dan Shahirah. Walaupun depa ni lain-lain perangai, lain-lain pemikiran, depa sangat rapat. Nak dijadikan cerita, ade dua kawan baik yang memang tak suka tengok depa bertiga, Muna dan Tina. Depa sume ni baru form 5. Sekolah kat SMK Pokok Renek.

Wardah @ Dah– jenis yang suka buat benda pelik, tapi sangat penyayang.

Nadiah @ Diah– pemalu dan tak banyak cakap.

Shahirah @ Shera – agak tomboy tapi jiwa still ayu beb!

Muna dan Tina – watak jahatlah dalam cite ni

Zack – bf Shahirah, tapi mata keranjang… hampeh

 

Meh aq mulakan cite ini. (Tajuk asal cite ni NOSTALGIA ~ at the end sambung)

Shera sokmo bawak biskut Tiger sebab jimat kos. Kalu Diah pulak, dia bawak je ape yang mak dia bekalkan. Dah lagi senang, kawan-kawan dah ade makanan, makan je. Asal masuk perut. One day, Shera bawak biskut Tiger macam biasa dan Diah bawak cucur sekali dengan sos cili.

“Eh, Dah ape pasal kau cicah biskut Tiger tu dengan sos cili tu?”

Diah terkejut beruk tengok Dah. Dah ketawa tengok muka Diah n Shera yang pelik tu. Selamba badak je pulak tu dia telan biskut Tiger dan sos. Bukan sekeping aje yang dia makan, banyak jugak. Sedap pulak.

“Wei,  trylah sekeping. Seyes sedap. Diah, lepas ni hari-harilah kau mintak mak kau buat cucur. Tak pun bawak sos hari-hari”

Diah n Shera pun cube makan. Memang sedap pun. Tengah-tengah depa enjoy makan, Zack melintasi depan depa. Apa lagi, Diah dan Dah menyakat Shera habis-habisanlah. Sian Shera malu tak tahu mane nak sorok muke. Walaupun Shera ni nampak ganas dengan rambut pendek dia, cakap kasar, tapi dia masih budak perempuan. Entah macam mane boleh plak sangkut dengan Zack tu. Mula-mula dulu Dah tak suke, tapi demi Shera, dia menerima. Diah memang dari awal tak penah nak komen ke ape-ape.

Dari jauh, Muna n Tina, shortform MT, bengang tengok depa bertiga. (memang tak paham ape masalah depa berdua ni). Depa dok bisik-bisik bikin plot nak menjahanamkan persahabatn orang bertiga tu. Dah siap plot, ketawa terkekeh lah. (mesti plot entah pape)

 

“Dah, Shera, korang balik dulu, kay? Ade orang nak jumpa aku sekarang ni. Dia kate urgent.”

“Jap, Diah. Siapa yang urgent sangat nak jumpa kau?” Dah sangat amek berat pasal Diah, sebab Diah ni memang salu kena kelentong. Salu masuk perangkap orang.

“Entah, Muna bagitau tadi. Dia kate ade kena-mengena dengan kelab.”

“Okay. Make sure kau jaga diri. Ayah aku dah sampai, tak boleh nak teman kau.” Dah memberi pesanan kepada Diah.

“Diah, aku pun tak dapat nak teman kau. Mak aku suh balik awal hari ni. Sorilah.”

“It’s ok. Aku gerak dulu. Bye!”

Laju Diah meninggalkan Dah dan Shera. Sekelip mate aje dia dah hilang. Dah dan Shera jalan bersama-sama ke pagar sekolah. Bila Dah nampak motor ayah dia, dia terus meninggalkan Shera sorang-sorang kat depan pagar sekolah. Tinggallah Shera sorang-sorang. Tengah dia jalan sendirian tu, dia main sepak-sepak batu. Sekali tersalah sepak, jatuh tersadung. Malu jugaklah sebab masih kat depan pagar sekolah. Dengan muka tak malu, Shera bangun. Tiba-tiba dia nampak Zack dan Diah kat tepi kantin sekolah. Berduaan. Dia nampak Zack tarik tangan Diah. Diah pulak macam tengah cakap sesuatu kat Zack. Shera jadi bingung. Jeng-jeng, MT suda sampai.

“Kau tengok Shera, diam-diam belakang kau, Diah tu salu jumpa Zack senyap-senyap,” Muna mula menghasut Shera.

“Betul tu Shera. Patutlah tadi laju je tinggalkan kau. Rupa-rupanya nak pergi rampas pakwe kau,” Tina menyambung.

“Boleh tak korang diam?! Menyebok je” Shera terus meninggalkan MT. Walaupun kena ‘sound’ dengan Shera, depa tak kesah. Yang pasti, lepas ni Diah dan Shera akan ada perang besar. Sememangnye depa gembira.

 

Esoknye, memang Shera tak bertegur sapa dengan Diah. Diah pelik tapi dia takut nak tanya sebab bila Shera tengah hangin, memang macam singa. Dah pulak pening tengok Shera.

“Shera, kau kenapa?” Diah beranikan diri tanya Shera.

“Semalam yang kau cepat sangat nak jumpa orang, kau jumpa Zack, kan? Kenapa kau jumpa dia?”

“Aku tak tahu pun yang nak jumpa aku dia. Seyes. Tahu-tahu dia ade kat situ.”

“Jangan nak tipu aku, Diah. Kalu kau suka kat Zack, cakap. Semalam aku tepon Zack. Dia kate kau yang nak jumpa dia. Kau luahkan perasaan kat dia. Betul tak?”

“Taklah. Dia yang luahkan perasaan kat aku. Dia kate dia nak clash dengan kau.”

“Diah, aku kenal Zack tu, kay. Dia tak penah tipu aku”

“Kejap!!!” Dah mencelah tiba-tiba.

“Shera, kau kenal Zack tu sekejap je. Tak lama macam mane kau kenal kitorang. Kenapa kau tak boleh nak percayakan Diah? Semalam dia dah bagitahu aku pasal benda ni. Kau lebih cayekan mamat kaki kelentong tu ke? Shera, ingatlah sikit. Diah ni kawan kau. Dia kan memang salu kena macam ni.”

“Aku sayangkan Zack tu, mestilah aku percayakan dia. Bukan aku tak caye Diah tapi aku tak sangka belakang aku Diah boleh tikam aku macam ni”

“Shera!” Diah separuh menjerit bila Shera cakap begitu. Terus Diah menangis. Tak sangke pulak Shera tak percayakan dia. Shera terus tinggalkan depa berdua. Dah tak tahu nak buat apa. Dari jauh MT tengah seronok celebrate kejayaan depa. Gembira tak terkata. Sekarang depa nak pisahkan Dah dan Diah pulak. (phd melampau sangat dah ni….)

 

Lepas dua hari dari kejadian, dengar berita Diah masuk hospital. Dia ade sakit buah pinggang. Dan sangat memerlukan penderma. Keluarga Diah memang susah. Kos nak bedah pun belum tentu mampu bayar. Dahlah Diah tu anak sulung. Dah kesian tengok Diah yang sakit. Doktor kate, Diah punya sakit memang dah tahap kronik sebab tu nakkan penderma. Dah cuba bagitahu Shera pasal Diah tapi Shera memang degil. Dia tak nak pergi tengok Diah. (kemaruk cinta sangatla ni). Jalan terakhir, Dah pergi rumah Shera. Kali ni dia nak tarik Shera pergi hospital. Macam mane sekalipun kena bawak Shera.

“Dah, aku dah kate tak nak, tak naklah!'” Shera tetap berkeras.

“Shera, kau buanglah marah kau yang tak bertujuan tu. Diah tu kawan kita. Dia sakit sekarang ni. Kau tak sayang ke kat Diah?”

“Buat ape aku nak sayang kawan yang tikam belakang aku, Dah?”

“Kau memang dah melampau Shera. Meh aku tunjukkan kat kau siapa Zack tu. Percaya sangat kononnye kat dia,” Dah menarik tangan Shera ke taman permainan.

Kat situ, depa nampak Zack dengan MT. Depa tengah celebrate sesuatu. Zack seronok ketawa dengan MT. Entah apa yang diaorang borakkan sampai dah macam beruk ketawa. Shera hairan tengok kemesraan MT dengan Zack. Seingat dia, Zack penah cakap yang dia tak suka MT. Tapi, sekarang ni? Shera terus pergi ke Zack dan PANG!!!! sebijik ‘body glove’ kat muka Zack. Nasib baik Shera teringatkan Diah, dia tak jadi nak ‘membelasah’ MT. Laju dia berlari ke seberang jalan. Dah yang terkejut tengok Shera bagi ‘tanda’ kat Zack, kejar Shera dari belakang.

Shera memang tak pandang belakang langsung. Dah pulak panggil-panggil Shera. Boleh pulak Shera berhenti kat tengah-tengah jalan. Dia tak perasan ade sebijik lori yang mendekati dia. Dah laju lari menolak Shera ke tepi jalan. Dan dalam sekelip mata, HONN!!!! Dah terbaring di atas jalan dengan darah yang banyak mengalir keluar. Shera terus mengangkat Dah.

“Shera, kau dah nampak kan Zack tu macam mane?”

“Tolong! Tolong!”

“Shera, aku tak akan lama dah ni,”

“Dah, jangan merepek Dah. Sempat. TOLONG!!!”

“Shera… ameklah buah pinggang aku untuk Diah. Family aku bole tolong. Please, ni je yang aku mintak dari kau. Jangan pernah gaduh-gaduh lagi.”

Akhirnya Dah menghembuskan nafanya yang terakhir di atas pengkuan sahabat kesayangannya. Susah Shera nak percaya apa yang baru berlaku depan mata dia. Air mata mengalir deras di pipinya. Terasa semuanya salah dia. Kalau dia dengar cakap Dah dari awal, kemalangan tu mungkin tak akan jadi. Dah mungkin masih hidup lagi.

 

Sudah 10 tahun berlalu. Pelajar-pelajar SMKPR tahun 1997 buat reunion di sebuah hotel mewah. Ramai yang dah berubah. Ramai juga yang dah kahwin. Diah dan Shera masih lagi kawan baik. Semenjak pemergian Dah, diorang jadi akrab macam belangkas. Bila sampai di majlis reunion, mereka jadi sedih sebab teringatkan Dah. Tambah sedih bila nampak sos cili. Teringat Dah makan sos cili dengan biskut Tiger. Pelik-pelik Dah, melekat di hati.

 

* * * * * * * * * *

 

Dah abesh!!!! So, sebarang komen dialu-alukan. HEHEHEHE…

 

Sebenarnye cerita ini dibikin sempena pertandingan persembahan pade tahun 2007 sempena majlis tingkatan 4 yg dinamakan MUSICAL (sorila nme pjg tak ingat lak). Ade sikit telah diubahla sanyer. Tapi jalan cerita memang begini. Berkat usaha kawan-kawan di SAM10, kami dpt johan, anugerah pelakon terbaik, anugerah pelakon tambahan terbaik. (agaknye kalo ade anugerah direktor dan penulis skrip terbaik pun ok gak…. wah gilo perasan!)

Cerita ini dibikin atas dasar nak mengingatkan kawan-kawan bahawasanya, sememangnya kawan sangat penting dlm hidup kita ni. Bukan ape, mcm ape yang Shera buat kat Diah sememangya tak patutla. Percaya pd kawan anda, k? Especially bestfwen.

Sape-sape ade nak tokok tambah pengajaran ataupun pesanan…. amat-amat dialu-alukan lagi dipersilakan…. hehehehe…

Khamis, 18 November 2010

Hari Raya Aidiladha

Salam.

Bersempena dengan hari raya aidiladha ataupun name feymes dia raya haji atau raya korban, aq nak ucapkan selamat hari raya kepada seluruh umat manusia yang menyambut hari raya ni. Hehehehe.

Ok, sesi ucap mengucap tamat di atas sana. Kalu cakap pasal raya haji, konfem orang akan ingat aktiviti korban. Betul tak??? Memang best tengok korban. Sebagai manusia memang lah kita tak sampai  hati nak sembelih kambing ke lembu ke kerbau ke apa-apa haiwan korbanlah. Tapi Tuhan dah jadikan haiwan-haiwan itu sebagai makanan kita. Kalau ikutkan perasaan kemanusiaanlah, nak siang ikan pun aq tak sanggup, walaupun sah-sah ikan tu dah tak bernyawa.

Alhamdulillah tahun ni aq raya haji di rumah (excited!). Tahun lepas tak dapek, sekolah tak kasi balik. Dah cukup setahun famili aq pindah rumah baru ni. Tahun lepas dua hari sebelum raya haji, ummi dan semua orang pulun  angkut barang dari rumah lama ke rumah baru. (Sorry ummi, I couldn’t help!)

Raya haji di KKJ memang sungguh memorial. (Ayat jiwang seyh!). Pagi raye tu kami semua budak-budak SPM solat raya kat surau. Lepas tu kitorang amek gambar bersama bonda kami (pelajar perempuan je). Bonda kami, Puan Haznah pun tak balik raya sebab nak beraya dengan kami. Wah, terharunye. Ayahande , Tuan Haji Abdullah Jusoh pun beraya dengan kami. Cikgu-cikgu pangkat tinggilah yang beraya dengan kami. Lepas solat, kami pegi tengok korban! Dua ekor lembu. Aq tengok satu je. Sampai-sampai yang satu lagi tu dah dikorbankan. Well, perjuangan masih perlu diteruskan mase tu. Habis je korban, kami balik asrama sambung masukkan data dalam kepala otak. Hehehehe.

* * * * * * * * *

Tahun ni pulak, tak balik mane-mane. Sebabnye raya haji jatuh betul-betul kat tengah-tengah minggu. Tambah pula aq agak sebok. (Seboklah sangat ye?) Yang agak berbeza tahun ni, kami beraya di awal Subuh. Baba kejut semua orang pagi-pagi azan subuh sebab nak pergi surau! Excited pulak aq. Ikut planning, lepas Subuh nak pergi rumah Mokma (kakak Baba) yang memang just 5 minit dari surau tu. Memang pergi!!! As usual, kalau raya, Tok Ayah mesti ade di rumah Mokma. Kami sarapan di sane. Mula-mula ingat setakat nak beraya je, tapi Mokma offer makan lontong. Baba ni bab-bab makan jangan cakap. Hehehehe.

Raya korban kali ni memang satu hapa kami tak masak (tipu! aq je yang tak masak). Ummi dengan Achik masak nasi kampit dan kuah kacang. The rest kek-kek yang Ummi beli kat ofis. Tengah hari pulak kami makan nasi dulang di surau. *hepi gile* Aq memang suka bab-bab makan dalam dulang. Sebabnye makan tak banyak dan banyak sharing.

Image0306

Besar tak dulang tu? Kehkehkeh. Memang masyuklah makan. Dahla daging semata bersama nasi. Bawang je ade jadi sayur. Tapi memang seronoklah makan. Susah nak dapat aq excited bab-bab makan ni.

Image0307

Kami kat rumah pun sokmo jugak makan dalam dulang. Shortform dia, makan talam. Senang cerita. Tak payah nak sebut panjang-panjang. Tapi kat rumah tidaklah excited mane. Mungkin sebab lauk masak sendiri kot. Entah. Aq pun tak tahu kenapa aq excited sangat. Kalu aq excited, Ena pulak overdrive excited. Tengok kakaklah kan.

Malam raya pulak pegi rumah Moklong di PJ. Kalu pegi Moklong, memang enjoy habislah. Mane taknye, Moklong punya air tangan memang fuhh! masyuk!. Walaupun sedap lagi masakan arwah Tok Mek, tapi ke mane tumpahnye kuah kalu tak ke nasi? Moklong masak macam-macam. Ade kek carrot, ade cupcakes, ade soto, ade daging goreng, macamlah. Kak Safiah pulak, bikin dadih dan coklat. Fuhh! memang hilang terus gastrik aq.

Agak meriah lah di rumah Moklong. Mokma ade, Tok Ayah ade. Bila sesama sepupu bertemu, jangan cakap masuk air, ke angin ke, entah berape banyak wayar yang putus. Kahkahkah. Macam-macam benda yang boleh dijadikan bahan. Enjoy betul lah. *hepi gegile*

 

 

 

p/s: time-time macam nilah nak enjoy habis-habisan. lepas ni nak serabut balik otak!

Ahad, 31 Oktober 2010

GOAL!!!

Salam.



Alhamdulillah... Menang jugak kelantan semalam.
Aq bukanla tertarik sangat tengok game bola. Aq lebih suka main. Hehehehe. Kalu dapat asak bola tu, fuh! aq rase seronok gila. Dulu-dulu time tengah brutal dulu, memang kuat aq main permainan budak laki. Cume Ummi dengan Baba je tak tahu. Macam mane nak tahu kalu aq duduk kat taska? Memang nakal gak aq ni. Sejak 6 bulan yang lalu aq dok spend time kat rumah tanpa sebarang aktiviti, aq mulalah tertarik dengan perlawanan bola, especially mase tengah FIFA tu. Aq dan T-rex tengok first game dengan penuh semangat. Kami bukan supporters mane-mane team. Enjoy tengok player tackle bola je. Bila gol je, kami jeritlah gol! Maban, as usual, amat susah tertarik dengan bola. Sampai aq dengan T-rex yang jadi coach dia. Hampeh punya adek! (Masih sayanglah!)

Aq taklah hebat mane buat ulasan pasal bola semalam tapi, first half game memang tak menarik langsung. Sungguh ku bilang. Second half baru nampak semangat sikit. Aq serius suka tengok second goal yang disumbat oleh Kelantan. Cantek punya! Straight bawak bola, then, GOAL!!!! Baba dah terlelap kepenatan, so aq nak jerit pun tak bolehlah. Setakat cakap "Yes!" Walaupun aq bukanlah oghe kelate, tapi aq memang sayangkan kampung Baba. Pasalnya, aq memang suka duk kat sane.


Bola sepak memang dah jadi kegemaran kami satu keluarga. Ummi dengan Ena setakat join je. Ade skali tu kami ramai-ramai pergi gelanggang futsal. Boys versus girls. Of course girls menang. Dah Maban, Budin dan Ah Chong kecik-kecik je lagi tu. Wakakaka... Best sangat main futsal. Walaupun 4 vs 4, still seronok bagi aku. Jangan terkejut, dulu-dulu T-rex main bola. Sampaikan ada satu pak cik ni memang suka sangat tengok dia punya aksi atas padang. Sekali dia tengok betul-betul, kan, budak perempuan la. Aq tak kenal pak cik mane, tapi pak cik tu cerita kat Baba. Ehm, memang sahlah, T-rexlah. Sape lagi budak perempuan kat kawasan perumahan kami main bola? Tambah-tambah dengan cap lidah ke belakang. Sah-sah T-rex. No argument. Aq dulu main gak, time kat Skss. Kena cabar dek budak laki. Hehehe. Mase tu memang tengah membara semangat main bola. Last sekali aq join main bola, time form 2. Tu pun sebab T-rex ajak aq.

Selasa, 26 Oktober 2010

Examination Week

Salam.
Fuhh... akhirnya aq berjaya melepasi ujian physics.
Mase mula-mula dengar susun atur perjalanan exam, rase memang tak confident boleh pass.
Bukan mase tu je, sampai hari exam pun masih berbaki cuak. Sampai menggigil aq.
Kami budak-budak pre-russian memang dah didedahkan dengan style rusia punya exam, ade lisan dan bertulis. Tak cukup lagi tu, point performance dalam kelas pun diamek kire tau! Jangan maen-maen. Kalo lecturer tak suka hang sebab performance dalam kelas, memang satu level yang sangat payah nak pass lah. Bukan ape, style russian ni ade baiknye juga. Yelah, exam paper antara student berbeza-beza. Memang tak same langsung. Dah pulak tu, amek point performance. Kire kalu budak tu rajin, tersangatlah rajin, tapi agak kurang sikit, still bole pass sbb lecturer nampak usaha dia. Kalu malas, tapi memang otak macam scanner, senang je lecturer nak failkan. Bukan dengan cara failkan time oral, dengan deduct points.

Exam dah start dari hari jumaat lagi. Tapi hari jumaat cuma bahasa rusia dalam bentuk penulisan. So, tak lah gagap gugup ke gigil. Besa-besa sudah. Yang start terase memang cuak sesangat adelah exam oral hari isnin. Masih subjek russian. Tahap kecuakkan aq yang melampau menyebabkan aq tersalah bace. Memang menggigil habis depan 3 orang lecturer tu. Tapi alhamdulillah, pass. Cikgu Anna pun dah kasi tunjuk markah aq untuk exam. Satu lagi, fail atau pass, tahu on the spot. Tak payah risau!

Hari ni merupakan hari yang paling dinanti-nantikan oleh kami semua.... hehehehe. Maksud sebenarnye berlainan, ok? Hari ini physics!!!! Memang mencuakkan. SANGAT CUAK! Tambah pulak malam semalam aq memang tak bace langsung lecture Svetlana. Sebok dengan menyiapkan lab report yang melibatkan kire-kire yang sangat memeningkan kepala aq. Svetlana mintak datang 5 orang satu trip. Kami dok sebokla malam tu bertekak dengan dak laki sape nak pergi dulu. Bukan berebut sape nak pergi dulu tapi berebut sape nak pergi kemudian. Kami yang perempuan mahu kasi peluang kat dak laki pergi dulu pasal Svetlana memang sokmo angin dengan budak laki. Tapi last-last tau2 ade 3 orang je yang pergi. Ah, terserahlah.
Pagi tadi, kami yang perempuan datangla ke tempat exam dalam pukul 8.30 pagi. Svetlana tersermpak dengan kami dan terus cakap,

"What did I tell you before? I want only 5 students. Not all to come. Why there's only four students? One of you come inside."

Hah, ape lagi... dak-dak perempuan lain terus pusing belakang dan menuju ke library. Wah2... aq ditinggalkan untuk ikut besama Svetlana. Memang terasa nak menjerit kot! Dahlah satu hapa tak bace. Memang berserah gila-gila pada Tuhan. Kalu Tuhan kate aq pass, passla aq. Aq masuk dalam, tengok memang ade 4 orang jejaka lah. Ikhwan, Zamri, Alif dan Naif. Betol la tak cukup kuota. Aq pula yang kena isi. Haisy, terase begang. Tapi cuak yang melampau menyebabkan aq tidaklah begang sangat. Aq pilihla soklan dalam banyak-banyak kertas yang dia pegang. Bile tengok soalan... nak meleleh ayak mata aq! Aq menyesal yang teramat sebab tak bace. Tapi aq kuatkan hati. Pegi amek tempat duduk. Jwablah aq soalan-soalan yang senang jika aq bace lecture tu semalam. Memang Tuhan dah susun hidup aq. Walaupun aq tak bace, Tuhan tetap ade. DIA membantu aq mase aq tengah oral dengan Svetlana. Syukur yang teramat sangat.

Aq tidaklah happy sangat sebenarnye, memandangkan kengkawan aq ramai juga yang fail. Kalu yang perempuan, alhamdulillah semuanya pass. Yang membe-membe ni, ramai yang fail. Kesian tapi tak tahu nak buat ape. Ade gak terasa nak jumpa Svetlana, cakap kat dia janganlah keras sangat dengan depa. Memang aq akui ade yang suka tidoq time kelas, ade yang penah ponteng (idoklah ponteng, sakit je), tapi tak semestinye depa tak berusaha. Entahla... aq sendiri tak tahu nak cakap macam mane. Memang kadang-kadang tu nampak juga Svetlana macam baik dan berlembut dengan budak perempuan, tapi aq rase sebab kami rajin tanye soalan. Macam dak-dak laki ni, depa tak tanye soalan pun kat dia.(Ade la dua tiga orang yg rajin menanye, bukan semua) Sama ade sebab cuak kat dia atau sebab begang kat dia. Aq tak bole nak cakap. Akhirnya, ramai yang kena repeat hari jumaat ni. Hopefully sume yang kena repeat, pass lah.

So, sekarang aq sedang mengisi masa lapanglah ni. Malas sesangat nak revise math. Bukan sebab dah terer ke hape, tapi sebab nak restkan fikiran yang bercelaru ni. Nanti aq sambung balik serabutkan fikiran. Best sebenarnye bile dapat serabutkan firkiran dengan benda-benda cam gini. Teras otak tu laju je berfikir. Hehehehe.

Insya-ALLAH esok lepas exam nak BALIK!!!
Ummi nak aq balik esok. Sebab kalu khamis tiada siapa yang bole amek aq pade waktu pagi. So, chiow!

Jumaat, 1 Oktober 2010

Sukar untuk dipercayai!

Salam.
Wah, dah dekat sebulan aq tak menjenguk blog nieyh.
Entah ape kabor pun aq tak tahu.
Kesibukan smakin lame smakin bertmbah.
Tu pasal amat payah untuk aq luangkan mase.
Hah, sekarang ni pun takde mase, tapi rindu pulak same blog ni.

Sedor tak sedor dah dekat 3 bulan aq dok kat MIAT yang ternyata jauh terperok dalam hutan.
Kalo mau jalan-jalan, takde transport pun.
Tambah pulak aq ni jenis manusia yg malas nak balik umah, biarlah rumah tu dekat je pun.
Bukan pe, kalo dok kat umah, sah aq tak buat assignment aq.
Mane taknye, kalo televisyen yang ade mcm2 rancangan best2.
Yang tak best pun boleh jadi best kot.


* * * * * * *

Hari tu balik raye, sempat la juga balik ke Pahang (kampung Ummi)
Jumpa Aki, sedara mara yg dah lame tak jumpa.
Seperti biase tahun ini tak balik Kelantan.
Dah Tok Ayah ade di KL, buat ape balik?
Tak, bukan sebab tulah. Tapi sebab Tok Ayah pun dah tua. Tak boleh travel jauh2 ni.
Last year balik pe Kelantan. Walaupun sekejap nak mati, tetap balik.
Tapi tahun lepas best sikit pasal kitorang pergi hampir rumah sume worih.
Dari status sepupu sampaila tiga pupu. Di Kota, Gaung, ntah mane ntah lagi.
Tapi seriusly, aq rindu sangat raye kat Kelantan.
Pasal kalo balik Kelantan, duet raye masuk banyak (hehehe)
Satu lagi, meriah raye kat sana lame. Best sangat sangat!
Maybe tahun family aq balik kot Kelantan. Nak ziarah kubur Tok Mek.
Wah, sedihnye. Kalo panjang umur, kalo ade rezeki, aq dah takde di Malaysia!


* * * * * * *

Dah dekat 3 bulan aq belajar bahasa baru, Rusia. Hahahaha. Makin hari makin seronok belajar bahasa ni.
Bukan pe, kat kelas aq, satu hari takde sarkas, taksah.
Mesti ade je yang jadi bahan ketawa kelas. Sampai aq pun jadi.
Aq tak kesah pun lagipun kami sama-sama belajar.
Cakap pasal belajarla kan. Adela beberapa perkara yg menyebabkan aq agak stress (suke menipu... aqla tu)
Walaupun kami 33 hamba ALLAH ni just belajar 5 subjek, tapi cukupla untuk serabutkan otak kami.
Aq penah diberi pesan oleh seorg senior kat Samhul dulu, buruk mane cikgu tu, cikgu tetap cikgu.
Mase kat KKJ lagila, mase time tazkirah malam-malam, salu dok pesan sesama kawan,

"Macam mane pun buruknye cikgu tuh kite tengok, dia tetap orang yang menyampaikan ilmu kat kita. Tak kisahla kalau dia non-muslims ke tak pakai tudung macam kita, dia tetap cikgu"

Tu common to be said. Kami adelah dalam 4 ke 5 orang cikgu non-muslims. Sume baik-baik.
Kalo bukan kawan-kawan pesan, cikgu kat dalam kelas sokmo kabor gini,

"Kamu kena ingat, berkat cikgu tu penting untuk belajar. Walaupun cikgu tu tak marah kamu tidur dalam kelas, tapi kamu kena ingat hati dia tetap terguris. Kat sekolah ni, cikgulah ibu bapa kamu."

Asal cikgu-cikgu kabor gitu, mahu menangis aq. Mane taknye, aq pun sokmo gak ngantuk.
Tapi everyday aq ambil inisiatif untuk tunjukkan kat cikgu yang ape yang cikgu ajar dalam kelas tak sia-sia.
Bile dok menuntut kat MIAT ni, aq salu ingatkan diri aq pasal tu. Aq cube untuk tidak menyakitkan hati cikgu. Aq cube gak untuk tidak menilai cikgu aq. Bukan sebab dia non-muslims. Tapi atas sebab strictnya kat students. Memang strict, strict gila! Kalah cikgu BI aq kat KKJ dulu. Kalau dulu aq punyelah takut kat cikgu BI aq, takut lagi aq kat cikgu ni. Seriusly strictnya teramat sangat. Tapi sebab aq pikir, ape yang dia buat adelah untuk kebaikan kami sume. Bukan untuk dia. Dia salu pesan cenggini,

"You study for you." tak pun "Learn by heart"

Aq cube untuk tidak cakap dia kejam... (dah ramai juga cakap dia kejam). Aq masih mencari point yang baik untuk ajak kawan-kawan (bukan sume cakap die kejam, tapi adelah jugak) aq supaye tak cakap dia kejam. Tapi susah wo. Bukan senang tau. Wah, sekarang ni memangla aq rindu kat KKJ tu!

Selasa, 31 Ogos 2010

Tanggal 31

Salam.
Sepanjang aq hidup, inila kali pertamanye aq menyambut kemerdekaan dalam bulan pose.
Dulu2 time zaman kocik-kocik tu, dok ikut ayah aq pegi dataran merdeka.
Sengaja nak menyesakkan lagi dataran merdeka yg dah sedia sesak dengan berjuta-juta manusia. Mane taknye, mase kocik-kocik dulu, senang sikit nak handle anak2. Ni ha, bile dah besar panjang, malas dah le nak pegi dataran tu. First time mase aq umur 10 thn, tak pegi dataran merdeka.Time tu, kaciwa dalam hati aq, hanya Tuhan yang tahu. Yelah, jah satu, jah dua, jah tiga, pegi dataran merdeka. Tup2, jah empat tak pegi pulak. Dah macam rutinla time tu, asal merdeka pegi dataran. Makin bertambah digit kat umur aq, makin aq tak ambik port sangat pegi ke tak dataran tu. Almaklumlah, tv kan ade. Tengok jelah.



Cakap pasal first time, pade usia aq 14 tahun, kire form 2, first time sambut merdeka kat sekolah. Paling aq ingat sekali 31 Ogos jatuh pade hari Rabu. Aq mase tu dah jadi hosteller. Setakat rumah 5-10 km je. Ngade2 je lebih nah duduk kat asrama. (Ape salahnye kalau sekolah dah kasi?) Tapi kire aq malam Rabu tu, dok sibuk ber'clubbing' dengan akak2 dorm aq yang ceria lagi manis. Standardlah tengah2 malam hirup Nescafe.

Elok je jam pukul 12 tengah malam menandakan masuknye hari Rabu, kami dengar suare2 buluh perindu pelajar2 lelaki menyanyi lagu 'Tanggal 31'. Kami pun jenguk ke tingkap, nak tengok juga ape yang tengah berlaku kat depan asrama kami. Memandangkan depan asrama puteri tu ade padang bola baling, adelah dalam 50 pelajar lelaki yang tengah berarak sambil nyanyi lagu patriotik.

Part yang paling seronok skali adalah, diaorang bukan berarak sekadar berarak. Siap ade bendera Malaysia tu! Tapi satu je. Adelah dalam 10 orang pegang. Saki baki yang tinggal pun tak berarak dengan tangan kosong. Diaroang urung karpet dorm. Masalahnye, kalau satu je tak pe, ni 4 karpet, 1 Jalur Gemilang. Seronok tengok diaorang berarak kat padang tu. Aq dengan penghuni2 asrama yang masih lagi tak menjengah alam mimpi, enjoy tengok diaorang.

Tengah syok menonton tayangan siaran lansung tu, ade gangguan siaran la pulak. Tiba-tiba je, pelajar2 lelaki sumenye lintang-pukang lari balik asrama. Kesian jugak kat orang yang kena lari bawak karpet yang tebal sorang-sorang. Membe sume dah cabut awal-awal. Bukan sebab jumpa benda-benda pelik tapi sebab warden yang duduk kat asrama puteri, keluar dari rumah sambil bawak roti panjang. Ikut info melalui telefon karat, adelah dalam 10 orang kena tangkap. Tapi, aku rasa diaorang tak menyesal pun buat macam tu. Yela, sekali sekala buat hiburan untuk semua. Ape salah, dak?

Isnin, 2 Ogos 2010

Sementara masid ada waktu

Salam...
Kesempatan yang ade ni sememangnya aq mahu gunakan dgn sebaik mungkin
Esok dan hari seterusnya akan menjadi bertambah sebok
dan sebok dan makin sebok
so, sebelom kerja menjadi belambak
baiklah aq luahkan isi hati aku...
bukan isi ati pon
nak introduce member2 seperjuangan dekat MIAT ni
kami akan (INSYA-ALLAH) fly ke Rusia taon depan
ini just kaum wanita je.
sekarang ni can menengok wajah2 kami aq kasi,
tengoklah



Memandangkan photoshop app aq takde, so aq akan kenalkanla satu demi satu kawan2 aq.
Bermula dari sebelah kiri (kiri korang la) yg berkace mate comey tu Amalia, then, Nad.
Yang kedepan tu Farah. Peace kat belakang tu Nadia and next to her to my roomate, Nabilah.
 Of courselah yg ujung skali tu aq.
Skarang ni, yang kat depan plak. Ujung kiri tu Khadijah.
Yang cute mute tu Nabilah (masih memikirkan care nakbezakan 2 Nabilah)
Elok bersila pula namenye Syarina n last skali Aisyah.

Ade rupa Rusia tak?


Aq juga nak ambik kesempatan ini utk introduce cikgu Rusia aq dan classmate aq.
Cikgu Rusia ade 3 orang.
Math: Rustem Richardovic
Physics: Svetlana Goryaeheva
Russian: Anna Vladimirovna
( utk kelas bhs ade 3 klas... lagi dua cikgu tahu just Natalia n Tatiana)
Gambar Anna Vladimirovna aq bole kasi tunjuk tapi cikgu lain, tak boleh la sbb takde gambar..

Kelas aq ade 7 laki-laki campur 4 perempuan. total up ade 11 orang.
First two weeks dulu memang kekok habis.
Skarang dah okay dah (rasenye).
Tataplah muka2 Russians to-be


sengaja aq xtra largekan gambar ni.
muke Anna Vladimirovna tak smiling mase ni.
kalo tengah smiling, sangat comel. seriously she's cute.
nilah classmates aq yang berbudi sgala bahasa. lately class kami mcm circus.
sebabnya tengah musim blaja grammar.
ayat russian pun lintang pukang buat satu kelas ketawa.
so far memang seronok jugakla.

okaylah.... (mentang2 klas physic esok tunda)
mahu sambung semakkan otak dengan latihan physics n russian
vocabs sangat byk nak dihafal.
stakat ini sahajala cerita kali ini.
ade mase kita jumpa lagi.

Sabtu, 24 Julai 2010

SISPA di UniKL MIAT

Salam....
setelah sekian lama menapak di MIAT ni, barulah dapat bukak pc
enjoy jugak. tapi homework tgh berkepok belambak kat atas katil tuh
menanti disiapkn.... wah, mcm dah nk pecah otak pikir jawapan
so, seperti yg telah dirancang oleh aq
dan setelah diizinkan Tuhan, dpt gak update

so, kali ini aq mahu cerita tntng SISPA di MIAT
nme pjg dye, Siswa Siswi Pertahanan Awam.
kalo xpanggil SISPA pown, JPAM ke Rescue 999 ke
Civil Defence. alah, sumenye satu makne gak.
sanyer, kami pre-russian toksah join pun
tapi ari tue, en. bassit de pesan,
"batch kali ni kena ikut join SISPA"
ape lagi, ikut jelah cakap en. bassit.

nak dijadikn jalan cerita xbrpe menarik,
aq sangat malas nak join SISPA
ulang suare, SANGAT MALAS
tapi pagi tadi bangun gak
still lewat juge.
then, pegilah aq bersame roomate aq ini
Nabilah ke MPH (multipurpose hall)
so, bermulalah hari yg sgt malas
takde pe sgt pun yg menarik psl SISPA
cume nak didik disiplin and survival dlm diri dak2 MIAT
time divide group,
kami dak pre-russian kasi tau abang Nash (leader) tu
then katenye depa xtaw kalo batch kali ni kena join
abg Nash call en. bassit
en. bassit kate, kena join gak. dye serahkan sume kat abg Nash
wah... for the time being mmg kena joinla dulu
so, kami follow jelah arahan dye (ade gak yg hilang dari 33 org)
SISPA besa habesh pukul 2 tapi hari ni awal
just ade briefing, divide group n lantik leader platun
at the end, kami balik awal.


petang ni, Amalia, (jiran kesygn aq)
ajak main kat apron (kwsn lapang dpn hangar)
main baling selipar @ tuju kasut
ish... mcm best je... nanti aq kasi story lagi ek....




p/s: nanti kalo tahap kerajinan aq tinggi, ato belambak free time, aq upload gambar dak pre-russian (gurls only) kat cn... tunggu jelah mase aq free. paling x pun skali dgn jadual kelas yg mcm sekolah menengah padat tu... so, tunggu jelah ek...

Jumaat, 9 Julai 2010

Orentasi di MIAT

Salam....
Rindu plak dengan pc nieyh. Maklumlah dah start masuk u..
Baru je abis orentasi kat MIAT.
Malaysian Institute of Aviation Technology.
since en.bassit dah buat explaination smalam kat kami dak2 pre russian.
abis satu MIAT kitorng ronda sbb nak cari klas kami.
Klas kami mmg unik dari klas dak2 lain.
kami ade russian words yg tegantung di dinding2 klas.
Syok gak tengok tapi at the same time.. cuak ke bebeh.
en. bassit kate "welcome to the hell'
sbbnye, program ni mmg gile... style kami blajar ikut russian
so... mental must be prepared.
next week ari isnin klas start...
pagi maths 4 hrs n physics too (maybe)
klas russian dari jam 10 smpi 6 (tues till thurs)
hahaha... mmg kena mentally prepared.

kaylah... nnt kalo klas dh start, aq smbung lagikla kesah2 russian ni
skang ni nak cite orentasi di MIAT
yg mane, pratusan wanitanye hanye 10%
wakakakaka... cuak n seram plak.
bkn pe, maklumla dh 2 thn duduk persekitaran yg 'bersih'
yg mane sumenye terjage
mule2 tu mmg aq senyap mcm patungla...
tapi lepas 2,3 ari start dah berckp.
still ade mse senyap mcm patung

ade satu cerita comey kat MIAT ni
time orentasi, ade sorang dak Subang nie
muke dye mmg arabic habis.
mmg mati2 ingat foreigner.
nme dye shazli muhammad.
nak dijadikan ceritanye comey,
fasi2 sume tertipu ingatkn dye foreigner.
siap translatekan dari bm ke bi.
dak shazli ni kitorang panggil yaman. sbb mcm org dtg dr yaman.
dye group aq mse orentasi.
yang bestnye, dye tipu sampai abis orentasi,
even bile fasi dah tau,
dye still xnak ngaku. dye keep on playing.
sampailah kantoi. bile kantoi tu (last day orentasi)
dye pun mintak maafla.
starting point menipu ni sbb
first day dye datang, ade singh dtg kat dye ajar nyanyi lagu melayu.
n then kat asrama, ade 2 brader fasi tanye dye "you eat budu?"
mmg bestlah nk menipu sbb sume org ingat dye pak arab.
mmg lawak gile...

tp pengajarannye...
spandai2 tupai melompat akhirnye jatuh ke tnh jua...
hahahaha.

Selasa, 25 Mei 2010

病院 に いきました

Salam...
Cepat plak meng'update'kan blog ini kan?
Hahahaha... dah namenye xde kerje kat umah...
Xberkaitan langsung
based on tulisan yg agak x difahami (melainkn mereka yg tau)
sanyer tajuk aslinye berbunyi sebegini
"Pergi hospital"
pendek je... xdela berjela maknenye.

Semalam, tgh2 tengok tv...
Ntah bola ke golf ke K.I.T.A ke
ape ke mmg x recall langsung
(baba take control remote semalam)
jarum jam yg panjang kat no 10
yang pendek plak agak2 kat no 5 ke 6
mcm tulah lebey kurang
kalo digital plak, ingat angka 10 je.
hehehe...
Straight to the point la! *ngade2*
Aki keluar dari bilik n kate
"sakit dada"
ummi, n aq cpt2 bwk aki duduk di meja
cuak gak mlm2 cam ni ckp sakit dada
mule2 kasi air zamzam tu
mmdangkan ummi ade alat elektronik utk check bp,
check la blood pressure aki
aq tgk skrin elektronik tu terkejut beruk....
agak mengejutkan...
169 untuk systolic and 139 untuk dystolic
kalo normal spatutnye sys tu 120 n dys 80
sangat2 tinggi tekanan darah aki,
pe lagi, pakaikan dye baju n vroom ke klinik

kat klinik plak, ramai orang
satu2nye klinik yg masih bukak disekitar cp n btho
no 27 n serve no adelah 23
lame juge menunggu
then bile dah kena panggil, doktor check2 n kate buat ecg
aq pun dh lupe mende ecg tu....
somehow related to check the cardio activity laaa
that's for sure
dah settle buat ecg, doktor pun tengokla graf ecg tu
time nieyh, aki punye bp dh turun sikit
bile tanye dye pun, dye kate "tahan sikit"

doktor pun explain yg aki kena gi check hospital
sbbnye ade ischemic
ummi kate ade activity dlm jantung
bi makna
supposely the cardio muscle relax but it contract
mcm gitulah
doktor buat ref letter utk masuk emergency
ummi call mokma (kakak baba)
pegawai kesihatan kajang la.
and mokma kate
"when it comes to heart, hospital is the best"
so, vroom tros ke HUKM
tyme itu jam dah pukul 12 tgh malam

depa amek darah aki untuk check disease
tp aki dapat O2 supply la
aki sanye dh x makan dah obat2 nieyh
doktor kat temerloh bilang
aki sihat, cume sakit tua je
so, kalo sakit tros ke hospital
bile ecg kat hospital plak,
graf ecg mmg quite surprisingla
ade dropping graf yg menunjukkn heart attack
3 lateral view je...
tapi doktor kate xtaw sme ade recently happen
ataupun sanyer dh lme develop
tkot aki pnah ade sakit tp x ckp
aki ni pemalu, mmg pemalu
so last2 aki masuk ward.
pukul  3 ++ pagi cam tulah
xbrape ingat sangat...
doktor tu bilang
"i cannot let him go"
sbb nak obsreve aki kat hospital.
in case anything happen...
basicnye, aki masuk ward bukan sbb emergency
tapi sbb dokto nk observe aki punye cardio activity
for few days la.. (at least 3 days)

itulah yg berlaku di hospital  semalam n pagi buta tadi
dok kat hospital tu teringat cite2 nk jadi doktor dulu
bile dh dok hospital tuh
agaknye, mmg hala tuju aq mmg bukan doktor
aq mmg xde courage nk jadi cam doktor2 yg ade tyme tu
takut darah x, tapi confident doktor tu mmg xde

in the end, aq berdoa aki dapat balik umah balik....

Jumaat, 21 Mei 2010

Russia pun russia la...

Salam.

Hai!!! Lme gak rsenye x mencoret2 kat cn.
Oklah, kali ni nk main coret2.
Setelah lme menanti dgn kesabaran plus kecuakn,
ALHAMDULILLAH
hanye itu je yg terluah dri hati ni.
rezeki tu dtg xdiduga,
tp dtg dgn berkat...
dok bukan main lme tunggu kt portal mara tu
acapkali buke2 (hari2 buke)
dlm minggu inile
akhirnye, terjwb sumenye.

mule2 pukul 4 lagi dh duduk dpn pc,
nak bukak trus,
kang jam plak... yelah
satu meleysa dok klik.
smbil2 tu tonton youtube
(dh jd hantu anime plak dok umah berbulan)
so, ummi plak amek halfday
nk pi beli mknn tuk bbq esok
(reunion after 25 yrs - Ummi nye)
ummi ade sblah aq... smbil menyiapkn keje
gune pc gak....
ala2 dlm kul 4.15 kot
klik la nk masuk....
aik tetibe, tenet problem... pc buat hal x mo respon
tpkse restore balik...
alih2 ummi bukak kot pcnye...
aq yg sdg menonton di sblh teliti membc
trus aq jerit terkejut... (mcm beruk gak)
ummi dh blur kjp.... ble dye bce...
dye pun terkejut...

"Nama : ASMA' AMIRAH BINTI NAZARUDIN


Tahniah anda berjaya

Tarikh Pendaftaran : 4.7.2010
Kursus : KEJURUTERAAN
Program / Tempat : PRA U RUSIA / UniKL MIAT (MALAYSIA INSTITUTE OF AVIATION   TECHNOLOGY) "


itule yg terpamer kt dpn skrin flat laptop milik ummi...
rusia pun rusia la...
ade ek engin ke rusia?
tu yg msih tertye2 smpai laa ni..
mybe first batch kot engin ke rusia...
ntahle... tunggu dn lihat aje lah nasibnye
then, mulelah membingitkn org rmi
(baba, ibu, tok ayah dan atirah *MRSM*)
dgn bunyi dn gegaran henfon memaklumkn kesah ini
lawak mmg lawak... tp dah rezeki
jgn ditolak...




p/s: kalo ke rusia, alamatnye berckp rusia le dgn kak tihah nnt.. hehehehe

Isnin, 8 Mac 2010

あたし の お誕生日 (atashi no otanjoubi) ~my birthday~

salam....

hari nieyh ari kedua aq menjadi 18 tahun...
kirenye, smlam birthday aq le... hehehe
*blinking* mmg x caye

kalo ckp psl ari jadi aq, byk mende yg aq ingat mse ari jadi aq

7 mac 2005
pertame kali bergelar dak skola menengah.
adelah ari pertame pekse mase aq form 1
adek2 aq sume pekse
mak aq sebok dengan hal ofis
bile aq balik umah,
aq bikin kek batik bersame kakak sepupu aq
(dye dok dgn aq jap)
aq pun wat kek tu lelawa, siap ade topping.
aq pown x bape ingat.
alih2 bile time mkn mlm,
adek aq si Aina pegi ckp
"ni kire kak ari jadi kaklong ye?"
mase tuh, bru sume org ingat ari jadi aq...
nk kate sedey, bley gak
tapi aq nieyh dh x kesah sgt....


7 mac 2006
aq smbut 12 aribulan sbb
7 aribulan tuh ari rabu.... aq kat asrama
mak aq bagi adiah frame gamba...
*cute*
ade empat huruf L.O.V.E
sgt cumey, smpe skang xde gamba...
(too cute)

7 mac 2007
yang nieyh mmg lawak...
mmg btol2 aq sendiri lupe
haram aq xingat ape2
aq kat asrama, ari tu ari rabu
aq tgh sebok dgn latihan olahraga
mse tuh kat kelas
*memorial sgt*
aq bru msok klas (abeh latihan)
lps rehat mse bhs arab
ustaz yg mengajar aq tu guru kelas
aq pown wat slambe dek x peduli
tetibe je
ketua kelas aq gi depan klas....
aq mati2 ingat nk bincang psl sivik
(tapi xkn ustaz x marah)
skali ucapan dye segini plak
"pada 15 thn yang lalu tlh lahir seorang insan bernama Asma"
pas tu bru aq ingat... ari nieyh ari jadi aq
(ptotle ade kotak2 dlm meja aq- ingatkan org prep punye)
depa nyanyi lagoo n bce sajak (mane pergi!!!)
sajak lawak2 je tp sgt2 touching
ade tnda tgn dak2 kelas aq
mmg mengharukan...

7 mac 2008
aq balik ke asrama pde 6 aribulan
(sebok pilihan raye time tuh)
pagi tu, mak ayah aq gi ngundi
aq pun ikowt
jiran aq (skola sme ngan aq sblom msok KISAS)
bagile kad2 yg dikirim oleh kengkwn lame
byk gak
yg pasti adek dorm kesygn aq
'Iffah'
call aq n nyanyi lagoo beday (huhuhu)
memorial gak le
sbb hebat musim ngundi

7 mac 2009
mak aq dh sebulan xmelawat aq...
aq xkesah pown.
aq panggil mak aq dtg 8 aribulan
sbb 7 tuh ari sabtu
sabtu pown, mak aq saloo bz
tapi tup2 mak aq dtg ari sabtu tu gak
bawak nasi dagang (fav nasi)
adiah plak...wat pertame kali
dpt byk huhuhu

7 mac 2010
aq mmg xde agak ape2 pown
juz sms dgn mesej kt facebook je
membe aq ade g kul 12 dh anta mesej
(thx pika)
byk gak mesej facebook yg aq dpt
thx sume....
sepupu2...
kengkawan...
mekaseh byk2
surprise gak sbb aq blik dri mkn mlm
(dgn mak tiri aq)
ade kek n presents
byk gak yg convinienceade gak yg pelik...
tp ape2 time kasih



HARAPAN aq untuk aq
1) smoga ALLAH memberkati idop aq
2) smoga ALLAH mempermudahkn aq n family srt kwn2
3) smoga aq smakin matang
4) smoga aq dpt memilih khidupan yg tenang



trismas kepada...
UMMI, BABA, ATIRAH, AINA, IRFAN, OMAN, ADEK
xlupe gak
SABBY, EYQA, KHALIES, ECAH, TINI, PIKA, ZHAH, MATOR, DAYAH, WAWA, MIRA, n rame lagi yg mengingati aq...
mekaseh byk!
どおも ありがとう ごあざいました

Selasa, 2 Februari 2010

Hidup ini banyak moral.

Salam....
Lame gak aq x melayari blog aq nieyh. Ntah berapa abad aq mendiamkan diri. Ape-ape hal pun aq ade benda nak dikongsi bersame. Hehehehe...

Ntah knp tetibe rase cm nak cerita pasal mora or should I say nilai murni. Memang r kita sume blaja time komsas n literature. Tapi ade x yg sedar kite blaja moral every second. Actually every second. Things happen with reason. And with that reason is actually to teach us.

Sanyer, aq skarang dok kat umah je x bikin ape2 pun. Kalo nak keje pun kne masuk ofis ayah aq. Tpi lesen kene ade. Kalo x, susah aq. Spanjang dok kt umah membosankan diri. Byk gak yg aq dok buat. Hehehe.. dok tengok tv n memasak. Boring sgt dok kt umah, aq kemas part2 umah yg tertentu. Hehehe.

Oklah.... aq saloo tengok CSI, Numb3rs dan adela bebrpe cite Jepun. Aq suke tengok cite bkn sebab jln cite je tpi sebab mesej yg nk dismpikn. Ade satu episod dlm Numb3rs tu, main message adalah about future. We may dream to have great stuff and life. We may be afraid of any possibilities. But, we cannot stop from the future to come. It's about time. Kita bukannye boleh berhentikan mase atau cepatkan atau lambatkan. Aq tau rmi yg mcm dh lali dnga pasal masa. Tpi every possibilities are chances. So, kesimpulannya jgn tkot dgn mase depan. Face it with courage n deal with it wisely.

Ade plak dlm cite Jepun tu, psl berubah. Everybody can change. Kite perlu set mind je. Jgn dok gege ckp aq dh mcm ni xde sape boleh ubah aq. Sanye ade org bole ubah. Diri sendiri. Every little tiny things start with yourself. Set mind uk berubah. Berubah xperlu laju. Little by little. That's it. As simple as that. Cube ubah. Ari ubah sikit je. Keep it thet way for month. Then, if you want to go on. Keep going on. Changes is slow. Sebab tu kalo nk berubah, niat dulu. Kenapa dan mengapa.

Kalo nak diikutkan, byk moral yg aq dpt. So, senang citerlah kan....
Kalo nak tengok tv, tengok.... look things in different way. Different point of view and different perspective. As a matter of fact people have different mind and history. Kitakan nak jadi org luar biasa. So, buat perkara luar biasa utk hidup (bukan luar biasa yg pelik nak mati tau! luar biasa yg membina diri n jati diri.) Tengok tv bukan laghoo kalo kite tengok dgn niat blaja kehidupan.... It's all about mid matters.... tu je...

p/s: no offence kpd sesape taw!